Tutorial 3 Cara Untuk Elak Hotlinking Image dan Jimatkan Bandwith

Salam Sejahtera… Kali ini cik tom nak kongsikan Tutorial 3 Cara Untuk Elak Hotlinking Image dan Jimatkan Bandwith. Tutorial ini sambungan dari tips ke 11 dalam Tips Kurangkan Penggunaan CPU Usage/ CPU Resources. Tutorial ini berfungsi untuk menggelakkan hotlinking kepada image atau file yang terdapat dalam server hosting kita khas bagi pengguna hosting berbayar. Ianya penting bagi sesiapa yang baru bertukar kepada platform hosting berbayar untuk menggelakkan bandwith korang disedut/ digunakan oleh blog lain sewenang-wenangnya. Korang boleh pilih mana satu cara yang nak digunakan paling mudah. Cik tom guna cara ke 3.

1. Htaccess method

Buka folder root (root directory/ web root) yang mengandungi blog wordpress anda menggunakan ftp, kemudian cari file bernama .htaccess. Pada root directory blog wordpress, cari htaccess dan download untuk edit. Kalau tak ada, buat satu file baru dengan menggunakan notepad dan upload ke folder root. Sebelum mengubah apa2, sila backup dulu file .htaccess. Selepas itu, menggunakan code editor pilihan anda, tambah kod berikut ke dalam file .htacess.

file htaccess

# Disable Hotlinking
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www.)?domain.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.google.com/reader/view/.*$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.google.com/reader/m/view/.*$ [NC]
RewriteRule .*.(jpeg|jpg|gif|png)$ - [F]

Gantikan ?domain.com/ dengan url blog korang dan kemudian save file tersebut.

2. Menggunakan WordPress Plugin (WordPress Automatic Image Hotlink Protection)

Plugin ini berfungsi bagi memudahkan anda untuk disable hotlinking tanpa perlu edit file .htaccess secara manual. Hanya perlu install, activate dan masukkan butiran penting setting sahaja.

  1. Download plugin WordPress Automatic Image Hotlink Protection
  2. Upload plugin yang didownload ke WP-CONTENT> PLUGINS atau cara paling mudah, pada menu PLUGINS>ADD NEW>taip search “Hotlink Protection” dan install serta activekan.

3. Hotlink Protection menggunakan Cpanel

Cpanel mempunyai aplikasi under security bagi mencegah file hotlinking. Login pada cpanel dan lihat pada bahagian “Security” klik pada icon “Hotlink protection”.

Hotlink Protectionhotlink gambar

  1. Klik pada Enable.
  2. URL blog yang dibenarkan untuk akses gambar.
  3. Letak URL direktori/ jenis gambar untuk tujuan halang digunakan.
  4. Letak URL untuk gambar yang korang buat khas untuk pencuri bandwith (nak letak boleh tak nak pun takpe).
  5. Klik “SUBMIT”.

Manakala untuk pengguna blogspot tidak mempunyai masalah bagi bandwith sebab blogspot menggunakan platform percuma. Kalau bimbang hakcipta gambar, pengguna blogspot boleh letakkan watermark pada gambar yang ingin digunakan.

Sumber rujukan: Cara disable hotlinking dan jimatkan bandwidth

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

33 thoughts on “Tutorial 3 Cara Untuk Elak Hotlinking Image dan Jimatkan Bandwith

      • January 1, 2012 at 4:52 pm
        Permalink

        nice la ciktom…lama x mai kat sini…

        =)

        nak buat jugak laa.. hehehe

        Reply
        • January 1, 2012 at 11:29 pm
          Permalink

          xpe..ciktom pun jarang update..seminggu cuti balik kampung ni baru kencang sikit update blog..hee

  • December 5, 2011 at 12:09 am
    Permalink

    TQ cik tom…hehe..

    Reply
  • December 5, 2011 at 1:14 am
    Permalink

    huyoo macam best jew.

    Reply
    • December 5, 2011 at 9:25 am
      Permalink

      best ek?boleh la mas tukar hosting pulak pasni..

      Reply
      • December 6, 2011 at 2:59 pm
        Permalink

        cik tom,nanti kalau mas tukar url,means tak nak guna mustwaniekl,tukar baru,de pe2 effect yg hilang x?

        Reply
        • December 26, 2011 at 5:40 pm
          Permalink

          ada efek dari segi link berubah tapi ada cara untuk buat redirect/ baiki link yang error..yang lain still sama…

  • December 5, 2011 at 10:20 am
    Permalink

    tq kongsi info…….. tq sudi komen blog dela…….. tq banyak2…..

    Reply
  • December 5, 2011 at 11:52 am
    Permalink

    kena la jaga bandwith kan?
    kalau tak rugi org guna link site kita..
    nice sharing..

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:25 pm
      Permalink

      yup…sop banyak tau pasal wordpress..bila nak tukar wordpress?

      Reply
  • December 5, 2011 at 11:53 am
    Permalink

    kena la jaga bandwith kan?
    kalau tak rugi org guna link site kita..
    nice sharing..
    nota kaki: SOp pakai blogspot jer.. heheh

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:21 pm
      Permalink

      aah kena jg bandwith…kl org link abis la bandwith..xnaya2 kena topup bandwith baru..huhu..
      ala sop pakai blogspot pun mantap..kalah ciktom yang guna wordpress ni..

      Reply
  • December 5, 2011 at 12:35 pm
    Permalink

    akak tak paham la cik tom..dah pakai wp nanti tau la kot..:p

    Reply
    • December 26, 2011 at 6:14 pm
      Permalink

      betul dah tue akak..kalau pakai wp baru faham…ni xnampak depan mata sebab tue xpaham..huhu

      Reply
  • December 5, 2011 at 1:24 pm
    Permalink

    saya guna cara ketiga tu mudah sikit ..yg lain nak edit tak reti huhu

    Reply
    • December 26, 2011 at 6:13 pm
      Permalink

      sama la..ciktom pun guna cara ke 3..huhu

      Reply
  • December 6, 2011 at 3:13 pm
    Permalink

    akak yang dh lama guna domain sndiri pown x reti pasal benda2 alah ni..he he..mals nk belajar sbenarnya..miahhhaaa

    Reply
    • December 26, 2011 at 5:38 pm
      Permalink

      takpe akak..kita sama2 belajar mana yang patut…

      Reply
  • December 8, 2011 at 2:03 pm
    Permalink

    lagi safe lah ya blog kita ciktom…. tq

    Reply
  • December 8, 2011 at 9:59 pm
    Permalink

    nice info..tq..sharing is caring

    Reply
  • December 10, 2011 at 5:09 am
    Permalink

    wahh..rajinnya buat tutorial ye.. 😀

    Reply
    • December 26, 2011 at 3:00 pm
      Permalink

      buat tutorial untuk kawan-kawan blogger..

      Reply
  • December 10, 2011 at 12:27 pm
    Permalink

    baca punya baca last2 letak watermark je paling senang. citer pasal watermark ni, Rojak tak suka gambar yang watermarknya ditempek kat gambar besar2 walaupun warna watermark cair tapi masih menganggu bagi Rojak. cukuplah buat kecik je letak belah kiri/kanan kat atas atau bawah.

    Reply
    • December 26, 2011 at 2:56 pm
      Permalink

      memang watermark yang paling mudah…heee..ramai yg letak besar2 sbb kdg2 bila letak kecil kat kiri/kanan/bawah ni..ada yang amik inisiatif copy pastu cut buang watermark yg kecik tue…mengaku pic tue diorang punya..

      Reply
  • December 27, 2011 at 12:35 pm
    Permalink

    Trick yang ketiga tu paling best sebenarnya kalau dibuat betul2. 🙂

    Reply
    • December 27, 2011 at 3:52 pm
      Permalink

      aah majoriti buat yg ke 3..termasuk cik tom sendiri..

      Reply
  • March 13, 2012 at 7:19 am
    Permalink

    saya takda masalah lagi setakat ni sebab saya pakai hostgator , huhu. Thanks for information berguna.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE