Post navigation

Tips Penjagaan Kura-kura Kecil Versi Cik Tom

Posted on by
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia……..

Cik tom nak share tips untuk penjagaan kura-kura comel iaitu kura-kura kesayangan cik tom iaitu diego dan dora. Ada yang tak kenal siapa diego dan dora?? Baru-baru ni diorang dah kahwin dan kalau korang nak boleh baca “Wedding of the year diego dan dora“. Selain tue, siapa yang belum pasti apa jantina kura-kura korang?? Atau nak beli kura-kura tengok pada jantina. Korang boleh baca “tips mengenali jantina kura-kura“.

gambar kura-kura comel dengan tomato
Jom baca tips penjagaan kura-kura versi cik tom;

1) Menyediakan ruang yang selesa kepada kura-kura dengan sedikit air dan batu kecil/pasir. Sebab kura-kura ni suka berjemur.

2) Mencuci air kura-kura sekurang-kurangnya 2 hari sekali. Tapi bagi cik tom kadang-kadang (*kalau rajin) terpaksa cuci sekali sehari sebab air cepat busuk.

3) Luangkan 1 kali seminggu dengan mengosok2 lembut cengkerang kura-kura.

4) Rajinkan bagi kura-kura berjemur samaada dibawah cahaya matahari atau bawah cahaya lampu.

5) Bagi makan sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Kalau tuan dia diet, sekali sehari je kura-kura tue makan.*kejamnya tuan diego dan dora ni!

6) Bawalah kura-kura berjalan-jalan sekurang-kurangnya sekali seminggu dengan keluarkan diorang dari akuarium/kolam. Tapi kena alert tau jengan sampai hilang pulak.

7) Berikanlah kasih sayang yang secukupnya pada kura-kura korang.*konpem diorang pun akan sayang tuannya :)

8) Jangan bimbang nak bela kura-kura ni mudah je cuma yang cerewet ialah air tue cepat berbau. Yang lain takde masalah.

Ni gambar diego dan dora yang comel.

kura-kura comel


********************************************************
klik sini

This entry was posted in kura-kura, tips2 by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

82 thoughts on “Tips Penjagaan Kura-kura Kecil Versi Cik Tom

  1. comel2…ada sorang kawan dulu menangis sampai bengkak mata sebab kura-kura dia mati.hu..

  2. GKSB bela 2 hari je kura-kura pastu mati…

    tukar air esok tu mati…

  3. eh dulu shaf ada kura2 , ingat lagi satu hari tuh , kitorang satu family baru smpai rumah dari kg , tgok2 kura2 dah hilang seko , bape hari lepas tuh baru jumpa , itupun bawah katil , hahah .

  4. Shag pernah jaga kura kura kawan 2 hari kot? Shag takut sbnrnya nak pegang sbb kaki dia tajam. Erk, kuku! Bila nak cuci air, terus tuang dalam sinki sekali dgn kura kura. Bila nak masuk kan balik ceduk dgn sudu =.=

    Makan mmg kerap Shag bagi. Muahaha :D

    Ingat nanti nak bela jugak! Rindu pulak kat kura2 kawan tu.

  5. oh! rumah ciknor pun ada 2 ekor kura2 kecil ni. suami beli tuk Alisa anak no 4..tapi kdg2 terlupa pasal mereka berdua sbb mereka kecil..duk nampak MekNab (rabbit) dan kucing betina yg tunggu masa nak beranak jer..

  6. salam cik tom,

    adek Ai bela kura-kura juga. namanya Dolce & Gabbana.

    nama glamer Dol dan Ana.
    dulu kecik je skrg dah besar pinggan. akuarium pun dah 3kali tukar.

    (^_^)

  7. dulu zaman sekolah dulu pernah bela jugak…sepasang…tp ilang x sempat smpi bsar…hee

  8. wahh.adek2 saya bela kura2 nie jugakkk .. sy tak mnt .. mlas nak amek taw .. tp dh bc nie kene la amek taw jgk kn .. thnx for sharing cik tom ! hehehe ~

  9. zaza ada dua ekor tp masa time study dulu la..masa dok asrama xleh bw so tgal kat rumah…mama bg mkn dia xnak jgak last2 mati teros..

  10. cik tom… penyu xde ke. haha… mentang cik tom duk tganu kita tnya penyu plak.

  11. cik tom kat tempat saya ade ternak penyu..hehehe
    Neway cik julia baru folo yer..
    Folo julia bck..
    tanx..

  12. Kak Nur tak pernah pula bela kura2 ni.. Tapi abang Kak Nur dah bela lama.. sampai dh besar kura2 tu.. serasi dengan tuannya..

  13. @nuri: baru buat blog ker??cik tom klik profile xde url blog…

    psl kura2 tue..nuri baru bela ker??sbbnya masa mula2 cik tom bela pun mmg seminggu jgk kura2 tue tak makan…lepas tue dah ok…

    maybe kura-kura tue amik masa untuk sesuaikan dengan keadaan baru kot…huhu…1lagi kura2 ni tahan lasak even xmakan seminggu 2…

    pasal makanan kura-kura pulak…cik tom just beli palet makanan kura2 yang biasa ada jual kat kedai…cuba tanya dgn kedai yg jual makanan haiwan belaan ye…

  14. terima kasih atas entry ni..Hac baru beli 2 ekor kura-kura tapi tak tau mcm mna nak jaga..heheheh..

    baru semalam beli kat pasar malam..RM5 je sekor..heheh..
    err.cik tom..kura-kura ni perlukan bekas yg besar ke?

  15. sy da bela turtle namanya LULU tp bru mati arinie td . betul2 sedih . sy rsa sy failed slps tgk dia mati . dia xnak mkn hmpir smggu , sy betul2 risau . sy xtau mcmmna nak buat . slps dia mati sy google ttg turtle smpy lar tjumpa page nie . cba lar sy lbh fhm ckit psl pjagaan turtle nie , mbe lulu xkn mati . menyesal dan sedih sgt2 .

  16. @mr.Hac: kura2 ni xperlu bekas yg besar…bersesuaian dgn size badan kura2 tue..yg pntg keselesaan pd kura2 tue utk bergerak ke sana ke mari..

  17. saye ade kekure gak..bagi name ichigo dgn kuciki..nme glamer chigo n ciki..haha!gara2 fanatik ngn anime jepon "bleach"..haha!um,,tp si chigo neh pasif..suke tutp mate die..myb mate die skt kowt..tp mse jemur bwh mthari elok pulak die bkk mate..bile bwk msuk rumah..die pjm mate die balek..hisshh!pning sye!..cik tom bole bg pndapat??tolong laa…huhu!

  18. @::saNNah. MY..~:Cik tom rs maybe dia xsesuai dgn air tue kot…awak letakkan anti-klorin x??kalau xletak…cik tom sarankan letak anti-klorin sbb maybe kura2 awk tue xleh kena air biasa yg ade klorin sbb tue asyik tutup mata je…anti-klorin boleh beli di kedai haiwan ye…

  19. saya ada jason(kura2)….baru 12 hari bersama….tp kebelakangan ni,jason macam xsihat jer….dah la sebelah mata xleh nak buka…lepas tu,badan dia macam ada gelembung2 air jer…tp nasib baik la dia masih ada selera makan….saya risau sgt ni..dah xtau nak wat camne….saya xnak jason meninggalkan saya….saya syg sgt dia….huhuhu

    • cuba mama jason bawak pergi jumpa doktor ye…macam bahaya je simptom2 penyakit jason ni…baik cegah awal2..kalau makin melarat nanti menyesal…

      • jason dah meninggal tghari td…..kesian kat dia…mesti sakit..huhuhu..mungkin kami xditakdirkan utk lama bersama…sedihnye..

  20. saya nak tanya,saya baru nak bela kura2,kalau kita nak bela kura2…memang kena bela sepasang ke?kalau seekor je tak boleh ek?mnalah tau,diorang kena hdup berpasangan…he3

    • cik tom mula2 bela sekor je..ok je..tapi seeloknya una bela sepasang supaya kura-kura tue ada teman untuk bermain..takdelah sekor2 je..kesian kan…

  21. cikTOM , y kure2x saye dye maty gak ea even saye wat care2x yg cikTOM ckp kn di ataz ? hmm .

    • olo..ye ke dah mati?maybe ada perkara tak sesuai or antibodi kura-kura tue tak kuat..tapi kura-kura ni agak sensitif…kita tak boleh main pegang selalu macam kucing…nanti cepat mati..cik tom dah bela dalam 6bulan lebih..

  22. cam menarik je….da sebulan bela, 2 ekor, tp x pnah bagi name,,,,time beli,,,,saiz x same beso,,,,, tapi skang da same saiz,,,,bagi makan kangkung je tiap hari

  23. salam tuan blog.. ana baruuu je beli kura2 ni smlm.. ingt nk beli 2 ekor je, tp sekali 3 ekor beli sbb x nak sekor tu tgl sensorang kt akurium kdai tu.. keshian.. saya nak tanya ni, org kedai tu ckp, dye perlu bagi mkn sekali je, tp sy takut kura2 ni lapar ke, saket ke nnti sbb x cukup mkn.. ok ke kak lau sy bg mkn skali je?

    pas tu kak, kura2 sy ni pelek la. lau kura2 laen suke bjemur kn, tp dworg x. suke je duk dlm aer wlupun sy da bklkn batu besar2 tuk dworg duk bjemur..
    miz A.N.A recently posted..Warkah Aidilfitri Buat AwakMy Profile

    • cik tom bagi makan 2x sehari masa kecil2 dulu…sekali bagi sikit je pellet kura2 tue..sebab makan banyak2 nanti boleh sebabkan kura2 tue mati..kalau bagi sekali pun ok je masa kecil..tapi bila dah besar kura2 ni kuat makan..sehari 3 x kot…huhu..masa tue cik tom dah tukar bagi makan sayur-sayuran…

      masa kecil memang kura2 ni kurang suka berjemur..bila makin meningkat dewasa tiap2 masa nak berjemur..1 lg penyebab kura2 nie duk kat air maybe sebab xselesa..kura2 ni pemalu kalau ada orang tengok dia rasa terancam so akan duk dalam air je..nanti dah lama2 miz ana jaga..insyaAllah kura2 tue akan suka berjemur..sbb tue fitrah hidup kura2..

  24. Pingback: Penjagaan Kura-kura | Segala Soalan dan Jawapan Mengenainya | Ciktom

  25. Pingback: Tips Asas Penjagaan Kura-kura Kecil | Ciktom

  26. aya ad bele spasang kure2 ney..around smnggu la.mse bli 2 dye aktif lgy.tp lpas tkar air tros dye pjam je mte2.x bkak2 pown mate dye..td ad trbace psal kne trok anti klorin eyh dlam air dye???pas2 npe kure2 aya yunk sekor ney ske ddk ats kure2 yunk sekor lgy?npe erk???????npe?????hehehe<3

    • kalau pejam mata maybe kura2 tue xsuka air tue @air tinggi klorin..so memang kena masukkan anti-klorin dlm air..normal kura2 suka bergurau n bermain duduk atas kura2 sekor lg…huhu

  27. sekom cik tom, aisya baru beli kura kura hari ni tp taktau mcm mane nak bg die makan.. pellet tu nak tabur jek ke dalam air atau letak setempat kat dalam satu bekas jgn kasi kena air ?

    • wslm..kalau kura2 tue masih kecil lagi ciktom advice belah 2 pellet tue..ni utk mudahkan kura2 makan..pellet tue tabur je dlm air..nanti kura-kura akan makan…

  28. salam cik tom,nak tny..knape yek sejak akhir2 nie,kure2 jntan suke gigit kaki yg betina,n gigit2 cengkerang die..sy dah asingkan tkut nnt lain plak yg jadi..hehe,so ape yg patut sy wat pasnie??

    • salam..hmm sebelum ni xde masalah kura2 jantan gigit kura2 betina?dah berapa lama ye bela kura2 tue..nasihat ciktom asingkan buat sementara waktu..smggu..lepas tue cuba masukkan dalam akuarium sekali..tgk mcm mn ada perubahan x?
      1 lg guna akuarium yang macam mn ye?sebaiknya guna akuarium yang luas..ada letak batu utk tmpt berjemur..spya kura2 selesa + reduce kes kura2 jantan gigit kura2 betina..

  29. Salam…sye nk tnye actually kene bagi makan kura-kura ni mcm mne?sbb sy bru beli spasang kura-kura 2 hari lepas…mse beli tu sye tnye tuan kedai mcm mne nk bg makan…dieowg ckp bg makan 1 pallet sekali seminggu, bukan hari2.dan tukar air esk hari selepas bgi makan?erm, betul ke mcm tu?sye risau gak klu kura-kura saya nie lapar.tp klu x ikut ckp penjaga kedai tu nanti mati pulak.

    • salam…ciktom biasa bagi makan kura2 2x sehari masa kura2 ni kecil..bila makin besar ciktom akan bagi makan 3x sehari..1pallet seminggu??1st time dgr..mana cukup sekali seminggu je..nanti mati kura2…yup air sebaiknya tukar setiap hari tapi biasa kalau kura2 tue kecik lagi air takdelah kotor sgt..so boleh cuci seminggu sekali..bila dah makin mbesar mmg kena rajin cuci setiap hari..or nak mudah pkai filter dlm akuarium..

  30. aslmkm…cik tom..kura2 ley buta2 k…mata kura2 saya asyik trtutup je…np la agk nye…

  31. salam. Kak tom, sy ada bela 4 ekor kura2 kecik. Kalau kita tkr air 3x 1hari blh ke? Slps sy kasi mkn baja kura2 sy tgk airnya kotor slps 1jam kmudiannya, pastu ada baja yg xhbs c kura2 xmau mkn lg. Dia mau mkn yg baru kali hehehe. Xpe ke tkr air kerap kali dlm 1 hari. Tkt kalau2 kura2 2 rimas diangkat agkat huhu.

    • kalau rajin boleh je cuci 3x sehari..huhu…tapi seeloknya jangan terlalu kerap sangat pegang kura2 sebb suhu badan kita lain dengan kura2..

  32. assalamualaikum cik tom…sya azz.sya ada bli 2ekor kura2..3bulan lalu.sya ada tnya tuan kdai tu,apa mknn @baja y kura2 slalu mkn.jd dorg brikn sya baja kura2…tp dr hari sya bli kura2 tu,lgsung xmkn apa2 pn….sya cuba dn trus mncuba…nmun kura2 sya jugak xmkn.lma kelamaan,kura2 dah mati……kecewa sya…satu pd bf sya,dn satu pda sya.dua2 mati….tnpa pgetahuan sya….sbb kura2 y ada pd sya tu,trtggl d uma…..dn sya plak duk asrama….kechiwaaaa!!

  33. sy ad bela 2 kura2 tp sekor da mati sbab xtaw kena guna anti klorin..sedih cgt..tp yg sekor nie pon cam da nak mati da..xtaw nk wat canner da…kat kulit kura2 sy 2 ad biji2,cam sakit pas2 kulit dy cam menggelupas..masalah ap 2 ea???

  34. Assalamualaikum,cik. tom.Saya nak tanya 3 soalan.

    1)Macam mana nak kenal kura-kura jantan atau betina?

    2)Kenapa kura-kura saya tak makan pellet yang saya beli tu ye cik tom?

    3)Bolh ke bagi anak kura-kura makan sayur?

    Harap cik tom sudi menjawab. (Zawawi)

  35. slm…kwn sya ad bela kura2 ni tpi dia biar cm 2 jer…kdng2 xbg mkn pn….tukar air pn 1/ 2 mggu sekali……bau 2 xtaulh nk kta…..kesian kt kura2 2…….kura2 klu xbg mkn wpe lme dia blh brtahan?

    • xbaik..tue dah dikira menganiaya haiwan..haiwan pn makhluk Allah..kalau rasa xmampu bela minta kawan awk lepaskan di tasik atau kolam..ciktom rasa tahan seminggu kalau xmakan..

  36. Salam, cik tom sy nak tanye sy baru je beli kura-kura tadi.. tadi dia aktif tp lepas tu asyik tido je~ sy dh bagi makanan tapi dia tetap xmakan. Saya letakkan air paras ikut badan dia je tapi kurang sikit la. Cik tom kalau kita nak letak makanan biarkan je dalam air @ mcm mne ? harap cik tom dpt bantu. Sbb kura-kura sy ni kategori “baby” la jgkk.