Pokok Bunga Bawang Pink dan Putih

Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Korang pernah tengok tak pokok bunga cam dalam gambar bawah ni? SubhanaAllah cantik kan? Alangkah indahnya ciptaan Allah. Rasa sejuk mata memandang.

Korang tau tak nama pokok bunga ni??

Bunga Bawang Putih @ Fairy Lily (Zepyranthes)
Bunga Bawang Putih @ Fairy Lily (Zepyranthes)

Ok.. Orang kampung biasa panggil pokok bunga bawang. Tapi hasil carian google; bunga ni diberi nama FAIRY LILY atau nama saintifik ZEPYRANTHES. Bunga Fairy Lily ni termasuk dalam family Bawang dan kaum kerabat Bakung (Lily).

Pokok bunga bawang pink dan putih
Pokok bunga bawang pink dan putih

Pokok bunga ni emak cik tom yang rajin tanam. Cik tom just snap gambar je sebab emak cakap cantik kan dah kembang bunganya. Amik la gambar bunga ni pastu masuk dalam blog. ;p

See emak cik tom pun nak glamer kan pokok siap request masuk dalam blog. Tak tahan tue. haha….

Bunga fairy lily pink
Bunga fairy lily pink

Yang emak cik tom tanam ni warna putih dan pink je. Tapi ada terbaca kat dalam blog lain ada jugak warna krim @ kuning. Pokok bunga bawang ni senang je nak hidup. Asalkan ada tanah, air dan cahaya matahari secukupnya memang akan berbunga dengan lebatnya lebih2 lagi kalau lepas musim hujan.

Antara tanaman yang pernah ditanam emak ayah cik tom;

Cara emak cik tom tanam just mintak [email protected] pangkal bawang pokok skit dengan jiran. Pastu nati akan beranak pinak penuh satu pasu tue. Sumber rujukan; blog Mang Yono>> http://mangyono.blogspot.com/2014/01/cara-menanam-bunga-fairy-lily.html dan blog Ztee>> http://mynameisztee.blogspot.com/2011/10/mari-kita-menanam-bunga.html

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

28 thoughts on “Pokok Bunga Bawang Pink dan Putih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE