Resepi Cheesekut Cara Mudah dan Sedap

Assalamualaikum dan salam sayang…. Lama pulak tak update blog dengan resepi yang mudah dibuat dan sedap rasanya. Huhu… Resepi ni cik tom belajar dari housemate, Shida yang belajar dengan Nisa. Wow dah jadi hieraki pulak kan? Haha… Actually Shida bagi tau nama resepi ni Cheezekut sebab namanya lagi catchy kan? Hehe.. Thank you Shida and Nisa.

icon newJom belajar menjahit baju kurung tradisional/moden/riau/pahang, baju melayu dan jubah 

Buat cheesekut secara berjemaah
Buat cheesekut secara berjemaah

Cara buat cheesekut ni memang mudah jee.. Tak perlu korang nak kena kukus dengan alat pengukus atau guna oven bagai. Gambar atas ni kenangan masa kitorang- Shida, Ja, Zattie & Cik tom berjemaah buat cheesekut. Rindunya kenangan kita rajin masak-masak kan. Miss uolsss!

Resepi Kek Coklat
Resepi Cupcake
Resepi Taufufah & air soya
Resepi Bun, Pau dan Pizza
Resepi Roti Canai dan murtabak

Bahan-bahan resepi cheesekut cara mudah dan sedap;

Cream cheese 250 gram (  guna brand Tatura)
¾ tin susu pekat yang saiz kecil (@secukup rasa-manis)
Biskut cream cracker (guna brand Luxury Original- biru)
Susu kotak kecil 250 mL (guna brand HL)
Nestum

Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat cheese
Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat cheese

Cara-cara masakan resepi cara cheesekut mudah dan sedap;

1. Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat dan sedikit susu kotak (2 sudu) dan gaulkan sebati. Kemudian pukul sampai kembang (jadi cream).Guna mixer lagi cepat dan senang.

2. Pastu, sediakan bekas acuan (prefer yang berbentuk empat segi supaya senang nak susun biskut).

3. Celup biskut ke dalam susu kotak HL (untuk lembapkan biskut) dan susun ke dalam bekas acuan. Kalau ada lubang2 kecil, patah2kan biskut dan isi sampai penuh dan tutup semua lubang.

4. Kemudian sapukan cream cheese (Step 1) diatas biskut yang disusun. Taburkan nestume di atas lapisan cream cheese. Korang ulang la lapisan tu mengikut aturannya iaitu biskut, cream cheese dan nestum. Berapa lapis? Ikut suka tapi suggestion 4 lapis biskut.

5. Lapisan paling [email protected] sekali lagi better korang letak cream cheese tebal sikit.

6. Dah siap. Simpan dalam peti semalaman dan esok boleh la menjamu cheesekut.

Macam mana? Mudah je kan resepi cheesekut yang cik tom kongsikan kali ni. Kalau rajin buat boleh amik open order kat ofis tau. Shida pernah amik order buat cheesekut ni. Memang berbaloi. Ni salah satu cara nak cari sideincome dari rumah jugak.

Selamat mencuba resepi cheesekut mudah dan sedap!

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

39 thoughts on “Resepi Cheesekut Cara Mudah dan Sedap

  • December 1, 2015 at 3:24 am
    Permalink

    salam….
    nk tanya kit kat cik tom…. lepas kita buat tu.. klu simpan dalam peti ais.. boleh tahan brapa lama ek….
    brapa lama tempoh lumut selepas kita buat tu…
    TQ…

    Reply
    • December 1, 2015 at 9:32 am
      Permalink

      Wslm..kalau simpan dlm peti maybe blh tahan smpi 2minggu kot..lbih dr tu ct xgerenti sbb xpernah plk smpn lama..biasa cepat habis cheesekut..hihi

      Plg lama pernah smpn dlm peti smgu..cuma makin lama smpn ni cheesekut maybe akan jd kering skit..tp still rasa msih sedap

      Reply
  • Pingback:Buat cheesekut paling sedap dan mudah - Ciktom

  • January 30, 2016 at 8:04 pm
    Permalink

    saya suka makannya

    Reply
    • February 2, 2016 at 10:53 pm
      Permalink

      cik tom pun suka makan cheesekut..nak buat pun sonang..

      Reply
    • February 2, 2016 at 3:59 pm
      Permalink

      selamat mencuba…boleh masak kat wife..senang je penyediaannya..tak perlu baking pun..

      Reply
  • February 12, 2016 at 8:29 pm
    Permalink

    Postingannya sangat bermanfaat sekali. Blognya juga responsive dan ringan untuk diakses.

    Reply
  • April 7, 2016 at 12:41 pm
    Permalink

    nak letak dalam peti ais atas kat beku ke atau bawah?

    Reply
    • November 16, 2016 at 4:35 pm
      Permalink

      sori baru smpt bc komen..byk komen msk blog xsmpt followup..masuk peti bawah

      Reply
  • April 16, 2016 at 10:20 am
    Permalink

    Kalau gune cream cheese brand lain x boleh ker…kalau gune biskut craker yg lain brand pun x boleh ker?

    Reply
  • May 9, 2016 at 12:53 pm
    Permalink

    nak tanyaaaa,mmg guna 250 gram ke cheese. ke mksd awk beli 250 gm cheese..yg susu tu kita juz gunaa 2 sudu je kan

    Reply
    • May 9, 2016 at 4:29 pm
      Permalink

      memang guna 250 gm cheese.. cheese beli tu pun berat dah cukup2 250gram..jadi senang..xyah nak timbang..guna je semua…
      yup2 sudu guna 2 sudu atau ikut citarasa masing2..

      Reply
  • May 17, 2016 at 7:40 am
    Permalink

    nak tanya…susu pekat awk bubuh byk ke sikit?

    Reply
    • May 18, 2016 at 12:53 pm
      Permalink

      ciktom letak sikit je dalam 2 sudu besar…ikut tahap awak nak manis macam mana…suka manis boleh letak banyak..

      Reply
  • July 26, 2016 at 8:54 am
    Permalink

    bekas acuan punya saiz tu tkkisah eh besar mane ?

    Reply
  • September 18, 2016 at 6:33 pm
    Permalink

    Kalau bekas kecil sikit blh letak brape aee harganya??

    Reply
    • October 20, 2016 at 11:12 am
      Permalink

      sorry awak kira je modal berapa dan add on berapa nak amik untung utk 1 bekas..

      Reply
  • October 10, 2016 at 1:24 am
    Permalink

    Ciktomm
    Kalau biskut tu tak direndam susu, mcm mn plk..

    Reply
    • October 18, 2016 at 10:25 pm
      Permalink

      takdelah rendam..celup2 je dalam susu dear..kalau xcelup susu, biskut tu keras…kurang rasa berlemak..

      Reply
  • December 26, 2016 at 12:25 am
    Permalink

    Saya baru jee buat mlm nii tak sabr nk tunggu esok untuk makan yammm…. Kalau sedp ibu suruh jual hehheh

    Reply
    • December 27, 2016 at 9:44 am
      Permalink

      macam mana hasilnya..sedap x?boleh la jual lepas ni..

      Reply
  • January 16, 2017 at 11:23 am
    Permalink

    agak agak modal buat cheesekut brpe ek ?

    Reply
  • February 19, 2017 at 8:44 am
    Permalink

    Bagus betul akk ni share resepi siap bagi idea suh jual. moga murah rezki..

    Reply
  • August 20, 2018 at 3:24 pm
    Permalink

    Kalau cheese tu jadi berketul kecik2 macamana eh

    Reply
    • August 31, 2018 at 1:54 pm
      Permalink

      tu maksudnya sis kena mix cheese dgn susu tu betul2 smpi hilang ketul2 kecik or senang ckp belum sebati..

      Reply
  • September 7, 2018 at 9:52 pm
    Permalink

    Assalamualaikum… Cik tom.. Kalau kita tak nestum pon bolehkan?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE