Sakit Belakang? Tips Penjagaan Tulang Belakang

Sakit Belakang? Tips Penjagaan Tulang Belakang | Assalamualaikum dan salam sejahtera… Korang ada mengalami masalah sakit tulang belakang?? Badan membongkok?? Selalu terasa lenguh atau sakit tulang belakang ketika bekerja atau semasa tidur? Ini semua mungkin berlaku kesan dari kesilapan postur badan, melakukan kerja berat atau drive terlalu lama.

Masalah sakit belakang
Masalah sakit belakang

Kebiasaannya ramai yang mengambil penyelesaian mudah pergi berurut untuk menghilangkan kesakitan pada tulang belakang.

Tapi nak pergi urut hari-hari pun susah kan dengan kekangan kerja dan susah nak dapat tukang urut yang best mengurut. Silap mengurut boleh parah jadinya.

Jadi apa lagi cara mudah untuk hilangkan kesakitan tulang belakang dan sekaligus penjagaan tulang belakang untuk jangka masa panjang tanpa sebarang pembedahan dan suntikan ubat tambahan seperti steroid.

Sakit Belakang? Tips Penjagaan Tulang Belakang

Korang selalu mengalami sakit belakang? Jom kita lihat tips penjagaan tulang belakang yang mudah tapi jarang kita ambil perhatian dalam kehidupan seharian.

  • Ketika duduk gunakan kerusi yang dapat meyokong belakang anda supaya sentiasa dalam posisi tegak. Elakkan posisi menyandar atau menbongkok
  • Ketika memanduubahsuai posisi kerusi kereta anda supaya dapat memberi keselesaan semasa memandu. Pastikan kerusi anda tegak untuk menyokong belakang anda.
  • Ketika berjalan, tegakkan belakang semasa berjalan. Sentiasa meletakkan bahu anda pada posisi belakang. Bawa posisi dada anda kehadapan dan perut ke dalam.
  • Elakkan dari menggunakan tulang belakang untuk mengangkat berat. Pecahkan bebanan kepada berat yang lebih kecil. Sentiasa tegakkan belakang semasa mengangkat sambil membengkokkan sendi lutut dan peha, bukannya tulang belakang anda.
  • Ubahsuai ketinggian meja atau tinggikan kerusi untuk mengelakkan tulang belakang dari membongkok. Sentiasa tegakkan belakang semasa apa saja kerja anda lakukan. Gunakan sendi lutut untuk turun mencapai barang dilantai.
  • Menjaga postur ketika tidur dengan berbaring pada tilam yang rata dan tidak melendut kebawah. Anda perlu mengekalkan lengkungan tulang lumbar (lumbar lordosis) semasa tidur terlentang. Anda boleh menggunakan bantal kecil untuk lapik belakang pinggang anda.
  • Menggunakan produk BAJU SUPPORT TULANG BELAKANG untuk memperbaiki dan menjaga tulang belakang.
Sakit Belakang? Tips Penjagaan Tulang Belakang
Seharian buat kerja.. Sakit Belakang?

 

Kelebihan Baju Support Tulang Belakang

Pasti korang tertanya-tanya apa kelebihan produk ini boleh bantu kita dalam menyelesaikan masalah sakit tulang belakang.  Ianya satu produk yang murah , mudah dan berkesan bagi memastikan kita berada dalam postur yang betul. Antara kebaikan baju support ialah;

  • Membetulkan tulang belakang dan mengurangkan kesakitan.
  • Hanya perlu pakai bukan minum,makan atau jenis mandian.
  • Perlahan-lahan ia menarik balik bahu dan kepala selari dengan tulang belakang.
  • Cirinya yang ringan membolehkan pemakai memakainya di dalam baju tanpa dikesan oleh orang lain.
  • Membantu pembentukan postur badan yang sepatutnya.
  • Membantu anda menjadi lebih tinggi.
  • Membantu anda lebih tegap
  • Diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi
  • Selesa dan tidak panas dipakai walaupun seharian
Baju support tulang belakang
Ciri-ciri Baju support tulang belakang

Senarai saiz baju support tulang belakang

Jangan risau baju support tulang belakang ni mempunyai pelbagai saiz mengikut saiz ukuran pinggang. Risau badan gemuk? Jangan risau,korang boleh tambah extender.

  • (28-34)size M
  • (35-39) size M+ extender
  • (40-44)size XL
  • 45-50 XXL
  • 51-56 size XXL+extender

Macam mana rupa extender tue? Mai tengok gambar contoh dibawah ye.

contoh extender baju support tulang belakang
contoh extender baju support tulang belakang

contoh extender baju support tulang belakang 2
contoh extender baju support tulang belakang

Siapa yang sesuai pakai baju support tulang belakang??

Baju ini sesuai untuk pelbagai golongan masyarakat yang mengalami masalah sakit tulang belakang. Terutamanya kepada;

  • Orang yang selalu mengangkat barang-barang berat.
  • Orang yang duduk di office terlalu lama.
  • Orang yang mempunyai masalah sakit pinggang.
  • Orang yang pernah terjatuh akibat sukan
  • Orang yang kerap memandu terlalu lama
  • Sesuai dihadiahkan kepada ibu bapa tersayang

 

3 Langkah Mudah Cara Pemakaian Baju Support Tulang Belakang

3 langkah mudah untuk memakai baju support tulang belakang iaitu sarungkan baju ke badan, lekatkan clip dan laraskan mengikut keseleasaan. Siap! Mudah je kan?

3 Langkah Mudah Cara Pemakaian Baju Support Tulang Belakang
3 Langkah Mudah Cara Pemakaian Baju Support Tulang Belakang

 

Masih lagi ragu-ragu?

Korang masih rasa ragu-lagu lagi  ke akan keupayaan baju support tulang belakang dalam mengatasi sakit belakang? Tak percaya ek. Jom tengok koleksi testimoni dibawah;

 

 Testimoni tips penjagaan tulang belakang 1  Testimoni tips penjagaan tulang belakang 2

 

 Testimoni tips penjagaan tulang belakang 3  Testimoni tips penjagaan tulang belakang 4

 

Bagaimana nak dapatkan baju support tulang belakang??

Macam mana? Mesti korang berminat untuk dapatkan baju support tulang belakang kan. Cik tom pun teringin nak beli satu untuk ayah cik tom yang selalu mengadu sakit belakang. Untuk pertanyaan lanjut harga terbaik sila hubungi Hasliza secara pm/whatapps di;

SMS/ Whatsapp: 013-4671818

Facebook :Tip Penjagaan Tulang Belakang

====================================================

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

25 thoughts on “Sakit Belakang? Tips Penjagaan Tulang Belakang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE