Tips Memilih Pasangan Hidup Lelaki

Salam 1 Malaysia.. Cik tom nak sharekan tips memilih pasangan hidup lelaki a.k.a bakal suami bagi perempuan. Tips atau kriteria bagi mencari pasangan lelaki ini adalah dari Dato’ Dr. Mohd Fadzilah Kamsah. Tapi ingatlah untuk kita mencari atau mendapatkan jodoh yang baik perlulah kita melihat diri kita sendiri. Jika merasakan diri kita belum cukup baik, sentiasalah memperbaiki ke arah yang lebih baik untuk mendapatkan jodoh yang terbaik juga. Kerana jodoh perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya. Semoga kita semua beroleh kebaikan di dunia mahupun akhirat. amin..

Antara kriteria jodoh untuk mencari pasangan lelaki;

  1. Menjadi pemimpin keluarga yang baik dan bertanggungjawab
  2. Mencari nafkah yang jujur dan berhasil
  3. Bersikap baik terhadap isteri
  4. Dapat memberikan kebebasan berfikir dan memberikan pendapat
  5. Dapat menerima kelebihan dan kekurangan isteri
  6. Dapat membantu tugas isteri dalam keadaan dan kegiatan tertentu
  7. Dapat menjaga kewibawaan isteri
  8. Dapat membimbimg isteri
  9. Menghormati keluarga dan sanak saudara isteri
  10. Boleh menjadi bapa yang baik dan sayang kepada anak-anak
  11. Boleh menjadi pasangan yang baik, zahir dan batin
Sumber rujukan: Dato’ Dr. Mohd Fadzilah Kamsah, Sukar Mendapat Jodoh?, Majalah Solusi Isu no 29, muka surat 46-47.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

22 thoughts on “Tips Memilih Pasangan Hidup Lelaki

  • August 17, 2011 at 12:20 pm
    Permalink

    nasib akk dah ade jodoh hehe.. apa pun suka kat dato fadzilah kamsah tu 🙂
    Jom baca entri terkini puanbee …EX-Change Link A to ZMy Profile

    Reply
    • August 17, 2011 at 2:11 pm
      Permalink

      akak xpe dah kawin..anak2 pun dah besar n comel2..bagi peluang kat cik tom pulak akak…hehe

      Reply
    • August 17, 2011 at 2:24 pm
      Permalink

      untuk memilih perempuan pulak matganu la sharekan..hehe

      Reply
        • August 18, 2011 at 1:50 pm
          Permalink

          bukan milih tapi cuma cuba nak yang terbaik..lagipun memang ikut islam kita kena cari pasangan mengikut kriteria2 seperti agama, keturunan, harta dan rupa..

    • August 17, 2011 at 1:20 pm
      Permalink

      hehe…perkongsian tips pilih pasangan suami..

      Reply
  • August 17, 2011 at 4:31 pm
    Permalink

    Ops, nampaknya cik tom macam ada terjumpa atau terserempak nih.. Nanti jgn lupa jemput, kalau x nanti Jai xnak dtg blog cik tom lagi..ha3.. Gurau ja.. Adik cik tom mana perginya, diam je blog dia x berupdate..

    p/s : Cik tom setting comLuv yer untuk letakkan link Feed kepada 1.. Untuk register user baru keluar semua link ek?
    Jom baca entri terkini Jai …Kontest Menang Duit Raya 2011My Profile

    Reply
    • August 18, 2011 at 2:33 pm
      Permalink

      hehe…ye ke?insyaAllah kalau cik tom nak kahwin jemput kawan2 blogger..hee….adik cik tom busy kerja time cuti sem ni…pastu bulan depan nak masuk sem baru pulak.so agak busy..tue tak sempat nak update…hee

      erm comluv tue rasanya cik tom xde setting apa2 cuma ciktom ada update feed cik tom je la pada cumluv…bukan ke kalau register user for cumluv baru keluar semua link?kalau x register kita xleh pilih entry mana yg nak masukkan..betul x?huhu…

      Reply
    • August 18, 2011 at 11:36 am
      Permalink

      so improve kan diri masing2 ye..untuk ke arah kebaikan..hehe

      Reply
  • August 17, 2011 at 5:29 pm
    Permalink

    nak cari laki baik zmn skg ni mmg susah cik tom,tak jumpa lagi stkt ni..mula mmg baik,bila dah kwin sepak terajang pun selalunya kuar..moga cik tom jumpa yang baik2 je tau..

    *sy budak jahat ..hahaaaa
    Jom baca entri terkini achie …Kita Puasa Tapi..My Profile

    Reply
    • August 18, 2011 at 11:40 am
      Permalink

      betul susah kot…tapi nak cari yang terlampau sempurna pun kena tgk diri kita jugak camane kan..hee….ye ke budak jahat?kalau betul..boleh cuba improve pasni untuk jadi yang lebih baik 😉

      Reply
  • August 17, 2011 at 9:24 pm
    Permalink

    Uhuk2.. napa terasa semua kat atas tu ada pada beta? keh keh keh..

    Reply
    • August 18, 2011 at 11:30 am
      Permalink

      wah alhamdulillah…boleh la tackle atik camni..hahaha..

      Reply
  • August 18, 2011 at 9:18 am
    Permalink

    yang ni tuk perempuan. Sesuai jadi panduan Cik Tom. Semoga ketemu. Nak makan nasi minyak jemput ye 😀
    Jom baca entri terkini shah URL …Kekurangan AdsenseMy Profile

    Reply
    • August 18, 2011 at 11:16 am
      Permalink

      hehe..untuk lelaki punya version cari bakal isteri boleh la shah kongsikan..huhu..insyaAllah..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE