Tutorial Cara Buat Fan Page Blog di Facebook (UPDATED)

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Sejak cik tom pasang fan page facebook untuk blog Tomato Gurl’s Life, ada yang bertanyakan macam mana cara nak buat fan fage tue jugak. So, cik tom just ajar secara rawak di blog masing-masing camtu je dan ada yang buat tak menjadi. Maaf cik tom memang tak dapat nak share mana2 link tutorial sebab tue cik tom buat hasil try dan error je tanpa merujuk mana-mana tutorial.

So. di sini cik tom amik kesempatan nak share cara cik tom buat fan page blog. Harap korang dapat faham dan follow. Jom tengok tutorial cara buat tutorial fan page facebook ni;




STEP 1


1) Korang klik buka fan page blog cik tom di sidebar sebelah kanan ni.

2) Klik “Create A Page” dibawah kotak link di sebelah kiri di dalam fan page blog cik tom seperti gambar dibawah.


STEP 2



1) Sila pilih “Official Page” dan isi kan pertanyaan yang diberikan.

2) Untuk “Create A Page for a“, cik tom pilih “public figure

3) Untuk “Page Name“, Isi nama fan page yang korang nak letakkan.

4) Tickkan pada facebook agreement.

5) Klik ” Create Official page” seperti gambar dibawah.


STEP 3


1) Taraa siap la korang punya fan page blog.

2) Sila upload gambar sama ada “Upload an image from computer” or “Take picture via webcam

3) Klik “Edit Page” untuk masukkan information berkenaan blog.





STEP 4


Sila copy url fan page blog korang seperti mana yang ditunjukkan dalam kotak warna merah seperti gambar di bawah;



STEP 5

Klik “Add Like Box” untuk buatkan kotak nak promote fan page ni seperti yang cik tom punya kat sidebar “Feel Free To Like It“.


STEP 6

Sila paste kan url blog yang di copy dari STEP 4 ke dalam kotak ” Facebook page URL“. Amaran ini step paling penting sekali tau. Kalau silap url, silap la semua coding berikutnya.



STEP 7


1) Bila berjaya masukkan url yang sebenar. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama pada nama fan page blog korang seperti yang ditunjukkan di kotak warna merah di dalam gambar di bawah.

2) Untuk yang cik tom box kan warna purple tue, sila korang adjust mengikut kesukaan korang.

“width”=lebar box fan page

“color sheme”=warna box fan page

“connections”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page

“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.

“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.

3) Segala apa yang korang adjust akan di preview di sebelah yang cik tom box kaler merah.

4) Puas hati, sila klik “Get Code




STEP 8


1) Akan keluar pop-out “Your Like Box Plugin Code“. Sila copy kan code di dalam box ” iFrame“.

2) Korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget>copy code didalam ruangan gadget.

3) Save.

4) Preview blog

So, itu la step-step yang cuba cik tom tunjukkan satu persatu bersama gambar supaya korang mudah faham. Selamat mencuba ye. Kalau ada step yang tak faham or silap sila tegur ye.

Pada sesiapa yang request tutorial lagi tue, kalau nak cepat sila google tutorial lain ye. Kalau sudi tunggu next entry for tutorial sebabnya blog ni bukan blog tutorial. Tapi ini sekadar perkongsian ilmu bersama kawan-kawan πŸ˜‰

UPDATE 20/11/2010

SOALAN 1: kenapa kat tengah masih ade kotak ehh… tak tanda show stream masih ade kotak lagi??

SOALAN 2: saya dh buat tutor ni,tp kenapa xjadi mcm cik tom punya?dia tinggi..saya dh hide stream n view dia mcm cik tom nyer..tp bila copy code letak kat widget,jadi gitu..xcun la byk space..

JAWAPANNYA:

Pergi pada coding fan page. sila ejas di coding ye..dengan tukarkan coding..

“stream=true”

kepada

“stream=false”

SOALAN 3: Dah menjadi fan page tapi besar atau panjang size kotak fan page tue pada blog. Macam mana nak kecilkan?

JAWAPANNYA;

Korang tukar coding”height:587px’ kpd size “height:200px” kalau korang nak size betul2 cam cik tom buat..tapi kalau korang nak adjust size lain pun boleh. Ikut keselesaan masing2.

p/s: Jenuh nak tunggu upload satu gambar berjam2. Sila la like fan page blog cik tom ye. Autopost. Tuan blog dah tidur. Zzzz~

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

76 thoughts on “Tutorial Cara Buat Fan Page Blog di Facebook (UPDATED)

  • October 28, 2010 at 7:09 pm
    Permalink

    hihi..Ml da wat da..ML like fb cik tom.=D…cik tom,cik tom nak tau tak,kalo kat rusia,tomato ni dipanggil pamidor.hehe=)

    Reply
  • October 28, 2010 at 11:51 pm
    Permalink

    semudah A…..B……….C!

    Reply
  • October 29, 2010 at 12:12 am
    Permalink

    cik tom..

    akak baru semalam create fan page ni..senang nk kongsi apa2 kat situ..sape2 pun blh upload gambar or link kt uols rasa menarik & tertarik selagi tidak melanggar agama…

    meh la cik tom join sekali..akak pun dh jon community cik tom… πŸ˜‰

    Reply
  • October 29, 2010 at 12:18 am
    Permalink

    Weehuu.. Fan Page.. Nak buat ato xdak.. nak buat ato xdak.. hmm.. tora2 mera saja nehi ho.. pyar chupke na jane ho.. eh? hehe..

    Reply
  • October 29, 2010 at 12:28 am
    Permalink

    entry ni bnyk mmbantu saya ciktom…
    ciktom akan lihat satu fan page pada blog saya nanti..
    tp fan page tu lain sikit..
    bukan fan page blog…

    hehe…tq ciktom.

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:23 am
    Permalink

    Memang sangat rajin Cik Tom ni.. mana tak nyer, dia boleh buat panjang2 macam ni tunggu nak upload segala bagai.. sangat gigih. hoho… nak buat jugak..

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:30 am
    Permalink

    tq tutorial nih..kalu berani try n error..akak akn buat..hehe

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:40 am
    Permalink

    rajin cik tom buat tutor

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:40 am
    Permalink

    thx 4 da info yang sangat2 berguna nie. keep it out dude πŸ™‚
    thx!!

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:07 am
    Permalink

    bgus..amal jariah..hehehe

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:51 am
    Permalink

    Dah like dah cik Tom..
    Mlslah nak buat fan page ni..
    Rs cm x popular..
    Ngee.. πŸ™‚
    [Stetment tak boleh blah]

    Reply
  • October 29, 2010 at 3:35 am
    Permalink

    pergh! dalam tidur pun bleh buat n3 tutorial.hebat cik tom ni.hehe

    Reply
  • October 29, 2010 at 4:21 am
    Permalink

    wah..bagusnyer tutorial ni, mcm tahu2 emiey tgh blur nk wt bnda ni..
    emiey dh wat, tp de prob kt show stream..emiey xnk la show sume xtvt sb mkn ruang, tp emiey tick k xtick..same je, camne ek cik tOm?huhu, hrp cik tOm phm sklan emiey
    ~_^

    Reply
  • October 29, 2010 at 4:39 am
    Permalink

    thanks cik tom..nana nak buat tapi untuk fan page lain..

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:23 am
    Permalink

    Aik..
    Td aku rs cm aku dah bc bbrpa jam yg lps entry ni..
    Kuar lg ke?
    Aiyooo..
    Dan aku jd 1st komentar td..
    Erm..

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:36 am
    Permalink

    nice sharing πŸ™‚ cik tom

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:44 am
    Permalink

    @miszlullaby: tenkiu dear..hihi..wah pamidor..i loike it πŸ˜‰

    @AHMAD SYUKRY MOHAMED: tahniah dah berjaya..hehe..

    @ Aretikz: ala buat fan page nak promote blog dalam facebook..hihi..erk pe maksudnya tue??xpaham..

    @amni: jom buat..meriahkan blog dalam fb..

    @sarah: cuba dulu akak..mudah je ni..cik tom dah tunjuk 1-1 stepnya πŸ˜‰

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:48 am
    Permalink

    @mrs jamal: rajin selagi ada pertanyaan dan berkemampun akak πŸ˜‰

    @Ahmad Shafiq Bin Othaman: ur welcome dear πŸ˜‰

    @alinac lover: ni kira amal jariah jugak ker??hehe..

    @d_tieah: buat fan page ni x semestinya untuk glamer/rasa diri glamer..macam cik tom langsung tak glamer…tp cik tom buat sbgai promotion blog cik tom di fb πŸ˜‰

    @Mr PenyuBiru: hahahha..yelah tue ;P

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:49 am
    Permalink

    @β™₯– emieysandra –β™₯: cik tom paham soalan emiey…if xmenjadi kalau tick buang stream tue..emiey boleh edit kat coding yang emiey copy tue dengan tukarkan coding;

    "stream=true"

    kepada

    "stream=false"

    cuba ye..tak dpt sila bgth..

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:51 am
    Permalink

    @nana: ur wlcm..step ni boleh di apply mana2 jenis fan page lg..xsemestinya blog..huhu

    @tieah: haha…entry ni di update waktu publish la yunk..bg sesapa yg br on9 alert..huhu

    @sop: tenkiu..sop dah lama buat..siap ada tweet lagi..hihi

    Reply
  • October 29, 2010 at 6:58 am
    Permalink

    tak kedekut ilmu lu ni derr..hehehe

    Reply
  • October 29, 2010 at 7:00 am
    Permalink

    TQ Cik Tom ^ ^

    Reply
  • October 29, 2010 at 7:14 am
    Permalink

    @linglung: watpe kedekut ilmu..bila berkongsi ilmu yang ada lagi bertambah berkat..hik3 ;D

    @sumandak: ur welcome πŸ˜‰

    Reply
  • October 29, 2010 at 8:05 am
    Permalink

    wah senangny cik tom… FA nk buat jg la..:)

    Reply
  • October 29, 2010 at 8:09 am
    Permalink

    eh senang jer ye… ingatkan susah tadi…..

    i 4llow uuu

    jom kita tukar2 link

    Reply
  • October 29, 2010 at 8:23 am
    Permalink

    @Fantastic Ajane: Jom buat..hehe..nati cik tom like πŸ˜‰

    @AngahSayang2314: memang senang…cuba la..tenkiu..nati cik tom singgah blog angah ye..

    Reply
  • October 29, 2010 at 8:46 am
    Permalink

    wah..
    ramai jugak yang dah ade benda alah ni ye..
    akak je tak buat2 lagi..
    dah cybe tapi tak jadi..
    satgi akak cube lagi..terima kasih cik tom..

    Reply
  • October 29, 2010 at 8:52 am
    Permalink

    @diana: yup ramai dah ada..macam 1 promotion blog kat fb..jom la buat akak..cuba ye..kalau tak jadi bgth part mana yang melekat tue..huhu

    Reply
  • October 29, 2010 at 9:05 am
    Permalink

    thanks for the info cik tom. boleh cuba tutorial ni. hehe πŸ™‚

    Reply
  • October 29, 2010 at 10:22 am
    Permalink

    kekeke..lepas ni cik tom leyh la tukar nama cik pamidor.=D…oh ye..kalo tomato paste…kitorg panggil tomatnaya pasta..hihi.

    Reply
  • October 29, 2010 at 11:49 am
    Permalink

    saya xde fans

    jd xpe kot. hehe

    bia saya sj jd fans cik tom

    Reply
  • October 29, 2010 at 12:12 pm
    Permalink

    nice..hmm..tp tak pasti lagi..nak buat ke tak nak.hmm..

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:02 pm
    Permalink

    pergh..tomato…baru je buat 20 oktober je da 103 orang likes termasuk aku…hehhehe..cayalah…aku da 4 bulan buat cuma 160+ je yg likes..hehehe….

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:02 pm
    Permalink

    teringin jugak nak buat…takut tak menjadi jer..hehe

    Reply
  • October 29, 2010 at 1:21 pm
    Permalink

    cara yang sama mcm kami buat..:)

    Reply
  • October 29, 2010 at 2:14 pm
    Permalink

    @Miza Yusof: selamat mencuba πŸ˜‰

    @miszlullaby: cik pamidor~best nama tue..tenkiu yunk!

    @Poyaty:ala ni bukan fungsi sebagai fans blog la..tp nak promote blog kat fb la yunk!

    @haszuraidah ishak: buat la boleh promote blog!

    @nas: ala biasa2 je kot like sebagai bg sokongan..hebat pe ur blog dah 160++..

    @sweetsl: akak buat je dulu..jadi x jadi kemudian cerita..huhu

    @LiFe KaMi: fuuh..maknanya betul la ek..alhamdulillah πŸ˜‰

    Reply
  • October 30, 2010 at 12:49 am
    Permalink

    thanx cik tom. da bookmark just in case kalau hana nak buat fanpage untuk blog. btw, nak tanya ni, kalau ada orang like blog kita, and kalau kita klik fb diorang..kita boley view tak diorang punya profile? semua lah gambar ke wall ke..? ke private?

    reply kat blog hana eeyy cik tom. πŸ™‚

    Reply
  • October 30, 2010 at 1:06 am
    Permalink

    dni teringin nak wat tapi dni tak ado FB ;p

    Reply
  • October 31, 2010 at 5:48 am
    Permalink

    @anna boleyn: ur wlcm dear..dah reply at ur latest entry…jawab juga kat sini..erm semua private tak boleh tengok sebab diorang hanya like. bukannya jadi kawan kat fb πŸ˜‰

    @dni: owh xde fb tp ada twitter kan..hehe..

    Reply
  • October 31, 2010 at 5:48 pm
    Permalink

    tima kasih cik tom… dah buat dah… tapi kenapa kat tgh masih ade kotak ehh… tak tanda show stream masih ade kotak lagi…

    Reply
  • October 31, 2010 at 6:00 pm
    Permalink

    @wanzi: kalau xmenjadi walapun tak tick stream..sila ejas di coding ye..dengan tukarkan coding..

    "stream=true"

    kepada

    "stream=false"

    cuba ye..tak dpt sila bgth..

    Reply
  • November 5, 2010 at 9:32 am
    Permalink

    salam cik tom..saya dh buat tutor ni,tp kenapa xjadi mcm cik tom punya?dia tinggi..saya dh hide stream n view dia mcm cik tom nyer..tp bila copy code letak kat widget,jadi gitu..xcun la byk space..

    Reply
  • November 5, 2010 at 10:12 am
    Permalink

    @Dumpisz World's: akak..sila cuba cara yang cik tom ajar ni ye..pergi padaa coding fb fan page yg akak dah save di sidebar tue….

    sila ejas di coding ye..dengan tukarkan coding..

    "stream=true"

    kepada

    "stream=false"

    cuba ye..tak dpt/tiada perubahan sila bgth..

    Reply
  • November 5, 2010 at 10:21 am
    Permalink

    salam cik tom! dah boleh..tp dia panjang cket..xpelah..da ok la tu..thanks byk2 ya cik tom cute!

    Reply
  • November 5, 2010 at 10:31 am
    Permalink

    @Dumpisz World's: akak tukar coding"height:587px' kpd size "height:200px" kalau akak nak size betul2 cam cik tom buat..tp kalo nak ejas2 lain size pun boleh..

    Reply
  • November 21, 2010 at 8:53 am
    Permalink

    thanks cik tom. dah boleh buat πŸ™‚

    Reply
  • December 5, 2010 at 6:44 am
    Permalink

    salam cik tom…hehehe..akak dah buat dah…jadi dah pun..tq ye..
    tapi akak nk tanya lg 1..kat bawah bla kita buat carian mcm cik tom dia naik :
    Tomato Gurl's Life
    community

    tapi yg akak dia naik mcm ni:
    Kelab blogger my blog my story
    orang:

    mcmana akak nk bg jd mcm cik tom?
    akak nk kat bawah tu dia naik community…

    akak minta tlg ye…nanti dah bleh tlg bgtau akak ye..akak mengharap sgt2 cik tom bleh tlg ye…

    Reply
  • December 8, 2010 at 1:23 am
    Permalink

    @Tomato Gurl's Life : ciktom akak dah share ke fb fanpage tomato gurl's life dah…tngk ye…klu tak dpt bgtau ye…bleh akak send skali lg..

    Reply
  • January 1, 2011 at 2:47 am
    Permalink

    sy pun baru buat fan page ni

    Reply
  • January 4, 2011 at 5:20 am
    Permalink

    tank s tak coba dulu y nanti kalau g bisa tak tanya2

    Reply
  • January 15, 2011 at 4:53 pm
    Permalink

    @haiqal: cik tom dah terjah blog awak..tgk coding blog mmg betul..cdgn cik tom awak adjust pada coding height…cuba buat coding height tue jadi "200px"…macam mana??dapat x..

    Reply
  • January 15, 2011 at 4:53 pm
    Permalink

    @haiqal: cik tom dah terjah blog awak..tgk coding blog mmg betul..cdgn cik tom awak adjust pada coding height…cuba buat coding height tue jadi "200px"…macam mana??dapat x..

    Reply
  • February 4, 2011 at 4:44 pm
    Permalink

    TQ cik tom. i LIKE u!

    Reply
  • March 3, 2011 at 12:26 pm
    Permalink

    mekaseh cik tom tom..name kamu spt name kucing jiran sy..tp name die takde "cik"

    Reply
  • March 11, 2011 at 3:15 pm
    Permalink

    tenkiu…dh berjaya buat…muahh cik tom sebijik..

    Reply
  • April 8, 2011 at 9:20 pm
    Permalink

    che tom….xjd la…..
    hmm…dia xkluar pun …bila preview kluar find us on fb jer…salah kat mna ek??
    Jom baca entri terkini nabila …Selamat Ulang Tahun SayangMy Profile

    Reply
    • April 9, 2011 at 2:30 am
      Permalink

      cik tom dah jenguk blog nabila tadi…
      menjadi je fan page yang nabila buat…
      ciktom dah siap like lagik..hee…
      tahniah ye..

      Reply
  • June 23, 2011 at 12:54 pm
    Permalink

    sangat membantu. i like cik tom..

    Reply
  • September 6, 2011 at 1:43 pm
    Permalink

    Hai Tom..ellen ambil idea kat sini ya…thanks…

    Reply
    • November 28, 2011 at 10:40 am
      Permalink

      sama juga cuma coding tue copy masuk dalam widget blog utk sidebar…

      Reply
  • February 15, 2012 at 12:15 am
    Permalink

    sangat2 membantu.. terima kasih ciktom

    Reply
    • February 19, 2012 at 4:45 am
      Permalink

      alhamdulillah baguslah..sama2 puanema.

      Reply
    • April 22, 2012 at 12:51 am
      Permalink

      alhamdulillah bagus dan tahniah…good luck!smoga jd blog yg mantap!happy blogging..

      Reply
  • December 16, 2015 at 11:22 am
    Permalink

    Info Yang sangat Bermanfaat Ciktom Untuk Mendatangkan Visitor

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE