Ragam Follow Memollow Cap Apollo

Salam blogger tersayang
Hari ini nak share sedikit ragam follow memollow ni. hihi.. Siapa-siapa yang baca tue jangan terasa pulak ek. Cik tom tak marah or ape pun. Just nak share sedikit pengalaman cik tom sepanjang berblog walaupun follower cik tom tak ramai pun. huhu.. Antara keadaan yang cik tom pernah alami seperti di bawah;
***************************************

Situasi 1;

Blogger: Saya follow awak ye. Jom singgah follow saya juga tau.

Kalau cik tom sedar jejak ni di shoutmix memang cik tom akan follow balik. Tapi ada juga situasi di mana diorang ni menipu. Cakap kat shoutmix yang diorang follow blog cik tom. Tapi alih-alih bila tengok bilangan follower pun tak bergerak. Apa ingat cik tom ni bodoh ker sampai nak menipu camtu. Tapi cik tom pergi je follow jugak sebab kesian tengok bilangan follower.

Situasi 2;

Blogger: Awak dah lama saya follow awak. Tapi awak tak follow pun saya balik.
Adehhh.. Ada ker cik tom paksa korang jadi follower cik tom? Cik tom suka kalau ramai yang follow cik tom tapi biarlah ikhlas. Bukan semata-mata nak suruh cik tom follow balik. InsyaAllah kalau korang follow akan cik tom follow balik. Cuma cik tom takde la nak mention semua kat shoutmix yang cik tom dah follow korang. Dan kadang-kadang tue cik tom tak jumpa link blog korang bila nak follow balik tue or busy.

Situasi 3;
Blogger: Jemput la singgah dan follow blog saya ye.
Dah orang suruh singgah kan. So cik tom singgah la ye. Pastu tengok keadaan sama jugak follower tak ramai dan entry pun takde orang komen. Cik tom rasa kesian pulak sebab dulu kalau takde orang baca entry cik tom rasa sedih/down. So cik tom follow je la sekali dengan komen kat entry.Konon nak bagi semangat kat dia juga. Tapi cik tom tak cakap la kat dia dah follow. Dia datang balik blog cik tom just cakap “Thanks ye sudi follow and komen blog saya”. Cik tom bukan nak harapkan balasan dari korang ke apa tapi dalam berblog ni kalau korang nak blogger lain baca blog korang, korang kena la dulu baca blog orang lain. Kiranya macam “give and take“. Lain la blog cam ben ashaari, red mummy, hanis zalikha, semua orang akan singgah.

Situasi 4;

Blogger: Kalau u follow i, i akan follow u balik.
Maaf la banyak-banyak. Kalau ni jejak yang ditinggalkan bukan je cik tom tak follow tapi tak singgah pun blog tue. Mesti ada yang pelik sebab yang menipu cik tom follow pulak tapi yang cakap camtu cik tom langsung tak singgah. Entah cik tom rasa macam hipokrit je. Baik tak yah singgah langsung.
***************************************

Antara 4 situasi tue, cik tom pernah guna situasi no 1 tue. Tapi ayat dia lain sikit bunyinya camni “ Saya singgah follow blog awak ni. Kalau sudi awak follow la saya balik ye sebab saya budak baru.” Sopan dan kesian je bunyinye kan?? miahaha~ Tapi kesian kebanyakan tak follow balik pun sebab blog yang cik tom follow tue semua hebat-hebat. Setakat cik tom ni newbie ni takde nya nak pandang. ekekee ;D

Tapi sekarang ni, bagi cik tom lagi suka loyal readers yang selalu jenguk dan baca entry cik tom dari yang datang follow sekali tue je terus menyepi. Thanks pada yang selalu singgah blog cik tom yang tak seberapa ni ~ ellen, echah, tieah, kak sweetsal, poyaty, kak diana, fyza, yaty pinky, yaty CK, asmidar, cik pia, aretikz, padin dan geng2 kopitiam yang lain, wanzi, mish, rongak (hanya menyebut beberapa nama yang terlintas je tau..sorry tak dapat sebut semua…i luv u all..muuaah ;$)

p/s: Nak tahu pe maksud istilah follow sebenarnya boleh baca kat SINI.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

157 thoughts on “Ragam Follow Memollow Cap Apollo

  • October 6, 2010 at 9:16 am
    Permalink

    haha..bese dh ifa kena gak nie..mls btol lyn..ada tue smp paksa2 ifa folo nie..adeh..ntah pape…huhu..ifa pun xpaksa dorg folo blog ifa..nak folo..folo la..xmo sdh..huhu..

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:21 am
    Permalink

    palin2 tak suka situasi no4..mcm gampang lak ekeke ;p
    follow biaq ikhlas,tade istilah pakse2 ni..huh“

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:22 am
    Permalink

    situasi4 tu kedengaran agak selfish. sukati la nak follow ke tak

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:23 am
    Permalink

    sarahnajwan like this..ki3..mcm dlm fb lak..

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:27 am
    Permalink

    Hoho..FOlow Apolo?? nape tak letak Folow Tomato? haha

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:32 am
    Permalink

    mcm biasa nama Haw mesti takde punya lah!.. huhu!

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:32 am
    Permalink

    betul la cik tom..
    ade yang kita dah follow dia..bile dia datang balik blog kita,dia follow kita dan suruh kita follow dia balik..'hehe..tak peka kot..

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:35 am
    Permalink

    ciktom buat pula entri ni..Rongak baru nak buat entri ni.. kena tukar idea balik..huhu..

    mmg ada yg amalkan adat mcm tu.. saya follow blog awak, awak follow blog saya balik ye.. lps follow tu terus senyap sepi..kalau mcm tu baik x payah folo blog org tu pun kalau lps follow langsung x masuk blog org yg difolo.. haha..

    panjang gile komen rongak ni

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:47 am
    Permalink

    @ifa: yup betul..rasa geram jugak bagi kes yang macam paksa follow tue..tapi bila fikir2 lucu jugak macam budak2 je nak paksa..ekekee ;p

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:48 am
    Permalink

    @yanie: tue la pasal cik tom tak kan pergi singgah pun blog tue..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:49 am
    Permalink

    kalau org nak follow tu biarlah ikhlas, kadang2 kesian jugak bila tgk follower dia sikit kan, dia mintak kita follow dia, tapi kalo entri dia terbaik memang kita follow macam cik tom punya..akak suka sgt dtg sini…nama akak pulak ada dlm list sini…hehe cayang cik tom…

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:49 am
    Permalink

    @shahirah: hehe..memang selfish..tapi mungkin juga tue cara dia dan ramai yang follow dia kot..hehe

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:53 am
    Permalink

    @sarah: a'ah dah jadi macam kat fb pulak,,yelah hampir semua blogger ade fb kan…huhu..thanks to akak jugak sudi selalu dtg walaupun tak mention dalam tue 🙂

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:55 am
    Permalink

    @mr.ket: sebab ade yang tak follow tomato..lagik best bunyi appollo..sedap pulak tue..hihi

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:56 am
    Permalink

    @haw: walaupun tak mention nama haw,,tapi jauh di sudut hati cik tom memang hargai kedatangan haw..sori tak dapat nak sebut semua nama..thank tau haw…i luv u..muaah..hihi

    Reply
  • October 6, 2010 at 9:58 am
    Permalink

    stuju jem gak dtg follow skali je pastu tros x nmpk muka eheheh

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:02 am
    Permalink

    @diana: tue la akak..takkan kita nak cakap kat shoutmix tue..awak, saya dah follow awak..hihi..nak wat cam mana..ragam manusia..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:05 am
    Permalink

    @rongak: hehe..sori ni dah idea rongak ker?? tak pe rongak buat je la entry macam ni jugak..lain orang laing gaya penulisannnya kan..cik tom nak baca juga komen rongak pasal ni..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:05 am
    Permalink

    cik tom tak sebut pun nama nad.. majok ah! sob sob~ 🙁

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:06 am
    Permalink

    @sweetsal: tenkiu akak selalu sudi singgah blog cik tom..masukkan la nama sebab memang terlintas je tup kuar nama akak..hihi

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:09 am
    Permalink

    @miss: tue la..follow sekali je pastu hilang camtu je..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:10 am
    Permalink

    @nad: olo2 nad jangan majuk..nad lama sangat tak datang sini..cik tom sayang nad ketat…jangan la majuk ek sayang..sayang nad!!!!muuaah~~ huhu 🙂

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:19 am
    Permalink

    i folo u, u mesti folo i tau, ahaks.. nakal x, cik tom??

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:20 am
    Permalink

    @padin: hehe..nakalnya u..i loike..ekekee ;p

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:23 am
    Permalink

    Hoho.. As same as rongak.. nak tulis.. haha.. tp tu la.. slagi ada idea.. kita tulis.. har3x~ msa bru buka blog pun.. trikut2 juga.. tp at last dlm 2-3 mingu mcm tu.. xda makna pun mo folo kalo skdr tmbh folo.. huhu.. part yg bisa perna ku rsa.. dia ckp dia polo.. mnta polo blik.. tp sya singah jak tingal jejk.. skali di blas.. kanapa x folo? ouch.. haha.. kc sedp ati.. polokan la.. gaga~ eh.. pnjangnya.. haha.. bleh wat entri.. haha.. apapapun.. silent reader adala polower yg menakutkan.. haha..

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:25 am
    Permalink

    name yatie ke tu? haha. baru nak merajuk ni.. kehkeh. biaselah cik tom. dunia blogging ni mmg xlarik dr mcm2 ragam.

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:40 am
    Permalink

    @aretikz: fuyoo panjangnya komen…owh kita bertiga ade idea yang sama la ni..takpe korang buat je..nati leh geng..hihi…biasa la masa mula2 kan tak berapa tahu…huhu…cik tom paling tak suka orang yang paksa2 follow..tp amik hati follow je la..sbb bukan luak pun..kui3 ;p

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:42 am
    Permalink

    @yaty: yup nama yaty sayang,,hihi…so jangan majuk ye..tue la byk ragam..tp best!!lalala~~

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:48 am
    Permalink

    haah..salu cmtu..
    penah skalik kena merayu dgn sorang blogger tuh die ckp,
    "FOLLOW LAH I, I FOLLOW U BACK PLZ"
    dia akn shout mcm tuh sampai kita follow blog dia…
    bila dah follow,dia wat derk jek..
    last2 remove blk….
    da la blog die tak best!!!

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:02 am
    Permalink

    follower kat blog belalang ok2 la jugak…semua follow seikhlas hati.susah gak nak jumpa ayat2 macam tue.klu ade yg tggl ayat2 mcm tue,bila pegi tgk blog dia mmg dia budak baru….so,belalang pun nak kasi smgt mcm yg cik tom kasi,belalang pun follow balik…

    hee

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:05 am
    Permalink

    Demikian luahan hati cik Sweetsyaza, kita kembali ke angkasapuri.. Sekian dari Karam Singh Walia..

    Oh yeah cik tom.. Bila mula2 jadi blogger selalunya mcm tu.. lma2 ok la pas tu.. mlainkan niat nak kejar kawan2 dia tu. nak popular.. hehe.. yg pntg kita fahami knsep polo mempolo ni.. kataku sambil memakan kek lapis apollo.. holenga..

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:07 am
    Permalink

    Ya.. Setuju juga dengan Bro Belalang.. Kita polo untuk memberi semangat.. skurang-kurgnya.. dapat juga tmbh kwan.. yezza.. kataku sambil menambah lgi ruangan komen.. driku pun mula tertnya2.. ni blog beta ke? har3x~

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:20 am
    Permalink

    hihi. same lah kan. dulu kite x ckp folo. kite ckp jum tuka link. hehe. ye la, dlu memula kena la muka x malu juga. hehe

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:23 am
    Permalink

    kekeke! EncIK MT slalu tulis, "saya follow anda ya!"…haha! ringkas dan mudah!klau rasa nak follow balik follow lar, klau takmo,sudah!kekeke

    (Encik MT pun budak baru gak! tak sampai sebulan berblogging~ sila beri tunjuk ajar ya sifu! haha!)

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:27 am
    Permalink

    @sweetsyaza: wah seram jek kalau siap merayu suruh follow setiap kali shout..hihi..tapi pandai taktik syaza..remove balik lepas tue..hehe…nak follow kena follow blog yang kita suka..tue istilah follow sebenarnya..gugu~

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:28 am
    Permalink

    @belalang: semua follower hormat belalang..tue best!!hehe…cam cik tom kan newbie..banyak la ragamnya..hihi..

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:32 am
    Permalink

    @aretikz: hahaha…best la ade blogger macam atik ni..buat blog cik tom macam blog sendiri..wakakkakaka ;p

    yup kadang2 bagus gak kita follow bg semangat kat blogger yg baru buat blog..nati kita pun bertambah kawan baru..bukannya nak kejar glamer/popular..hihi..nak kek apollo jugak sikit..gugu~~

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:34 am
    Permalink

    @poyaty: tue la yunk..cik tom buat camtu jugak masa mula2..siap cakap "kalau sudi follow sebab saya budak baru"..ayat mintak simpati terbaik dari cik tom…miahaha~

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:36 am
    Permalink

    @encik MT: okay je ayat encik MT buat tue..ringkas tapi padat dan takde bunyi paksaan..hihi..ala cik tom baru 2 bulan lebih berblog..takde beza pun kita ni..kita kena la saling bertukar pendapat dan tolong menolong sesama blogger baru best!!

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:52 am
    Permalink

    Rageeeeee
    bwahaha…
    btw..serigala hanya layan yg rasa perlu dilayan..

    troll mood takder..

    Reply
  • October 6, 2010 at 11:56 am
    Permalink

    A'ah betul selalu kena tipu. .ampeh tol. .

    Reply
  • October 6, 2010 at 12:08 pm
    Permalink

    followladengan ikhlas..da follow janganlamintak balasan..die nak follow,followlah…xnk sudah..tol x?

    Reply
  • October 6, 2010 at 12:08 pm
    Permalink

    followladengan ikhlas..da follow janganlamintak balasan..die nak follow,followlah…xnk sudah..tol x?

    Reply
  • October 6, 2010 at 12:09 pm
    Permalink

    hehe saba jela cik tom..afiq pun selalu je kena camni..bukan nk menyombong kalau afiq xfollow balik, mungkin ade sbb np afiq xfollow 🙂
    nk buat ucapan ringkas sikit ni,pada blogger2 yang memollow afiq, thnkx yer 😀
    hehe pinjam ruangan komen cik tom nih 😀

    Reply
  • October 6, 2010 at 12:09 pm
    Permalink

    betul tu yunk,kalo nak follow tu biarlah ikhlas, bukan setakat menambah bilangan follower je…

    penah gak dorang guna taktik kononnya dah follow,same situation,no follower tak bergerak pun..isk..macm tu punya orang pun ada cik tom..huhu

    apa2 pun…bila niat ikhlas untuk beblog insyaAllah will get a good return back..

    anyway,yaty dah ambil banner cik tom…=]

    Reply
  • October 6, 2010 at 12:26 pm
    Permalink

    cik tom!echah dulu layan jugk org gtu…
    tp skrg echah dh bolayan..bukanya nak kn balasan..tp niat asal nak berkawan kt sini,,kalo nak follower ramai xpyh main blog..main je fb,add sana sini..

    n ade paling xtahan tu…
    main komen"follow n singgh blog sy ye"
    aik..dia masuk trus suh org follow?
    klakar lak…

    org ni mcm2 cik tom..haha

    Reply
  • October 6, 2010 at 12:28 pm
    Permalink

    omu nak menyampuk…omu suka follower org…sebab omu ni jarang nak g balik blog tu sbb kdg2 omu lupa link die…sbb tu omu follow…omu bgtau kat tuan blog supaya die alert dan xdela terkejut dpt komen yg agak xsedap bunyi…n3 ni bagus..omu masuk pun sbb omu ternmpk update kat dashboard…hah kan mudah follow2 org ni…

    Reply
  • October 6, 2010 at 1:53 pm
    Permalink

    @serigala: siapa tue yang serigala layan??jangan nakal2 ye..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 1:57 pm
    Permalink

    @bee: bee pun kena tipu macam cik tom jugak ker??tipah tertipu la nampaknye..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 1:59 pm
    Permalink

    @budakgemok: yup tiada paksaan dalam follow..tue hak masing..nawaitu kena ikhlas..lalala~

    Reply
  • October 6, 2010 at 2:00 pm
    Permalink

    @afiq: dah macam YB nih afiq berucap kat sini..hik3 ;p

    Reply
  • October 6, 2010 at 2:06 pm
    Permalink

    @yaty: yup kalau niat ikhlas insyaAllah ok..cam pepatah what u give u get back..ngeh2…tenkiu2 amik banner cik tom..banner yaty dah masuk sidebar "banner kengkawan"..

    Reply
  • October 6, 2010 at 2:08 pm
    Permalink

    @echah: yup komen yang panjang dan bernas dari echah sayang…ade macam2 ragam manusia..tapi tue yang buatkan best hidup ni..penuh dengan warna warni bak pelangi..gugu~

    Reply
  • October 6, 2010 at 2:19 pm
    Permalink

    @omurice: itulah kebaikan men "follow" kalau blogger tahu gunakan..tapi kebanyakanya jarang tengok kat dashboard termasuk cik tom sendiri..hihi..masa bw tue la akan cik tom tengok entry mana yang best dan baca..

    Reply
  • October 6, 2010 at 3:26 pm
    Permalink

    Kak Tom: saya setuju apa yg kak cakap tu… satu lagi kalau guna shoutmix yg taip sendiri insyallah saya akan lwat ehhe sokong kejujuran ehhe
    Kuman "tudung.." Entry

    Reply
  • October 6, 2010 at 3:51 pm
    Permalink

    @kuman: tenkiu sokong akak..hihi..betul entry yang taip sendiri especially mention nama tuan blog tue lebih dihargai dari tinggal jejak "bw" atau "singgah" je…lalala~

    Reply
  • October 6, 2010 at 4:05 pm
    Permalink

    takde pun nama asada.. hahahahaha..

    saya dah follow awak, nape awak tak follow balik.. hahahaha =P

    macam2 ragam kan.. betul la kata cik tom, klu nak orang datang komen, kita kena komen kat orang jugak.

    sama jugak dengan hal kutuk mengutuk. kalau kita nak orang kutuk kita, meh la mula mengutuk orang. hahaha..

    apa pun.. enjoy blogging =)

    Reply
  • October 6, 2010 at 5:03 pm
    Permalink

    ciktom.hmm memang lah tak bape berkenan dengan orang yg macam ni.dia follow kite minta kite follow balik. xbest lah camtu kan…

    Reply
  • October 7, 2010 at 12:17 am
    Permalink

    yang no 1 tu selalu jadi…..
    BTW ct jenguk jugak la..

    Reply
  • October 7, 2010 at 1:07 am
    Permalink

    @asada: nama awak ade je dalam hati cik tom..besar sangat tak muat tulis dalam entry ni..hihi.yup betul nak orang baca entry kita, kita kena la dulu baca entry orang lain..huhu..kutuk mengutuk sama jugak ker??hehe..tp cik tom tak kutuk tau..lalala~

    Reply
  • October 7, 2010 at 1:08 am
    Permalink

    @intanberlian: kalau kes yang tak paksa tue boleh tahan lagi..tapi kalau yang memaksa jugak suruh follow tue berat sikit kesnya..gugu~

    Reply
  • October 7, 2010 at 1:10 am
    Permalink

    @siti nurkhijah: yang no 1 tue pun sejujurnya cik tom pernah buat..hihi..takpe kadang2 kita kena jugak jenguk dan beramah mesra..mana tahu dapat kawan baru..tak boleh judge dari 1 st impression tinggal jejak je..huhu..

    Reply
  • October 7, 2010 at 2:28 am
    Permalink

    situasi 1 tak menahan
    act, pernah alami juge..
    huhu

    follower cik tom ramai dahhh
    anish sikit baruuu
    hehe

    Reply
  • October 7, 2010 at 2:57 am
    Permalink

    Salam. Hehe. Follower pun ada macam2 ragam.
    Lagi malang kalau ada yang paksa. aduh

    Reply
  • October 7, 2010 at 3:39 am
    Permalink

    @anish: kebanyakan orang baru buat blog akan guna cara camtu termasuk cik tom..kira strategi nak promote blog. kena la buat muka tak malu..hihi..

    ala anish..follower banyak or sedikit tak menjamin apa2..yang penting blog tue meriah or ade pengujung setia tak..kalau dah siggah follow sekali je pastu tak muncul2 tak guna jugak kan..gugu~

    Reply
  • October 7, 2010 at 3:41 am
    Permalink

    @affan: salam kenal..1st time singgah sini kan..salam perkenalan..yup follower banyak ragam tapi tue yang best kot..hoho..cuma bab paksa tue tak berapa best..

    Reply
  • October 7, 2010 at 4:50 am
    Permalink

    klu follow biar ikhlas kan..setuju suma y cik om ckp dlm entry nie..
    n tengq so much sbb link nama fyza..t'haru..;')
    hope p'sahabatn kita b'kekalan hndaknya..;)

    Reply
  • October 7, 2010 at 5:20 am
    Permalink

    @fyza: yup kalau sebolehnya macam tue la..hihi..cik tom lagi terharu fyza suka jenguk sini..thanks tau…yup smoga persahabatan kit berkekalan 🙂

    Reply
  • October 7, 2010 at 5:29 am
    Permalink

    nana buat blog untuk skodeng blog orang lain je..so xde follow memollow ni..hehe..

    Reply
  • October 7, 2010 at 6:30 am
    Permalink

    @nana: owh ye ke? skodeng pakwe ker? hehe…

    Reply
  • October 7, 2010 at 6:38 am
    Permalink

    aibaks orang ke 71 komen kt n3 ni.. yeay!

    ehe.. "jom la folo saye".. tag ni takde ke dlm list cik tom?

    Reply
  • October 7, 2010 at 8:19 am
    Permalink

    forth. selalu kena. jangan harap nak datang sana pun.wawawawa~ kejam banget

    Reply
  • October 7, 2010 at 9:52 am
    Permalink

    betul tu..ade yang menipu..
    ckp kt shotmix dah folow tp tak de pon..
    skg eda folo balik bila tgk kat folower je..
    huhuhu..

    nama eda tersenarai la..hati berbunga rinag;)

    eda suka singgah sini sbb selalu update yg best2 dan ade benda yg boleh dikomen…:)

    Reply
  • October 7, 2010 at 10:42 am
    Permalink

    aaa..i folo u cik tom..kalau u xfolo i balik..i banned u..kah2..

    seb bek tade lagi org wat ayat hot macam ni kan…kah2..jom try cik tom!!

    btw, thanx tau sayang!!taruk nama i…sayang u ketat2 lolll…hahahaa

    Reply
  • October 7, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    @macy: yg 4th tue memang konpem jugak cik tom tak pergi singgah..hihi..

    Reply
  • October 7, 2010 at 11:11 am
    Permalink

    @aibaks: tag tue ada la jugak..tapi bunyinya kurang umpph..so tak letak..miahaha~

    Reply
  • October 7, 2010 at 11:13 am
    Permalink

    @eda: nama eda memang terus terlintas bila nak tulis nama yang cik tom selalu tengok jenguk sini..

    thanks tau yunk sebab sudi jenguk kat sini dan baca entry..i appreciate it 😉

    Reply
  • October 7, 2010 at 11:16 am
    Permalink

    @mish: tak nak la i follow u sebab u lagi cun dari i..miahaha~

    try jawab camtu best jugak kan..hihi

    hehe..selalu teringat mish sampai termimpi2..mish..mish..penangan bomoh siam aritu kot..kui3 ;p

    Reply
  • October 7, 2010 at 3:46 pm
    Permalink

    salam..
    Luahan dari yg ikhlas..menarik.

    p/s- setakat ni cik tom antara yg paling rajin komen kat blog saya.. terima kasih

    Reply
  • October 7, 2010 at 4:48 pm
    Permalink

    @ozzy: salam ozzy..tengs ye..hoho..

    takde pelah..sama2..tapi sorry tau ozzy..skang agak jarang singgah blog ozzy sebab bb slow giler..nati ok akan cik tom terjah bila ok sebab blog ozzy best!!berinformasi+membuka minda 😉

    Reply
  • October 7, 2010 at 6:02 pm
    Permalink

    betoi c tom oi.. pollow biaq iklas!!
    sokong

    Reply
  • October 7, 2010 at 6:51 pm
    Permalink

    kadang2 terfikir jugak,,sebab apa mereka follow blog kita

    Reply
  • October 8, 2010 at 12:16 am
    Permalink

    jom beli bedak FOLLOW ME

    Reply
  • October 8, 2010 at 6:35 am
    Permalink

    @qu aniza: yupp follow yang ikhlas terbaik!!

    Reply
  • October 8, 2010 at 6:39 am
    Permalink

    @secantikmanis: entah la..setiap orang berlainan sebabnye..tapi paling utama maybe nak tambah bilangan follower…huhu

    Reply
  • October 8, 2010 at 6:40 am
    Permalink

    @robot sakti: yup itu la pendapat cik tom sekarang ni..tapi masa mula2 buat blog cik tom memang teruja tengok kalau bilangan follower bertambah..hehe

    Reply
  • October 8, 2010 at 6:41 am
    Permalink

    @lea: jom2..eh tapi ade lagi ke bedak FOLLOW ME???miahahaha~

    Reply
  • October 8, 2010 at 10:47 am
    Permalink

    emm, mcm2 ragam org nie..follow bia la ikhlas kan..=)

    Reply
  • October 8, 2010 at 1:32 pm
    Permalink

    sye suka mkn tomato,jd sye follow..hehehe:)

    Reply
  • October 9, 2010 at 7:49 am
    Permalink

    @ladyana: yup macam2 ragam..tapi bila fikir2 balik agak menyeronokkan jugak..hehe..

    Reply
  • October 9, 2010 at 7:50 am
    Permalink

    @cyida: tenkiu yunk..tomato best!!hihi..

    Reply
  • October 30, 2010 at 8:50 am
    Permalink

    ops, penah gak buat yg no.4 tu dulu2. masa zaman baru nak ade blog. huhu. but now, saya dah insap. sila jgn marah saya. ekeke

    Reply
  • October 30, 2010 at 6:51 pm
    Permalink

    @siti: owh penah guna ke?xpe2 skang tak buat dah kan..huhu..

    Reply
  • November 12, 2010 at 9:23 am
    Permalink

    Ops.. Baru berangan nak buat, nasib baek x buat lag..he3. Newbie cam sy nie kena usaha lebey la nampaknya.. Buat masa nie orang tua2 kata 'buta kayu ckit la…'..he3

    Reply
  • January 1, 2011 at 11:30 am
    Permalink

    huhu..btul 2 cik tom..yna lg ske bw.klu rse nk 4llow,bru la 4llow.

    t klu 4llow pn tp xdrop cment,xbez gk..trus hilg cme stkt 4llow je..tp,sllunya bsed on entry gk nk drop komen..hehe~

    Reply
  • January 2, 2011 at 9:42 am
    Permalink

    Salam wbt..Salam perkenalan cik tom..Hehehe..Nice blog..Apa sekali pun sikap & attitude memainkan peranan..Blog cik tom saya msukkan didalam blog cikgu-cikgu saya..Hihihi..Blog cik tom mmg best..Hope suatu hari blog saya bleh jadi seperti blog cik tom..InsyaAllah..

    Reply
  • January 10, 2012 at 1:11 pm
    Permalink

    Hehehe…sbb tu yas punya kurang sgt follower…padehal dah 3 tahun layan blog…tapi x pe la…follow tak follow sebenarnya tak penting sangat pun…nak2 gadget google friend connect tu nk dihapuskan tak lama lagi….yehaaaaa…:)

    Reply
    • January 10, 2012 at 11:53 pm
      Permalink

      ye betul tak lama lagi takdelah gadget follower..sayang pulak..susah jugak nak kumpul follower wlpn 1org..huhu

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:07 pm
    Permalink

    So far tak la suruh orang follow. Segan je. Hehe.

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:29 pm
      Permalink

      sebenarnya better jangan suruh orang follow sbb follow yg ikhlas terbaik..hee

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:24 pm
    Permalink

    bese la tu cik tom..bkn sng nk dpt loyal readers..takat kumpul follower,follow kita..tp dorang x nk pn bce entry2 kita..coment bg idea/pendapat kan..hmm..npe la eh….

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:40 pm
      Permalink

      yup memang bukan senang nak dapatkan loyal readers..so kita kena tau teknik utk dapatkannya…1st kena perbaiki susun atur blog bagi simple, menarik dan senang utk loading blog…kedua mantapkan pengisian entry blog..ketiga jangan lupa kita sendiri kena cari kawan utk sama berkongsi idea…

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:33 pm
    Permalink

    Memang sedap2 je semua ayat2 tu. Macam dalam rancangan Saleh Yaakob plak “I Follow”

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:42 pm
      Permalink

      hehee…semua sedap dah cukup perasa…tp cara je xbetul sgt..huhu

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:37 pm
    Permalink

    kalau ada orang komen suruh follow..lagi sakan la aku tak nak follow. haha..

    Reply
    • January 10, 2012 at 11:49 pm
      Permalink

      hehehe…ko memang suka wat xtau je..ala2 innocent..

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:37 pm
    Permalink

    Ke-4 empat stuasi tu pnah saya hdpi..
    Yang tak tahan… Ada jugak yg dok nipu2 ne..
    Hadoi=_=”

    p/s : Kalau follower ramai tapi pmbaca xde…
    Xde makna la pulak kan.. Biar ikhlas follow.. hehehe =))
    exam dah datang… Doakan saya ye..

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:45 pm
      Permalink

      cik tom pernah alami dan ciktom sendiri praktiskan jugak…hehee
      yup betul xguna ramai follower tapi xde pembaca kan..tapi mostly yang ramai follower mmg ramai pembaca pun..
      jrg jumpa case yg follower je ramai tp xde pembaca..hee

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:50 pm
    Permalink

    salam.
    sabar jelh..kita harpakn depa komen tapi yg depa mahu ayuh ikut blog saya tu yag teman tak berapa suka huhu…macam2 org macm2 ragam kan heeee

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:26 pm
      Permalink

      salam..xpe suri tue la yang meriahkan lagi dunia blogging kot..kl xsuram je..heee

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:52 pm
    Permalink

    klu suri ada org komen mencuba juga jejak kembali..tapi klu dpt minat bgni tgok mod juga sb blog suri tak der widget bgtu heeee.lagi bgus klu follow ni kita baca blog org dna tinggalkan komen tu lagi bagus hee..klu ayat2 mtk2 ikut org tak berapa suka cam memaksa jer heee

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:29 pm
      Permalink

      yup betul..kalau follow biar la ikhlas..dengar cerita widget follower ni akan dibuang jugak bulan 3 nanti kalau xsilap…pasni xdelah term follow memfollow kot..hee

      Reply
    • January 14, 2012 at 3:46 pm
      Permalink

      ciktom tu ramai yg singgah tgk tutorial ciktom…tue xde pe nak komen kan..ciktom okay je..hee

      Reply
  • January 10, 2012 at 3:25 pm
    Permalink

    hehe..macam2 blog, macam2 ragam & macam2 peel lah yg boleh dapat..yup sue setuju biasanya kita kena bagi salam dulu barulah orang jawab balik..kan..kan..:p hihi

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:22 pm
      Permalink

      yup 100 jenis blog maka akan ada 100 ragam blog jugak..tapi yang tue la specialnya kan?kalau semua sama je mesti boring..heee

      Reply
  • January 10, 2012 at 4:14 pm
    Permalink

    tang yg kata dah follow tapi sbnrnya tipu..tu yg saya geram amat. tapi rasanya tu dia guna auto b/walking..bkn dia yg dtg kat blog kita.

    *jumlah follower mmg meningkatkan semangat menulis kita, tapi lebih best kalau org follow kerana suka dgn blog kita..bkn sbb nak balasan.

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:40 pm
      Permalink

      yup mmg betul..diaorg just autoblogwalking sedangkan xsinggah n follow pun..tue ciktom pi buang semua shoutbox…

      Reply
  • January 10, 2012 at 4:48 pm
    Permalink

    Saya dah buang follower widget,sebab tak nak jadi isu,dan siapa sahaja bebas nak baca blog saya :).Tapi saya tambahkan google + sapa nak like silakan…macam2 blogger sekarang terutama adik2 yg baru.

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:31 pm
      Permalink

      ramai jugak blogger amik inisiatif buang..tp ciktom xbuang sbb ciktom suka widget tue..heee…tp bulan 3 nanti dgr cerita nak dilupuskan jugak kan…

      Reply
  • January 10, 2012 at 6:08 pm
    Permalink

    Salam. Apa khabar Cik Tom? Semoga Cik Tom sihat2 belaka.

    Biasalah tu Cik Tom.. ragam manusia. Andai kita menulis dengan hati yang ikhlas, bilangan follower akan bertambah dan tak perlu gunakan ayat2 pujukan dan sebagainya.

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:32 pm
      Permalink

      wslm..khabar baik kak nur…harap akak pun sihat hendaknya…
      betul tue akak..yang penting ikhlas..

      Reply
  • January 10, 2012 at 6:21 pm
    Permalink

    sy follow bila sy suka blog tuh. xkira lah dorg nak follow balik ke x. cik tom follow sy. terharu jgk. huhu.

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:23 pm
      Permalink

      cik tom suka follow mana blog yang best cam blog noraim..

      Reply
  • January 10, 2012 at 8:19 pm
    Permalink

    haha…betul2..saya sokong ciktom…
    follow ni tak boleh dipaksa…
    apa yang perlu buat ialah tarik hati org untuk follow dengan blog kita yang menarik tu…

    Reply
    • January 10, 2012 at 11:46 pm
      Permalink

      yup xboleh paksa orang follow tapi kita kena bijak promote blog utk orang lain follow..sbb follower tue penting jugak..but depend pd blogger.

      Reply
  • January 10, 2012 at 8:28 pm
    Permalink

    sy follow ciktom sebab saya suka sangat kat blog ni

    Reply
    • January 10, 2012 at 11:47 pm
      Permalink

      hehee..ye la tue..thanks…ciktom pun suka blog fakruddin sbb entry gaya tersendiri even entry berite =)

      Reply
  • January 10, 2012 at 8:48 pm
    Permalink

    Shag dulu pun buat jugak. Ayat memang wajib ada perkataan newbie tak pun budak baru. HAHA. Kebanyakan yg buat ayat follow memollow ni budak baru. Shag skrg tak pakai kotak jerit jadi dah lama lah tak merasa orang BW kat blog Shag sambil tinggal jejak macam ni. Hehe.

    Kebanyakan orang yg drop comment, Shag akan follow dia even dia tak follow Shag pun ;))

    Reply
    • January 15, 2012 at 12:16 pm
      Permalink

      hehee…ciktom pun pernah buat gak sayam…ala trik nak tambah follower kan?imbau balik kenangan lama2 masa mula2 berblog…hik3 ;p

      Reply
  • January 10, 2012 at 9:52 pm
    Permalink

    selalu nampak mesej2 macam ni kat fb ping. selalunya saya tak layan. macam tak ikhlas je

    Reply
    • January 15, 2012 at 12:32 pm
      Permalink

      biasalah blogger macam2 jenis teknik guna utk tambah follower/ nak attract orang lain singgah blog..

      Reply
  • January 10, 2012 at 11:49 pm
    Permalink

    blog dan blogger berkembang dan dewasa mengikut masa
    dulu2 suka juga dengan aktiviti ni

    Reply
    • January 15, 2012 at 1:42 pm
      Permalink

      cik tom pun pernah praktiskan jugak masa mula2 berblog..heee

      Reply
  • January 11, 2012 at 2:14 am
    Permalink

    dulu masa pasang shoutbox..rajin benar orang spam suruh follow la apa la..last-last..buang terus shoutbox tu..

    Reply
    • January 15, 2012 at 11:46 am
      Permalink

      ciktom buang shoutbox sebab banyak spam+ kes autoblogwalking lagi…

      Reply
  • January 11, 2012 at 11:08 am
    Permalink

    Apa pun terpulang kepada tuan punya badan untuk follow balik atau tidak. 🙂

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:56 pm
      Permalink

      yup terpulang pada tuan punya blog nak follow balik ke x?

      Reply
  • January 11, 2012 at 1:00 pm
    Permalink

    saya guna macam no 1 la.. tapi separuh ayat jer. kira blogger pemalu. just bgtau saya dah follow. harap2 tuan blog paham dan follow saya blk..hehe

    Reply
    • January 15, 2012 at 1:13 pm
      Permalink

      hehehe….xpe teknik tue perlu ada nak attract org lain singgah blog..

      Reply
  • January 12, 2012 at 12:52 pm
    Permalink

    saya follow cik tom sebab blog cik tom…besssttt! ♥

    Reply
  • January 13, 2012 at 11:45 am
    Permalink

    even blog cik tom ni x macm blog ben asari, tp i’ve learnt a lot of things here!!

    Reply
  • January 13, 2012 at 10:20 pm
    Permalink

    hohoho nama mas xde..sentap sat!!.hahahaha

    kidding..aah mas pun pernah kena situasi 1.kelakar pun de.situasi last mas tak follow..annoying pulak guna word tuh,jangan la belagak sangat.(-_-)

    Reply
    • January 15, 2012 at 2:37 pm
      Permalink

      yunk jangan sentapp..yang ni entry lama 2011…cik tom republish balik je untuk flashback 2012..

      Reply
  • January 14, 2012 at 2:47 am
    Permalink

    jgn ler risau, saya ni seorang loyal reader cik tom walaupon ciktom asik buzy dan auto publish entry, hehehehe

    Reply
    • January 14, 2012 at 6:02 pm
      Permalink

      hahaa…thanks juan!terharu baca komen..sob3

      Reply
  • January 15, 2012 at 9:52 am
    Permalink

    hahaha..betol2…klu blog menarik..mestilah follow kn?lain org lain citerasa..terpulang pd individu sendiri.ape2 pun..blog cik tom mantap..huhu

    Reply
    • January 15, 2012 at 2:27 pm
      Permalink

      yup biasa orang akan follow blog yang dirasakn menarik pada pemerhatian dia..tp ada jugak yg follow sesuka hati..
      thanks ardani..

      Reply
  • January 18, 2012 at 12:20 am
    Permalink

    senyum je baca entry ni.hehe

    Reply
    • January 23, 2012 at 1:55 pm
      Permalink

      senyum sbb pernah buat ek…heee
      mana url blog??

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE