Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Tora datang lagi. Eh.. silap entri resepi datang lagi ye! Suka tak? hehe… Pada yang dah bosan tue maaflah ye. Memang perangai cik tom camni. Kalau mood affiliate meninggi entri duk tayang komisyen la memanjang. Kalau mood tutorial.. mood tips dan sebagainya. haha… Sekarang mood masak-masak so entri masak-masak la memanjang. Lebih-lebih lagi banyak draft resepi yang tak terpublish. hee… So apa resepi kali ini ye? Sama je content macam tajuknya iaitu Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap!!

Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap
Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap

Bahan- bahan Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap (anggaran 4 orang):

Bahan A

3 cawan beras (dibasuh dan ditoskan)
3 ½ cawan air
2 sudu besar planta
1 sudu minyak masak
½ sudu kecil pewarna kuning limau
Garam, gula secukup rasa

Bahan B (bahan tumisan)

2 biji bawang merah (dihiris)
2 tangkai daun kari (dilurutkan)
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kecil kulit kayu manis

Cara-cara masakan Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap:

1. Panaskan planta dan minyak masak ke dalam periuk.

2. Tumiskan bahan tumisan sehingga berbau wangi bukannya hangit ye. ;p

3. Masukkan air, gula,garam,pewarna dan akhir sekali beras.

4. Tanaklah nasi seperti biasa sehingga masak.

5. Boleh juga di alihkan ke dalam periuk elektrik.

* tips tambahan:- sesuai untuk ayam barbeque

Biasa budak-budak kecil suka sangat makan nasi planta. Sekali sekala memang bagus ubah pelbagaikan menu masakan untuk anak-anak supaya diorang lagi suka nak makan. Yelah budak-budak kan lebih suka main-main sampai tak nak makan. ehee… So, selamat mencuba Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan insyaAllah Sedap!!

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

41 thoughts on “Resepi Nasi Planta Cara Mudah dan Sedap

  • December 7, 2012 at 12:21 am
    Permalink

    Salam..
    saya baru je masak nasi planta..
    resepi sendiri, saya suka
    letak daun kari..yum yum

    Reply
    • December 9, 2012 at 3:24 pm
      Permalink

      letak bau kari jd wangi n rs pedas2 sikit..sedap jgk tue..kl masak sendiri senang blh ikut selera nak letak apa..hee

      Reply
  • December 7, 2012 at 12:35 am
    Permalink

    Kalau guna marjerin lain boleh kan? Sebab kat Mesir takde planta. Heheh nak try buat lepas nii 🙂

    Reply
  • December 7, 2012 at 12:54 am
    Permalink

    lama tak makan yummy…:p

    Reply
    • December 9, 2012 at 3:22 pm
      Permalink

      mudah je nanti boleh buat sendiri je kt umah..

      Reply
  • December 7, 2012 at 1:09 am
    Permalink

    Pernah buat yang nasi gorang palnata jer..memang sedap..campur pulak dengan telur dadar..

    Reply
    • December 9, 2012 at 3:22 pm
      Permalink

      wah campur dn telur dadar mmg best..makan panas2 time berwap..fuhh… 🙂

      Reply
      • December 16, 2012 at 8:43 am
        Permalink

        Hahaha..memang terangkat la cik tom..terasa lapa dah ni..rasa nak pergi sarapan jer dulu..hahahaha

        Reply
  • December 7, 2012 at 1:31 am
    Permalink

    dia buat nasi pelanta la plakk..bila mahu hantar ke banting nih..

    Reply
    • December 9, 2012 at 3:18 pm
      Permalink

      haha..saje kasi titan terliur..boleh je anta pos..hehe

      Reply
  • December 7, 2012 at 6:54 am
    Permalink

    nampak menyelerakan nasi planta tu ciktom.. 🙂

    Reply
  • December 7, 2012 at 7:40 am
    Permalink

    banyak dah resipi ni..tunggu cik tom masakkan untuk saya je lagi ni..hehehe

    Reply
    • December 9, 2012 at 3:17 pm
      Permalink

      hahaa..boleh je..mailah jalan2 terengganu..

      Reply
    • December 9, 2012 at 12:30 pm
      Permalink

      boleh la cuba sendiri resepi nasi planta ni 🙂

      Reply
  • December 7, 2012 at 10:04 am
    Permalink

    rajin tul cik tom bagi resepi….nanti senang la nak masak..hehe

    Reply
    • December 9, 2012 at 12:30 pm
      Permalink

      saje kongsi resepi utk kwn2 n diri sendiri jgk..nanti kl incase lp blh tgk kt blog..hehe

      Reply
  • December 7, 2012 at 2:11 pm
    Permalink

    Nasi minyak kosong ni. Memang sedap

    Reply
    • December 9, 2012 at 12:28 pm
      Permalink

      makan dgn lauk ayam masak merah lg sedap…eh tp ni bukan resepi nasi minyak tp nasi planta..hee

      Reply
  • December 7, 2012 at 4:09 pm
    Permalink

    nasi minyak, nasi planta ataupun nasi buttercup..semuanya saya dah masak untuk anak2. ada yg diaorang suka makan, ada yang tak suka makan.

    yang bongsu tak suka pedas2..tapi si abang nak yg pedas. terpaksalah diimbangkan keduanya

    Reply
  • December 8, 2012 at 1:10 am
    Permalink

    serius nampak sedap gile….n serius tatau kewujudan nasi planta… n serius akan try one day…hehehe

    Reply
    • December 9, 2012 at 12:01 pm
      Permalink

      byknya serius..hehe..nanti try la..mmg sedap!!

      Reply
  • December 8, 2012 at 10:12 pm
    Permalink

    tak berapa suka nasi planta. lebih suka nasi tomato!

    Reply
    • December 9, 2012 at 11:16 am
      Permalink

      ikut selera masing2..ada yg suka nasi planta..ehee

      Reply
  • December 9, 2012 at 12:58 pm
    Permalink

    tak pernah makan lagi nasi planta. sama mcm nasi minyak ke?

    Reply
    • December 9, 2012 at 2:27 pm
      Permalink

      lebih kurang jugak cuma planta ni rs lg berlemak..budak2 biasa suka makan.

      Reply
  • December 9, 2012 at 2:25 pm
    Permalink

    memang sedap nampaknya

    Reply
  • December 9, 2012 at 6:36 pm
    Permalink

    Nampak pun dah sedap, belum lagi makan. Nice entry cik Tom.

    Reply
    • December 9, 2012 at 8:01 pm
      Permalink

      boleh la cuba resepi ni kat perantauan..thanks arrazi..

      Reply
  • December 9, 2012 at 8:07 pm
    Permalink

    boleh praktikkan ni.. macam sdap..

    Reply
  • December 9, 2012 at 9:31 pm
    Permalink

    lama dah tak makan nasik planta. terliur dah ni…

    Reply
  • December 10, 2012 at 10:49 am
    Permalink

    Memang sedap nasi Planta yang dihasilkan dengan meletak rempah ratus.

    Reply
  • December 17, 2012 at 9:31 pm
    Permalink

    Suka makan nasi planta ni..bau and rasa dia best..wangi & fresh..

    Reply
  • September 14, 2016 at 2:50 pm
    Permalink

    pewarna kuning tu kalau tak letak still okey kn…?

    Reply
    • October 20, 2016 at 11:14 am
      Permalink

      yup..tak letak pun takpe..untuk bagi kolor cantik je.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE