Tips Dapatkan Banyak Komen Di Entry

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..


Kali ni cik tom nak sharekan tips bagaimana nak dapatkan banyak komen di entry. Perkongsian tips ni berdasarkan pertanyaan sissyira yang pernah bertanyakan cik tom. Setiap orang/blogger berlainan taste atau keselesaan untuk komen pada jenis entry yang diorang suka. Tapi cara yang biasa yang cik tom pernah buat dari permulaan berblog dan cik tom perhatikan dari sekeliling ialah;

1. Rajin baca dan komen entry blog lain. Komen tue biarlah berkenaan dengan entry blog. Jangan pulak asyik komen semua entry “Terbaik!!” Nampak macam tak baca entry langsung.

2. Buat entry yang ringkas dan menarik untuk orang lain baca. Nak tahu menarik tak?? Lepas taip, previewlah entry tue and baca banyak kali sampai puas hati. Sebaiknya buatlah entry yang dekat dengan diri anda sendiri.

3. Buat entry yang menarik untuk blogger baca dari segi format dan gaya penulisan. Cik tom ada share sebelum ni Tips Untuk Buat Entry Menarik

4. Apabila komen entry kat blog lain tue, tinggalkan sekali tajuk entry berserta link entry. Contohnya macam ni;


5. Buat entry yang boleh buat blogger berfikir dan berikan pendapat yang bernas. Apabila kita utarakan sesuatu perkara yang boleh dibahaskan contohnya entry “Antara lelaki dan perempuan yang mana lagi mudah curang??“. Confirm ramai yang datang baca dan komen entry tue.

6. Selang -selikan jenis entry. Jangan asyik entry yang sama je. Contohnya setiap hari asyik entry cerita pasal pakwe atau makwe. Masa awal2 ok lagi la rajin nak komen. Sweetnya korang tapi kalau dah hari2 naik muak jugak. huhu…

7. Pada blogger yang cakap ala susah la nak taip entry ni. Takde idea la. Masa limited dan bla2… Boleh try baca “Tips Cari Idea Nak Update Entry“.

8. Buat satu entry sehari atau satu entry seminggu. Pastu pergi marathon komen semua entry di blog lain/blogger yang rajin komen entry. Confirm memang penuh la yang akan komen entry korang.

9. Balas setiap komen pada entry satu persatu. Kalau orang dah komen 10 orang campur dengan korang balas komen jadilah 20 komen. Nampak banyak kan. Lagipun bagus balas komen ni nampak mesra blogger. (maaf cik tom surrender bab nak balas semua komen ni. huhu)

10. Sebaiknya jujurlah komen setiap entry di blog. Jangan hanya mengharapkan balasan komen semata-mata. Buatlah entry sebaiknya. InsyaAllah kalau dah orang suka, diorang akan singgah dan komen entry. Tapi jangan main tangkap muat je dan jangan COPYPASTE tanpa sebarang kredit dari mana sumber diperolehi.
 

 

Bagi yang dah selalu baca tips ni maybe cakap ala tips macam mana ni, dah lama aku buat tapi takde jugak yang komen entry. Maybe korang boleh baca entry kat bawah ni pulak;

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

165 thoughts on “Tips Dapatkan Banyak Komen Di Entry

  • February 9, 2011 at 4:49 pm
    Permalink

    terima kasih utk tips ni… suka baca blog ciktom ^__^

    Projek Klik Air Facebook oleh BROS"

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:05 pm
    Permalink

    trima kasih kak tom..alief teringin gak ada org komen entry alief..mcm apa yg berlaku kat blogger otaii diluar sana..maybe lepas baca tips yg kak tom beri ni,,alief akan baiki asil karya penulisan alief supaya byk yg akan dtg baca blog alief..thanx kak tom..
    TAJUK ENTRY"

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:06 pm
    Permalink

    jom terjah blog alief ramai2..ada beran?? hehe"

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:07 pm
    Permalink

    terima kasih cikgu atas nasihat n tips:D

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:09 pm
    Permalink

    wlaupun x ada yg komen, trus kn jgk menulis..huhu~

    apa2 pun, thanks ya cik tom..^__^

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:13 pm
    Permalink

    tengah perbaiki lagi mutu gaya keunggulan penulisan ni . hehe πŸ™‚

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    sume tips ciktom berguna..no 1 tu betoi sgt la, klu nk org komen entri kite, kite pun kne komen entri org kan..sy perasan ni sebab cuti dulu sy rjin mengomen entri org, diorg pun dtg mengomen jugak, tp skg dh berkurang sb sy nk bw pn xsmpat, mesti la kne utamakan study dulu kan..

    tp kn blogger femes jarang mngomen entri org, cmne lak tuh.

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    alaaaa

    CikTom pun dah jarang ke rumah cikgu

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    update 1 entry sehari tu mmg menjadi..

    dan yg berbalas komen kat entry sindri pon mmg menjadi.. heheh..

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:23 pm
    Permalink

    huhu sejak bertkar URL ari 2 sdh jrg owg dtg komen heheh tp xkesahla yg pntg still update haha πŸ˜€

    btw,thanx tuk tips nih berguna sgt cik tom πŸ™‚

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:24 pm
    Permalink

    yer akk dah try semua nih menjadi πŸ™‚

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:36 pm
    Permalink

    okay nanti ikut tips ciktom..tapi sekarang mata dah berpinar tengok code je..

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:37 pm
    Permalink

    malam ni kak ati larat singgah beberapa blog saje

    sudilah doakan utk kak ati ye..TQ!

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:43 pm
    Permalink

    betul tu cik tom..
    mamat setuju..kalau kita nak harapkan org komen blog kita…
    kitakne rajin komen dekat blog org tu dlu…huhu

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:45 pm
    Permalink

    Cik Tom adAlah cikgu blog yang bagus..terima kasih cik tom..hehehehe… suka sangat baca blog cik tom

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:46 pm
    Permalink

    thanx cik tom. Tapi tul la,kalau asik nak mengharap org je komen kat kite,kite tak bace n xkomen org lain,mane adil ye tak.Lain la kalau dah famos amos macam ben ashaari tu ke.Logik le die tak gi balas komen sgt.Mau hang komputer die.hihi..

    Cik tom,ade soklan nak tanye neyh.Tapi sye pergi dekat ruangan tutorial lah ye..^__^

    Reply
  • February 9, 2011 at 4:49 pm
    Permalink

    y balas komen tuu nmpak best. mesti jd byk nanti komen3 nye. hehe

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:17 pm
    Permalink

    setuju dengan semua ni cik tom…bila kita berbuat baik kita dibalas baik..lebih kurang macam tu la kan…hehe

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:18 pm
    Permalink

    thanx cik tom…memang betul dan tepat sekali dengan entry cik tom. nak komen blog orang mesti la ikhlas kan. jangan harap balasan. hehe…

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:27 pm
    Permalink

    rara buat cara blogwalking dan tinggal komen tu..tu cara senang..tapi kalau ade mase memang ler buat…lau takde masa,sedih jugak..rindu blog..haha

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:34 pm
    Permalink

    masih perbaiki cara penulisan dan penyampaian.. terima kasih cik tom πŸ™‚

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:42 pm
    Permalink

    thanx cik tom..nice info n sye cbe tuk update sye pnye pnulisan..arap2 b'ksan..he2:)

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:53 pm
    Permalink

    setuju dengan semua diatas πŸ™‚ nice!

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:56 pm
    Permalink

    thnks cik tom

    Reply
  • February 9, 2011 at 5:58 pm
    Permalink

    ala, xpernah pun dpt yg terawal komen blog ciktom…ni nak merajuk nih…

    err…komen nih berkaitan dgn entry x?

    hahahah

    Reply
  • February 9, 2011 at 6:00 pm
    Permalink

    setuju dengan tips ni . yang saya amalkan adalah rajin komen dekat entry orang lain . insyaAllah , orang lain pun akan komen balik dekat entry saya .

    Reply
  • February 9, 2011 at 6:04 pm
    Permalink

    thanx for sharing cik tom.. ^_^
    yg no 6 tu,setuju sangat.
    memang mual nak baca kalau asyik duk citer pasal pakwe je.huhu

    Reply
  • February 9, 2011 at 6:13 pm
    Permalink

    Assalam CikTom…nak cakap gak "Terbaik lah"…ehehehe, yg paling besh yg tulis entry semigu sekali…konfirm penuh komen…he3.sy dlu2 balas gak satu2…tapi jenuh plak nk tekan add komen…jd pkai reply to coment…reply laa semua

    Reply
  • February 9, 2011 at 6:22 pm
    Permalink

    slm cik tom..entry terbaik..hahhaa boleh ke mcm ni?/tapi cik tom memang terbaik pun kan??layaaann

    nampak gayanya sy memang ciri2 blogger yang tak baik,coz semua list tu sy tak ikut….zzzzzZzzz

    *komen sy ni ada kena mengena ea??heheee

    Reply
  • February 9, 2011 at 6:46 pm
    Permalink

    yeah..
    cik tom terbaekkk πŸ˜‰

    sbb tu slme ni SCC suke jadi silent reader cik tom ! *oopss,,terkantoi sudahh.. hahaa

    p/s: ape macam hal sidebar tu ciktom?dah login blum..?

    Reply
  • February 9, 2011 at 7:48 pm
    Permalink

    tips berguna!
    thanks cik t0m!

    Reply
  • February 9, 2011 at 10:55 pm
    Permalink

    muhheeh baba b alas komen sesorang tu kite pon surrender awal gak.

    Reply
  • February 10, 2011 at 12:25 am
    Permalink

    terbaiklah cik tom!!!
    hahahhaahhaa…

    Reply
  • February 10, 2011 at 12:56 am
    Permalink

    CIK TOM..
    akak pun mampu buat satu n3 per day skrg..kebizian melanda..

    nk reply komen pun xberapa nk sempat dah..reply yg awal2 je..huhu

    tapi akak mmg setuju yg rajin komen kat blog org lain akan membuahkan hasil yg lumayan dan satu n3 per day..

    Reply
  • February 10, 2011 at 1:11 am
    Permalink

    thanks cik tom utk tips ni. yann suka sangat2. hehe. πŸ™‚

    Reply
  • February 10, 2011 at 1:31 am
    Permalink

    makasih cik tom…saya budak baru blaja…

    Reply
  • February 10, 2011 at 1:39 am
    Permalink

    salam perkenalan cik tom..dtg follow cik tom

    tip2 yang berguna dan akan dipraktikkan oleh blogger baru cam kayrul nie….

    Reply
  • February 10, 2011 at 1:49 am
    Permalink

    Komen dengan keikhlasan…hehe…hai hai Tom..pa kabar?tak rindu ngan ellen ker…hehe

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:04 am
    Permalink

    terima kasih cik tom, tips yng menarik…

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:10 am
    Permalink

    nice tips la sis . kene buat nihhh . terutamanye tok blogger baru mcm sayeee . hehehe . follow kamuuu ehh . tata~~

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:10 am
    Permalink

    nice tips la sis . kene buat nihhh . terutamanye tok blogger baru mcm sayeee . hehehe . follow kamuuu ehh . tata~~

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:47 am
    Permalink

    hahaha kita tau sape yg komen 'terbaikkk' tuh hahah…
    kita penah baca ada satu blog ni marah sebab blog yg dia komen tu xdatang komen kat blog dia…kita pun cubalah tegur dia baik2,xtaulah apa reaksi dia..huhu

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:57 am
    Permalink

    tak suka orang yg komen dengan cakap benda yang tak berkenaan.
    dia fikir, kelakar, tapi..

    macamm.. pfft. -__-

    nampak sangat tak membaca entri.
    ceyyt.

    anyway, thank youu cik tom. πŸ™‚

    Reply
  • February 10, 2011 at 4:18 am
    Permalink

    betul cik tom.tapi skrg pn ecah jrg g komen org.bz ngan sekolah.ehhehe

    Reply
  • February 10, 2011 at 5:23 am
    Permalink

    cik tom syg..rindunya ngn cik tom..hehe
    ape kaba skrg??terharunyaa..
    sempat lg ya singgah blog sye..hehe

    cik tom..sgt2 terima kasih yg bg tips ni…skrg x sempat nk terjah blog org..nnt sye wat..hehe

    Reply
  • February 10, 2011 at 6:23 am
    Permalink

    berbaloi-baloi.

    gua dah guna tips ni.

    berhasil

    πŸ™‚

    Reply
  • February 10, 2011 at 6:25 am
    Permalink

    Makaseh tips nya Cik Tom πŸ™‚
    Betul tu, kalau nak tinggal komen pun buat dengan seikhlas hati…
    Orang putih cakap…What you give, you get back…

    Reply
  • February 10, 2011 at 2:51 pm
    Permalink

    perghh,, penuh plak komen,, segan lak nak menyelit..

    papepon cik tom..
    TERBAIK!!! ngeh

    Aku Dan Bolasepak..

    Reply
  • February 10, 2011 at 7:06 am
    Permalink

    thanks for this sharing..rasanya sebelum nih cik tom pernah buat entry tentang tips ini bukan…

    Reply
  • February 10, 2011 at 7:20 am
    Permalink

    nasihat yan bagus!

    Reply
  • February 10, 2011 at 7:35 am
    Permalink

    Suka sangat tengok nama Tom dalam ruangan komen entri akak…bz bebeno skrang ye dik…

    Reply
  • February 10, 2011 at 8:12 am
    Permalink

    CtoM…akak dah upload banyak gambar dalam entry terbaru akak,sebab demam entry akak lambat upload kali ini….CtOm kan tahu akak suka publish banyak gambar…silakan cToM..layan gambar akak.

    Reply
  • February 10, 2011 at 8:42 am
    Permalink

    tengs cik tom..info yg bgs…

    Reply
  • February 10, 2011 at 9:08 am
    Permalink

    hye sis!tu yg sayang Cik Tom..

    Reply
  • February 10, 2011 at 1:55 pm
    Permalink

    cik tom, btul tu..klu rajin g komen kt blog org nnt org tu komen balik..
    n then,slalunya entry yg berdekatan dgn kita tu slalunya byk pengomen..hehe..
    tgk ramai komen kt cni kan cik tom..=)

    Reply
  • February 10, 2011 at 3:08 pm
    Permalink

    slm cik tom

    no 10..sy dah komen ni,tak reti2 nak balas ke ciktom??hahaa gurau k..slmt memBZkan diri..heheee

    Reply
  • February 11, 2011 at 1:59 am
    Permalink

    WAH!! gud info tq…bnyk yg perlu diperbaiki sebenarnya..yg paling penting komen n3 blogger lain dulu..huhu~

    n3 baru : Kempen Say No VALENTINE!! ^,^

    Reply
  • February 10, 2011 at 6:55 pm
    Permalink

    betul tu cik tom..
    nak bykkan comment kena lah rajin2 comment entry org lain juga.. yg pasal asyik comment "terbaik" tu.. mmg nmpak sgt tak baca entry.. semua pun taip terbaik.. hehe πŸ™‚

    Reply
  • February 11, 2011 at 5:35 am
    Permalink

    nice infoo!! tankx cik tomm.. πŸ˜‰ nk wt gakla cmni.. nk tryy..hihiih πŸ˜‰

    soal hati"

    Reply
  • February 11, 2011 at 1:03 am
    Permalink

    thx for the tips! it's great to know this!

    Reply
  • February 11, 2011 at 5:42 am
    Permalink

    tips terbaikk..heheheh..kalo naz tak kisah nak komen ke tak entri..nak jawap blik tu..insyaallah bila bkesempatan je

    Reply
  • February 11, 2011 at 6:13 am
    Permalink

    cik tom thank k bg tips tg terbaek kpda blogger bwu….komen no 4 tu sya x bpa paham….sori ya cik tom

    Reply
  • February 11, 2011 at 6:30 am
    Permalink

    thanks cik tom.. cik sembang pun sdg praktikkan .. harap2 traffic kita konsisten

    Reply
  • February 11, 2011 at 4:24 pm
    Permalink

    wah ok, kena jadi peramah yang ada entry yang menarik..baru org nak komen ea πŸ˜› thanks

    Kentut adalah saat paling melegakan

    Reply
  • February 11, 2011 at 9:44 am
    Permalink

    10Q keatas semua tips yang telah diberi…..

    Reply
  • February 11, 2011 at 11:17 am
    Permalink

    as salam cik tom cayang,

    masih busy lagi ke dik

    alhamdulillah kak ati dah nak sihat

    terima kasih ye doakan utk kak ati

    sayangggg cik tom!

    Reply
  • February 11, 2011 at 12:12 pm
    Permalink

    wah..
    ramainye orang komen blog cik tom..:)

    Reply
  • February 11, 2011 at 2:39 pm
    Permalink

    Datang tambah komen lg, hehe.. Terbaik! eh? xkan diri ini xbca en3? jeng3x~ hehe..

    Reply
  • February 11, 2011 at 6:52 pm
    Permalink

    rndu pula ngan blog ni.heheee

    Reply
  • February 12, 2011 at 5:54 am
    Permalink

    Tahniah cik tom perkongsian idea yang bijak…. tapi skrg dah jarang tgk cik tom singgah…..

    Reply
  • February 12, 2011 at 6:37 am
    Permalink

    bukan mudah untuk menjadi bloggerkan Cik Tom….apapun mekacih atas tip itu. Akan digunakan utk ms hadapan πŸ™‚

    Reply
  • February 12, 2011 at 6:55 am
    Permalink

    Firdaus Kasim" hye cik tom.. lama x singgah blog anda.. em nk tanya, apa niche blog cik tom ekh?

    Reply
  • February 12, 2011 at 1:23 pm
    Permalink

    tq cik tom jmput la ke blog…

    Reply
  • February 12, 2011 at 1:29 pm
    Permalink

    ingatkan cik tom dah tak nak dtg blog nurul lagi dah.. πŸ™
    thanks cik tom. nurul ari2 dtg blog cik tom. pasal isu tu, nurul dah tak mau ingat dah. thanks sebab bg pengajaran buat nurul.

    keep in touch cik tom! πŸ™‚

    Reply
  • February 12, 2011 at 4:30 pm
    Permalink

    terima kasih banyak cik tom atas nasihat yang diberikan….

    Reply
  • February 13, 2011 at 4:58 am
    Permalink

    Cara meletakkan link entry blog melalui comment sesuatu formula yang bagus untuk tarikh ramai pembaca membaca entry blog.tapi kalau satu comment dan dalam comment sampai share 5 link entry pon agak menyakitkan hati.sebab ada juga blogger yang macamtu,apa pun elok guna formula ni,cuma gunakan kena pada caranya.

    Cara Pasang Intensedebate Di Blog

    Reply
  • February 13, 2011 at 2:55 am
    Permalink

    terbaek lah cik tom~!! muah muah

    Reply
  • February 13, 2011 at 5:54 am
    Permalink

    hahaha..nice tips cik tom..alhamdulillah setakt nie semua tips tuh secara semulajadinya SkY dah amalkna smenejak awl2 kmbali berblogging..=_=….and sky nk ucap thanks kt cik tom ya..byk jugak sky amek tutorial blog kt sini untuk pondok kecil SkY hee..

    Diterima Menyertai 100 Penulis Editor!

    Reply
  • February 13, 2011 at 6:21 am
    Permalink

    Thanks coz selalu dtg comment kt blog Fieza..hehe

    Reply
  • February 13, 2011 at 4:54 pm
    Permalink

    ciktom kat ne ni??heheee
    bz sngt ea??hpy2 owez,

    Reply
  • February 14, 2011 at 8:49 am
    Permalink

    tips no.9 tu yg plg saya tertarik.saya akn mula buat sebab selama ni asyik nak bls semua komen dlm 1 komen saja.konon nk jimat tp nampak skit giler komen kita tu.byk sungguh tips yg berguna.tq =)
    zoey zau yah ska-ska hati

    Reply
  • February 14, 2011 at 5:25 am
    Permalink

    blog walking..nice blog btw..kalau free singgah la kat my blog.. didiyanalove.blogspot.com

    Reply
  • February 14, 2011 at 9:34 am
    Permalink

    terbaek!!

    Ha3.. Kan cik tom dah cakap jangan nak tulis terbaek je, namapak sangat x baca entry..hu3..

    Nak tambah 1 lagi.. 'Jangan combong2 yer, jadilah mesra macam cik tom..' kan dah penuh bereela2 komen samapai nak scroll kebawah tergeliat jari..hu3

    Reply
  • February 14, 2011 at 9:50 am
    Permalink

    hav new n3

    jemput singgah cik tom
    :0

    Reply
  • February 14, 2011 at 6:07 pm
    Permalink

    nice sharing cik tom..
    sangat bermanfaat

    Riwayat Hariku"

    Reply
  • February 14, 2011 at 2:38 pm
    Permalink

    mmg entry Cik Tom terbaik…

    wa caya lu….

    Reply
  • February 14, 2011 at 3:56 pm
    Permalink

    hi ciktom,
    Betul, kalu nak org baca & komen artikel kita, maka kita la yg harus rajin dan mulakan dulu langkah permulaan ini.
    Tak suka sgt org tinggal msg kat shoutbox sbb seolah-olah mrk tak baca artikel kita tu. tak tau lah

    Reply
  • February 14, 2011 at 5:06 pm
    Permalink

    singgh sini sblm nak tdur..

    ciktom,mesti rndu ngan blog cik tom ni kan?betul tak,,sbar ye..

    salam maulidur rasul dari achie..
    salam ketat2 ni..hahaaaa

    Reply
  • February 15, 2011 at 8:39 am
    Permalink

    ngeee.suka la tips semua ni! tq ek darling

    Note For Alinac’s Membership"

    Reply
  • February 15, 2011 at 1:27 am
    Permalink

    salam

    bukan semua org mampu jadi mcm cik tom..hehehe

    Reply
  • February 15, 2011 at 9:30 am
    Permalink

    wah…good tips…;d

    Reply
  • February 16, 2011 at 2:33 am
    Permalink

    terbaekk cik tom~

    Reply
  • February 16, 2011 at 5:34 am
    Permalink

    tenkiu untuk tips ek..bolehla try nanti..:)

    Reply
  • February 16, 2011 at 7:40 am
    Permalink

    tips yang bagus. harus di praktikkan.. nak org komen byk cam kat blog cik tom nih.. πŸ™‚

    Reply
  • February 16, 2011 at 7:58 am
    Permalink

    assalamualaikum cikgu..

    trime kasih atas entri ini..ia sgt bermanfaat

    Reply
  • February 16, 2011 at 9:01 am
    Permalink

    dah lama tak nampak cik tom. cik tom pergi mana ek? rindu
    kekeke

    Reply
  • February 16, 2011 at 9:34 am
    Permalink

    cik tom, thanks for d info! saye budak baru. nak tanye, camne nak ping kite nye entri?
    tq

    anakmummyshiba"

    Reply
  • February 16, 2011 at 10:01 am
    Permalink

    cik tom ea.. sweet name?
    baru terjah la.. huhu..

    btw, thx 4 sharing d tips πŸ™‚

    Reply
  • February 16, 2011 at 2:33 pm
    Permalink

    Yup! Tips berguna!

    Reply
  • February 16, 2011 at 3:47 pm
    Permalink

    f1 brtndang ke blog cik tometo:)

    Reply
  • February 16, 2011 at 6:46 pm
    Permalink

    belog cik tom memang sentiasa sesak trafiknya, berebut rebut nak komen ee

    Reply
  • February 16, 2011 at 8:30 pm
    Permalink

    gue suka tips 8 dan 9..
    eheheee

    Reply
  • February 16, 2011 at 11:39 pm
    Permalink

    cik tom kasi tunjuk ajo skit nak berguru dengan cik tom nie

    Reply
  • February 17, 2011 at 9:25 am
    Permalink

    entry2 cik tom memang sentiasa bernas..kalo entry best memang senang je kita nak komen pun..

    Reply
  • February 17, 2011 at 1:20 pm
    Permalink

    huk3.. sedih pulak bile bace entri psl nih..
    sbb skang iqa bz sgt2. nk blogwalking pon susah.

    komen kt entri dah makin kurg. hehe..

    tp hopefully one day org akn bace lagi πŸ˜›

    Reply
  • February 17, 2011 at 4:45 pm
    Permalink

    slm..cik tom bz gila ni,heeeee
    takpe la,rht jgn tak rht k..
    moga pnjg umur,murah rezeki..risau plak lama benar tak update entry…

    Reply
  • February 18, 2011 at 5:43 am
    Permalink

    tapi momoy tak suka comment org setiap satu
    suka lump sump comment

    100 Kerja Kosong Sepanjang Tahun 2011"
    Korang pernah main game ni?"

    Reply
  • February 18, 2011 at 2:17 am
    Permalink

    thanks atas tip yg amat berguna tu…nanti akan sy cuba praktikkan πŸ™‚

    Reply
  • February 18, 2011 at 4:46 am
    Permalink

    terbaik
    haha
    memang terbaik pun entri ni
    kita selalu harapkan komen dari pembaca, tapi selalunya entri syok sendiri je, sapa nak komen

    payah juga nak ajak pembaca bincang ni, ciktom

    Reply
  • February 18, 2011 at 8:37 am
    Permalink

    @~LaDaYaNa~: teruskan je menulis blog..jgn putus asa..kdg2 tulis blog pun boleh buat kita happy even xde yg komen…cheer k dear πŸ˜‰

    Reply
  • February 18, 2011 at 8:39 am
    Permalink

    @tomatokering πŸ™‚: heheh..tomato punye blog ramai peminat dah tue…cik tom pun still belajar utk perbaiki penulisan…huhu

    Reply
  • February 18, 2011 at 8:44 am
    Permalink

    @emieysandra: blogger femes lain cerita yunk..sbb diorang dah femes…xblogwalking pun org tetap setia dtg jenguk diorang…

    Reply
  • February 18, 2011 at 8:55 am
    Permalink

    @IMANSHAH: jarang sebab skang busy…kalau on9 insyaAllah singgah kalau berkesempatan..huhu

    Reply
  • February 18, 2011 at 9:01 am
    Permalink

    @FaKArePa!n: dari pemerhatian n kehidupan blog..huhu.ok nanti cik tom terjah ye πŸ˜‰

    Reply
  • February 18, 2011 at 9:07 am
    Permalink

    @Amna.Qadeeja: takpe maybe mula2 tukar url ramai yg xtahu..so amik inisiatif utk bw promote url baru kat kwn2…good luck!

    Reply
  • February 18, 2011 at 9:11 am
    Permalink

    Wahh!!tips yg baik nie.. TQ ya Cik Tom.. Nk follow cara yg diusulkan πŸ™‚

    Reply
  • February 18, 2011 at 9:12 am
    Permalink

    @ferry: terbaik!!hahah..kuat sgt main code mmg la pening..huuh

    Reply
  • February 18, 2011 at 11:48 am
    Permalink

    @Ati Masrif:cik tom dah lama giler xbw..ni nak cuba balas semua komen entry ni d bw smua yg komen..huhu πŸ˜‰

    Reply
  • February 18, 2011 at 11:59 am
    Permalink

    terbaik la cik tom!! hahahahahaha~ jgn mrh yep~ ^_^

    betul2.. keen pon wat apa yg cik tom ajar ni, sebhgiannya la.. nk2 part bls komen.. perghhh~ sure komen2 kt entry meningkat.. suka tngok.. hik3~ tp, kdg2 xsmpt juga nk bls.. bz thp nk muntah ijau.. hu3~ T__T

    p/s: skrg ni keen dh jrg on9.. T__T

    Reply
  • February 18, 2011 at 12:04 pm
    Permalink

    @Matika: betul…mamat mmg seorang yg rajin…good luck ye dik!

    Reply
  • February 18, 2011 at 12:05 pm
    Permalink

    @AMMAR YASIR: thanks ammar..cik tom pun suka blog ammar…menarik n telus je..

    Reply
  • February 18, 2011 at 12:12 pm
    Permalink

    @miszlullaby: yup betul..kena give n take..tp cik tom pun dh lama xbw…huk3..ni br nk pi bw…

    Reply
  • February 18, 2011 at 12:15 pm
    Permalink

    @Shafa:terima kasih sudi dtg blog cik tom πŸ™‚

    Reply
  • February 18, 2011 at 12:33 pm
    Permalink

    @ipa faiza~: yup betul…kalau balas semua konpem byk..ni cik tom tgh cuba balas semua komen dlm entry ni..tgk camane..heheh

    Reply
  • February 18, 2011 at 3:29 pm
    Permalink

    wah tipss yg mnrik,,,,,,hehhehehe leyh ikot yaw cik tom hehehe πŸ™‚

    Reply
  • February 19, 2011 at 9:53 am
    Permalink

    ciktom,, saya ni baru berjinak2 dlm blog ni.. byk benda yg saya kureng arif laa. tapi bila da jengok blog ciktom ni btol2 bg saya byk info.. tq ciktom.. i lap u lah.. cik tom btol2 hoolliaau…

    Reply
  • February 21, 2011 at 9:20 am
    Permalink

    trime kasih sbb share tips berguna ni.. suke sangat! heee πŸ˜€

    Reply
  • February 25, 2011 at 3:04 am
    Permalink

    tia pnye entry lg la xde org komen
    mmg xmenarik lah tu
    kih3..sedih je (malu..nyorok..)

    Reply
  • March 3, 2011 at 3:52 am
    Permalink

    makasi tips yg menarik…nak buatlah..

    Reply
  • March 7, 2011 at 1:34 pm
    Permalink

    erm first reaksi pd sy nk wat blog nie mmg susah.Nk wat cmne pom xthu.tp Alhmadulillah skung dh ok..sy wat blog nie pom sbb nk share pd smua org..hehe
    tengs cik Tom smua tips yg dikongsi.

    Reply
  • March 7, 2011 at 4:30 pm
    Permalink

    syukran cik tom …
    sayang cik tom…
    kalu senang2 cik tom jeguk lah kat blog spec yaa..
    haha
    kalu ada komen2 apa2 gtau laa cik..
    agpon sy ne new blogger lg…
    k jumpa lg cik tom..
    assalamualaikum…

    Reply
    • April 29, 2011 at 3:57 pm
      Permalink

      yup setuju tapi ada juga yang dapat komen sebab rajin blogwalking macam cik tom..hehee

      Reply
  • April 26, 2011 at 1:27 am
    Permalink

    tips yang sangat bagus cik tom. Tips yang jelas nampak banyak komen kat blog kita, setiap komen dijawab satu persatu. Koment kat sinipun dah 151. Campur ngan cik tom separuhkan. Acah jer.
    ———
    pc saya pula kena serang virus. nak balas comment blog tak dapat2. Hu3. Berkuranglah jawabnya comment

    Reply
    • April 28, 2011 at 11:04 am
      Permalink

      haha..ye la kot campur dah dengan cik tom separuh…dah lupa…enrty lama ni..hehee….
      eh pc kena virus?cepat2 bawak gi jupe doc..

      Reply
  • May 2, 2011 at 3:24 pm
    Permalink

    biasanya komen pada entri ini hanya dilakukan oleh blogger juga, bukan reader. tak ramai reader yang bukan blogger akan komen pada entri, terutama pada entri pasal pakwe makwe (bagi bukan artis). kecuali entri bersifat info, anon reader akan komen untuk bertanya lebih lanjut.. mostly EB lihat, ada juga yang komen sekadar mengharapkan return visitor. entahlah, perangai masing-masing..
    Jom baca entri terkini eastbullet …Jom Bela Kucing Di Rumah – Mudah Je!My Profile

    Reply
    • May 3, 2011 at 12:42 pm
      Permalink

      cik tom setuju tapi lepas cik tom bertukar platform kepada wordpress..cik tom banyak dapat komen dari reader yang bukan blogger…banyak yang tanyakan pendapat, tips dan masalah berdasarkan kisah pengalaman cik tom…walaupun tak berapa tahu tapi cuba jugak jawab setakat yang termampu..hee

      Reply
  • June 30, 2011 at 9:12 pm
    Permalink

    tip yang berguna.saya bru stat berblogging harap dapat share lg.thanks

    Reply
  • August 12, 2011 at 8:02 pm
    Permalink

    entahlah nak buat duit ngan blog..macam susah jer, tapi sebenarnya minat menulis , dengan tips ni, abgus gak

    http://www.fuadis.com

    Reply
  • September 17, 2011 at 1:16 pm
    Permalink

    salam,
    smua panduan tip tu baik sangat laa, ni boleh saya amalkan untuk kebaikan bersama, sebab bila entri kita rasa cukup bermutu kita nak para pembaca semua ambik manfaatnya kan?
    Jom baca entri terkini musi …Yakinlah kepada β€œKepercayaan”My Profile

    Reply
    • September 17, 2011 at 7:06 pm
      Permalink

      salam..yup setuju bila kita buat sesuatu entry yang bermutu mesti la nak semua pembaca dapat manfaat bersama..

      Reply
  • Pingback:Follower dan Iklan Penting Ke? Jangan Jadi Hipokrit! | Ciktom

  • March 6, 2012 at 5:45 am
    Permalink

    yess…hahha, xsia2 layan blog sini… memang terbaik!!! hehe, sebab ada sesuatu yang dicari selama ini, ada dalam ni…
    DETECT WIFI DICURI TANPA SOFTWARE”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE