Tips Panduan Persiapan Perkahwinan

Tahniah saya ucapkan jika anda kini dalam perancangan nak kahwin. Pasti anda terfikir atau tercari-cari apa tips panduan persiapan perkahwinan yang patut anda lakukan? Pasti juga kini anda sedang menghitung hari untuk disatukan bersama si dia bukan? Dalam duk menghitung hari tu, anda dah buat persiapan kahwin ker? Anda dah cukup modal? Dah rujuk kat pejabat Agama? Dah attend kursus kahwin? Dah itu? Dah ini? Yang paling pentingnya anda tahu ker apa yang perlu anda buat dahulu dan dah adakah checklist untuk buat semua persiapan yang tidak pernah anda buat sebelum ini?

Pelamin pengantin perempuan

Perkara pertama yang akan anda fikirkan sudah pastinya buat rujukan di majalah, internet, tanya kawan2, tanya mak ayah, tanya saudara mara dan bermacam2 rujukan lagi. Yang pastinya selepas habis semua pertanyaan & rujukan tersebut, anda akan mula faham atau pun keliru dengan pelbagai persiapan yang harus dibuat. Itu belum termasuk bab modal & masa. Jika anda perlukan:

1) bahan rujukan yang dapat memudahkan lagi urusan persiapan perkahwinan anda;

2) rujukan yang dapat menjimatkan masa anda dari ke hulu & ke hilir tanpa anda ketahui apa yang harus anda buat dahulu;

3) bahan rujukan yang dapat membimbing anda tentang proses & peraturan memohon kebenaran kahwin & borang2 yang perlu diisi;

4) checklist yang akan memudahkan lagi persiapan kahwin anda dari sebelum, semasa & selepas majlis kahwin;

5) adab & persediaan sewaktu merisik, bertunang, malam berinai, nikah, bersanding, majlis resepsi dan selepas majlis resepsi;

6) dan pelbagai lagi persiapan yang anda tidak pernah lakukan sebelum ini.

Lepas akak nikah> upacara batalkan air sembahyang

Jika anda perlukan panduan & penyelesaian mudah untuk semua itu, saya cadangkan kepada anda bahan rujukan yang mudah dan murah demi mengelakkan anda membuat persiapan yang salah & yang paling penting MEMBAZIR! Jika anda nak tahu rujukan apa yang saya maksudkan itu, sila rujuk di sini >> Perkahwinan Melayu – Panduan Persediaan Perkahwinan<<

 

Nasihat saya, buatlah keputusan yang bijak, agar majlis kahwin anda nanti berjalan dengan lancar tanpa perlu pening kepala & silap dalam membuat persiapan majlis kahwin anda yang hanya sekali dalam seumur hidup anda.

# Korang boleh juga refer pada entry cik tom; 10 Tips Persediaan Perkahwinan Buat Bakal Suami & Isteri

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

28 thoughts on “Tips Panduan Persiapan Perkahwinan

  • May 18, 2012 at 3:08 pm
    Permalink

    majlis kawen akak simple je..ada kenduri kendara
    tapi tak membazir la..sebab tak de pelamin gah2 kan??
    heheheh

    Reply
    • May 18, 2012 at 8:13 pm
      Permalink

      yang wajib akad nikah.. lain2 tue satu tambahan mengikut kemampuan je akak..heee

      Reply
      • May 20, 2012 at 10:34 am
        Permalink

        sederhana itu yg paling utama…

        kang nanti gah sgt, pening pulak lepas habis majlis

        Reply
        • May 22, 2012 at 1:23 pm
          Permalink

          bersederhana lebih afdal dan digalakkan dalam Islam.

    • May 18, 2012 at 8:12 pm
      Permalink

      macam2 panduan yang ada sebagai panduan kepada orang ramai..salah satu tips panduan persiapan perkahwinan..

      Reply
  • May 18, 2012 at 5:33 pm
    Permalink

    rancang dengan teliti. ikut kemampuan, elakkan berhutang sebab nak kenduri besar…

    Reply
    • May 18, 2012 at 8:10 pm
      Permalink

      yup memang betul..majlis perkahwinan kena rancang betul2 supaya takde pembaziran dan juga semuanya berjalan lancar…xde tercicir apa2 dalam list..

      Reply
  • May 18, 2012 at 10:07 pm
    Permalink

    ciktom dah tak lame dah ni..hehhe..

    p/s:just nak tegur ciktom..tulisan perenggan satu tuh susah nak bace lar sbb ade tulisan plugin sharebox halang..tak tahu la kalau dekat browser saye je nmpak cam tuh..

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:39 pm
      Permalink

      hehe..entah2 akhiyy dulu..

      ye ke??cik tom buka ok je..xde shareboz tue halang..akhiyy buka blog cik tom guna browser apa ye??n buka dengan apa pc/laptop or apa ye??

      Reply
  • May 18, 2012 at 11:05 pm
    Permalink

    Nak nikah da… Tapi nak simple jee… 😀

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:15 pm
      Permalink

      wah dah ada perancangan nak nikah ye..tahniah2!

      Reply
  • May 19, 2012 at 12:20 am
    Permalink

    Elok juga ada panduan terutama untuk orang muda. Kalau tidak faham juga boleh tanya yang sudah melaksana majlis perkahwinan. 🙂

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:12 pm
      Permalink

      yup panduan ni dapat jadikan rujukan untuk majlis perkahwinan yang lebih lancar..insyaAllah..

      Reply
  • May 19, 2012 at 1:42 am
    Permalink

    ikut kemampuan sendiriangan ikut orang dan jangan sekali-kali buat hutang

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:11 pm
      Permalink

      yup betul tue..tapi tengok ramai skang lebih suka berhutang nak kahwin asalkan grand..

      Reply
      • May 20, 2012 at 3:29 pm
        Permalink

        itu yg bahayanye…nak grand sampai lupa apa yg lebih utama…jadi, kalau ade pnduan sebenar, bgus jugak

        Reply
        • May 22, 2012 at 12:25 pm
          Permalink

          yup panduan ini nak bagi elak pembaziran dan listkan apa yang perlu dibuat supaya takde yang terlepas pandang.

  • May 19, 2012 at 2:03 am
    Permalink

    Teringat masa nak nikah dulu semuanya saya uruskan sendiri…bagus kalau ada panduan,yg penting perancangan yg rapi baru boleh berjaya he3..

    Reply
    • May 19, 2012 at 10:10 pm
      Permalink

      masa tue xde panduan macam ni..mesti belajar dengan yang lebih pakar..tapi orang zaman skang dah xmacam dulu sangat..semua majlis byk catering n perbelanjaan lagi besar bila xde gotong royong..so kena betul2 ada list perancangan yang rapi supaya tiada pembaziran.

      Reply
  • May 19, 2012 at 7:18 am
    Permalink

    kwin byk org letak ribi riban tapi kekal lama belum tentu..yg sedih kwin 3 ke 4 bulan tahun tu gak cerai.kwin majlis bukan le kepalang meriahnya…sedih…

    Reply
    • May 19, 2012 at 9:57 pm
      Permalink

      kebahagiaan sesuatu majlis perkahwinan bukan terletak pada majlis kahwin yang gah atau berapa mahal hantaran..tapi sikap tolak ansur dan juga saling sayang menyayangi..

      Reply
  • May 20, 2012 at 2:12 pm
    Permalink

    kesederhanaan yang paling penting supaya nanti tidak memudaratkan kedua dua pihak.

    Reply
    • May 22, 2012 at 12:27 pm
      Permalink

      kalau buat grand n berhutang sana sini..nanti diri sendiri juga susah selepas kahwin..

      Reply
  • May 23, 2012 at 1:32 pm
    Permalink

    Teringat kenangan masa nak kawin dulu…sebulan nak sampai tarikh kawin memang kalut giler..maklumla first time kawin..haha

    Reply
    • May 26, 2012 at 2:18 am
      Permalink

      haha..gaya komen macam berminat nak kahwin ke 2 n seterusnya je..hee

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE