Saya pun nak mohon Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI)

Salam ceria-ceriakan diri pada semua~

Sekarang semua kawan-kawan cik tom asyik bercerita pasal permohonan Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI). So, cik tom pun nak cuba juga mohon KPLI ni. Jap nak cuba berangan sekejap jadi cikgu. Agak-agak sesuai tak cikgu tomato? hihi..

Erm.. Ada yang tanya macam mana cara nak apply KPLI? Semuanya secara online cuma kena pergi beli no. pin je. Tapi sebelum beli no. pin tue baik korang semak dulu syarat-syarat permohonan KPLI.

Ok dah tengok syarat permohonan dan kesesuaian ijazah boleh la korang teruskan matlamat nak mohon KPLI. Caranya senang je. Korang just pergi ke kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN). Pastu ambil borang yang pembayaran bil warna biru dan isi nama serta nombor kad pengenalan. Last step, pergi bayar harganya hanya RM6. Jom ramai-ramai cuba. Mana tahu ada rezeki jadi cikgu.

Dah dapat nombor pin KPLI boleh la layari website ni untuk membuat permohonan secara online di website : http://apps.emoe.gov.my/

Kalau dah apply kena la pulak buat persediaan awal ye. Persediaan untuk mtest dan temuduga sekiranya berjaya. Baik sediakan payung sebelum hujan kan? Kalau google tips-tips temuduga memang berlambak-lambak. Pilih je mana yang berkenan. Dan disini cik tom listkan beberapa website yang boleh korang buka untuk tengok tips mtest dan temuduga serta ebook rahsia berjaya temuduga KPLI di website :
  1. http://www.ekpli.com/
  2. http://myfren.findtalk.net/request-jobs-f39/tips-tips-temuduga-kpli-dpli-t164.htm
  3. http://kpli2u.blogspot.com/2009/04/kpli-mtest-peraturan-menduduki-ujian.html
  4. http://tips-search.com/c/…/tag/mtest+kpli

Mahu lagi banyak tips-tips persediaan mtest dan temuduga untuk KPLI boleh la cari di enjin carian ye πŸ˜‰

p/s: Selamat memohon KPLI dan semoga berjaya πŸ˜‰

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

48 thoughts on “Saya pun nak mohon Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI)

  • October 14, 2010 at 7:47 am
    Permalink

    Teringin nak apply.. tapi.. lalalalala.. ahakz..

    Reply
  • October 14, 2010 at 7:50 am
    Permalink

    waa…terujanya cik tom..kalau btol cik tom jadik cikgu..aaa..naye la budak2..hhaha

    Reply
  • October 14, 2010 at 7:55 am
    Permalink

    moga cik tom dapat jd cikgu ye…muahhh

    Reply
  • October 14, 2010 at 7:57 am
    Permalink

    selamat maju jaya cik tom..nati bole jadi cikgu mcm akak yer…

    tips yg paling pnting..wajib lulus mtest dulu..itu kene byk study juga..

    jika sudah lulus..masa interview..wajib yakin diri yg tinggi..go girl go..

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:10 am
    Permalink

    @aretikz: tak payah apply..aretikz dah kerja dengan gomen ;D

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:11 am
    Permalink

    @mish: haha..tue la kesian bakal anak-anak murid ek kalau cik tom jadi cikgu ;P

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:12 am
    Permalink

    Chayo2 Cik Tom πŸ˜‰
    Berkhidmat lah untuk anak bangsa…

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:12 am
    Permalink

    @lydia: wah tenkiu lydia sayang..muaah~

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:13 am
    Permalink

    @sarah: akak buat la entry share tips masa mtest..nak tahu jugak!

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:14 am
    Permalink

    @sumandak: tenkiu2..kalau dapat boleh la berkhidmat untuk anak bangsa..doa2kanlah ye πŸ˜‰

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:26 am
    Permalink

    ciktom…
    tak sama dgn cikgu tom.
    hehe

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:30 am
    Permalink

    cik tom try la..mana taw da rezki..sesuai rsanya cik tom jd cikgu..cik tom kan peramah..cute ja..hehe..;)

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:46 am
    Permalink

    cik tom nak jadi cikgu ke??
    risu la..takut cik tom kena buli dengan anak murid je..
    ahhahahha

    Reply
  • October 14, 2010 at 8:58 am
    Permalink

    c tom..semoga berjaya eh!!!

    Reply
  • October 14, 2010 at 9:15 am
    Permalink

    gud luck cikgu tom..heheeh ! !

    Reply
  • October 14, 2010 at 9:20 am
    Permalink

    yea..u r welcome cik tom…lets join the club…tapi kena kuat semangat..bebudak skrang…woiiii…

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:04 am
    Permalink

    @syukry: memang berbeza..tapi tetap orang yang sama walaupun identiti berlaina πŸ˜‰

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:05 am
    Permalink

    @fyza: doa2kanlah ye..thanks tau..fyza tak mahu cuba apply jugak ker??jom la..

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:05 am
    Permalink

    @diana: haha..akak sama dengan kawan ciktom la..diorang pun cakap camtu..hehe..

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:06 am
    Permalink

    @qu aniza: tenkiu dear!

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:08 am
    Permalink

    @ecah: tenkiu my skandal sandal..ngeh3 ;P

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:09 am
    Permalink

    @cikgu nurin: doakan ciktom dapat peluang jadi cikgu ye..hihi

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    @sudais: yup tak salah cuba dulu kan..ada rezeki alhamdulillah..huhu..tengs dear

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:32 am
    Permalink

    mari join the club cik tom. hehehe

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:58 am
    Permalink

    teringin gak nak apply.. tapi terlebih umo sudah hehe..

    Reply
  • October 14, 2010 at 12:13 pm
    Permalink

    cik tom nak jadi cikgu ke..memang sesuai sgt kalo cik tom jadi cikgu..cik tom mesti pandai mengajar murid2 sebab cik tom ni seorang yg berbakat dari semua aspek..caya lah..mohon jgn tak mohon mana tau rezeki cik tom kt situ..akak doa cik tom berjaya nanti..

    Reply
  • October 14, 2010 at 12:14 pm
    Permalink

    cik tom pun nk jadi cikgu juga…

    heheheheh xpela…sy ustaz..awak cg….leh ngorat ni

    Reply
  • October 14, 2010 at 3:09 pm
    Permalink

    @poyaty: nak join jugak geng club pipi labuh..huhu

    Reply
  • October 14, 2010 at 3:10 pm
    Permalink

    @atie: takpe akak dah ade kerja yang stabil..bagi peluang kat cik tom ye..huhu

    Reply
  • October 14, 2010 at 3:11 pm
    Permalink

    @sangkar hitam: ye ke ustaz??memang nak cari ustaz pun..hihi..

    Reply
  • October 14, 2010 at 3:26 pm
    Permalink

    hehee…ya allah…malunye saya…selamat berkenalan

    Reply
  • October 14, 2010 at 3:55 pm
    Permalink

    @ustaz: salam perkenalan ye ustaz..tapi nape gambo omputih xpakai songkok/kopiah??

    Reply
  • October 14, 2010 at 4:03 pm
    Permalink

    dah ltk dah…tau…nilah ustz zmn sekarang ranggi..tp.xlebih dr syariat

    Reply
  • October 14, 2010 at 11:03 pm
    Permalink

    cik tom mohon la..muge2 leh dpt msuk tmpt sy..ley kita kenal lbey rapat lg..hihihi..

    **GOOD LUCK CIK TOM!!!…=))

    Reply
  • October 15, 2010 at 1:18 am
    Permalink

    mek.. kpli tuh susah ke? bukak lagi tak?

    Reply
  • October 15, 2010 at 8:26 am
    Permalink

    gd luck ciktom2 bak πŸ˜›
    aku pon nk try mintak..
    agak2 ko aku ade bakat jd cekgu tak??hahahaha

    Reply
  • October 15, 2010 at 10:54 am
    Permalink

    @ustaz: alhamdulillah ade perubahan selepas ditegur..boleh buat calon suami ni..huhu

    Reply
  • October 15, 2010 at 10:55 am
    Permalink

    @ladyana: oh bakal cikgu ker??bagusnya..memang nak apply..doakan ye..thanks πŸ˜‰

    Reply
  • October 15, 2010 at 10:56 am
    Permalink

    @aibaks: nak mintak senang je..tapi nak dapat tue susah..jom la cuba..ajak isteri sekali..due date 24/10/10..

    Reply
  • October 15, 2010 at 10:57 am
    Permalink

    @gayah: tenkiu gayah cun..hihi..ko try la mintak..

    Reply
  • October 15, 2010 at 12:41 pm
    Permalink

    cik tom nak apply ekk. good luck. jadi cikgu apa nanti cik tom?

    Reply
  • October 15, 2010 at 2:50 pm
    Permalink

    @anne: sebelum ni nak apply cikgu sains tapi baru tadi kawan cakap ade syarat lain..so kena fikir balik..hihi.

    Reply
  • October 15, 2010 at 3:03 pm
    Permalink

    semoga berjaya ciktom! hahaha~~

    Reply
  • October 15, 2010 at 3:53 pm
    Permalink

    @gomokpendek: tenkiu dear!!

    Reply
  • October 15, 2010 at 5:51 pm
    Permalink

    GO CIK TOM GO~~

    Reply
  • October 16, 2010 at 4:53 am
    Permalink

    @ladyana: tenkiu dear..hihi πŸ˜‰

    Reply
  • May 24, 2011 at 3:55 am
    Permalink

    saya dpd program diploma pengurusan perniagaan tapi nak sambung degree n jd cikgu.. mcm mn ye?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE