Tutorial Cara Buat Entry Autopublish

Cik tom nak kongsikan tutorial cara nak buat entry autopublish. Tutorial ini request dari blogger pinqib. Mungkin kebanyakan blogger cakap dah tahu buat tapi masih ramai blogger yang tidak tahu cara nak buat entri autopublish ini. Banyak kelebihan buat post autopublish iaitu kita boleh set pada bila-bila masa kita nak publish sesebuah post entry terutamanya jika nak publish lebih dari 1 entry sehari atau nak publish entry di waktu kita busy. Macam cik tom suka autopublish entry. hihi ^_^

STEP 1

Taip entry seperti biasa di “new post”.

STEP 2

Apabila sudah siap menaip entry,


1) Sila klik “post options”.

2) Kemudian set kan pada tarikh dan masa bila yang korang nak entry tue di publish.
*** untuk yang new editor, tick kan “schedule at” sebelum set tarikh dan masa autopublish.

3) Klik “publish posts”.

4) Akan keluar notis; Your post will be automatically published on dd/mm/yy at hh:mm [email protected]
***hati-hati dengan setting tarikh iaitu hari/bulan/tahun @ dd/mm/yy dan juga [email protected]


Gambar langkah autopublish untuk new/updated editor


Gambar langkah autopublish untuk old editor


Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

29 thoughts on “Tutorial Cara Buat Entry Autopublish

  • March 7, 2011 at 4:48 am
    Permalink

    Bagusnye..
    Ade yg tak tahu kan?
    Nasib baik aku tahu.. Hahahaha..

    Entry Terbaru : Cantik Itu Subjektif

    Reply
  • March 7, 2011 at 4:41 am
    Permalink

    pehh..dulu mmg nk wt sticky post.heee.tp xjadik lak.thnks sharing cik tom!:)

    Reply
  • March 7, 2011 at 4:44 am
    Permalink

    Baru Ammar tahu…terima kasih Cik Tom

    Reply
  • March 7, 2011 at 4:58 am
    Permalink

    ohh
    begitu
    baru hamba mengertie..
    heheheh

    Reply
  • March 7, 2011 at 5:25 am
    Permalink

    hihihihi… bagus untuk newbie .. nak tya skit cam ner nak wat caption gambar templates blog…

    Reply
  • March 7, 2011 at 5:25 am
    Permalink

    salam
    betul tu cik tom, ramai lagi y tak tahu, ada juga y tanya syira, abru je draf,,tak publish lagi…hehe..

    Reply
  • March 7, 2011 at 5:55 am
    Permalink

    tq sayang…hihi

    Reply
  • March 7, 2011 at 6:07 am
    Permalink

    suka jugak baut entry yg auto publish ni. teeheee.

    Reply
  • March 7, 2011 at 6:13 am
    Permalink

    sangat sesuai bagi blogger yang menghasilkan entry yang banyak setiap hari…

    Reply
  • March 7, 2011 at 6:40 am
    Permalink

    dah lama cari tuto ni tapi tak tau nak buat.
    tengs ye cik tom

    Reply
  • March 7, 2011 at 7:15 am
    Permalink

    dulu penah try wat tp tak jadi..
    nti nak try tuto cik tom lak lah.. thanx 😀

    Reply
  • March 7, 2011 at 8:02 am
    Permalink

    akak pun boleh kata hari2 buat entry autopublish..
    maklum la..sibuk..
    hhehhe

    Reply
  • March 7, 2011 at 8:12 am
    Permalink

    akak pom pernah buat dua ke tiga kali dulu..

    tapi skrg mcm xde idea sb kebizian..mengarang fresh dr ladang ajo..

    btw..tq info ni cik tom..sgt berguna auto publish nih..hehe

    Reply
  • March 7, 2011 at 9:23 am
    Permalink

    tak tahu pasal ni,nak buat gak la.heheee

    Reply
  • March 7, 2011 at 12:54 pm
    Permalink

    haaa… lepas ni, bole la sy praktikkan kalau perlu.. tq cik tom for sharing~

    btw, trime kasih cik tom sbb singgah dan follow blog sy, sy dah follow cik tom lama dulu.. heee

    Reply
  • March 7, 2011 at 2:05 pm
    Permalink

    owh mcm nk buat sticky post juga kan? cuma satu je masalah.. iaitu takde idea nk buat post byk2.. hehe

    Reply
  • March 9, 2011 at 1:28 pm
    Permalink

    Dulu jenuh Shag cari macam mana nak buat auto publish. Asek simpan dalam draft. Bila ada masa baru publish. hehe 😛

    Reply
  • March 10, 2011 at 5:03 pm
    Permalink

    cik tom..nape sya nak wat autopost xleh..kdang2 jadi kadang2 x..tolong cik tom..

    Reply
  • April 4, 2011 at 10:27 am
    Permalink

    @kam_hafiz: cik tom tak pasti sbb ade jgk kawan blogger yg lain ckp xmenjadi..ade yg bgth sbb theme yg dipilih tp cik tom xsure pe sbb sbnrnya…sori ye…

    Reply
  • April 4, 2011 at 12:24 pm
    Permalink

    hehe..bru tau..thanks cik tom ^_^
    love you

    Reply
  • April 4, 2011 at 12:24 pm
    Permalink

    hehe..bru tau..thanks cik tom ^_^
    love you

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE