Siapa Tahu Tips Persediaan Terbaik Untuk MTEST?

****INI STICKY POST SEHINGGA 13/11/2010***

UNTUK ENTRY BARU SILA SCROLL BAWAH

**************************************************************


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pada semua……

Kalau sesiapa ingat lagi sebelum ni cik tom pernah buat entry nak mohon KPLI. So, hari ini dah keluar keputusan KPLI. Alhamdulillah cik tom terpilih untuk menduduki mtest. Tapi agak terkejut sebab tarikhnya terlalu dekat 13/11/2010 iaitu sabtu ini.

So, please pada sesiapa yang pernah ada experience mtest atau tahu pasal mtest ni boleh tak korang sharekan apa persediaan atau kebiasaan soalan mtest di ruangan komen cik tom ni. Kalau rajin nak buat entry pun boleh.

Cik tom harap boleh lulus mtest ni dan ke peringkat ujian seterusnya. Korang sudi-sudikanlah share apa maklumat yang korang tahu ye. InsyaAllah bertambah berkat ilmunya. Doakan yang terbaik untuk cik tom ye. Terima kasih sangat2. Sayang korang…

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

71 thoughts on “Siapa Tahu Tips Persediaan Terbaik Untuk MTEST?

  • November 8, 2010 at 12:01 pm
    Permalink

    hai tomato hehehhe…senang je medsi tu all about our self die tanye pasal diri kite je n camana nk social ngan people ala pendek kate senang je lah tpi soalan die 300 objektif huhuh…test tu kat mane ?

    Reply
  • November 8, 2010 at 12:03 pm
    Permalink

    hai tomato hehehhe…senang je medsi tu all about our self die tanye pasal diri kite je n camana nk social ngan people ala pendek kate senang je lah tpi soalan die 300 objektif huhuh…test tu kat mane ?

    Reply
  • November 8, 2010 at 12:04 pm
    Permalink

    tahniah cik Tom!
    Mtest 2 kat mane?
    err, emiey xtau tips tu, emiey hanya boleh doakan semoga cik Tom dipermudahkan segala urusan tersebut..D

    Reply
  • November 8, 2010 at 12:25 pm
    Permalink

    cik tom! congrats sbb terpilih! hepy 4 u..fyza x dak pnglmn la ambik mtest nie..pa pun gud luck taw..fyza doakan yg baek2 utk cik tom comey..;)

    Reply
  • November 8, 2010 at 12:26 pm
    Permalink

    rindu kat cik tom! lame x mengomen. hekhek.. alaa, yt xtaw plak pasal mtest tu.. xpenah dgr la plak. =.='

    Reply
  • November 8, 2010 at 1:01 pm
    Permalink

    cik tom…mtest tu hape?

    Reply
  • November 8, 2010 at 1:02 pm
    Permalink

    tahniah cik tom, semoga berjaya ke peringkat yg seterusnya..MTEST tu apa erk..akak sendiri tak tahu..hehe

    Reply
  • November 8, 2010 at 1:04 pm
    Permalink

    cik su tak tahu ape tu mtest…sian kat cik su…tak leh nak tolong cik tom la kalau camnie

    Reply
  • November 8, 2010 at 1:22 pm
    Permalink

    sorry cik tom~ xbleh tlg sbb xpernah amik..
    tp, keen doakan cik tom berjaya yep~ amin~~ ^_^

    Reply
  • November 8, 2010 at 1:40 pm
    Permalink

    Alamak. Tak tahu pulak pasal MTest ni. Dah tanya mama, mama pun tak tahu. Tak dapat tolong nak prepare kan diri Cik Tom lah. But, Shag doakan Cik Tom berjaya! All the best 😉

    Reply
  • November 8, 2010 at 1:56 pm
    Permalink

    cuba cari buku psl soalan mtest…rasanya ada jual kot..soalan dia lebih kurang mcm dlm buku tu…akak pun dh x igt sb dh lama x g mtest…

    Reply
  • November 8, 2010 at 2:15 pm
    Permalink

    wah! tahniah2x! semoga berjaya.. ^__^

    nak bagi tips, xtau..tanya pada yg pakar eh?! fighting cik tom!

    Reply
  • November 8, 2010 at 2:19 pm
    Permalink

    tahniah ciktom dpt Mtest tu…adik ipar akak pom dpt..

    tapi akak xle bgtaulah ape2 ttg mtest tu sb xpenah ade yg bercerita..

    akak rasa soklan ujian yg test IQ dan EQ kot..

    nati akan ade yg share kat komen ciktom nati yer..

    all de best ciktom..jom sama2 jadi cikgi…mcm akak nih..

    Reply
  • November 8, 2010 at 2:29 pm
    Permalink

    Salam Cik Tom…apa2 hal pun akak ucp tahniah dlu…tak ramai org dpt ujian pringkat pertama ni…akak ingat nak wat satu entri psl ni…tapi akak tak sure plak sistem dia mcmna skarang..tapi akak bg tips skit,untuk ujian bertulis ni ( dlu di panggil ujian bertulis )ikut exp. akak,dia ada beb.segmen,ada hal semasa,global,peng am dan bab perguruan..itu wajib. cuba tom bca buku perintah am.akak nk bg buku tu pun,ada di kg…suntuk sgt dah ni…buku perintah am tu ada mcm mcm berkenaan perjwtn awam,dlu buku tu warna kuning..lps tu dia ada tnya gak psl sist pemerintahan ngra..tak kira la,rukunegara ke atau apa saja…skrng ni,sejrh akan jdi slh stu subjek di sekolh…serba sikit mesti tau tu…waktu akak dlu,soklan2 mcm ni laa…tapi buku perintah am tu klu tom dpt bgus..waktu akak dlu,ada 80 soalan…akak dgr sekarng kne buat karangan mengenai stu tjk yg dia bg..akakk pn tak sure..tapi esk akak cuba tya cikgu kpli yg bru posting,n akak bg tau tom a.s.a.p ,k…kat sek akak ada sorang yg bru posting jun lps…dia msti tau…tunggu tau…jangan gabra…mlm ni g surf internet psl bab bab kenegaraan dlu ye dikk…gud luck…

    Reply
  • November 8, 2010 at 2:47 pm
    Permalink

    Tom…ellen tak der pengalaman lah pasal ni , nanti ellen tgk2 dulu info ni ya dan tanya sapa2 yang pernah p…wish u luck dear..buat sehabis baik ya…u can do it!!!chayo2..

    Reply
  • November 8, 2010 at 2:54 pm
    Permalink

    kita serupa!
    good luck!

    Reply
  • November 8, 2010 at 3:05 pm
    Permalink

    Tahniah Cik Tom..

    nampaknya kejayaan demi kejayaan Cik Tom gapai..syukurlah…
    semakin kita bersyukur, semakin Tuhan tambah nikmat tu…
    psl MTEST ni, Pakwi xtau la…xleh nk tolong…maaf deh…

    (yg paling atas tu wife Pakwi la..gambar sbelum puasa ari tu…tq)

    Reply
  • November 8, 2010 at 3:57 pm
    Permalink

    good luck ye cik tom. sorry tak dapat membantu. =)

    Reply
  • November 8, 2010 at 4:00 pm
    Permalink

    been there 3times.

    antara tips:

    1. u have to be the perfect human being. jwb soalan tu biar jwpn sume yg postip2 je dan baik2 je walaupun kdg2 tak buat. cth soalan yg Ai ingat: adakah anda membaca semua ruangan di dalam suratkhabar?

    2. kena pandai berfikir secara analitikal & kritis. ade soalan yg buat kita kena fikir imaginasi sbb ade soalan berbentuk situasi.

    3. jangan tinggal ruangan kosong. sume mesti jwb.

    4. mesti minta mak bapak doakan.

    gudlak ye cik tom (^_^)

    Reply
  • November 8, 2010 at 5:15 pm
    Permalink

    mstest? xpernah dengar pun..hehehe..anyway good luck kerana berjaya mendapat kpli n sebelum tue knelah buat test tue elok2…harap2 berjaya..amin..

    Reply
  • November 8, 2010 at 7:17 pm
    Permalink

    cik tom search xpon buat pbualan dfacebook..mgkin ramai yg akn bntu cik tom =.=

    Reply
  • November 8, 2010 at 9:33 pm
    Permalink

    gud luck.. study leklok yer…

    Reply
  • November 8, 2010 at 11:03 pm
    Permalink

    cik tom mintak KPLI?..nape x mtk keje terus?

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:14 am
    Permalink

    cik tom..dak kt tmpt keje qiqi ni pon sme gk….test sbtu ni..cayok333333….cik tom bole punyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:17 am
    Permalink

    ramai gak member i yg dapat MTEST untuk kpli ni
    depa baca n wat latihan
    ada buku MTEST yang dijual kan

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:34 am
    Permalink

    cik tom, carik buku dia,,, ada jual kat kedia buku… harap2 tak bis lagi la… dari situ boleh tengok soalan2 dia…

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:40 am
    Permalink

    hehehe tanya angah angah tak la tahu sangat hehehee sorry ye cik tom

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:56 am
    Permalink

    MTEST tu ape ae ?
    hee~

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:05 am
    Permalink

    dah 4 kali amik Mtest..sekali pon tak penah lulus…hehe..kena mandi bunga nih..

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:47 am
    Permalink

    salam..cik tom sm lah kt….. wish u luckkkkk…

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:02 am
    Permalink

    salam cik tom, tahniah ya Alhamdulillah.. mudahan cik tom berjaya..akak xde pengalaman ttg mtest tu..tp pape pun cik tom kena selalu pikir positif dan yakin..ok 🙂

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:06 am
    Permalink

    goodluck untuk mtest cik tom~ tak tau pun mtest tu apa.. yg tau untku mereka yg apply kpli jer lah. hehehe… ztie takde tokoh jadi cikgu

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:05 am
    Permalink

    saya tak biasa dengan Mtest.tapi try cari buku kat kedai buku.rasanya lebih kurang mcm tu soalannye.saya pernah INSAK je.soalan yang mempunyai jawapan yang sama.tatau mana satu yang betul.kena tawakkal banyak-banyak.gud luck 🙂

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:07 am
    Permalink

    kalau dulu soalan nye mmg gile banyak..gile susah..soalan am, matematik, inggeris…

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:46 am
    Permalink

    kena studi buku dia. tu je tau.hehe

    Reply
  • November 9, 2010 at 7:08 am
    Permalink

    cik tom!! sama la kiter.. anis pun ada Mtest gak sabtu nie..

    doakan kejayaan bersama.. wish u all da best!

    Reply
  • November 9, 2010 at 7:21 am
    Permalink

    Tahniah Cik Tom.. Ambil option apa tu?

    Reply
  • November 9, 2010 at 7:45 am
    Permalink

    good luck yer cik tom..

    Reply
  • November 9, 2010 at 9:05 am
    Permalink

    buat yang tebaik ye cik tom…moga berjaya…

    Reply
  • November 9, 2010 at 9:43 am
    Permalink

    ermm, dulu lecturer sy cakap..
    kalau nak lulus medsi kena fikir macam cikgu..=)

    Reply
  • November 9, 2010 at 9:56 am
    Permalink

    Erk.. Mtest oh Mtest.. diriku tertnya2 adakh itu ujian yg diambil sblum tmuduga kursus utk ksihatan? Taku berlainan.. sal xtahu pula apa nma test tu.. haha..

    Apapapun.. gud luck ya.. doaku untuk sahabatku Nur ****** dapat lepas bab ni.. hehe..

    Reply
  • November 9, 2010 at 10:07 am
    Permalink

    Assalamualaikum…
    cik tom.. sy baru je beli buku mtest utk sahabat sy. buku tu ade dijual. rase tak abis lagi. soalan die ok, cuma kena buat byak latihan. atie penah ambil ujian insak..tapi nie tuk dak maktab. medsi pon penah, tapi medsi tuk budak upsi. medsi tak sama ngan mtest.. mtest ade byak bhagian. cik tom jgn lupa cari buku tu ye. gudluck!!

    Reply
  • November 9, 2010 at 10:19 am
    Permalink

    hye cik tom..kite pnah amik Mtest this year jugak… hum, soklan sng2 tp masa la terhad…. xde masa sgt nk pk lbh2… hum, kite xapply pun utk kali nih…tggu nextyear la… ape pun, smoga bjaya…
    p/s; soklan math sgt kacang tp soklan analitikal sgt pening.. huhuhu

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:53 pm
    Permalink

    rilek la ciktom.. byk ari lg ni ada.. pi kedai buku cari buku contoh soalan mtest.. ada jual.. semua soalan objektif.. time jwb try to be urself.. nak kena tunjuk la sifat positif kan sbb xkan diorg nk amek cikgu yg ada sikap negatif..hehe. pastu utk bahagian insak tu la byk psl diri kita.. kalau nak menipu jd yg baik2 pun make sure tak terperangkap sbb soalan yg sama akan berulang tp dlm bentuk ayat yg lain. kalo tersalah kita da trap kat situ. huhu.

    anyway gud luck ye! 🙂

    Reply
  • November 9, 2010 at 1:29 pm
    Permalink

    Hai sis.jom singgah.ada blouse dan dress yang cantik dan murah serendah harga RM20 kat sini http:fantasybundle.blogspot.com

    MTEST ni susah sikit.ada 5set.set yang susah bg saya bahasa inggeris n analitikal.ni kali ke2 amik

    Reply
  • November 9, 2010 at 2:23 pm
    Permalink

    hoOo,,, congrats! semoga layak ke peringkat seterusnya..

    chaiyok!!

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:34 pm
    Permalink

    Oh, walaupun lambat..saya tak mahu ketinggalan mengucapkan tahniah dan semoga usaha ini Allah berkati dan serikan dengan lebih banyak kejayaan yang mendatang 🙂

    Post-post menarik.
    Allah wujud ke?

    Allah Sangat Baik. Setuju?

    Reply
  • November 9, 2010 at 3:59 pm
    Permalink

    salam…cik tom…tahniah & all the best ya…

    Reply
  • November 9, 2010 at 4:07 pm
    Permalink

    ape tue sticky post cik tom..hehe….temporary ke??

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:11 pm
    Permalink

    cik tom!!!
    samela kite!!!
    xde experien nih!! hahaha
    kene wat research ape yg patut nih!
    gud luck bersama kita cik tom! ^^

    Reply
  • November 9, 2010 at 5:22 pm
    Permalink

    mtest? lupa dah.. apa paper skrg yer.. huhuh
    good luck.. semoga yg terbaik..
    untuk insak, pastikan jawab sebagai seorang guru

    Reply
  • November 9, 2010 at 6:14 pm
    Permalink

    nampaknya cik tom akan join group perguruan mcm salah seorg dr kami..:)
    jgn risau tak susah pun ,semua bergantung pada diri kita,kena yakin selalu, kdg2 apa yg kita study tkde dlm skop, ikut luck juga..byk kan berdoa..:)

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:15 am
    Permalink

    Cik Tom pasti boleh.. gayah doakan ya…

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:26 am
    Permalink

    sori la.. aibaks takde xperien wat test tu plak.. tapi soklan no 4 jawapan die D tau.. hehe

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:29 am
    Permalink

    Cik tom.
    Sorry. tak pernah ambik mtest ni.
    Good luck ya. Semoga berjaya dengan cemerlang.

    Reply
  • November 10, 2010 at 1:50 am
    Permalink

    Ciktom bukak ni : http://maidam.terengganu.gov.my/

    kat page pertama tu cik tom cari "muat turun borang" di sebelah kiri.
    kemudian ciktom klik "borang jawatan kosong". Di situ ade jawatannya.. tp borangnya kene ambik sendiri di MAIDAM.

    Kalau ade jwtn ksoong lain, ciktom share kat lady jugak yer..

    Reply
  • November 10, 2010 at 6:43 am
    Permalink

    bagusnyer beli buku pasal mtest,(rsnye skrg ni dh byk sold out) yg bagi tips camne nak jawab soalan ngn pantas n tepat, cos mtest ni mase yg dibagi tuk setiap soalan amat limit, kene gune sebaiknye…org sll ckp mtest ni kacang jer..tp kalu betul lah kacang nape tak ramai yg lulus, tul x..

    ida

    Reply
  • November 10, 2010 at 9:13 am
    Permalink

    tom tom bak tom tom bak…

    Reply
  • November 10, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    Tahniah Cik Tom dapat panggilan MTEST. Bukan senang nak dapat tau, dah dapat buat yang terbaik sebab MTEST lagi susah daripada PTD. Nak bagi tips takut terkejut bab analytical nanti, tak reti camne nak terangkan. Saya syorkan cari buku MTEST. Kena banyak buat latihan. soalan semua objektif, tapi kena pandai bahagi masa, time limited sangat. ada ujian INSAK untuk tengok kesesuaian calon, jawab sebaik mungkin. Yang penting kita kena yakin, banyakkan berdoa,,moga-moga dipermudahkan jalannya. Gud Luck ok.. =)

    Reply
  • November 10, 2010 at 12:52 pm
    Permalink

    salam kenal.. nice blog! 😉

    Reply
  • November 10, 2010 at 3:45 pm
    Permalink

    1) TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG BAGI TIPS TUE YE…

    2) PADA YANG KORANG TAK TAHU TAKPE..DOA KORANG DAH MENCUKUPI..TERIMA KASIHHHHH~

    3) PADA YANG AMIK MTEST NI JUGAK..GOOD LUCK!!

    Reply
  • November 11, 2010 at 12:01 am
    Permalink

    huhu..dla x pnh amik MTEST, tp my sis slalu gak..dia pun sm ngan cik tom ade MTEST sabtu ni..
    GOOD LUCK taw cik tom !

    Reply
  • November 11, 2010 at 7:48 am
    Permalink

    semoga berjaya..

    cik tommm……..
    apa khabar..

    Reply
  • November 11, 2010 at 2:11 pm
    Permalink

    ooo mohon kpli eh..GUD LUCK!!

    Reply
  • November 11, 2010 at 3:18 pm
    Permalink

    gudlux…ramai yg amik test tu…arap2 cik tom antara yg paling pertama2 terpilih..

    Reply
  • November 13, 2010 at 5:31 am
    Permalink

    cik tom mau jadi cikgu juga kah … confirm cikgu glamer nih..dalam tenet pun dah glamer..hehe..gud luck dear 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE