Simon Cowell interview me!!

Salam semua. Seperti yang dijanjikan cik tom nak cerita pasal pengalaman interview cik tom sehari sebelum puasa hari tue. Cik tom kena interview dari pukul 10 pagi-12.30 tengahari. Lama giler. Yang tukang interview cik tom pulak garang dan laser macam simon cowell. (Siapa Simon Cowell. Buat yang tak kenal sila google k. hehe..) Dah la guna bahasa pulak ko aku je. Rasa cam hangin 1 badan tapi depan dia cik tom senyum je dan buat cool la. Masa interview tue, banyak gila soalan-soalan pasal kimia yang cik tom tak boleh jawab sebab dah lupa. Cik tom ingatkan dia akan focus lebih pada personal, QC dan history company. So, cik tom lebih banyak prepare pasal qc, history company, strength, weakness dan bla2… tapi rupa2 sebaliknya. Jom la tengok sedikit perbualan antara cik tom dan simon cowell ni.

!!!AMARAN ENTRI INI PANJANG!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Boleh duduk. Give a brief explanation pasal diri ko.

Cik tom: I am freshgraduate and bla2… (speaking)

Simon cowell: Eh, ko tak payah la nak skema2 nak speaking pulak. Cakap je melayu. (nada kasar)

Cik tom: Oh, boleh ke?? Saya bla2…(dalam bahasa melayu)

Simon cowell: Aku nak tanya ko pasal kimia nih. Cuba ko nyatakan jenis2 halogen gas?(Antara soalan2 yang melambak2)

Cik tom: iodine, chlorine, bromine dan iodine…

Simon cowell: Cuba ko cerita pasal physical and characteristic gas halogen yang ko cakap tue?

Cik tom: Untuk physical, kat suhu bilik fluorine dan chlorine bentuk dalam gas, bromine pulak cecair dan iodine ni pepejal. Kesemua mengeluarkan bau yang busuk dan bla2..Maaf untuk ciri2 kimia saya lupa.

Simon cowell: Apa lupa??baru habis belajar tak sampai 2bulan dah lupa??apa yang ko belajar ni??

Cik tom: Maaf la encik biasa la time jadi student tu saya belajar untuk exam je. Sebab tue jadi camni. Bila pas exam je lupa.

Simon cowell: Aku tengok result ko ni bagus tapi tak sangka pulak ko boleh lupa mende simple camtu. Harap result je bagus!!

Cik tom: Saya lupa tapi saya sanggup belajar balik semua mende tu encik. Saya harap encik bagi peluang kat saya dan bagi training sebab saya ni freshgraduate. Masa belajar lain dengan kerja.

Simon cowell: Aku amik orang nak kerja terus bukan nak amik bagi training2 pulak. Aku kalau boleh nak suruh ko masuk kerja terus pastu ko pulak yang ajar aku. Bukan aku yang ajar ko! (garang beb!! Tapi cik tom still berlagak cool walaupun dalam hati membara)

Cik tom: Oh takde training ke?saya ingatkan ada training dulu.

~~~~~~~~~~~~~~~Bla…bla…bla…~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Aku benci la tengok file sijil2 ko ni. Buat semak mata aku je. Dah la tak tersusun. Ko tahu tak file ni first impression pasal ko??aku tengok dah nyampah. (sambil hempas padahal baru tengok fist page)

Cik tom: Eh saya dah susun ikut standard susun sijil dah ni encik. Depan sekali result degree, diploma, spm,pmr dan upsr. Belakang tue pulak, sijil2 masa kat university dari yang latest hingga la yang lama. Kalau encik tak suka, macam mana cara nak susun yang bagus??

Simon cowell: Setiap tukang interview lain punya citarasa. Ko ingat semua sama ke?? Ko susun la bagi aku senang nampak. (cik tom rasa dia tak menjawab pun soalan cik tom tapi lantak la)

Cik tom:Ok.

Simon cowell: Eh mana sijil masa sekolah rendah dan menengah ko??

Cik tom: Oh saya tak letakkan sebab biasanya private company ni nak tengok yang latest je.

Simon cowell: Mana ko tahu??Aku nak tengok semua sekali. Ker ko takde sijil2 time sekolah dulu??

Cik tom: Lecturer saya yang bagitahu. Ada tapi kalau saya bawak semua 2 file la pulak encik.

Simon cowell: Tue lecturer ko ni aku. Ah bawak je semua yang ko ada lain kali.

Cik tom: Minta maaf encik, saya tak tahu pulak. Terima kasih bagitahu. (Ko tu tak boleh ker cakap elok2 sikit??)

~~~~~~~~~~~~~~~Bla…bla…bla…~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Ko ni banyak mende aku tanya lupa. Aku nak amik ko pun pikir 100 kali. Ni ko amik procedure ni. Ko baca dan fahamkan pastu explain kat aku. Aku bagi ko masa setengah jam. (procedure tue dalam 15 page dan fully English)

~~~~~~~~~~~~~~~Selepas 30 minit~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Dah baca belum??Ko faham tak??Kalau faham explain kat aku. Aku nak dengar ni.

Cik tom: Dah. Faham. Cik tom explain bla2…(tengah explain tu cik tom tanya la dia faham tak??dia cakap faham.)

Simon cowell: Dah habis ek. Sebenarnya aku tak faham langsung apa yang ko cerita tue betul ke tak?? Kejap aku nak pergi panggil QC enginner yang nak berhenti tue. (hampeh dekat setengah jam aku membebel baru nak panggil. Kenapa la ko tak panggil awal2???)

~~~~~~~~~~~~~~~QC engineer pun datang~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Ko explain balik dari A sampai Z tengok betul tak apa yang ko explain ni kat QC engineer. Aku nak kuar dulu.

Cik tom:Ok…bla A-Z….

QC engineer: Dah betul tue.

Pastu cik tom pun bersembang2 la dengan akak QC engineer tue. Dia pun orang Terengganu. Baik dan peramah tak macam encik Simon cowell tue. Akak tue cakap baru kerja 4 bulan. Nak berhenti sebab nak jadi RA pulak.

Cik tom:Akak. Kerja kat sini ok tak??

QC engineer: Eh okay2 je. (senyuman yang agak pelik..feel something fishy je.)

~~~~~~~~~~~~~~~ Simon cowell pun datang~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Dah siap. Camne okay??

QC engineer: Ok.

Simon cowell:Kalau ko dapat keje kat sini macam mana??kitaorang tak sedia tempat tinggal dan transport??Semua ko kena arrange sendiri.

Cik tom: tak tahu lagi encik. Nati pandai2 la saya usaha.

Simon cowell:Ko ni status pe??

Cik tom: Single encik. Ada dalam resume tue.

Simon cowell: Single tue da tunang belum??

Cik tom:Kalau tunang saya tulis la engaged encik.

Simon cowell:Dah tue bila ko plan nak kahwin??Akhir tahun ni??

Cik tom:Takde plan pun nak kahwin buat masa terdekat ni.

Simon cowell: Nati kerja ni sibuk takde masa. Weekend pun kerja. Ko takde masa la nak gi dating2 dengan pakwe ko. (apa hal pulak masuk bab ni. Hampeh!)

Cik tom: Saya baru putus cinta encik so tak yah bimbang la pasal pakwe2 ni.

Simon cowell:Eh ko ni buat cerita sedih pulak kat sini. (GERAM!!!!)

~~~~~~~~~~~~~~~Bla…bla…bla…~~~~~~~~~~~~~~~

Simon cowell: Ok la nati apa2 hal aku akan contact ko.

Cik tom: Terima kasih encik.

Fuh!! Lega giler bila boleh kuar. Rasa merdeka telinga ni dari mulut laser Simon cowell tue. Keputusan interview next entri. Panjang dah ni. Kang bertambah bosan pulak korang baca.




borrow this picture from: http://www.cartoonstock.com

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

66 thoughts on “Simon Cowell interview me!!

  • August 22, 2010 at 7:06 am
    Permalink

    bisa nye orang gitu dia nak
    orang hormat dan takut kat dia.
    padahal orang tak takut pun..
    sebalik nye orang jadi menyampah..
    bahasa jiwa bangsa kan?

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:20 am
    Permalink

    kot dia sengaja nak uji cik tom la tuuu…heeeeeee

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:25 am
    Permalink

    diana: betul2…memang nyampah…yup bahasa jiwa bangsa 🙂

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:26 am
    Permalink

    echah: uji camni??waa seksa jiwa…

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:48 am
    Permalink

    fuhyooo.. har har har

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:51 am
    Permalink

    satu perkataan jer cik tom fuyooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

    p/s:to be continue next comment ;>

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:52 am
    Permalink

    weh.. ni citer betol ke tipu??? tak caye aku ko dah nak keje eyh. gud!!!!

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:52 am
    Permalink

    weh.. ni citer betol ke tipu??? tak caye aku ko dah nak keje eyh. gud!!!!

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:54 am
    Permalink

    fuyoooooooooooooooooooo utk kali ke2..garang giler si interviewer tu…beradap sopan sungguh yer si dia tuh ish ish ish …1st nk ucap congrat koz cik tom berjaya menahan kesabaran cik tom..huish kalo ash..rase yer dah trus kuar dari tempt tu dah… wahhhh….menakutkan..tp xpe cik tom..jagn risau…u will get the better one…huuhhh kagum r ash dgn cik tom tom bak sweet

    p/s: nak ty cik tom..jgn mare eah..cik tom sama umo dgr ash ke…??

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:09 am
    Permalink

    @hamzah: betul la..pe pulak cerita tipu…ni tengah cari kerja la ni…

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:11 am
    Permalink

    @ash: hahaha…kat luar je sabo…dalam hati hanya tuhan yang tahu…

    p/s: tak marah la dear…umo ash berapa??

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:15 am
    Permalink

    alamak..gile garang interviewer..tapi tabik kat cik tom sebab still boleh kool walau die macam tu..thumbs up..hehe 🙂

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:24 am
    Permalink

    zuhanis: hehe…memang garang…kita kena la bersabar ye..huhu

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:25 am
    Permalink

    hohoho …ash dah tua huk huk huk (batuk batuk) dah 24tahun hihihi

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:28 am
    Permalink

    @ash: hehe..sama umur la kita dear…nape ash agak umor cik tom berapa??haha…

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:30 am
    Permalink

    pergh gile dasyat die torture..

    yang penting rilek..so dapat x keje ni?

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:40 am
    Permalink

    hohohoo ash igtkan cik tom muda dari ash..coz nk cam budak2 sweet jer…huhuh baru nk berlagak bahasakan diri akak hihihih ;p

    Reply
  • August 22, 2010 at 8:49 am
    Permalink

    adoi. teruknya perangai. klu shag entah boleh jawab ke tak ble die hentam sakan tu. haila.

    Reply
  • August 22, 2010 at 9:11 am
    Permalink

    kalau Nesa dah balik dah..x thn maki..huhuh..

    Reply
  • August 22, 2010 at 9:42 am
    Permalink

    bertmabh sakit gastrik sy pas bace dialog tu..heee

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:01 am
    Permalink

    kalau dengan saya, dah lama bertumbuk tu. peduli apa prosedur antara penemuduga dan orang yang ditemuduga. macam interview nak jadi gangster lak. bahasa bukan main kasar.

    walaupun saya komen macam ni tapi sebenarnya bersabar itu lebih baik.

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:20 am
    Permalink

    @ejum: nak tau dapat keje tak??haha..next entri cik tom cerita k..huhu..

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:21 am
    Permalink

    maybe dia sajer nk test. kadang2 interviewer ni memang kerek sket. tapi, once kite dapat job ngan dia, baik bukan main

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:22 am
    Permalink

    @ash: u r not the first yang salah anggap pasal cik tom ni…ade blogger siap panggil adik lagi..hehe…

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:23 am
    Permalink

    @Shag: Banyak lagi tue dia tanya..tue sikit cik tom tunjuk..kalau semua..haha..

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:24 am
    Permalink

    @nesa: ye ke??rasanya kalau nesa time tue konpem stay je kot…takkan nak blah camtu je..hehe

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:24 am
    Permalink

    @fathiah: eh bahaya tue…relax2..jangan tertekan ye..

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:25 am
    Permalink

    @masa: cik tom perempuan takkan nak buat camtu kot..hehe.."sabar tue separuh dari iman"

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:27 am
    Permalink

    @papadam: maybe jugak nak test..tapi ntah teruk sangat bahasa…cerita kat kawan2 yang dapat panggilan interview kat lain semua terkejut..diorang kata kasar sangat…tak pernah kena camtu..

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:27 am
    Permalink

    wahhhh..cik tom awet muda..eh eh ash sorang jer laen topik kt sini..cakap pasal umu plak hihihih ;p

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:31 am
    Permalink

    haha…awet muda la sangat dear…rasanye cam budak2 kot…hehe…takpe topik lain pun tak kisah dear 🙂

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:36 am
    Permalink

    masyaAllah..panjangnya.. aiyoo.. huhu

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:37 am
    Permalink

    @redboy:haha…kan dah bagi amaran entri panjang…tue baru sikit cerita tau..kalau semua pengsan kot..haha..

    Reply
  • August 22, 2010 at 10:43 am
    Permalink

    bile nk sambung nex entry dear…can not wait loorrr dear..

    Reply
  • August 22, 2010 at 11:16 am
    Permalink

    wah3 =)

    senyum je bace lalala

    Reply
  • August 22, 2010 at 12:14 pm
    Permalink

    owh cik tom,yaty tak pernah ada experience interview cam tu,penah attend interview santai2 je…bgus lah cik tom ni,dapat menangani simon cowel yang sewel tu ops…sori terlbih sudaaa….hehe cam ne dapat tak keje tu?

    Reply
  • August 22, 2010 at 1:06 pm
    Permalink

    firstly, congrats cik tom dapat berlagak cool je. hehe. api tak leh lawan api kan? bagus lah tindakan cik tom tu..

    nak ke keje situ bila cik tom cakap cam ade ape2 je.. hehe. tapi masalah kene selasaikan, bukan lari kan? btw, semoga berjaya dapat keje.. tak sabar tunggu next entri.. 🙂

    Reply
  • August 22, 2010 at 1:22 pm
    Permalink

    betul ke..cm cite lawak kartun je..

    kerek betul.cm xda prosedur ikut suka di je..sabor je la cik tom.tp bab susn fail ni..susun dr lama smpi yg bru..koko last skali.sek ren mmg xpki ..sek men je.dia minta smua sijil ey..klu aku ckp yg wt keje otak bkn sijil encik.

    tp aku dulu, blh plak tnya soalan xkish ke keje ngn bkn melyu. aku ckp xkish wt tkjut lak..dlm hti klu cm tu wt pe pnggil aku intrview.

    Reply
  • August 22, 2010 at 1:41 pm
    Permalink

    fuyooo..garangnya.. hahaha.. nasib baik ciktom blh bersabar 🙂

    Reply
  • August 22, 2010 at 2:08 pm
    Permalink

    two thumb up kepada cik tom kite..berikan tepukan gemuruh kepada cik tom kita…yeahhh

    Reply
  • August 22, 2010 at 3:01 pm
    Permalink

    pergh… gile garang n kurang hajau interviewer tuh… 🙂

    Reply
  • August 22, 2010 at 3:53 pm
    Permalink

    mak aii ganas btol dia tuh..
    menakutkan btol..
    tapi best pulak baca entry nih =)

    Reply
  • August 22, 2010 at 5:24 pm
    Permalink

    ko aku jer? kehkeh. mmg sempoi la cik tom.

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:05 pm
    Permalink

    dasyat..klu sy mst dah mati kutu xtahu nak awab apa..dah la garang..sure ketar lutut je..hehe…^_^

    Reply
  • August 22, 2010 at 11:40 pm
    Permalink

    gile kentang betol interviewer tu. pape ntah. nk agak ley tak. mesti awk dpt kerja ni kan kan kan??

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:28 am
    Permalink

    @ash:dah autopublish next entri pagi tadi dear 🙂

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:31 am
    Permalink

    @miss: senyum2 nih…pernah alami menda sama ker??huhu

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:33 am
    Permalink

    @yaty:dapat second interview pulak…tapi cik tom tolak…ada dalam new entry..huhu

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:34 am
    Permalink

    @anna:haha..adakah tindakan cik tom dalam next entry melarikan diri??huhu…dah publish dah sayang..

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:35 am
    Permalink

    @fiezah: terpaksa la dear..dah duk depan dia..huhu…kalau ikut hati dah lama cabut…

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:35 am
    Permalink

    @ash:haha…jangan tepuk lagi..takut kena booo pulak new entry…haha

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:38 am
    Permalink

    @encik amin:haha…kurang ajar cakap ngan perempuan yang naif cam cik tom.hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:41 am
    Permalink

    @afiefah: wah u orang pertama dear cakap seronok baca…hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:41 am
    Permalink

    @pinky: sempoi yang agak menyakitkan jiwa..huhu

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:42 am
    Permalink

    @puput: ala rasanya u can do a lot better dari cik tom bila dah berdepan dengan situasi camni..hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:43 am
    Permalink

    @anne: dapat second chances interview tapi cik tom tolak…ada dalam next entry..huhu…

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:46 am
    Permalink

    @nur fannun: cerita betul la dear…bukan rekaan tau…

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:49 pm
    Permalink

    cik tom, ni first time sy terjah belog cik tom ni, and then bila baca entri cik tom yang ni memang tak sangka ada gak interviewer cam tu, patutla akak tu nak behenti.

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:49 pm
    Permalink

    cik tom, ni first time sy terjah belog cik tom ni, and then bila baca entri cik tom yang ni memang tak sangka ada gak interviewer cam tu, patutla akak tu nak behenti.

    Reply
  • August 23, 2010 at 3:03 pm
    Permalink

    @paradoks: thanks sudi singgah blog cik tom..selalu2 la singgah ye..tue la interviwer garang..hehe

    Reply
  • August 24, 2010 at 7:30 am
    Permalink

    I have been visiting various blogs for my dissertation research. I have found your blog to be quite useful. Keep updating your blog with valuable information… Regards

    Reply
  • August 24, 2010 at 9:35 am
    Permalink

    uik.. garang tol ek.. takotnyer..
    akak ni x penh2 lg g interview.. pas sambung blajar sambung lg.. hee 😉

    Reply
  • August 24, 2010 at 10:07 am
    Permalink

    @dissetation thesi:thanks you visit my page..i try click on the link given..but it's not available…

    Reply
  • August 24, 2010 at 10:08 am
    Permalink

    @nieyl:garang jugak la..hehe…takpe selagi ade chances belajar baik sambung kan..

    Reply
  • October 26, 2010 at 7:20 am
    Permalink

    cik tom.. kampeni ape ciktom intebiu ni??amek position qc engine ke???
    mcm kampeni chemical jerp… mcmni ke surrounding kampeni chem??suram, mandom…. ni y lemah nk pk keje kt tmpt2 cmneh…
    tgk mmber2 course lain eg. business, econs, etc mcm besssh jek kua keje.. adehsss

    Reply
  • October 31, 2010 at 7:26 pm
    Permalink

    @cloverx: ni company pasang cable untuk petronas..yup QC engineer..hihi…entah la..tapi rsnya memang camni environment tempat keje..sbb semua kena ikut etika..xleh main2 cam bussiness or others..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE