Tutorial Buat Dan Ubah Ayat Linkwithin

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..


Kali ini cik tom nak share tutorial pasang widget “Linkwithin”. Sebenarnya senang je nak pasang tapi kebanyakan blogger baru agak trauma untuk memasang linkwithin sebab takut silap coding dan sebagainya. Jangan risau sebab application ni direct plugin ke blogspot/wordpress. So, sesiapa nak pasang linkwithin, sila klik SINI. Dan follow up step yang diberi semudah a..b..c.. Kalau korang masih ragu-ragu tengok tutor bawah ni.

STEP 1

Masuk website linkwithin di SINI. Akan keluar homepage linkwithin seperti dibawah. So korang isi la mana yang patut ye.


STEP 2

Follow up je arahan yang diberi seperti tutorial dalam website dan fuh siap! Tak sampai 5 minit. Tak percaya tengok pic bawah.


STEP 3 (Mengubah ayat dalam linkwithin)

Tutorial ini ialah request dari fickry blogger dari beijing. Fikk nak ubah perkataan yang biasa pada linkwithin macam ” You might also like“/”Anda juga mungkin meminati” kepada ayat sendiri macam cik tom buat ” Jom jenguk entry cik tom yang kat bawah ni jugak“. Caranya hanya TAMBAH/MASUKKAN coding kat bawah ni di depan coding yang asal ye.

<script>linkwithin_text=’AYAT YANG KORANG SUKA'</script>


Kalau sesiapa dah pernah buat tapi lupa. Cari coding linkwithin ni yang terletak dalam gadget bawah post entry korang.

****************************************

Kelebihan linkwithin ialah blogger yang baru singgah blog atau sesiapa saja boleh tengok post entry lama korang sebab linkwithin ni widget yang ada tajuk+gambar. So automatik menarik perhatian blogger untuk jenguk entry lama-lama korang. Automatik up traffic sources korang.

p/s: Sorry fikk lambat buat. Semalam godek2 coding baru jumpa kat mana sebab siyez dah lupa buat macam mana sebelum ni. hehe πŸ˜‰

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

42 thoughts on “Tutorial Buat Dan Ubah Ayat Linkwithin

  • October 31, 2010 at 5:43 am
    Permalink

    wah! syg cik tom!
    mmuacks sebijik!

    bru je nk cri mne nk tukar ayt link within.huhu

    Reply
  • October 31, 2010 at 5:58 am
    Permalink

    Thank you cik tom. boleh cuba ni. hihihi

    Reply
  • October 31, 2010 at 6:05 am
    Permalink

    hihi.. cayalah ciktom :thumbs up:

    Reply
  • October 31, 2010 at 6:05 am
    Permalink

    Yeah! Baru tahu cik tom.hehe.kuno tol zaer!haha

    Reply
  • October 31, 2010 at 6:05 am
    Permalink

    wah. cik tom tenkiu2. memang terniat pon nak tanya pasal nak buat ni. tup2 je cik tom dah boleh baca fikiran saya. hehe.

    Reply
  • October 31, 2010 at 6:07 am
    Permalink

    Owhhhh… Jutaan jutaan jutaan terima kasih tak terhingga wat Cik Tom pasai sudi buat tutorial ni…

    Fikk serius suke. Sayang Cik Tom…

    Muaahhhhhh~!!!

    Hahahaa…

    Thanks ekkk!

    (=

    Reply
  • October 31, 2010 at 6:11 am
    Permalink

    wah..rajinnyer cik Tom buat tutorial..
    gud2..
    eh..k mane mnghilangnyer shoutbOx?
    ~_^

    Reply
  • October 31, 2010 at 7:01 am
    Permalink

    dulu kami dah pernah buat tapi loading page rasa slow sikit, tapi senang org nk tgk post2 yg lepas..:)

    Reply
  • October 31, 2010 at 7:15 am
    Permalink

    x gune linkwithin.. hehe.,. papepun nice tutoo ^^
    i follow uuu

    Reply
  • October 31, 2010 at 8:13 am
    Permalink

    thnx cik tom sudi dtg ke blog sy yg serba kekurangn tu..heheh..

    nice tutorial~~

    Reply
  • October 31, 2010 at 8:25 am
    Permalink

    rajin betul la cik tom ni..
    akak tak pandai buat tutorial ni..blog pun tak canggih kan..
    tu pasal tak berani buat.hehehhe

    Reply
  • October 31, 2010 at 8:44 am
    Permalink

    cik tom syg!
    hehe..shud da bce tutorial nih..
    da try tp xkua..xtaw clap kt mne.
    hehe ^^

    Reply
  • October 31, 2010 at 8:46 am
    Permalink

    ahaha.bru kua ^^

    cik tom..lau nk buat scroll tu cne eyh?

    blog shud ase cm semak je..

    Reply
  • October 31, 2010 at 9:18 am
    Permalink

    Tom..p mana…ellen blm sempat update..nemo dan daddy demam la..jap lagi bru update,..huhu…on Ym..heheh

    Reply
  • October 31, 2010 at 9:22 am
    Permalink

    akak pn dh buat linkwithin tu cuma tak tukar ayat sendiri..nk buat jugak lah..hehe

    Reply
  • October 31, 2010 at 9:37 am
    Permalink

    linkwithin ni agak bagus kan πŸ˜€

    Reply
  • October 31, 2010 at 9:57 am
    Permalink

    owh senang je.. nnt bleh la try buat.. hehe

    Reply
  • October 31, 2010 at 10:44 am
    Permalink

    wahhh..cik tom boleh jadi tutor IT ni….

    Reply
  • October 31, 2010 at 10:46 am
    Permalink

    cik tom..terkial2 cari shout box ni.. mana contest darkbatman?? xjoin ke??

    Reply
  • October 31, 2010 at 11:28 am
    Permalink

    letak jangan taik letak. best ooo… termalu sendiri bila terlihat entry lama kua kat situ hik3

    Reply
  • October 31, 2010 at 11:51 am
    Permalink

    nak shoutmixx!!!!:(

    Reply
  • October 31, 2010 at 5:16 pm
    Permalink

    hhihihi..ifa dh penah wat dh tutorial nie…ntah ble ntah..nice la ciktom!tolong kawan2!hihi

    Reply
  • October 31, 2010 at 7:43 pm
    Permalink

    nice tutor..rajinnya..

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:58 am
    Permalink

    testing..

    Tomato Gurl’s Life

    Reply
  • November 1, 2010 at 5:20 am
    Permalink

    waaaaa thanx bagi tips yang tukar ayat tuh heeeeee πŸ˜€ πŸ˜€

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:00 am
    Permalink

    nice tips!!! nas nak cube la nie πŸ™‚

    Reply
  • November 1, 2010 at 11:34 am
    Permalink

    hohhh….
    dni baca balik komen dni…

    miaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa typo hape kobondo tuh nak cakap letak janngan tak letak tapi tulis letak jangan taik letak. gilakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    malu dowhhhhhhhhhh.. dni si typo. wakakakaka :p

    Reply
  • November 1, 2010 at 12:40 pm
    Permalink

    hehehe.. dah jadi.. lalala~

    tenkiu cik tom πŸ˜›

    Reply
  • November 6, 2010 at 8:34 am
    Permalink

    ada pon k chun dengan ini nak com cik tom namploh kali tanpa behenti atas ajaran ini. tengs lalink

    Reply
  • November 6, 2010 at 4:43 pm
    Permalink

    Alhamdulillah, jadi jugak. πŸ˜‰

    Reply
  • November 6, 2010 at 6:41 pm
    Permalink

    @Zaer!!: ye ke br tau or buat xtau??hihi..

    Reply
  • December 25, 2010 at 12:48 pm
    Permalink

    thanks cik tom…=]

    Reply
  • April 5, 2011 at 2:02 am
    Permalink

    tenkiu bery bery much cik tom :))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE