Tips Pemilihan Nama Domain Yang Terbaik dan Simple

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…….


Jika sebelum ni cik tom dah pernah share entry mengenai “Domain Di NETKL Terbaik Berdasarkan Pengalaman Blogger” dan “Kelebihan Domain Berbayar Berbanding Domain Percuma“. Kali ini cik tom nak share pulak mengenai tips untuk memilih nama domain bagi blog/website yang bagus supaya kita tak tersilap langkah memilih nama domain. Nama domain yang bagus penting bagi menarik pelawat untuk berkunjung lagi selain pengisian blog yang bagus.

Antara-antara tips yang dapat cik tom kongsikan bagi memilih nama domain yang bagus dan insyaAllah terbaik;

1) Cari nama domain yang ringkas, pendek dan mudah untuk ditaip. Sebaiknya kurang dari 10 huruf agar mudah untuk diingati dan pelawat tidak tersilap ketika menaip alamat blog.

2) Gunakan nama domain yang mudah diingati dan unik supaya pelawat akan tertarik untuk melawat blog kita lagi.

3) Hindari/Elakkan pengunaan nama domain berasaskan simbol penyambung dan juga angka kerana agak sukar diingati dan tidak membawa sebarang maksud dalam carian. Contohnya;

www.ciktom.com
www.ciktom2.com

4) Gunakan nama domain yang releven untuk sepanjang masa. Elakkan guna nama domain mengikut trend semasa.

5) Jika untuk tujuan bisnes, sebaiknya pilih nama domain yang bersesuaian dengan tema atau produk bisnes yang dibuat supaya memberi gambaran yang jelas kepada pelawat.

6) Gunakan domain [dot]com sebagai pilihan utama kerana terbaik dan paling banyak digunakan oleh golongan professional.

7) Periksa samaada nama domain yang diinginkan tue bagus atau tidak score grednya dengan check di “domometer“.

nama domain yang bagus


8) Tapi yang paling utama mestilah domain yang ingin dibeli tue masih available iaitu belum digunakan oleh pengguna lain. Boleh check di website “netKL” atau just “google“.


Di harap dengan perkongsian tips memilih domain di atas dapat membantu semua untuk membuat pilihan yang terbaik. Good luck!!


 

Credit: domometer & padin.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

46 thoughts on “Tips Pemilihan Nama Domain Yang Terbaik dan Simple

  • January 14, 2011 at 6:15 am
    Permalink

    saya nyer A..haha

    abgshah.com

    Reply
  • January 14, 2011 at 6:19 am
    Permalink

    cik tom, kalau tukar ke domain, kena ubah setting ke dekat blogpsot lama?
    atau kita just reg. je?

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:08 am
    Permalink

    ferry punya ada nombor 5 kat belakang..kalau buang leh dapat A+ .lagipun markah tu dinilai berdasarkan kamus bahasa inggeris. ferry = feri . domain ni untuk kita mudah ingat. yang penting isi kandungan sesuatu laman tu senang terindeks.

    bukan bermaksud kita kena abaikan pemilihan domain tapi yang patut ditekankan adalah penggunaan tittle tag /tagline yang unik bagi sesebuah blog yang berkait rapat dengan isi kandungannya.

    sekian 🙂

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:14 am
    Permalink

    perkongsian yang bagus…
    suarabawahtanah.com agak panjang bebenor nak menaipnya…hahaha

    ciktom.com paling senang.ringkas dan comel d sebut…ngee

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:48 am
    Permalink

    cik tom..'domain ni tanah setahun ja ka??
    klu dh cukup setahun jadi cm na?? hehe

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:49 am
    Permalink

    Hmmm…Cik Tom memang sentiasa cumilll…tom, agak agak, blog akak tu layak ke pakai domain?

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:57 am
    Permalink

    perkongsian yg menarik, kot2 nti terbuka hti utk pkai domain..ehehe 🙂

    Reply
  • January 14, 2011 at 8:03 am
    Permalink

    nice tip. domain yang panjang2 n penggunana angka n simbol memg susah nk ingat

    Reply
  • January 14, 2011 at 8:13 am
    Permalink

    mungkin akan tiba masanya untuk punya domain sendiri.satu hari nanti cik tom..hihi

    Reply
  • January 14, 2011 at 8:14 am
    Permalink

    mmg ada cadang juga nak buat domain..
    tapi pikir balik, kami dah tak aktif mcm dulu lg, blogspot pun ok kot..
    thanks for the tips..:)

    Reply
  • January 14, 2011 at 8:57 am
    Permalink

    @imanshah: tahniah…huhu..

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:00 am
    Permalink

    @fiqas: sebenarnya kena setting pada blogspot jika nk beli domain..tp jangan bimbang kalau interested, beli domain di netKL ni..diorang akan settingkan untuk kita apabila beli domain…harga domain dotcom rm31.60+rm3(untuk charge setting domain pd blog)=rm34.60..

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:02 am
    Permalink

    @ferry: cik tom setuju dengan pendapat ferry…ni sekadar tips untuk bagi memudahkan blogger lain bila nak beli domain..sebab kdg2 blogger ni pening/tak berapa pasti apabila nak beli domain…

    mmg perlu tekankan pd titletag dan tagline blog…huhu 🙂

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:05 am
    Permalink

    @belalang: ni sekadar tips untuk memudahkan je belalang…kalau blogger seperti belalang yang dah femes..tak perlu risau..memang dah ramai ingat nama domain belalang-surabawahtanah.com…

    seperti kata ferry yg pntg isian blog kita senang terindeks…

    tips ni bagi memudahkan lagi,nak attract pelawat,penjenamaan dan sebagainye…

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:19 am
    Permalink

    @fatin hanani: yup domain ini untuk setahun…dah habis setahun kena renew la sayang…renew dengan bayaran…huhu ^_^

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:20 am
    Permalink

    @cikgu nurin: layak je akak..mazidul n mazlin pun dah linkkan blog akk..huhu…bagi semua yang sayang dan serius dalam dunia blogging ni..semuanya boleh 🙂

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:23 am
    Permalink

    @emieysandra: insyaAllah..

    @rockinsudu: yup memang betul…

    @biskut: cik tom cadangkan mmg biskut punye blog sesuai berdomain..

    @life kami: yup cik tom alert yang korang skang makin busy dengan kelahiran babby baru..tahniah ye…pe2 pun blogspot pun ok 🙂

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:33 am
    Permalink

    setuju dgn ciktom… 😉

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:54 am
    Permalink

    Hehe.. Masa check dulu.. memang skor low.. panjangkan.. ahakz..

    Reply
  • January 14, 2011 at 10:01 am
    Permalink

    wah..bile la agaknye miyo nk ade domain nih.. 😀

    Reply
  • January 14, 2011 at 10:37 am
    Permalink

    hehehe… saya dapat A+
    (adamxis.com scored better than 96.573% of 2195650 domain names in the Domometer database)

    bagus jugak Demometer nie…tak pernah lagi dengar…

    Reply
  • January 14, 2011 at 11:28 am
    Permalink

    erk. pening pulak pasal domain nieh. haih. =,=

    Reply
  • January 14, 2011 at 11:41 am
    Permalink

    makaseh ciktom kalo nak join kontest tu..mmg arap sgt cik tom kritik…nak tgk kritikan blogger senior..eeh

    Reply
  • January 14, 2011 at 11:51 am
    Permalink

    Samalah, Jai pun dapat 'A'..hu3. Da lulus dengan cemerlang klu dalam exam nih..

    Reply
  • January 14, 2011 at 11:54 am
    Permalink

    mamat gunakan hosting yg abg ar-rifke
    guna..hosting tu dikatakan yg terbaik sekali..blogger otai kebanyakkan mengunakan hosting tu..
    dan insyallah…
    tak lama lagi mamat akan beralih ke..
    http://www.mamat.com…huhu

    Reply
  • January 14, 2011 at 12:00 pm
    Permalink

    ohhhhhhhh boleh check nama domain bagus ke x ehhh…hohoho,walaupun tak berminat nak ada domain nih, tapi sebab ramai yg rajin post pasal 'nak ada domain sendiri' nih..sedikit sebanyak buat basic knowledge je lah..

    Reply
  • January 14, 2011 at 12:11 pm
    Permalink

    blog yt da terletak nama penjang. hukhuk.sedihnya T.T

    Reply
  • January 14, 2011 at 12:23 pm
    Permalink

    Liz punya domain pasti tak good lah juga ni..hehehe kalu yang .com tu yg tak free yer? Liz baru di alam blog..kasi tips yer cik tom

    Reply
  • January 14, 2011 at 12:24 pm
    Permalink

    teringin nak ada domain sendiri…

    bila ntah nak beli…huhuhu

    tapi ni bagus gak tips dari cik tom…leh cari nama2 yang best dan mudah…thanks cik tom..

    Reply
  • January 14, 2011 at 2:18 pm
    Permalink

    memang betul info ni ciktom…
    domain yang pendek senang orang nak ingat

    Reply
  • January 14, 2011 at 3:28 pm
    Permalink

    mula2 sy nak taruk solihin.com.. tp dh ada pemilik..
    terpaksa la guna solihinzubir.com..
    walaupu 12 digit.. tp kira halal la kowt.. hehe..

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:47 pm
    Permalink

    hahahaha.. dah terlambat. asada punya D.. adeh!

    Reply
  • January 14, 2011 at 6:30 pm
    Permalink

    waaa…teringin la nak ada domain sendiri ciktom!!huhu

    Reply
  • January 15, 2011 at 4:29 am
    Permalink

    nak sgt2 ade domain ni..wuwuuuu..

    Reply
  • January 18, 2011 at 7:52 pm
    Permalink

    rm31.60+rm3(untuk charge setting domain pd blog)=rm34.60

    Untuk setahun atau sebulan?

    Berminat.tapi mungkin kekalkan nama url,rasa rugi pula kalau tukar url nnt backlink turun pula

    Reply
  • January 31, 2011 at 1:35 pm
    Permalink

    good..ar-rifke.com ada tnda -.. huhuh, tapi alhamdulillah no prob.. xpe la, sal dah buat..hik4x.. kira dah terlepas pndang dah…hehhe.. thx cik tom

    Reply
  • February 13, 2011 at 3:53 pm
    Permalink

    Ok.Terima Kasih.kini saya dah guna domain,beli dari NetKL NetWork

    Jom baca Wanita Yang Di Sayangi Dan Dicintai Iblis

    .

    Reply
  • March 1, 2011 at 3:15 am
    Permalink

    Assalamualaikum cik tom…
    sekarang saya guna wordpress.com. tapi nak tukar ke .net, boleh ke import semua ke .net? atau saya perlu mula dari a semula..
    timakasih.. have a nice day 🙂

    Reply
  • March 22, 2011 at 3:35 am
    Permalink

    @hasny:salam psl pertanyaan hasni tue..boleh je kalau nak tukar ke .net…xperlu start dari bawah…tukar .net hanya pada nama domain..entry masih sama..so dun worry..kalau nak tukar domain+hosting pun boleh import semua entry lama ke yg baru…good luck!

    Reply
  • May 26, 2011 at 4:11 pm
    Permalink

    hai Cik tom!kite baru dpt gaji dan tgh rancang nak tukar ke .com.hurm ingat nak beli melalui Cik Tom yang NetKL tu.blh tak Cik Tom guide cara2 pembelian?kite serik gara2 masalah blogspot baru2 ni.alang2 baik kite tukar terus.cuma risau takut kdgn entri dan template tu?kena buat balik ke atau ia automatik terus transfer data dan widget?
    Jom baca entri terkini aleasara …Segmen Bloglist ABGTEROR Tanah Tumpah DarahkuMy Profile

    Reply
  • Pingback:Apa Itu Domain, Hosting dan Perbezaannya - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE