Sebab sayang cik tom buat entry ni~

Salam hari isnin…

Thanks pada yang komen dan bagi moral support to me. Terharu sangat. Hurm.. untuk melupakan kesedihan di hati dan untuk refresh balik mood yang tinggal suam-suam kuku tue. Cik tom telah ikut nasihat ellen untuk berblogwalking bagi kembali kan mood. Tapi lain diharapkan lain pulak yang dapat.

Cik tom nak blogwalking pun susah sebab tnet bb yang slow macam ciput ni campur pulak dengan blog yang berat nak blog. Blog yang berat nak load ni penuh dengan pelbagai jenis widget dan lagu yang agak tak best dengar di halwa telinga cik tom. Tapi takpe la tue hak korang masing-masing kan. Siapa la diriku yang nak komen banyak-banyak. Namun perlu juga kadang-kadang kita prihatin dengan teguran blogger lain untuk kebaikan bersama. Yelah nati korang mesti nak jugak blogger lain singgah blog korang kan??Kalau korang kata tak nak baik korang buat je terus private blog. huhu…


Sedikit luahan ikhlas dari hati;

1) Cuba korang test berapa size blog dan test speed blog korang menggunakan link kat bawah ni. Seeloknya bawah dari 100 kb.

http://www.iwebtool.com/speed_test

Tapi blog cik tom pun lebih dari 100kb. Ni masih berkira-kira nak buangkan apa yang tak perlu dan cuba kecilkan size header.


2) Memang hobi cik tom kalau singgah suka baca entry bukan sekadar tinggal jejak di sb je (kecuali tnet slow/entry lucah). Tapi down bila nak komen tue nak load lambat sebab fullpage. Sesiapa yang buat komen dari third party macam disqus, intense tue no komen sebab semua sedia maklum kot. So cik tom bagi cadangan korang buat komen pop-up. Kalau ada yang tak reti caranya;

DASHBOARD>SETTING>COMMENT>COMMENT FORM PLACEMENT (Klik Pop-up window)>SAVE.

3) Kalau boleh korang nak letak lagu tue letak la lagu tenang-tenang macam maher zain ke? Ni sekali masuk blog terkejut eden dengan lagu ala-ala rock. Pastu pulak takde button untuk stop kan. Kalau nak letak lagu better cari application music yang boleh manual stop or play.

4) Tak perlu letak banyak sangat widget yang bling2 sebab tue lagi melembapkan loading blog. Boleh nak letak tapi biar berpada-pada. Pilih pada lokasi yang sesuai dan tidak pada semua entry serta sidebar.

Tue je sedikit luahannya tapi bebas pada korang sama ada nak ikut atau tak. Tiada paksaan. Cik tom minta maaf pada sesiapa yang terasa hati pada entry kali ni. Entry ni umum, cik tom tak de tuju pada sesiapa.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

77 thoughts on “Sebab sayang cik tom buat entry ni~

  • October 11, 2010 at 4:28 am
    Permalink

    bese dh ifa jmp nie ciktom!haha..adoi la..sbb tue ifa nie buat mute je lappy klu bw!haha..tenang sikit jiwa ku…hihi..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:32 am
    Permalink

    @ifa: kadang2 cik tom suka dengar lagu dari lappy masa bw guna earphone..tue selalu terkejut walaupun dah tahu..hihi..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:35 am
    Permalink

    alamak blog akak pun berat ni..dh check dkt link tu..akak kena buang mana yg patut..huhu..sayang pulak lagu tu..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:36 am
    Permalink

    Yup! sama la kita.. hehe.. yang pop up je senang nak komen… btw, saya dah habiskan entri rahsia terbongkar tu…=P

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:37 am
    Permalink

    tu la..betul kata cik tom..ada gak yg BW kat blog kita..then nak balas jejak…lmbatnya loading..nak2 tang shoutmix tu..sian sb akak xle nk bgtau bahawasanya..akak dtg nk balas..tgk2 skrg..si dia itu sudah xdtg..hihi..

    tapi xpe..kita bw jugak..hepi2 blogging..nati nk checklah berapo berat blog akak ni..ringan je kot sebab akak ringan aje..ki3..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:37 am
    Permalink

    @sweetsal: ciktom suka dengar lagu akak tue..maher zain..best!cuba akak kecilkan gambar kat sidebar ke?n tengok cam mana?huhu..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:41 am
    Permalink

    @amni: yup betup pop-up lagi senang nak komen..huhu

    ok after this cik tom pi tengok ye..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:41 am
    Permalink

    hihi.. cam merajuk bonar bunyi entry ni.. tapi katanya sebab sayang.. lalala~

    blog asada lambat loading tak. klu ikut berat, baru lebih sikit dari 90kb.. ringan lagi kot?

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:42 am
    Permalink

    @sarah: betul akak..kadang2 cik tom out dari blog tue camtu je tak sempat tinggal jejak sebab lambat load..huhu

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:44 am
    Permalink

    @asada: hehe..takde merajuknya…dah habis merajuk..ni luahan sebab sayang..

    blog asada ok je load..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:49 am
    Permalink

    nak komen apa ya…Tom kena kuat semangat ya dear…hehehe..tu ja..sebab benda2 lain tu dah tau .hehee…dah timbang berat blog..ok jer..tak der probs…huhu

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:55 am
    Permalink

    semua y cik Tom cakap eda stuju..
    pasal lgu dan widget tu..
    dah la banyak..
    nak tekan komen pon tak boleh sbb asek la terkeluar widget.com tu..huhu
    sentapzz

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:55 am
    Permalink

    semua y cik Tom cakap eda stuju..
    pasal lgu dan widget tu..
    dah la banyak..
    nak tekan komen pon tak boleh sbb asek la terkeluar widget.com tu..huhu
    sentapzz

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:57 am
    Permalink

    @ellen: tenkiu dear..hihi…ok je load blog ellen laju dari tom punye blog..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:59 am
    Permalink

    @eda: tue la..kadang2 tue selalu bila klik terpop-up widget.com tuee..hehe

    Reply
  • October 11, 2010 at 5:17 am
    Permalink

    akak ni memang takde kemahiran pun nak buat blog canggih-canggih…hehe

    Reply
  • October 11, 2010 at 5:32 am
    Permalink

    huhuuhhu… tau xpe… kadang2 tu ada yg sampai penuh satu page tp yg tulisnya dua tiga kerat… hehehe…

    Reply
  • October 11, 2010 at 5:47 am
    Permalink

    BETOL 2 C TOM..
    nanti bla slow..
    malas nak singgah..

    Reply
  • October 11, 2010 at 6:19 am
    Permalink

    blog akak pun berat gak…he3…nk kena ubah background…sbb background tu resolution besar sket..nanti la edit balik…

    akak pun tk berapa suka masuk blog yg ada lagu…terus off kan sound…he3…sowi yea..

    suka blog yg guna pop up window utk komen..cepat loading…

    Reply
  • October 11, 2010 at 6:38 am
    Permalink

    saya setuju(angkat tangan)

    Blog akan jadi lebih lembap kalo byk sgt widget diletakkan.Mungkin sesetengah antara kita nak nampak benda tu cantik dan style, tapi camtulah.

    saya lebih suka simple πŸ™‚

    Merapu tapi bukan Mengampu

    Reply
  • October 11, 2010 at 6:38 am
    Permalink

    Hehe. .berat blog akak bru 50.94 kb. .tatew lagu. .akak pun sama. .kalo susah mau komen blah aje lah. .tk dapat den nk nolong. .

    Reply
  • October 11, 2010 at 7:02 am
    Permalink

    Tu lah pasal tak nak letak gambar bling2 dalam blog…
    Memang lambat nak loading…
    sudahnya…kerana lambat menunggu, visitor lari macam tu jerr πŸ™‚

    Reply
  • October 11, 2010 at 8:17 am
    Permalink

    fyza dah cek dah..x dak la berat sgt..hehe..eh tp ada pasang lagu..huhu..tp ada butang play n stop..;)

    Reply
  • October 11, 2010 at 9:03 am
    Permalink

    224.3 KB

    huk3.. berat~

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:13 am
    Permalink

    @ain: semua boleh belajar kalau ada minat nak buat.

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:14 am
    Permalink

    @isyraq: maybe tue cara dia kot..suka tulis ringkas je..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:15 am
    Permalink

    @qu aniza: tup kalau mood pun dah tak ok masa tue..terus je pangkah keluar dari blog yang lambat load ni.

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:16 am
    Permalink

    @syamila: hihi..takpe akak..cik tom pun suka komen yang jenis pop-up sebab tak payah tunggu load lama2..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:17 am
    Permalink

    @bee: size blog akak memang kecik je..laju je load..senang hati nak jenguk..huhu

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:18 am
    Permalink

    cik tom..sebab tu akak malas nak letak wiget2 kat blog akak..kalau penting boleh la letak..
    kalau idak,tak payah la..
    biar le blog akak kosong macam tu je..
    lagipun buat blog untuk orang bace..
    jadi kenapa nak susahkan orang..betul tak??

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:18 am
    Permalink

    @robotsakti: yup simple is da best..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:20 am
    Permalink

    @sumandak: yup sis..itu la yang cik tom fikirkan..memang buat blog nak cari kawan..kalau dah lmbt load..semua tak sudi datang jenguk..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:20 am
    Permalink

    cik tom..google chrome
    memang slow la seminggu ni..
    traffic akak jatuh giler2 2 hari ni
    sebab kurang bw..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:20 am
    Permalink

    @fyza: memang blog fyza senang load sebab tue rajin singgah..hihi

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:21 am
    Permalink

    @macy: ye ke berat 200 lebih??kadang2 singgah rasa cam cepat je load..hihi

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:21 am
    Permalink

    erkkk aku belom timbang blog aku huu
    entah2 berat, padanle orang xmasuk.. thanx infonya, cik tom..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:22 am
    Permalink

    @diana: ye ke akak google chrome prob ek???tak tahu pulak…blog akak mmg simple tapi kemas…wah orang rajin bw..tak cam cik tom pemalas..kui3 ;P

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:23 am
    Permalink

    @padin: bukan padin cek tiap2 hari??hehe..

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:27 am
    Permalink

    114.23 KB!!!! hoyeahhhh hampir2 bawah seratus ekekee…

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:32 am
    Permalink

    @padin: happy sakan ye..tahniah!

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:35 am
    Permalink

    hahahakk, cuba cari blog mane yang ade bawah 114? mai habaq kat cek sket, hee.. ko pon 126, jauh tu ekekee, buang followers confirm bawah 100

    Reply
  • October 11, 2010 at 10:39 am
    Permalink

    @padin: ade…blog honeybee tue 50 lebih je..pastu blog pinky girl tue pn ringan..xsilap 60 lbh..weh aku punya skang 108kb lepas aku kecilkan size header tau…huhu

    Reply
  • October 11, 2010 at 12:51 pm
    Permalink

    setuju ngn cik tom..
    kdg2 tkejut masuk blog lagu rock nk mampus… heh!!!

    Reply
  • October 11, 2010 at 1:32 pm
    Permalink

    dh!

    akaltunjang.blogspot.com/ 68.3 KB 0.82 seconds 0.01 seconds

    Reply
  • October 11, 2010 at 1:50 pm
    Permalink

    Kurang.. kurangkan gula dlm minumn.. eh?

    Reply
  • October 11, 2010 at 2:08 pm
    Permalink

    setuju dgn ciktom..haha..
    widget yg byk memberatkan blog.. πŸ˜€

    Reply
  • October 11, 2010 at 2:38 pm
    Permalink

    ciktom, blog nad cpt ke lambat loading? hehehe

    Reply
  • October 11, 2010 at 2:48 pm
    Permalink

    yayyy, yaty x terasa sbb sume2 ciri2 berat xde pon. haha. blog paling simple.

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:36 pm
    Permalink

    @mira: tue la..kadang2 terkejut bila dengar lagu rock..hehe

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:37 pm
    Permalink

    @hiro: ur blog memang load laju..best pulak tue..huhu

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:38 pm
    Permalink

    @aretikz: kurangkan gula dalam minuman…dan tambahkan manis dalam senyuman πŸ™‚

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:39 pm
    Permalink

    @rongak: ur blog simple but cantik..paling best cepat loading..huhu

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:40 pm
    Permalink

    @nad: setakat ni ur blog ringan..cuma kadang2 je tak load yang follower..yang lain cepat je..hihi

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:40 pm
    Permalink

    wa punya 72.55kb. Kira2 cam Rozita
    Che wan der … keh33

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:41 pm
    Permalink

    @yaty: konfiden gilernya..hahaha…tp mmg betul pun..kui3 ;D

    Reply
  • October 11, 2010 at 3:42 pm
    Permalink

    @wanchak: erk pe yang macam rozita che wan??tang body ker berat??hehe..

    Reply
  • October 11, 2010 at 4:31 pm
    Permalink

    blog Dc ringan jer cik tom..layout tu mempengaruhi gak cik tom..sbb Dc dlu pnyer blog lebih 100kb gak..pas tu tuka tmplte terus n pilih warna putih jer..lg ringan hehehe

    Reply
  • October 11, 2010 at 8:40 pm
    Permalink

    kami dah byk buang widget kat blog ni, rasanya da ok kot..:)

    Reply
  • October 11, 2010 at 11:23 pm
    Permalink

    salam…sabor deh..
    blog Pakwi berat tak Cik Tom..

    Reply
  • October 11, 2010 at 11:43 pm
    Permalink

    blog yieyaw berat x?

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:14 am
    Permalink

    @dc: oh maknanya layout kaler putih lagi ringan dari kaler2 ke??tak tahu pulak..hihi..thanks sharing πŸ˜‰

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:15 am
    Permalink

    @life kami: setakat ni buka blog korang dan komen takde masalah pun..hihi

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:15 am
    Permalink

    @pakwi: ringan je macam pakwi,,heheh

    Reply
  • October 12, 2010 at 2:18 am
    Permalink

    @yieyaw: cik tom dah tgk blog yieyaw..laju je kuar semua post entry+sidebar except layout xkuar2 lagi..huhu

    Reply
  • October 12, 2010 at 8:52 am
    Permalink

    tak suka sgt blog ade lagu2 ni..serabut…

    Reply
  • October 12, 2010 at 10:22 am
    Permalink

    cik tom, cam mane nak cek??..x reti lor…hukhukhuk…sy budak baru bljr…=))

    Reply
  • October 12, 2010 at 10:43 am
    Permalink

    @dianafisa: tue ramai yang cakap tak suka mute kan laptop..hihi

    Reply
  • October 12, 2010 at 10:45 am
    Permalink

    @ladyana: Buka link website ni: http://www.iwebtool.com/speed_test. Pastu masukkan url blog awak dalam kotak disediakn n then klik check. Kalau lebih 100kb size blog. Better kurangkan size blog tue kurang dari 100 kb/hampir2 100kb..sebab blog ciktom skang ni size 108kb πŸ˜‰

    Reply
  • October 30, 2010 at 8:41 am
    Permalink

    ohh, siti dah cek.. size blog siti 268.42KB. huhu. beratnye. πŸ˜‰

    Reply
  • October 30, 2010 at 6:53 pm
    Permalink

    @siti: wo besar tue..cuba kurangkan dari segi berapa entry dalam 1 post muka depa/buang widget yang rasa tak perlu ye..tue sekadar cdgn cik tom πŸ˜‰

    Reply
  • December 18, 2010 at 7:10 pm
    Permalink

    Salam.

    Tq for the info cik tom. Amat bergune… πŸ™‚

    Reply
  • September 9, 2011 at 12:29 pm
    Permalink

    tq for that info…Ai will improve CERITAMERAPU for the readers…tetiba terkomen kot bahasa orang putih…huhu

    ..
    Jom baca entri terkini Ai Nelang …Ai Nelang Membela ???My Profile

    Reply
    • September 13, 2011 at 5:00 pm
      Permalink

      good2!hehe…teruskan buat cerita merapu yang best2..good luck!

      Reply
  • January 2, 2012 at 1:37 am
    Permalink

    Dik, akak dah buat dah..thanks erk..byk lg yg nk kene blaja lg..hehe..

    Reply
    • January 4, 2012 at 12:34 am
      Permalink

      baguslah akak dah buat..jom kita sama2 belajar.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE