Review: Kursus Diploma Sains UiTM (AS 120)

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Semalam ada keyword masuk tersasar cari “Diploma Sains UiTM” sebab entry ni kot, Cik Tom Study Sains Komputer ke? Tapi kesian pulak sebab entry tue takde detail pun menceritakan pasal Kursus Diploma Sains. Cik tom rasa maybe yang mencari tue salah seorang yang mendapat tawaran kursus ini kot. Sebabnya setahu cik tom dah tutup permohonan U. So, cik tom ambil keputusan nak ceritakan serba sedikit pasal course ni based on experience study masa 2005-2007.

Kursus Diploma Sains ini ialah kursus under UiTM secara sepenuh masa iaitu selama 3 tahun. Kursus ni takde industrial training. Pernah dan banyak kali dicadangkan untuk masukkan industrial training tapi masih tak pernah dilaksanakan setakat ni. Kursus ni ditawarkan di UiTM kampus Jengka(Pahang), Arau(Perlis) dan Kuala Pilah (Negeri Sembilan).

Kursus ni pada permulaan sem 1 dan 2 belajar semua subjek biologi, kimia, fizik, matematik dan subjek elektif yang lain. Tapi pada semester ke-3, anda akan dikehendaki membuat pilihan samaada untuk memilih major dalam biologi atau fizik? Di sinilah akan di bahagikan 2 major kursus iaitu biologi (major biologi dan kimia) atau fizik (major fizik dan matematik).

Kelebihan pada sesiapa yang mengikuti kursus ini ialah jika anda mempunyai result SPM di tahap yang tidak melayakkan anda untuk menyambung pelajaran di bidang medic, pharmacy, dentist, law atau sebagainya. Jangan bimbang! Anda boleh apply kursus ini dan belajar bersungguh2 untuk mendapat pointer 3.50 ke atas yang boleh melayakkan anda untuk mengambil kursus idaman anda kembali. Based on senior or junior ramai yang further medic, pharmacy, dentist, law dll.

Kekurangan kursus ini ialah jika anda hanya terfikir untuk mengambil diploma je pastu kerja. Memang agak sukar sebab kursus ni takde industrial training which means no experience. Setakat ini hampir 98% yang amik kursus ni memang further degree. Kalau yang tak sambung tue, setakat yang di survey agak sukar mencari kerja dan kebiasaannya diorang akan kerja di luar dari bidang diploma sains yang dipelajari.

Apa-apa pun pilihan di tangan anda. Kalau sesiapa nak mohon kursus diploma sains akan datang, syarat kelayakan permohonan untuk kursus ni boleh mohon di website UiTM. Untuk mohon pula boleh klik di SINI tapi untuk sesi akan datang la sebab dah tutup untuk sesi Disember 2010.

p/s: Maaf hanya ayat semata-mata sebab tnet slow tak dapat nak masukkan apa-apa gambar ๐Ÿ˜‰

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

74 thoughts on “Review: Kursus Diploma Sains UiTM (AS 120)

  • November 9, 2010 at 4:26 am
    Permalink

    cik tom mesti power sains kan ๐Ÿ™‚

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:48 am
    Permalink

    nice review here.haha! tapi takut plak dengar sains2 nie…bak kata pepatah kawan Encik MT,sains utk orang pandai.haha!

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:56 am
    Permalink

    info yg berguna berdasarkan pengalaman sendiri.. good job

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:03 am
    Permalink

    owh…mcm tue yea…
    rase mcm nak apply lah nanti…

    ngee…
    (xsedar diri dah tua)

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:37 am
    Permalink

    dni lak amik DIA dulu. hehe… ramai kawan dip sains… sebab satu level… tengok budak2 dip sains sangat rajen… dak civil pun. ๐Ÿ˜€

    bagus cik tom wat review ๐Ÿ˜‰

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:38 am
    Permalink

    huhuhu…
    izni student UiTM Kuala Pilah, tapi amek Food Tech. Kat sini ade satu fakulti je, sains gunaan. betol2. Sebab tu ramai budak dip sains buat fast track. Which mean, after sem 3 trus buat degree. tapi, pointer kene cecah at least 3.0 untuk each semester. ๐Ÿ™‚

    Reply
    • June 6, 2018 at 12:34 pm
      Permalink

      maksudnya kan kak, diploma sains ni mudah ke untuk seseorang tu dapat pointer 3.0 ke atas?

      Reply
      • June 7, 2018 at 11:04 am
        Permalink

        takde perkara yang mudah sis…kena rajin study jugak..sekarang dah berubah sistem diploma ni..tak silap dah jadi 5 semester je.

        Reply
  • November 9, 2010 at 5:44 am
    Permalink

    oo.. itu macam ka.. dulu penah dapat offer utk dip sains tapi demi stam ku tolak jua.. hehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:45 am
    Permalink

    menarik …hehehe
    ada gak membe kos ni
    dok kat arau

    Reply
  • November 9, 2010 at 6:46 am
    Permalink

    Thnks Tom..good info ni utk adik2 kita kan..hehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 9:51 am
    Permalink

    Weehuu.. nak apply la.. leh? ahakz..

    Reply
  • May 6, 2011 at 6:32 pm
    Permalink

    jazakillahu khairan utk info ini ๐Ÿ™‚

    Reply
  • May 7, 2011 at 10:45 am
    Permalink

    kne mhon ptptn yep ?

    Reply
    • May 11, 2011 at 10:06 pm
      Permalink

      yup kena mohon ptptn dengan beli no pin permohonan ptptn di bsn kalau tak silap cik tom…sebab sistem skang dah makin moden compare dengan cik tom dulu..ciktom just isi borang secara manual je..skang semua online je..hee

      Reply
  • May 7, 2011 at 12:46 pm
    Permalink

    saya dapat offer diploma science ini di kuala pilah,N9.alhamdulillah…lepas bace aper yg ditulis saya bertambah yakin untuk accept tawaran ini..at the same time,saya dapat tawaran matrikulasi,N9 jugak.saya hampa mula2 bile dapat diploma sains ini because saya nak buat asasi sains.saya ingat tak boleh buat medic if saya terima diploma sc ini sbb pada mulanya sy ingat study basic sc sahaja dlm diploma sc ini .so agak sedih if xdpt buat medic.gembiranya sekiranya ade chance untuk buat medic! =)

    Reply
    • May 11, 2011 at 10:01 pm
      Permalink

      jangan sedih ye…cuba fokus yang terbaik masa study 3 tahun diploma sains..insyaAllah kalau dapat result yang bagus boleh apply medic..yang penting usahakan..jangan main2 ye…

      Reply
    • September 17, 2011 at 4:19 pm
      Permalink

      comel,kes kta sme la. .hanie pun dip sains dkt k.pilah. .dpt mtrik kt pilah jugk,tp akhrnye stdy dip sains dkt pilah. .hanie pun bercita2 nk bt medic:-)

      Reply
      • September 17, 2011 at 7:00 pm
        Permalink

        study elok2..insyaAllah dapat result yang bagus boleh further study in medic…

        Reply
  • May 7, 2011 at 8:18 pm
    Permalink

    salam . cik tom , macam mne nk contact cik tom ? FB ke ? saya nk tya lebih lanjut (:

    Reply
  • May 8, 2011 at 3:03 pm
    Permalink

    salam cik tom…sy pljr lpsn spm 2010. Rslt sye 5a,4b jew.
    Saya dpt twrn matrik n uitm.. sy konfius nk plh yg mne. Uitm tu sy dpt kos Diploma Sains di Uitm Kuala Pilah… Sy b’cite2 nk jd dktr or pharmacist. Pd pndpt cik tom yg mne plhn terbaik yg perlu sy plh….
    Mtrk 1 thn je tp sy tkt x dpt nk catch up syllabus…Diploma plak 3 thn satu tmph yg lme. Pah2 nk tnye btol ke dpt bwt fast track kt uitm….lps sem 3 smbg degree trus???
    ~ Sy hrp cik tom bleh bg nasihat+cadangan pd sy….tq a lot~

    Reply
    • May 11, 2011 at 9:26 pm
      Permalink

      ciktom dah hubungi bertanyakan sendiri koordinator diploma sains, puan zuraidaโ€ฆpuan zuraida bgth fast track untuk diploma sains hanya untuk kursus sambung degree biologi dan degree perabot (furniture)โ€ฆboleh apply masa sem ke 3 diploma berdasarkan cgpa n gpa sem 1 dan 2โ€ฆ

      mana pilihan yang terbaik antara matrik dan diploma tue bergantung pada diri nik..kalau rasa boleh catch up untuk study sllybus matrik selama setahun dan further degree boleh pilih option matrik..kalau rasa tak sempat catch up dan sanggup study diploma boleh teruskan..kedua2 pilihan ni ada pro dan kontranya…semuanya atas diri nik sendiri..belajar di mana pun sama saja bagi pendapat cik tom..yang penting diri kita sendiri…buat la solat isthikarah untuk buat pilihan yang terbaik..tahniah kerana nik antara yang berjaya dapat tawaran sambung belajar…

      Reply
  • May 8, 2011 at 3:04 pm
    Permalink

    sy hrp cik tom bg respond dlm mse t’dekat….tq

    Reply
    • May 11, 2011 at 9:26 pm
      Permalink

      dah bagi respond…harap ianya dapat membantu…

      Reply
  • May 8, 2011 at 9:58 pm
    Permalink

    thanx 4 da info.. it is really helping me.

    Reply
  • May 8, 2011 at 11:19 pm
    Permalink

    salam..macam mane yea kalo nk bwat fast track yg hanya 1.5 tahun shj tuh??

    Reply
    • May 11, 2011 at 9:15 pm
      Permalink

      ciktom dah hubungi bertanyakan sendiri koordinator diploma sains, puan zuraida…puan zuraida bgth fast track untuk diploma sains hanya untuk kursus degree biologi dan degree perabot (furniture)…boleh apply masa sem ke 3 diploma berdasarkan cgpa n gpa sem 1 dan 2…

      Reply
      • May 12, 2011 at 12:14 am
        Permalink

        cik tom, sye nk tanye skit, course len, mcam aeronautic ke, engineering ke, xbleh bwat fast track ke???

        Reply
        • May 12, 2011 at 12:15 am
          Permalink

          maksud saye, dari diploma sains, ke degree aeronautic ke, engineering ke…xde fasttrack ke??

        • May 13, 2011 at 9:34 pm
          Permalink

          sorry xde..sebab ciktom dah tanya sendiri dgn koordinator diploma sains..puan zuraida…puan bgth yang ada fast track ke degree biologi dan perabut (furniture)..tapi kalau habis diploma selama 3 tahun dan fizul dapat result yg bagus…insyaAllah boleh further study in aeronautic or engineering..

        • May 13, 2011 at 9:35 pm
          Permalink

          cik tom dah jawab soalan ni di komen awak satu lagi.

  • May 12, 2011 at 1:58 am
    Permalink

    assalamualaikum ciktom ๐Ÿ™‚
    nak tnye bout fast track diploma sains uw…
    bape minimum cpga sem 1 n sem 2 yg layak untuk mohon fast track programme uw??

    Reply
    • May 13, 2011 at 9:25 pm
      Permalink

      cik tom tak pasti la berapa syarat untuk minimum cgpa fast track tue…tapi kalau tak silap biasa standard uitm ni pointer up minimum dari 3.5 or 3.8 ke atas macam tue la..

      Reply
  • May 12, 2011 at 4:24 pm
    Permalink

    salam cik t0m..
    sy lepasan spm 2010..sy dpt diploma sains kt uitm..

    Reply
    • May 13, 2011 at 8:29 pm
      Permalink

      tahniah ye nora..harap penerangan cik tom ni membantu nora serba sedikit pasal kursus diploma sains..

      Reply
  • May 12, 2011 at 6:31 pm
    Permalink

    ciktom…sy nk tnya..sy dpt matriks penang n uitm arau (dip sains) ..
    tp sy pning sgt nk g mna…sy nk tnya ..
    klu yg dip sains tuh…wat fast track n further medic x leh ker? n bg ciktom…sy ptot g kmpp ker or uitm tuh? ๐Ÿ™‚

    Reply
    • May 13, 2011 at 8:27 pm
      Permalink

      fast track untuk dip sains setakat ni hanya ditawarkan degree biologi dan degree perabot..untuk medic takde fast track..tapi kalau awak habiskan dip sains dengan pointer cgpa 3.8 ke atas insyaAllah boleh further medic…antara matriks or diploma depend atas siti..kalau matrik hanya makan masa setahun dan siti kena fokus tak boleh main2…kalau diploma siti agak relax belajar xde pressure macam matrik tapi ambil masa yang lama iaitu 3tahun…so pilihan terletak di tangan siti..seeloknya buat solat istikharah mana yang terbaik ye..

      Reply
  • May 14, 2011 at 12:28 am
    Permalink

    saya dapat diploma sains ini di kuala pilah.saya takut juga nak amik sebab takut susah.matrix lagi lah tough.haihh risaunyer saya

    Reply
  • May 18, 2011 at 10:06 am
    Permalink

    yer lah ciktom…..sy pon dapat diploma sains kat kuala pilah… saya takut sangat….nk maintain CGPA lagi…huh..

    Reply
  • Pingback:Senarai Subjek atau Syllabus Diploma Sains UiTM - Ciktom

  • Pingback:Fast Track Diploma Sains UiTM (AS120) - Ciktom

  • July 4, 2011 at 11:34 am
    Permalink

    salam,nak tanye,betul ke kalau wat dip sains ni boleh further medic? sebelum ni x pernah lak dgr ade org wat.

    Reply
  • July 17, 2011 at 12:40 pm
    Permalink

    sya pelajar di sebuah ipts..result spm 2009 alhamdulillah dpt 9a..tetapi cos sains tg saya pohon masa upu..gagal saya dapat..cuma yg ditawarkan fast track in law..tpi cita2 saya nk jadi doktor..maka saya ambil cos dipoloma sains as120a francais uitm..sya nk tanya..betul ke cara laluan pembelajaran sya ini..sem 1 sya perolehi 3.78..sem 2..3.72..klu berterusan la pointer saya begini 3.7 ke atas..boleh ke saya ke medic..?minta tolong ya..

    Reply
    • July 19, 2011 at 3:39 pm
      Permalink

      kalau nak further medic sekurang2nya 3.8 ke atas…utk kepastian sy rs better awk call pihak pgurusan uitm…

      Reply
  • July 20, 2011 at 7:43 pm
    Permalink

    salam..sy pelajar uitm kuala terengganu,sem 2 diploma sains(MEI 2011-OCT 2011).thanx cik tom for ur info..^^..nk tambah info terkini pasal diploma sains uitm..kalau sebelum ini pelajar diploma sains akan ditawarkan untuk membuat pilihan sama ada memilih aliran biologi atau fizikal selepas sem 4,namun sistem terbaru yang berkuatkuasa bagi intake PROGRAM OBE yang bermula awal tahun ini telah menukar sistem biasa.maksudnya,pelajar Diploma sains tidak lagi diberi pilihan memilih biologi dan fizikal,semua pelajar hendaklah mengambil kedua2 mata pelajaran tersebut(bio dan fizik)sampai habis program diploma iaitu sem 6.Sebarang pertanyaan atau nk tahu tentang subjek tentang program ini boleh emel atau ym saya nh_honey92.TQ..=)

    Reply
  • July 25, 2011 at 8:26 pm
    Permalink

    salam cik tom… sya nak tanya, kalau nak mohon masuk diploma sains wajib ada fizik x?? sbb saya xambik fizik.. saya ambik bio, chemist, addm3 dan ict kalau x ambil fizik still boleh smbung ambik medic???

    Reply
    • August 15, 2011 at 8:12 pm
      Permalink

      setahu cik tom tak wajib sebab pernah kawan yang takde fizik tapi dapat je tawaran study diploma sains..yang penting adik cuba apply dulu ye..

      Reply
  • August 9, 2011 at 8:42 pm
    Permalink

    kak… saye spm taun ni… saye nak tanye boleh ke saya nk apply dip sains ni kalau saye ni bukan kelas sains tulen tapi kelas sains teknikal… saye berminat sangat nak amik dip sains ni sebab becite2 nk jd doktor selepas tersasar kelas sains teknikal lak… hehehe… jawapan akak ciktom amatla dihargai

    Reply
    • August 9, 2011 at 9:00 pm
      Permalink

      sape2 yg jawab pon saya hargai….

      Reply
  • August 22, 2011 at 8:45 pm
    Permalink

    tq cik tom.. bru lega sbb saya takut xdpt apply… nak tanya matrik & dip sns mana lgi bgus dan selamat??

    Reply
    • August 23, 2011 at 3:33 pm
      Permalink

      dapat je apply dik…dip sains lagi selamat..tapi 2-2 bagus…semua depend atas adik…yang pelan pengajian matrik amik masa 1 & 2 tahun n diploma plk 3 tahun…baru boleh smbg degree plk…tp matrik belajar rush2…so kl adik boleh catch up boleh ambil matrik..kalau xleh catch up better diploma..

      Reply
  • August 26, 2011 at 8:47 pm
    Permalink

    cik tom… kalau ambik diploma sains kan, still dpt sambung degree dlm bidang dentist tak ???

    Reply
    • September 17, 2011 at 2:16 pm
      Permalink

      sorry lambat reply dik…yup kalau habiskan diploma sains and dpt pointer 3.85 above insyaAllah dapat sambung degree dentist…kawan cik tom sendiri ada sorang yang dari diploma sains sambung ke degree dentist skang…

      Reply
  • November 6, 2011 at 2:12 am
    Permalink

    assalam cik tom..
    boleh ke nanti klau dah habis diploma sains uitm, kita sambung degree kat universiti selain uitm??

    Reply
    • November 12, 2011 at 11:09 am
      Permalink

      wslm..boleh je yunk..ramai jgk kawan2 cik tom masa belajar diploma smbg degree dekat utm, usm, upm..so xde masalah kl nak smbg degree u selain uitm…yg penting kena cukup syarat pointer yg bagus ๐Ÿ˜‰

      Reply
    • November 16, 2011 at 4:30 pm
      Permalink

      satu soalan apa syarat minimum untuk memohon? berapa A and credit cik tom?
      Jom baca entri terkini diyanah …IfMy Profile

      Reply
      • December 26, 2011 at 7:05 pm
        Permalink

        ciktom xpasti syarat minimunnya yunk..cuba buka website uitm…ada listkan syarat minimun untuk mohon..

        Reply
    • December 26, 2011 at 7:47 pm
      Permalink

      ur welcome..tp diploma sains ada slybus baru..insyaAllah kalau sempat ciktom akan update minggu ni..

      Reply
  • November 13, 2011 at 2:43 pm
    Permalink

    salam..kak,sy dpt twrn utk dip sains dan dip petrokimia..tp sy xthu nk buat pilihan..dftr dlm bln ni…sy bru jmp akak pny blog…sy memg minat nk ambk dentist..sy xdpt matrikulasi n asasi..sy xtwu ptrokimia or dip sains lgi bagos…ade kwn ckp sy xlyk ambk dip sains sbb kurg pndai..sy hrp akak dpt reply .tq

    Reply
    • November 27, 2011 at 4:05 am
      Permalink

      salam adik..sori akak lmbt reply sbb akak jrg skit on blog ni..akak rs adik xperlu ikut sgt ckp kwn adik yg ckp adik xlyk amik dip sains sbb krg pandai..adik diberi peluang 3 tahun utk belajar..amik peluang tue utk buktikan..berdasarkan pengalamn cik tom sendiri kebiasaan yang cemerlang waktu sekolah agak kurang cemerlang masa belajar di u..sebabnya??cara pembelajaran di U berbeza masa di sekolah..student yg kena motivate diri sendiri n cari alternatif utk belajar..bukan mcm kat sekolah semua tunggu kena suap..

      Reply
  • November 13, 2011 at 2:47 pm
    Permalink

    sy btol2 buntu skrg..sy pon tgah wat istikharah..sy twu kalo ambk dip sna ade pluang utk amik dentist tp sy xyakin pada dri sndiri lpas kwn ckp sy xlyk utk ambk dip sns.hmmm..dftr utk dip ptrokimia 27 nov ni…dip sains plak mggu dpan jgk..hrap akak dpt tlg bri nsht n cdgn..kalo ambk dgree dentist brape thun ye kak?trma ksh byk2…salam

    Reply
    • November 27, 2011 at 4:07 am
      Permalink

      adik amik je diploma sains kalau adik btul2 berminat nak jadi dentist..masih ada peluang adik.amik ms 3 tahun tue utk buktikan..kawan cik tom sendiri ada yang guther degree dentist dr diploma sains..kl xsilap degree dentist 4 or 5 tahun dik..utk kepastian adik rujuk website uitm tempoh study utk dentist..

      Reply
  • November 27, 2011 at 4:53 am
    Permalink

    cik tom tom bak…..minta post kan tentang subject utk aliran akademik diploma sains uitm ye…..diploma sains uitm skrg xda aliran bio or phy….skrg aliran kerjaya or akademik jew…..utk cohort baru (OBE). tolong ye cik tom tom bak…..tq!

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:02 pm
      Permalink

      ok yunk…ciktom akan update info tue minggu ni..dah ada detail slybus baru tue dengan cik tom..

      Reply
  • January 15, 2012 at 1:53 pm
    Permalink

    ciktom….
    saya nak tnya….klu amik diploma sains…
    nnti masa degree nnti bleh la nak plih course apa apa pon ye

    Reply
    • January 15, 2012 at 2:08 pm
      Permalink

      yup lepas diploma sains still boleh futher medic, dentist, farmasi, applied chemistry, pure chemistry, pure biology, engineering dan macam lagi2…semua tue depend pada pointer diploma..kalau bagus boleh futher macam course..

      Reply
  • February 13, 2012 at 10:44 pm
    Permalink

    Assalamualaikum.

    maaf jika lari tajuk. sy nak ambik degree dlm sains fizik. tapi sy dr IPTA lain. sy nak tau course ni terdapat di kampus mana? terima kasih.

    Reply
    • February 19, 2012 at 5:59 am
      Permalink

      degree fizik terdapat di kampus uitm shah alam sahaja setakat ini.

      Reply
  • May 15, 2017 at 10:11 pm
    Permalink

    Hello cik tom,saya nak tanya kalau lps dip sc,degree boleh sambung veterinar ke?

    Reply
    • July 25, 2017 at 12:19 am
      Permalink

      maaf ciktom kurang pasti..sbb takde dgr lagi ex-dis yang sambung veterinar setakat ni..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE