Tips Cara Menang Contest Online

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Cik tom tercari-cari idea untuk update schedule post blog dan tiba-tiba datang ilham nak buat tips cara menang contest online iaitu contest yang dianjurkan oleh blogger di blog masing-masing. Sebabnya rata-rata yang komen di entry menang cik tom yang cakap cik tom ni bertuah setiap kali join contest mesti menang. Rasanya ada kaitan dengan tuah juga sikit2 tapi ada teknik @ cara nak join contest yang cik tom guna supaya lebih tinggi peluang untuk menang. Tips ini hanya bagi contest online berdasarkan pengalaman cik tom sendiri dan mungkin berbeza bagi yang lain.

Contest
Contest

Tips Cara Menang Contest Online

1. Tips pertama mestilah korang patuhi segala syarat yang diberikan oleh pihak penganjur. Ada sesetengah penyertaan yang direject sebab tak memenuhi syarat penganjur. Jangan ingat nak menipu penganjur sebab fikir bukan semua penganjur ada masa nak check penyertaan satu persatu. Kejujuran amat penting kalau nak menang.

2. Korang mestilah rajinkan diri untuk join antara orang yang terawal atau kalau tak sempat make sure korang jadi orang yang terakhir join contest ini. Kenapa? Biasanya penganjur lagi take note siapa yang join terawal dan terakhir contest diorang. First come first serve.

3. Kalau hantar link penyertaan pastikan beramah mesra dengan pihak penganjur contest. Jangan sekadar hantar link penyertaan pastu menyepi camtu je tunggu penganjur umum siapa menang. Make sure hantar komen yang berunsur ramah dan hulurkan salam perkenalan kepada penganjur kalau first time singgah. Rajin-rajinkanlah diri komen beberapa kali lagi di blog penganjur walaupun dikatakan contest tue di pilih dari random dan sebagainya.

4. Cari apa kelebihan pada diri korang? Kalau korang pandai tulis entry joinkan contest untuk entry yang menarik. Kalau theme blog or header blog cun joinlah contest blog cantik. Biasanya cik tom jarang join contest yang menang berunsurkan lucky draw. Cik tom lebih suka join contest yang kemenangan diadili berdasarkan entry terbaik, cogankata, vote dan sebagainya sebab ini terletak pada cara penulisan untuk mengayat ayat-ayat terbaik.

5. Join contest yang peluang lagi tinggi untuk korang menang. Contohnya kalau korang tak pandai bergambar macam cik tom tak payahlah join contest gambar. Pergi cari contest yang lagi mudah dan chances tinggi untuk menang.

6. Kalau korang join contest jenis like atau vote untuk menang, pastikan korang buat entry minta support kawan blogger atau facebook untuk vote dengan korang ceritakan step-step untuk like atau vote yang ringkas dan mudah. Jika dah bagi penerangan yang mudah difahami, maka akan ramailah kawan blogger dan facebook akan tolong support untuk vote serta like.

7. Kalau ada yang cakap tak pernah menang contest. Ini tips paling mudah, nak peluang tinggi menang contest korang joinlah banyak-banyak atau kesemua contest yang ada. Mesti korang akan menang jugak salah satu dari contest yang korang join tue. huhu ;p

8. Dah join submit penyertaan, jangan lupa banyakkan berdoa semoga di beri kemenangan dalam contest yang di sertai. Yang penting dah usahakan dulu kemudian baru berdoa dan tawakkal.Β Ada rezeki insyaAllah tak ke mana.

9. Jangan pernah putus asa untuk join mana-mana contest, giveaways dan juga lucky draw yang di adakan oleh rakan-rakan blogger. Lagipun bukan kena bayar nak join. Just taip post entri dan juga usaha untuk idea yang menarik.

10. Errr… rasa tak best pulak kalau tak genapkan 10 tips. Ada sesiapa nak tambah tips yang ke 10 untuk tips cara menang contest online?

Kalau join contest, giveaways dan luck draw ni korang kena juga bersiap sedia risiko ada sesetengah penganjur tue tak pos hadiah, topup, atau bank in hadiah yang korang menang. Cik tom pernah menang tapi still sampai sekarang tak dapat hadiahnya. Adatlah manusia macam ragam2 tapi cik tom tak pernah serik lagi join contest ni. πŸ™‚

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

61 thoughts on “Tips Cara Menang Contest Online

  • June 16, 2012 at 12:06 am
    Permalink

    satu perkongsian yg amat menarik
    rasa x jumpa lagi blog yg bicara tentang ni πŸ™‚

    Reply
    • June 16, 2012 at 7:11 pm
      Permalink

      thanks auc..saja suka2 share tips contest πŸ™‚

      Reply
  • June 16, 2012 at 12:22 am
    Permalink

    perkongsian yang menarik buat saya yang tak pernah masuk mana contest. sangat berguna buat sesiapa yang tak pernah menang contest.

    Reply
    • June 16, 2012 at 7:10 pm
      Permalink

      nanti boleh cuba join contest pulak pasni..

      Reply
    • June 16, 2012 at 7:10 pm
      Permalink

      banyak contest menarik..nak tau kena rajin alert pada blog yang rajin buat contest..hee

      Reply
  • June 16, 2012 at 1:05 am
    Permalink

    memang rezeki lah tu..eh cik tom pun ada hadiah yg belum di tuntut dari saya…

    Reply
    • June 16, 2012 at 7:09 pm
      Permalink

      tau ada 1 lg ciktom xtuntut..hehe…dah ada plan nak pi kL nanti nak tuntut hadiah tue dgn azman..nanti ciktom sms ye kl jadi πŸ™‚

      Reply
  • June 16, 2012 at 10:20 am
    Permalink

    salam..

    dah kurang joint contest sbb banyak hadiah y x diterima..

    ada buat contest sekali 2 sbb malas nak buat entri kadang2..hehe

    Reply
    • June 16, 2012 at 7:05 pm
      Permalink

      wslm..ciktom pun sama ada jgk pglmn xterima hadiah..tp ttp rajin join contest lain..hee
      tau syira rajin bt contest..ciktom kan join..hee..ciktom br sekali bt giveaway b4 this.

      Reply
    • June 16, 2012 at 7:04 pm
      Permalink

      tips ni menarik bagi yang suka join contest mcm ciktom..hehe..alhamdulillah sihat..smoga kak chik pun sihat2 hendaknya ye.

      Reply
  • June 16, 2012 at 11:19 am
    Permalink

    Betul & bagus tips2 yg diberi ni..

    Saya pun prefer contest yg diadili..baru seronok.

    Reply
    • June 16, 2012 at 6:52 pm
      Permalink

      contest yang diadili baru rs yakin kan ujie..sb kalau contest random ni kdg2 ada rasa was2.

      Reply
  • June 16, 2012 at 1:30 pm
    Permalink

    satu perkongsian pengalaman yang amat menarik,,,

    Reply
  • June 16, 2012 at 2:00 pm
    Permalink

    Assalamualaikum..
    thanks cik tom sbb x kedekut nk kongsi tips ini. cik tom, sy ni budak baru nak bljar blogging,kalau ada masa ciktom buat la entry pandangan cik tom tentang ads company yg ada cnth nuffnang..berbaloi ke letak iklan tu kat blog..?skdr nk mnta pndgn especially dr blogger otai mcm cik tom ni..:)

    Reply
    • June 16, 2012 at 6:39 pm
      Permalink

      wslm.. xpe ciktom pun sm2 bljr dunia blogging ni..ciktom dpt share stakat mana yg ciktom tau..hee..
      em pndgn iklan nuffnang? cik tom rs berbaloi kalau trafik bagus, dpt be n dapat income dr nuffnang..kl masih xdpt usahakan smpi dpt..
      kl rajin blh cuba iklan lain spt panduan701, says, churp2, innity, admax dll yang ada..

      Reply
  • June 16, 2012 at 3:13 pm
    Permalink

    yg ke 10 tue…..errr…hmmmm…tah yas pun tak tau nk buh apa….hehehee

    Reply
    • June 16, 2012 at 6:36 pm
      Permalink

      hehe..rsnya ke 10 usaha smpi menang cam yas yg menang seo lelaki kacak..tahniah!

      Reply
  • June 16, 2012 at 3:28 pm
    Permalink

    saya ni jenis berat la nak join contest, sebab saya x kacak

    Reply
    • June 16, 2012 at 6:35 pm
      Permalink

      eh bukan juan join contest seo lelaki kacak? kira dah kacak la tue.. hehee..

      Reply
  • June 16, 2012 at 3:49 pm
    Permalink

    ada join contest selalu tak menang,.. hahhaa,… tp hv fun jugak,. πŸ™‚
    nice tips ..

    Reply
    • June 16, 2012 at 6:25 pm
      Permalink

      kdg2 wlpn xmenang pun rs seronok meriahkan contest kwn2 blogger kan? tq.

      Reply
    • June 16, 2012 at 6:23 pm
      Permalink

      takpe nanti kl berminat boleh join bl2 masa free πŸ™‚

      Reply
  • June 16, 2012 at 9:16 pm
    Permalink

    btul juga..nk menang mesti kene ade cara jugak kan..ttp jgn menipu dah la..hehee

    Reply
    • June 16, 2012 at 10:15 pm
      Permalink

      yup jangan sesekali menipu join contest..

      Reply
  • June 16, 2012 at 9:56 pm
    Permalink

    tips 10: Kena masuk banyak contest, kalau masuk satu je, kebarangkalian nak dapat/menang tipis.

    Reply
    • June 16, 2012 at 10:15 pm
      Permalink

      aah kena rajin join banyak contest nanti lama2 skill contest akan lagi mantap..peluang nak menang pun tinggi.

      Reply
  • June 16, 2012 at 10:08 pm
    Permalink

    tips no.10. rajin-rajin makan cendol. peluang nak menang akan lebih tinggi.

    Reply
    • June 16, 2012 at 10:14 pm
      Permalink

      tak abis2 dgn cendol.. pasni kena makan cendol byk2 la kl nak join contest seo titan.. ;p

      Reply
  • June 16, 2012 at 11:48 pm
    Permalink

    join kontes boleh bantu kita buat entri
    maklum saja… kadang2 otak jadi tepu
    hehe

    Reply
    • June 17, 2012 at 1:27 am
      Permalink

      aah join contest tips tambahan bila takde idea nak update entri..hee

      Reply
  • June 16, 2012 at 11:50 pm
    Permalink

    Tip yang baik untuk semua…

    McmMyra dah kurang sikit join contest montest nieh, tunggu cikMood balik dulu baru semangat πŸ™‚

    Reply
    • June 17, 2012 at 1:33 am
      Permalink

      xpe mj dah pernah hadiah best dari bro denaihati..hehe

      Reply
  • June 17, 2012 at 1:37 am
    Permalink

    Setakat ni belum lagi join mana2 contest anjuran blogger sebab tak boleh nak bagi komitmen. BTW, tips2 berguna dikongsi utk rakan2 blogger semua. TQ ciktom. πŸ™‚

    Reply
    • June 17, 2012 at 1:21 pm
      Permalink

      kalau free n suka boleh join meriahkan mana2 contest dianjurkan.. kl dah ada komitmen lg baik fokus pd komitmen dl..contest2 ni last choice..hee
      ur wlcm..

      Reply
  • June 17, 2012 at 7:48 am
    Permalink

    nnti lepas aku dah menang byk contest blog, nak wat tips gak la.. cam same je kita.. huhu

    Reply
    • June 17, 2012 at 1:37 pm
      Permalink

      tue titan nak buat contest baru plk..blh join.. hehe.. apa yg sama? suka join contest ek.. hehe ;p
      ps: ada contest baru best2 share la ye πŸ™‚

      Reply
  • June 18, 2012 at 11:06 am
    Permalink

    untong la cik tom slalu menaang..hehe..
    aku malas btol nak join contest..stiap kali nk join ada ja halangan melintang (*alasan)

    Reply
    • June 20, 2012 at 9:28 pm
      Permalink

      pasni rajinkan diri ye join contest…barulah ada peluang nak menang.

      Reply
  • June 18, 2012 at 6:43 pm
    Permalink

    cis aku belum pernah lagi menang lagi, mungkin aku masih putik lagi agaknya

    Reply
    • June 20, 2012 at 2:18 am
      Permalink

      belum ada rezeki la tu..hehe

      Reply
      • June 20, 2012 at 7:34 pm
        Permalink

        tue la nanti ada rezeki kalau rajin mencuba dan tak putus asa.

        Reply
    • June 20, 2012 at 8:48 pm
      Permalink

      join contest byk2 baru peluang tinggi nak menang..hehe

      Reply
  • June 20, 2012 at 2:17 am
    Permalink

    chii paling suka tips no 7..mmg insya allah..akn dpt..hehe..

    Reply
  • June 21, 2012 at 1:00 am
    Permalink

    tips mng seo ade x? hehe

    Reply
    • June 23, 2012 at 12:25 pm
      Permalink

      tips menang seo tue kena tanya pada yang menang lelaki kacak baru2 ni la SJ…ciktom kalah..nak share tips pun xmampu lagi..hehe ;p

      Reply
  • July 5, 2012 at 6:19 pm
    Permalink

    wah!! bgs3 tips ni,,baru berjinak2 dlm dunia blogging and nak join contest2 ni…thanks a lot…sgt membantu…=)

    Reply
  • January 9, 2013 at 12:27 pm
    Permalink

    Ooh, Cik Tom..

    Saya pun pernah menang contest sekali last year, tapi kat majalah laa… hadiahnya sangat misteri sampai sekarang dah new year belum lagi dapat huhu. Ini misteri merangkap MISTIK… hehehe, btw, thanks for the sharing. Lepas ni nak masuk contest banyak2 la pulak πŸ™‚

    Reply
  • March 6, 2016 at 3:26 pm
    Permalink

    boleh tk bg ayat yg menarik untuk join contest ? kadang2 ada rules yg kene tulis ayat gramatis , ai tk pndai sgt

    Reply
    • March 8, 2016 at 10:02 pm
      Permalink

      ayat gramatis tu kena depend atas contest..contest jenis apa…

      Reply
  • Pingback:Pulangan Pelaburan Melebihi 2000% Setahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE