Susahnya Nak Guna DSLR!

Isk.. isk susahnya nak guna DSLR nih! Dah lah berat. Sangkut kat leher rasa senget badan. Pada peminat DSLR jangan marah pulak baca statement cik tom ni. hee… Cik tom bukan peminat DSLR atau mana-mana kamera digital. Ini bukan DSLR cik tom tapi abang yang punya. Pinjam seminggu.

DSLR pun cik tom tak tau shortform untuk apa? Cuma bajet D tue Digital. Apa itu DSLR? Abang bagitau DSLR- Digital Single Lens Reflection. Ohh baru tau. Jakun giler kot. haha…

DSLR
DSLR

Kenapa tiba-tiba cik tom nak amik gambar guna DSLR pulak kan? Cik tom ada dapat satu projek ni memang kena amik gambar guna DSLR sebab kononnya kualiti gambar bagus. Masalah terbesar cik tom tak pandai langsung guna DSLR. Sejujurnya ni second time cik tom pegang DSLR. Masa nak amik gambar tue tekan punya tekan shutter tue tak terklik pun gambarnya. Memang bengang jugak. Pastu asyik duk call abang tanya macam mana nak guna sebab abang dah habis cuti balik kedah. Terpaksa amik gambar sendiri. Kalau bro biomed dekat boleh request tolong amikkan. hee..

Duk gelak2 je dengan adik sepanjang masa nak amik gambar. Tiba2 rasa cam pro photographer pun ada, duk main pusing2 auto focus ke pe namanya yang kat depan tue. Jangan rosak sudah la kitaorang guna. hehe.. Alhamdulillah draft projek pun dah submit khamis minggu lepas. Harap2 dapat reaksi positif. Tapi kalau tak berjaya pun cik tom tak terkilan sebab kali ini cik tom dah usahakan yang terbaik. Yang lain terserah padaNYA. Semoga usahasama untuk projek ni berjalan lancar. amin… Terima kasih ye abg zul bagi pinjam kamera DSLR! Nanti orang belanja makan sotong celup tepung ye. hehe..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

65 thoughts on “Susahnya Nak Guna DSLR!

  • November 26, 2012 at 2:00 am
    Permalink

    Salam..
    nak tergelak rasa malu juga
    sebab saya pun tak tahu guna
    DSLR nih..he he

    Reply
    • November 26, 2012 at 10:24 am
      Permalink

      Tak ada yang nak dimalukan bro. Semua bermula dengan langkah pertama.

      Reply
      • November 26, 2012 at 12:22 pm
        Permalink

        betul tue..cik tom malu gak tapi takpe kita belajar..org pro pun mula dari zero kan..hee

        Reply
  • November 26, 2012 at 2:14 am
    Permalink

    Setakat ni saya sendiri pun tak mahir nak guna DSLR ni, sebab macam ciktom juga, tak pernah ada DSLR seumur hidup ni, dan kamera digital compact pun tak pernah ada juga.

    Sekadar pernah pinjam orang lain punya kamera jer… Semoga ciktom berjaya dengan projek yang diusahakan tu.

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:58 pm
      Permalink

      kena beli dslr sendiri baru lagi pandai kan eizil..praktis n praktis…hee
      thanks eizil..amin..

      Reply
  • November 26, 2012 at 2:42 am
    Permalink

    hahahaha..samalah dengan saya..hehehe..saya pun tak pandai nak guna dslr ni..hehehhee

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:57 pm
      Permalink

      tengok selalu je duk snap gambar…hoho

      Reply
      • November 27, 2012 at 5:47 am
        Permalink

        bila tgk orang lain snap guna dslr..rasa jeles menguasai diri.

        Reply
  • November 26, 2012 at 7:59 am
    Permalink

    kalo dkna sangkut dslr kat leher, handbag dkna mesti orang lain pegang..tak larat nak ampu beratnyaaaa hahaaa..

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:25 pm
      Permalink

      tue la kan beratnya…dah la dkna kurus kecik comel je orangnya.

      Reply
      • November 27, 2012 at 5:50 am
        Permalink

        silap2 boleh kena ragut kalau tidak selesa meletaknya di leher.

        Reply
  • November 26, 2012 at 8:33 am
    Permalink

    Alah bisa tegal biasa cikTom, Myra dulu pun terkedek-kedek jugak nak guna DSLR ni 😀

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:25 pm
      Permalink

      myra murah rezeki menang dslr contest denaihati..mesti syok ek…hee

      Reply
  • November 26, 2012 at 9:07 am
    Permalink

    Saya hanya ada Nikon D90 beli awal 2009.. lama dah terperam kat rumah. hehehe siapa nak?

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:24 pm
      Permalink

      nak bagi free ke? kalau ye cik tom nak je..hahaa

      Reply
  • November 26, 2012 at 10:23 am
    Permalink

    Wahh. lepas nie boleh sambar satu untuk kegunaan sendiri ciktom. Tak gitu. Dah lama tak balik kampung makan sotong celup tepung.

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:24 pm
      Permalink

      sambar satu? tunggu income blog kumpul tahun depan la kot..huhu..HP ni orang terengganu ke??

      Reply
  • November 26, 2012 at 10:23 am
    Permalink

    Saya pon tak reti pakai DSLR..Tapi tengok orang pakai nampak senang dan hasil gambarnya cantik…

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:23 pm
      Permalink

      aah kalau yang pandai shoot tue mmg cantik gambar2 ye..

      Reply
  • November 26, 2012 at 10:46 am
    Permalink

    belanja sotong celup aje kerr??

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:21 pm
      Permalink

      semua adalah cikgu..sotong..udang..ikan..keropok…air kelapa…cikgu datanglah sini nanti cik tom belanja..

      Reply
  • November 26, 2012 at 12:11 pm
    Permalink

    saya ada DSLR…sedang belajar mengendali nya…saya pun tak pandai juga…kalo belajar menggunankannya lama kelamaan ia akan berasa seronok…kualiti gambar yang sangat cantik…:)

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:19 pm
      Permalink

      kalau dah ada dslr tue nanti praktis lama2 mesti pro!
      kalau pandai amik mmg cantik gmbrnya..

      Reply
  • November 26, 2012 at 12:11 pm
    Permalink

    Hahaha..pro fotografer ekk..insyaAllah lepas ni boleh la pegang jawatan tu..betul tu cik tom..akubiomed berkebolehan dalam ambil gambar ni..hehe..semoga cik tom berjaya dengan projek cik tom tu..aminnn

    Reply
    • November 26, 2012 at 12:19 pm
      Permalink

      sekali skala berlagak pro photographer…hik3…bro biomed mmg pandai snap gambar..suka tgk gmbr2 dlm blog bro…
      tq hafizul..tgh tgu feedback…harap2 camtulah..amin…

      Reply
      • November 27, 2012 at 1:09 am
        Permalink

        wahh sy doakan yang cik tom akan berjaya dapatkan projek tu..aminnn

        Reply
  • November 26, 2012 at 1:17 pm
    Permalink

    jujur aku tak pernah guna lagi kamera dslr ni

    Reply
    • November 26, 2012 at 1:26 pm
      Permalink

      nanti ada peluang boleh guna jugak..ciktom pun guna pinjam yg orang punye sbb projek.kalau tak xguna sampai bila2..hee

      Reply
  • November 26, 2012 at 1:29 pm
    Permalink

    Saya pun masih belajar guna DSLR. Paling basic kena tahu ISO, shutter speed dan aperture. Senang cite konsep dia lebih pada try and error la untuk dapatkan gambar terbaik.

    Reply
    • November 26, 2012 at 1:37 pm
      Permalink

      yang basic punye term pun cik tom xtau..hehe
      tp mmg teknik belajar terbaik ialah hasil dari try and error.

      Reply
  • November 26, 2012 at 2:11 pm
    Permalink

    benda baru biasanya nampak susah, dah terer nanti naik syok pulak agaknya. moga cik tom hasilkan gambar2 hebat untuk dikongsikan.

    Reply
  • November 26, 2012 at 2:21 pm
    Permalink

    Kamera DSLR berat tentu terketar-ketar tangan hendak membidik. Buat permulaan guna auto pun tak apa. Tekan separuh untuk lock focus dan tekan penuh untuk ambil shot.

    Harap berjaya membidik dengan kamera DSLR. 🙂

    Reply
  • November 26, 2012 at 2:35 pm
    Permalink

    Bila guna kamera DSLR ini, ketika hendak setting untuk gambar itulah yang susah. Belum lagi, kualiti gambar, posing tidak menjadi dan terketar-ketar. Memang ilmu pun kena banyak kalau hendak guna DSLR ini.

    Reply
    • November 27, 2012 at 5:53 am
      Permalink

      kena ambik kursus tambahan jika ingin menguasainya dgn cepat. tapi kena bayar lebih la.

      Reply
  • November 26, 2012 at 3:31 pm
    Permalink

    biasalah cik tom, mula2. dah godek2 nanti mahirlah pakai DSLR ni 🙂 yg penting 3 key utama iaitu Shutter, Aperture dengan ISO

    Reply
  • November 26, 2012 at 3:31 pm
    Permalink

    Saya memang ada keinginan untuk memiki DSLR tapi hasrat belum tercapai lagi.Setakat ni ambik gambar guna iPhone/iPad je..
    Nanti kalau dah ada DSLR boleh la mintak tunjuk ajar dari Cik Tom yang dah ada pengalaman menggunakannya.. 😀

    Reply
  • November 26, 2012 at 3:38 pm
    Permalink

    saya guna DSLR beberapa kali jugak, tapi harem tak reti2..kah3

    Reply
  • November 26, 2012 at 4:34 pm
    Permalink

    alaaa, apsal last last citer pasal makanan sotong goreng tepung ni, ni yg buat orang teringin nih

    Reply
  • November 26, 2012 at 4:50 pm
    Permalink

    baru merasa pegang kamera DSLR 2 minggu lepas..masa tu sessi photoshoot outdoor wedding anak kepada sepupu.. bila dah pegang, terasa nak beli pulak..huhu

    Reply
  • November 26, 2012 at 5:35 pm
    Permalink

    awal-awal penggunaan memang susah sikit cik tom.. macam saya jugalah…

    nak setting shutterspeed,aperture la.. ISO la..penig jugak..

    tapi xsalah kalau kita guna auto pun…

    Reply
  • November 26, 2012 at 6:50 pm
    Permalink

    belila satu ciktom..hihi

    Reply
  • November 26, 2012 at 8:17 pm
    Permalink

    kene praktis cik tom..hehe

    Reply
  • November 27, 2012 at 5:57 am
    Permalink

    saya diberi pilihan antara S3 dn DSLR..saya pilih S3 dulu. senang nak berinternet. impian pakai DSLR ni. In shaa Allah..nanti ada rezeki,pasti dapat gak.

    Reply
  • November 27, 2012 at 12:12 pm
    Permalink

    sy plak baru aje nk blaja2 gna DSLR.. tp best jugak bleh amek gmbr manual.. byk sngt function x tau guna lg… nk cari sifu pon x de yg dekat2.. servay kat forum aje la..

    Reply
    • December 9, 2012 at 10:49 pm
      Permalink

      ciktom lgsg xreti..smpt 2 hari je guna..dh siap pulangkan balik kt abg..n kena beli sendiri 1 br sng nak belajar detail..hee

      Reply
  • November 27, 2012 at 5:58 pm
    Permalink

    PM tak minat DSLR nih…gedabak sangat, susah nak di bawa ke hulur hilir…tapi kalau ada yang bagi free PM ambik jer…haha

    Reply
  • November 29, 2012 at 11:56 pm
    Permalink

    hehee nasib baik senget je, kalau makin rendah camne Tom? ….. gurau je, muehehee

    Reply
  • December 1, 2012 at 6:42 pm
    Permalink

    kalau dslr camera nye memang cantik gambar2 nye,. berkenan gak satu camera ni

    Reply
  • December 2, 2012 at 6:39 pm
    Permalink

    Wah. Ini model apa ni? Pakai mode Auto je ke? :p

    Reply
    • December 9, 2012 at 6:20 pm
      Permalink

      entah la model apa..ini abang yang punya..ciktom pinjam je..hee

      Reply
  • December 6, 2012 at 11:07 am
    Permalink

    Saya nak kongsi apa yg boleh buat dgn DSLR kita.Dengan seni Light painting boleh buat DUIT taw..

    Reply
      • December 9, 2012 at 3:18 pm
        Permalink

        yelah tue kot..cr plg mudah tmbh duit guna kamera..

        Reply
    • December 9, 2012 at 4:58 pm
      Permalink

      xreti guna dslr..kn berguru dl kl nak buat duit guna dslr..hee

      Reply
  • December 8, 2012 at 10:36 pm
    Permalink

    saya memang tak pandai guna dslr. yang biasa aje. tu pun terkial-kial.

    Reply
    • December 9, 2012 at 1:16 am
      Permalink

      Semuanya bermula dari langkah pertama cikgu.

      Reply
      • December 9, 2012 at 11:12 am
        Permalink

        yup betul tue..nanti dh lm2 guna mesti pandai.

        Reply
    • December 9, 2012 at 11:11 am
      Permalink

      hahaa…samalah..ni baru terkial2 nak guna..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE