Tips Cari Idea Nak Update Entry

budak menaip


Ramai blogger yang bertanyakan cik tom macam mana ye nak dapat idea untuk buat entry dan update hari-hari?? Setakat ni cik tom update je apa yang cik tom rasa nak tulis. Cara paling senang nak cari idea ialah cuba perhatikan persekitaran hidup kita. Apa yang berlaku?? Cuba olah dan sampaikannya dengan cara yang menarik. Kadang-kadang perkara simple tapi kena gaya penceritaan memang menarik.

Satu rahsia cik tom kalau taip entry ialah cik tom suka taip entry sambil dengar lagu jiwang or senang cakap lagu sedih. Bila dengar lagu tue je, feel untuk buat entry agak mencurah2. Sila cuba mana tahu sesuai dengan korang ker..

Dan untuk buat tue semua bukanlah boleh sekelip mata. Kena try and error pe yang sesuai. Macam student yang study la. Ada yang sesuai study lewat malam..dan ada awal pagi. So, cuba cari keserasian waktu or suasana untuk taip entry. Masa dan mood tue memainkan peranan penting untuk cari idea yang bagus.

Entry yang cik tom update entah pe2 jugak. Tapi cik tom tak kisah sangat. Semua tue kan masih dalam proses pembelajaran. Belajar untuk hasilkan entry yang terbaik.

Yang penting jangan bataskan idea yang ada hanya kerana takut takde respond. Selagi tak mencuba kita takkan tahu resultnya. Just do it. Happy blogging ye ;)

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

71 thoughts on “Tips Cari Idea Nak Update Entry

  • December 10, 2010 at 12:33 am
    Permalink

    menarik nih..kene cuba kalo time xder idea..tq tomato..he3

    PENTING: Semakan Keputusan Peperiksaan Akhir Semester 1 2010/2011

    HIBURAN: Pengacara Anugerah Skrin 2010 : Vanidah Imran & Awal Ashaari

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:12 am
    Permalink

    saye sokong cik tom!
    update dulu. tp jgn la betaun2 still x dpt buat entry ngn baik.hehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:12 am
    Permalink

    as salam cik tom,

    oo..baru tahu rahsia dia suka
    dengar lagu jiwang yer..kita minah
    jiwa2 juga lah tu..hihi

    TQ for the info

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:17 am
    Permalink

    btol tue cik tom.. entry kte, kte bley update ikut cara kita tp org yg menilai dye la yg tentukan sme da best atau x..

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:28 am
    Permalink

    taip sambil dgr lagu jiwang eyh..
    hehe!! saya tak boleh cm tu.. nanti lupa nak taip apa.. πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:36 am
    Permalink

    tulis je apa kita suke, kalau orang tak baca hari ni. esok lusa baca gak.. heheh

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:37 am
    Permalink

    Idea tu ada, bila nak tulis je terus kering.. Kdg2 sampai 2 baris je… πŸ™

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:38 am
    Permalink

    betul..jgn terlalu mengharapkan setiap n3 kita diberi komen, itu kuncinya..tp, kadang2 ego mengganggu jugak kan..malu jika n3 tidak mdapat respon..ok..saya follow sini.. jemput ke blog saya ye..

    Reply
  • December 10, 2010 at 12:49 am
    Permalink

    thanx ciktom…kena try n error ek..

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:11 am
    Permalink

    Cik Tom~myra kekadang bnyk idea nk update tp kadang tu smpai xtau nk tulis.. πŸ™‚

    Cik Tom, mmg busy sikit dalam 2-3minggu nie, sbb nk exam + klas…
    Thanks ye…

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:12 am
    Permalink

    dni suka termenung seblum menaip.. hehe…

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:23 am
    Permalink

    setuju dengan pendapat Tom..just be yourselves kan..tulis ja apa yang terlintas…pelbagaikan entry agar nampak menarik..hehehe..itu tips dari ellen ..wakakakaka

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:29 am
    Permalink

    terima kasih. ni juga la yang selalu bermain di minda. apa yang berlaku disekeliling ada kalanya menarik untuk diceritakan. tapi tak reti nak tulis yang buat citer tu jadi tak menarik.

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:38 am
    Permalink

    betoi tu. lain orang lain lagunya. tq 4 d tip

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:43 am
    Permalink

    cayalah cik tom..:)

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:59 am
    Permalink

    btl gak tuh cik tom..
    br feel lebih kan..apa2 pun good luck cik tom

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:04 am
    Permalink

    owh..lagutu ker

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:11 am
    Permalink

    Akak sekarang di Bandar Aceh,round sekitar Bandar,ziarah Masjid BaitukRahman-bekas tinggalan Tsunami dulu,amat KAGUM,MAHA BESAR ALLAH ATAS SEGALA KEJADIANNYA.

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:18 am
    Permalink

    yup…exactly.Sometimes kita hanya perlu tulis/taip ikut gerak jari kita.Abaikan tajuk dan konsep cerita.Hanya sekadar menaip. Eventually kita akan boleh tulis macam-macam cerita.

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:30 am
    Permalink

    setuju dgn cik tom . πŸ™‚ saya pun masih dalam pembelajaran untuk menghasilkan entry yang berkualiti . T__T

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:35 am
    Permalink

    Bagus untuk saya yg baru nih πŸ˜€ kekadang rasa nak update blog tp xtau nak update apa. Akhirnya non adoooo πŸ˜›

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:35 am
    Permalink

    Bagus untuk saya yg baru nih πŸ˜€ kekadang rasa nak update blog tp xtau nak update apa. Akhirnya non adoooo πŸ˜›

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:52 am
    Permalink

    ye..betul tu…idea yang penting..Omu kadang2 takut nak post n3 takut sama dengan rakan blogger yang lain…hukhuk…yela tiap kali bw…kadang2 terbaca n3 sama ingat blog yang sama rupa nyer blog org lain…huhu…

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:53 am
    Permalink

    haha nampknya cik tom kita ni jiwag juga hahaha πŸ˜€
    owhh x leh batas kan idea ehh..
    emm fatin selalu gak..
    sbb x mau bg entry panjg hee πŸ˜›

    reply: cik tom makasih ehh hehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:11 am
    Permalink

    hehehe yong pon main hetam je apa nak tulis..

    da mula nak tulis tu mula la jari berjalan x henti πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:46 am
    Permalink

    happy blogging jugak,,hehehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:14 am
    Permalink

    same la kite! post entry sambil dengar lagu..mmg idea adee.. πŸ˜€

    Reply
  • December 10, 2010 at 4:49 am
    Permalink

    waaa..
    tips berguna ni.
    agak2 kalo dengar lagu black metal leh dapat idea tak?
    hehehehe..

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:00 am
    Permalink

    oh..jiwang2 juga yer..biasala tu..ciknor yg dh berumur ni pun suka lagu jiwang2 hehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:04 am
    Permalink

    nice sharing cik tom…
    sop pun sama, menulis apa sahaja..
    tp byk aktiviti diri dan kelurrga.. πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:20 am
    Permalink

    buat entry main belasah je, janji tak copy paste entry orang lain

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:32 am
    Permalink

    saya kena senyap sunyi baru boleh tulis entry. xleh ade lagu2. hehehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:39 am
    Permalink

    as'salam..

    thanks cik tom , good info nie

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:16 am
    Permalink

    betul2,,sokong ckp akk ,,
    kite xleh bataskan idea kite πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:23 am
    Permalink

    akak tak tentu la..
    kadang2 tengah makan nasik pun idea tu datang..
    lagipun entry akak ringkas2 je.
    tak perlukan akak memikir sampai nak pecah kepala..
    hehhehe..
    apa yang akak sembangkan dengan
    suami biasanye tu la yang akak tulis.

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:50 am
    Permalink

    angah setuju sangat2 apa yg cik tom cakap

    Reply
  • December 10, 2010 at 7:30 am
    Permalink

    cerita jer apa yg terdetik di hati , walaupun pendek . jadikan ia sebagai latihan ke arah kecemerlangan πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 7:55 am
    Permalink

    ok cik tom.. nanti cik su cuba..

    nak promote blog kejap..jangan lupa vote blog cik su ( no 53 ) utk blog baru pilihan.. senarai no 2.. tq..

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:35 am
    Permalink

    err…nak komen pun x tau sebab entry belalang pun masih teruk dan perlu belajar lagi…tp stuju dgn kata2 tulis je ape yg nak tulis…

    belalang tulis entry sambil sebelah tangan tgh dodoi kan Belalang jr.

    hahaha

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:37 am
    Permalink

    salam cik tom terima kasih di atas cadangan yang membina itu, syira akan mengubahnya πŸ™‚

    cuma masa cadangan tidak sesuai ;( sedikit terasa…

    syira maafkan πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:51 am
    Permalink

    haha..sokong2..
    sy pun kdg2 macamtu jugakk..
    belum cuba belum tahu kan πŸ˜€

    Reply
  • December 10, 2010 at 9:07 am
    Permalink

    cik tom..mish taip je apa yang terlintas kat fikiran. haha..sebab tu merapu je keje. ish. bila la nak taip secara matang. haha.

    psst~
    paham sangat yunk..xpe la..kita bw kat komen2 je dulu ek.take care~

    Reply
  • December 10, 2010 at 9:35 am
    Permalink

    saya setuju! tapi tu la…semangat pun kena main peranan kan…kalau cik M datang…hbisla…semuanya maaalasss…hihi…

    Reply
  • December 10, 2010 at 10:13 am
    Permalink

    kalau fiza..
    fiza x ley tulis entry dgr lagu..
    nnyi idea hilang..

    kdg2 takoit xde respon gak..
    erghh !

    Reply
  • December 10, 2010 at 10:15 am
    Permalink

    huhu susah juga eh nk type entry tiap2 hari nih xD
    tapi best kalau ad org baca πŸ˜›

    Reply
  • December 10, 2010 at 10:27 am
    Permalink

    semua orang ada cara masing2, sebab tu terhasilnya entry yg bervariasi. kan πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 10:36 am
    Permalink

    sokong cik tom!:)
    macey untuk penerangan backlink tu ye cik tom.

    sayang cik tom lebih la macam ni πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    yes…it's true…cuba dulu baru taw. jangan takot nak mencuba sesuatu yg baru dan jgn takot dgn apa yg org kata.

    tulis apa yg kita suka, kalo sorang tue xminat, seribu yg lain mesti akn minat ap yg kita tulis:)

    Reply
  • December 10, 2010 at 11:40 am
    Permalink

    sokong ciktOm!
    jangan dok pikir respon org lain, proses blajar kn xpnah berhnti.
    klu dh ade mood nk update, update je la,jgn bataskn idea yg ade..;D

    Reply
  • December 10, 2010 at 11:40 am
    Permalink

    sokong ciktOm!
    jangan dok pikir respon org lain, proses blajar kn xpnah berhnti.
    klu dh ade mood nk update, update je la,jgn bataskn idea yg ade..;D

    Reply
  • December 10, 2010 at 11:53 am
    Permalink

    thanks cik tom. miza pun masih dalam proses pembelajaran. hehe.

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:08 pm
    Permalink

    good idea….!! ape kate2 cik tom nie tntang care nk dpt idea buat entry n update ari2 2 sy sokonng,,,!!,

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:08 pm
    Permalink

    masa ada idea, terus taip kat msg hp, key-key penting.reminder kita,pastu baru olah balik.

    hehehe

    πŸ™‚

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:56 pm
    Permalink

    Ahakz.. banyak cara nak cari idea sebenarnya.. hehe.. Tapi part jari jemari nak menari yang susah sikit.. apapapun.. just try to write.. InsyaAllah banyak perubahan.. apapapun.. memang setuju pendapat cik tom.. ^_^

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:56 pm
    Permalink

    Cik Tom seorang yag kreatif.. dan banayak idea..
    penulisan cik tom pun bgs.. tenang jer tika baca.. suka.. πŸ˜€

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:04 pm
    Permalink

    yaty plak,buat entry kat opis siap2..balik uma baru publish..hehee

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:20 pm
    Permalink

    tips yg menarik nie cik tom..hehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 2:51 pm
    Permalink

    ohh, bagus2 jugak tips ni..ade idea…insyaAllah akan slalu cri idea yang relate dgn persekitaran…hehe…suke2 la cik tom!

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:26 pm
    Permalink

    akak pom gtu ciktom..citer hari2..
    jika dtg mencurah2..listkn dulu..hehe

    esok dah tak jimba2…bole la 0n9 25 jam..hehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:32 pm
    Permalink

    yaaa… btol!
    blom cuba blom taw.. hehe..

    Reply
  • December 10, 2010 at 8:51 pm
    Permalink

    betul cik tom try n error,
    tapi saya x leh dengar lagu nanti habis hilang semua idea..

    Reply
  • December 10, 2010 at 9:09 pm
    Permalink

    btol2 cik tom..walaupun xde respon tapi sy masih still mencuba buat entry yg tah pape..huhu..

    Reply
  • December 11, 2010 at 1:08 am
    Permalink

    k.izan setuju tu ciktom…apa2 jugak yg berlaku kat sekeliling boleh jadi n3 kan…

    *baru tau cik tom ni jiwang ye~

    Reply
  • December 11, 2010 at 11:35 am
    Permalink

    apis baru belajar blog cik tom. harap ley jd tutor apis sampai pandai

    Reply
  • December 13, 2010 at 1:40 pm
    Permalink

    yaty plak share pengalaman..tak tahulah orang suka ke tak…tapi harap sudilah jenguk ye πŸ™‚

    Reply
  • January 28, 2011 at 5:57 am
    Permalink

    thanks cik tom..kongsi pengalaman

    Reply
  • February 10, 2011 at 10:24 am
    Permalink

    betullah cik tom..inilah yang saya cuba aplikasikan..insyaAllah…

    Reply
  • March 9, 2011 at 1:05 pm
    Permalink

    momoy dengar lagu jugak tapi tetap tak muncul2 idea nak buat entry tu
    huhu…
    Dia kata saya cantik TAPI saya…"
    Pembunuh anak kucing wanita mohon maaf kepada rakyat Malaysia"
    ORI-KESHI | Kawaii Eraser Maker

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE