Tutorial Buat DropDown Menu Untuk Listkan Entry










Salam semua. Kali ni cik tom nak share entry tutorial cara nak buat drop down menu untuk listkan entry yang direquest oleh cik ida. Contoh drop down menu ni ialah seperti pada menu tab tutorial dan juga menu tips blogging cik tom.

Caranya korang just masukkan coding dibawah ke mana-mana bahagian entry/sidebar atau pages yang korang sukai.

<form>
<select name="menu" onchange="window.open(this.options[this.selectedIndex].value,’_blank’)" width="200"> <option>PILIH AYAT YANG KORANG SUKAI</option>
<option value="LINK 1">TAJUK ENTRY 1</option>
<option value="LINK 2">TAJUK ENTRY 2</option>
</select></form>

**untuk tambah link dan entry lain, korang just copy code ni berulangkali <option value="LINK ">TAJUK ENTRY </option>

credit pada padin yang ajar cik tom buat dropdownmenu.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

30 thoughts on “Tutorial Buat DropDown Menu Untuk Listkan Entry

  • January 15, 2011 at 6:45 pm
    Permalink

    thnx for sharing ciktom.. =)

    EP3 – Khurafat Volume 2

    Reply
  • January 15, 2011 at 10:13 pm
    Permalink

    Salam cik Tom, Haa tepat pada masanya…dah lama tertanya-tanye camne cik Tom buat form list tuu…nak cube jugak laa, hehehe

    My recent post Lie To Me

    Reply
  • January 15, 2011 at 6:50 pm
    Permalink

    Salam cik tom..emm tutorial baru..banyak yg saya dah bjaya buat tapi smlm saya tpaksa sampai 2 jam mhadap satu tutorial yg panjang..lg 1 kne plak buat ujikaji balik..hihihi..emm psl kontes 2..saya nak uat kontes artikel pilihan junko..Mybe akan kuar pada tarikh 20hb nie..cik tom nk jadi pengadil bersama x?..tp banyak keje la kot..huhuhu..2 pun kalo cik tom sudi..nk cik tom tolong promote jgak smbil2 tue..

    Reply
  • January 15, 2011 at 6:59 pm
    Permalink

    tgk rmai yg guna ni, rupenye buat cmni

    🙂

    Reply
  • January 15, 2011 at 7:25 pm
    Permalink

    huhu..
    yang ni mamat paham cik tom..

    Reply
  • January 15, 2011 at 7:42 pm
    Permalink

    menarik.Thanx for sharing cik tom =)
    cik tom tak habis kursus lagi ek?Rindu la..=(

    Reply
  • January 16, 2011 at 12:17 am
    Permalink

    eerr…coding?da seram sejuk ni…takut jadi cam dulu…tapi nak try gak….tq Cik Tom..

    Reply
  • January 16, 2011 at 12:20 am
    Permalink

    time kacih cik Tom atas sharing 2..
    nnt sy nk wt..hehe..

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:03 am
    Permalink

    cepat2 cuba tutorial ni 😉

    Reply
  • January 16, 2011 at 1:30 am
    Permalink

    nak tanya boleh cik Tom?…macam mana nak buat kotak utk letak code html tuu?…sbb kadang2 nak buat entry tutorial perlu letak code2 camtuu…

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:09 am
    Permalink

    @miszlullaby: cik tom kursus untuk 6 bulan tau sayang…bukan sekejap je…huhuhu..

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:17 am
    Permalink

    @ JUNKO-EL-HIDA: erm syarat kontes tue kena pilih entry dr blog junko ek??ok je..tp sebaiknya perbanyakkan dulu entry dlm blog junko supaya dpt menarik perhatian blogger utk memilih pelbagai jenis entry pilihan…1lg supaya pas contest pun diorang akan tetap loyal pada blog junko…

    sekadar pndgn n cdgn cik tom..

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:19 am
    Permalink

    kepada semua, sama2 dan selamat mencuba ^_^

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:35 am
    Permalink

    gitu je??
    senang je la ye..
    terima kasih cik tom..

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:10 am
    Permalink

    @CIK TOM
    -oic…TQ cik Tom…serius x tau nak buat lagi…nie baru nak tgk2 tutorial tuu

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:54 am
    Permalink

    weee..saya dtg lagi..xla..bukan artikel dr blog saya..tp artikel masing2..mksdnya entri terbaik dr blog masing2..tue la contest yg saya akan adakan..4 hari lagi kuar la..

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:48 pm
    Permalink

    terharu nu terharu sgt2 !! hehe,, ida ingatkan ciktom x pasan msg ida,, maceh ciktom !! ida baru nak buat ni ,, hehe bru sempat on9,, (kembali guna brdbnd bila dh balik u,, adeyh)

    Reply
  • February 3, 2011 at 7:27 pm
    Permalink

    Terima kasih cik tom..jadi…

    cik tom..msalah tab mamat tu cmne?adakah sebab read more…page mamat tu tak jadi..

    Reply
  • March 12, 2011 at 4:18 pm
    Permalink

    Cik tom haritu sy da cuba buat java lamp pastu jadi!Then sy ingt nk masukkan drop menu yg macam cik tom buat untuk listkan entry
    "dalam" tab menu lava lamp…mcm cik tom buat..cene ek?

    Reply
  • April 4, 2011 at 7:22 pm
    Permalink

    @bella luna; sori ye..cik tom xberapa faham soalan bella..kalau nak buat drop menu utk list entry…bella just follow step dalam entry ni..or pe mksd soalan sbnr bella ek…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE