Tips mengatasi perasaan MARAH

hot2!!!


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia…
Alright entri kali ni cik tom nak share dengan korang tips2 yang perlu kita praktis bagi menghilangkan perasaan marah. Perasaan amarah ini bak seumpama bukit yang tinggi. Jika kita tak dapat mengawal perasaan ni mungkin boleh menjadi gunung tetapi andai kita bijak mengawalnye insyaAllah ia akan menjadi semanis madu.


Cik tom pun memang diakui seorang yang agak cepat marah. Silap2 hari bulan boleh tukar jadi HULK HOGAN.huhu.. So, sama 2 la kita praktis tips2 yang cik tom ceduk2 dan ubah kasi cedap 😉


baby pun hot!!!

  • Baca Ta’awwuz ( “A’uzubillahi minas Syaitanirrajim” yang bermaksud jauhilah kami dari syaitan yang kena rejam ) kerana marah itu datang daripada hasutan syaitan.

  • Ambil wudhu kerana wudhu ni bak ais yang menyejukkan sesuatu yang hot.

  • Berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar diselamatkan kita daripada sifat marah. Berdiam diri tue lebih baik dari bercakap banyak yang kadang2 menampakkan kebodohan diri sendiri.

  • Try imagine satu suasana yang indah dan mendamaikan macam suasana angin sepoi bahasa di tepi pantai atau bunyi air terjun yang menderu indah. Bestkan insyaAllah tenang…

  • Tak pun try imagine betapa buruknya rupa kita ketika sedang marah. Kalau tak percaya sila tengok cermin bila marah agaknye macam mana rupa kita. Confirm hodoh. Hehe..

  • Kalau time kita nak rasa marah sangat2 tue kita berdiri, seeloknye kita duduk, kalau kita duduk pulak, better bersandar la kat mana2 tiang terdekat tue. Ni nak kasi kita cool down sikit.

  • Kita pun tak suka bila orang marah kan kita, dah tue samalah dengan orang lain tak suka jugak kena marah. So, sebaiknya tegurlah dengan cara yang lemah lembut dan kasih sayang.

  • Kalau semua cara kat atas tak berkesan jugak dengan korang. Ni cik tom nak kasi share tip top punye tips iaitu baik korang tidur je terus. Tidur confirm dah takde perasaan marah kan2??huhu…

.:Nikmati keindahan alam yang memberi 1001 kedamaian:.


cenyum2 selalu ye kawan2 cik tom 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

11 thoughts on “Tips mengatasi perasaan MARAH

  • July 23, 2010 at 6:40 pm
    Permalink

    thanx 4 sharing. hehe
    tapi sy suke mara org. bad temper. hihi

    Reply
  • July 23, 2010 at 8:35 pm
    Permalink

    ur welkam…
    sama la bad temper jgk..
    tu yang share dis tips…hehe

    Reply
  • July 24, 2010 at 1:09 am
    Permalink

    thanx for sharing..hik3~~

    Reply
  • July 24, 2010 at 12:55 pm
    Permalink

    ur wlcm…
    sharing is caring (^^,)

    Reply
  • July 24, 2010 at 3:21 pm
    Permalink

    cik tom try x marah da…kalau marah cepat tua..hehe

    Reply
  • February 22, 2011 at 5:05 pm
    Permalink

    kdg kala mara itu membuatkan kita bodoh melakukan perkara diluar kawalan..ermmm
    sy pun baran gak,harap2 dapt kwl,.heheee

    Reply
    • February 17, 2016 at 8:35 pm
      Permalink

      entah la..tapi bak kata pepatah..lagikan pantai berubah..ni kan manusia…rasanya tak mustahil nak berubah kalau tekad nak lakukaknnya.

      Reply
  • August 23, 2018 at 1:13 pm
    Permalink

    Banyakkan istigfar inshaAllah lebih tenang. Amarah ni mmg proses didik hati 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE