Tips Mengenali Jantina Kura-kura

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Apa khabar semua? Harap korang semua sihat ye. Ok pada yang sedia maklum dalam entry Nak Cari Teman Hidup, ada cik tom ceritakan yang cik tom nak bela kura-kura kecil. Cik tom memang dah beli seekor kura-kura pada 18/10/2010. Tapi masalahnya cik tom tak dapat nak kenal pastikan jantina kura-kura tue. Ni akak yang penjual tue la tak tahu jantina kura-kura sebab dia biasa jual sepasang. Cik tom pulak untuk percubaan seminggu ni nak beli sekor dulu. Kalau ok baru nak beli sekor lagi minggu depan.

Adik cik tom ada la call kawan dia yang pernah bela kura-kura. Dia cakap tengok tompok kat bawah cengkerang. Kalau tompok tue jarang maknanya kura-kura betina. So, cik tom pun beli la sekor kura-kura yang agak-agak tompoknya jarang sikit. Tengok masa kat kedai pasif je kura-kura ni. Cik tom fikir pemalu agaknya. Lagi bagus sebab tuannya pun pemalu 🙂

Tapi rupa-rupanya lepas cik tom buat balik je rumah, kura-kura tue hyperaktif giler. Asyik ke sana ke mari. Malam nak tidur pun asyik bunyi kura-kura ni duk cakar sana dan sini. Ini membuatkan cik tom jadi ragu-ragu betul ke kura-kura betina ni? Dah bagi nama hanan (maksud kasih sayang) tapi adik cik tom nak nama dora. Erkk kan tak pasal2 kura-kura ku jadi pondan!


So, habis website cik tom google cari cara nak kenal jantina kura-kura ni. Dan cik tom pun siap tanya kat aretikz jugak. Thanks ye aretikz banyak membantu. Antara cara nak kenal pasti jantina kura-kura kecil versi indon dan english yang di translate kan ialah;

1) Kura-kura jantan lagi panjang dan tebal ekornya berbanding kura-kura betina.

2) Kura-kura jantan mengeluarkaan bunyi garau manakala kura-kura betina menghasilkan bunyi berdesir.

3) Kura-kura jantan lebih panjang cakar (kuku) dari kura-kura betina.

4) Kalau masih kecil, pola berbentuk bulat (tompok) dibawah cengkerang kura-kura itu banyak dan rapat bermakna itu kura-kura jantan.

5) Kebiasaannya saiz kura-kura betina lagi besar dari saiz kura-kura jantan.

6) Bentuk cengkerang jantan berbentuk convex manakala kura-kura betina concave.

Masalahnya kura-kura cik tom tue kecil lagi pastu sekor je. Macam mana la nak compare. Cuba korang tengok gambar kura-kura kesayangan cik tom ni. Agak-agak korang jantinanya apa?? Jantan ke betina??




p/s: Tiba-tiba rasa macam doktor haiwan pulak.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

64 thoughts on “Tips Mengenali Jantina Kura-kura

  • October 21, 2010 at 6:25 am
    Permalink

    ada2 je cik tom ni… haihhh…

    Reply
  • October 21, 2010 at 6:28 am
    Permalink

    yatie penah bela 2 ekor. rasenya betina n jantan. sekor mati. sekor lagi lepas kat kolam depan.. hukhuk. da lupe plak jntinya ape.. hihi
    nak kawan ngn kure2 cik tom!

    Reply
  • October 21, 2010 at 6:47 am
    Permalink

    nice tip..
    tp sop x der kura2 huhuhu

    Reply
  • October 21, 2010 at 6:50 am
    Permalink

    cik tom punye tu betina kot..
    tengok tompok2 tu macam jarang2 je..

    Reply
  • October 21, 2010 at 6:51 am
    Permalink

    hehe comey ja kura2 2 kan..nti dah besar cket ok la..nie kecik lg..jantan kot..huhu

    Reply
  • October 21, 2010 at 6:57 am
    Permalink

    Aku rs ko tau blog tutorial design sendiri blog..
    Alaaa, yg redbloggers tu..
    Rs nye blog ko ni lg canggih dr aku..

    Reply
  • October 21, 2010 at 7:32 am
    Permalink

    hehe tringat kat kura2 anish..comel mcm kura2 cik tom ni la kecik dia..lame gakla anis bela..last2 mati wuuuu

    Reply
  • October 21, 2010 at 8:06 am
    Permalink

    ei,.,,comelnyer…
    mhal x harga kura2

    Reply
  • October 21, 2010 at 8:06 am
    Permalink

    dulu rumet ML bela kure2 gak…siap dpt adiah besday kure2 lagi,so kure2 die sgt bnyk.tp kure2 tu mmmg aktif r..tibe2 satu ari ni..kure2 tu hilang…lame r..nk dkt sebulan or 2 bulan..jumpe balik dekat blakang katil,tapi da mati keras da.kikiki

    Reply
  • October 21, 2010 at 8:08 am
    Permalink

    Cik Tom,
    x kenalla yg mn jantan dan yang mana betina..
    kalau wat cam citer p ramlee tu leh x? letak dalam air.. tgk siapa yg mengekori saper.. leh ke camtu ek..

    Reply
  • October 21, 2010 at 8:10 am
    Permalink

    alahai! comelnya.. mcm cik tom

    Reply
  • October 21, 2010 at 8:44 am
    Permalink

    klu x silap belalang klu yg jantan dia ade telor…

    wakaka…

    Reply
  • October 21, 2010 at 9:41 am
    Permalink

    Jantina kure2 pon cik tom tau…
    teror2..hehe

    Reply
  • October 21, 2010 at 10:05 am
    Permalink

    Its ok Cik Tom.. membantu skadar yg mmpu.. hehe.. Anyway.. Gambar tak seberapa jelas pula.. huhu.. tapi.. kalo dari pemerhatian mata kasar yang telah dikikis kertas pasir.. rasa2nya jantan kot.. hehe..

    Reply
  • October 21, 2010 at 10:59 am
    Permalink

    uishhh..bagusnye!!
    sangat2 informatif..gud2!!

    Reply
  • October 21, 2010 at 11:36 am
    Permalink

    dah beli kura2, semangat betui cik tom nak bela kura2..jantan ke betina, akak mmg tak pakar dlm bab ni, kalo dia aktif sgt tu mungkin la jantan kot..hehe

    Reply
  • October 21, 2010 at 11:48 am
    Permalink

    keh keh ade jugak kura2 pondan ye?

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:05 pm
    Permalink

    housemate sy pun ada bela kura-kura..
    tp tak penah chek pulak jantan ke betina.. hehe!!

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:21 pm
    Permalink

    @amni: apa yang ada2?memang ciktom selalu ada..miahahaha~

    @yatie: jom2 kawan ngan kura2 ciktom 🙂

    @sop: takpe sop..kalau lain kali anak sop nak bela senang..hihi

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:24 pm
    Permalink

    @diana: ye ke akak betina??hyperaktif semacam je..hehe

    @fyza: comelkan kura-kura ni..hihi..tue la rasa cam jantan je..

    @tieah: takde maknanya blog aku lagi canggih dari ko..aku tengok blog ko makin kemas…tue nak korek ilmu..wahh2..

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:27 pm
    Permalink

    @afiq: tue la anish ade cerita gak..anish pesan suh jaga baik2..hihi..

    @ustaz: tak mahal pun..rm8 je sekor..huhu

    @miszlullaby: olo siannya sampai mati ek..hihi..mmg kura2 ciktom ni pun hyperaktif 🙂

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:29 pm
    Permalink

    @ladybird: kalau 2 ekor boleh gak wat camtu..ni sekor je..hik3 ;p

    @haw: wow comel cam tuannya..i loike..tenkiu 😉

    @@belalang: ye ke?entah le..tak reti tgk..hak3..

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:31 pm
    Permalink

    @eda: baru tahu la yunk..dengan bantuan incik google…hik3

    @aretikz: maaf la mutu gambar hp yang murah memang camtu..pastu disnap pulak oleh seorang yang tak mahir..hik3..wow mmg konpem jantan?

    @syafiq: tenkiu..puji melambung2..ada apa2 ke??haha

    Reply
  • October 21, 2010 at 1:34 pm
    Permalink

    @sweetsal:memang semangat ni…tue la..ciktom rasa jantan..hihi

    @padin:ko kan suka bela yang pondan…ntah la ade ke x?hehe..

    @mira:tanyakan housemate leh??hik3 ;p

    Reply
  • October 21, 2010 at 2:35 pm
    Permalink

    ish.. geram btol la.. hajat nk bela kura2 masih lagi tak kesampaian.. wuwu..

    Reply
  • October 21, 2010 at 4:00 pm
    Permalink

    @solihin: jom la beli..senang je nak bela..dulu bimbang jugak takut susah…next entry akan ciktom share cara nak jaga kura-kura pulak..hihi

    Reply
  • October 21, 2010 at 4:17 pm
    Permalink

    kalo penyu camni gak ke?
    rasa nak pelihara penyu lak.

    😀

    Reply
  • October 22, 2010 at 3:02 am
    Permalink

    aku rasa kura2 cik tom tu pondan…… he he………… cuba tengok cara jalan lak, ada kepit2 tak??

    Reply
  • October 22, 2010 at 3:41 am
    Permalink

    dulu penah dgr cite lawak psl kura2….
    Q: binatang apa yg kuar haid?
    A: kura2…sebab time jln dia kuar head (kepala)…kan sebutan dia sama antara haid ngn head…hahaha….

    Reply
  • October 22, 2010 at 5:28 am
    Permalink

    @robok sakti: entah la…tak pasti..cuba la bela penyu kalau nak kena tangkap dengan polis..hak3 ;P

    Reply
  • October 22, 2010 at 5:30 am
    Permalink

    @sofia: ade gak kepit2 sikit…erk pondan???wakakkakka~

    Reply
  • October 22, 2010 at 5:30 am
    Permalink

    @aanie: 1st time dengar ni..hehe..lucu gak 🙂

    Reply
  • October 25, 2010 at 2:42 pm
    Permalink

    tu lah, sbenarnya baru nak tanya, 'kura2 jantan lebih blabla dari kura2 betina', masalahnya nak compare macam mana…haih,veterinar je ler tau

    Reply
  • October 27, 2010 at 5:15 pm
    Permalink

    @rossoneri: boleh la yunk!! cik tom dah berjaya tahu jantina kura-kura cik tom..ala buat gaya macam dalam cerita pak belalang..huhu 😉

    Reply
  • November 9, 2010 at 12:03 pm
    Permalink

    hihi thks cik tom..act suzie br bli 2 kura2.tp bli kdai yg berasingan.suzie xtaw ni jntn ke betina.nk tnya tokeh kdai tu tkt dier glk kn lak.hik2.kura2 suzie yg hyperaktif tu mcm kura2 cik tom. suzie ingt myb jntn sbb lg sekoq tompok2 dier jrg2 n duk diam jer..

    Reply
  • November 12, 2010 at 10:32 am
    Permalink

    haha..cik tom..mira pon bru jerk bele kure2 nie..adiah dari jiran..ta tw paper pon psl kure2 nie..event jntina die ponn..haha

    Reply
  • June 12, 2011 at 9:34 pm
    Permalink

    nak tauk kura-kura nie jenis ape eyh? aku pun ada seeko 😀

    Reply
  • August 10, 2011 at 7:37 pm
    Permalink

    itu betina..ciktom.:D

    Reply
  • August 20, 2011 at 7:25 am
    Permalink

    betina . macam kura kura saya 🙂

    Reply
  • September 9, 2011 at 1:32 pm
    Permalink

    salam cik tom.. sy ase betina la tu cik tom.. lau ikut dr tips yg cik tom kasi tu la.. dye aktif kn?? wah..kalau mcm tu..sama la ngan kura2 sy ni. 1 ekor yg aktif gile ni, tomopok ni sma mcm cik tom punye- jarang2. yg lg 2 ekor, tompok dworg lekat2, 2-2 aktif bese2 je.. pastu, yg tompok jrg2 ni, kuat betul mkn. cik tom punye mcm tu jgk ke?
    Jom baca entri terkini miz A.N.A ……0PiE si BeLaLaNg… ^^My Profile

    Reply
    • September 13, 2011 at 4:45 pm
      Permalink

      aah kura2 ni memang aktif..xleh duk diam..hehe…sekarang kura2 cik tom dah makin besar,…dah besar dari tapak tangan..yang besar tue betina..yang kecil tue jantan…

      Reply
    • October 3, 2011 at 12:52 am
      Permalink

      hehe..ok cik tom pi jenguk kura2 amy..

      Reply
  • Pingback:Penjagaan Kura-kura | Segala Soalan dan Jawapan Mengenainya | Ciktom

    • October 2, 2011 at 5:23 pm
      Permalink

      letak je makanan tue dalam aquarium..nanti kura-kura tue akan makan sendiri..xyah bimbang ye..makanan tue boleh bagi pellet yang aiyie boleh beli di kedai jual makanan haiwan…

      Reply
  • October 12, 2011 at 12:35 am
    Permalink

    cik tom . .sy ada jugak sepasang kura2 tp slps sy tbaca tips dr cik tom sy x pasti sama ada kura2 yg mna jntan or btina..1 besar n 1 lg kecil . .slma ny sy bpndpt yg besar tu jntn n y kecil tu btina..22 aktif…so skrg sy pn taw jntna dorg . .

    Reply
  • November 14, 2011 at 11:06 pm
    Permalink

    asenyer kura2 cik tom ni jantan….sy pun ada bela gak seekor…nama dia cutcut…..huhuhu

    Reply
  • January 24, 2012 at 10:56 pm
    Permalink

    kura2 saye plax dyew xnk mkan,napew eqk….x aktif plax tu…….

    Reply
    • January 29, 2012 at 1:17 am
      Permalink

      baru beli ke??ciktom masa seminggu beli kura2 tue xnak makan..asyik pasif je..bila masuk minggu ke 2 baru makan..kura2 ni mmg kurang aktif sikit sbb sifat pemalu..ada juga sesetgh yang agresif..sekali sekala keluarkan kura2 tue bagi berjemur bawah cahaya matahari.

      Reply
  • January 26, 2016 at 4:50 pm
    Permalink

    Kak.. kalau kura kura kita asik tidur je keje. Maksudnye ape kak? Dia sakit erkk?

    Reply
    • January 27, 2016 at 8:01 pm
      Permalink

      kura2 memang suka tidur siang dan berjaga malam..tapi kalau terlampau pasif kemungkinan sakit tu ade..susah jugak nak cakap kalau general camtu je dik..kena tengok makan berselera x?dan faktor2 lain jugak before decide sakit atau tidak.

      Reply
  • January 27, 2016 at 8:29 pm
    Permalink

    Dia kalau letak dalm sangkar suka tidur.. makan pun tak sangat. Tapi bila adik letak kat darat dia aktif. Tapi pastu dia cari tempat gelap then tidur. Time kena matahari dia suka.. jantina dia betina. Nak buat macam mane erk kak.?? . baby lagi.. sebesar penutup botol

    Reply
    • January 29, 2016 at 12:28 am
      Permalink

      dari sikap kura2 adik May ni..cik tom rasa normal je.takde penyakit..jadi jangan risau ye…kura2 memang tak banyak makan kalau masih kecil..kalau bagi pellet pun adik kena potong kecik biar kecik dari saiz mulut kura2…senang nak makan….nanti makin membesar selera makan kura2 akan bertambah seiring dengan usia macam manusia jugak…

      kura2 memang suka berjemur..sebaiknya bawak kura2 berjemur tiap2 petang,rajin tukar air, insyaAllah takde masalah..

      Reply
  • February 4, 2016 at 7:58 pm
    Permalink

    Kak.. nak bagi tauu.. yg harituh dia asyik tidur tuh skrng kat kulit dia timbul bejolan kuning kecil. Maksudnya ape yehh kak. Tolong… adik risau nihh!!

    Reply
    • March 1, 2016 at 7:30 pm
      Permalink

      sorry komen masuk spam..xsedar..dah sihat belum kura2 nya??

      Reply
  • March 2, 2016 at 3:58 pm
    Permalink

    Dah mati dah kak :'( haihh.. tak waspada. Balikbsekolah dah mati dah

    Reply
    • March 2, 2016 at 11:12 pm
      Permalink

      ala sedihnya! sorry dear…bela sekor ke dua ekor?

      Reply
  • March 26, 2016 at 9:52 pm
    Permalink

    Cik tom.. husna baru beli ank kura kura ni.. dia tknk mkn.. acane ni?:(

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE