Post navigation

Tutorial Cara Buat Fan Page Blog di Facebook (UPDATED)

Posted on by

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…..

Sejak cik tom pasang fan page facebook untuk blog Tomato Gurl’s Life, ada yang bertanyakan macam mana cara nak buat fan fage tue jugak. So, cik tom just ajar secara rawak di blog masing-masing camtu je dan ada yang buat tak menjadi. Maaf cik tom memang tak dapat nak share mana2 link tutorial sebab tue cik tom buat hasil try dan error je tanpa merujuk mana-mana tutorial.

So. di sini cik tom amik kesempatan nak share cara cik tom buat fan page blog. Harap korang dapat faham dan follow. Jom tengok tutorial cara buat tutorial fan page facebook ni;




STEP 1


1) Korang klik buka fan page blog cik tom di sidebar sebelah kanan ni.

2) Klik “Create A Page” dibawah kotak link di sebelah kiri di dalam fan page blog cik tom seperti gambar dibawah.


STEP 2



1) Sila pilih “Official Page” dan isi kan pertanyaan yang diberikan.

2) Untuk “Create A Page for a“, cik tom pilih “public figure

3) Untuk “Page Name“, Isi nama fan page yang korang nak letakkan.

4) Tickkan pada facebook agreement.

5) Klik ” Create Official page” seperti gambar dibawah.


STEP 3


1) Taraa siap la korang punya fan page blog.

2) Sila upload gambar sama ada “Upload an image from computer” or “Take picture via webcam

3) Klik “Edit Page” untuk masukkan information berkenaan blog.





STEP 4


Sila copy url fan page blog korang seperti mana yang ditunjukkan dalam kotak warna merah seperti gambar di bawah;



STEP 5

Klik “Add Like Box” untuk buatkan kotak nak promote fan page ni seperti yang cik tom punya kat sidebar “Feel Free To Like It“.


STEP 6

Sila paste kan url blog yang di copy dari STEP 4 ke dalam kotak ” Facebook page URL“. Amaran ini step paling penting sekali tau. Kalau silap url, silap la semua coding berikutnya.



STEP 7


1) Bila berjaya masukkan url yang sebenar. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama pada nama fan page blog korang seperti yang ditunjukkan di kotak warna merah di dalam gambar di bawah.

2) Untuk yang cik tom box kan warna purple tue, sila korang adjust mengikut kesukaan korang.

“width”=lebar box fan page

“color sheme”=warna box fan page

“connections”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page

“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.

“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.

3) Segala apa yang korang adjust akan di preview di sebelah yang cik tom box kaler merah.

4) Puas hati, sila klik “Get Code




STEP 8


1) Akan keluar pop-out “Your Like Box Plugin Code“. Sila copy kan code di dalam box ” iFrame“.

language:MS">2) Korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget>copy code didalam ruangan gadget.

3) Save.

4) Preview blog

So, itu la step-step yang cuba cik tom tunjukkan satu persatu bersama gambar supaya korang mudah faham. Selamat mencuba ye. Kalau ada step yang tak faham or silap sila tegur ye.

Pada sesiapa yang request tutorial lagi tue, kalau nak cepat sila google tutorial lain ye. Kalau sudi tunggu next entry for tutorial sebabnya blog ni bukan blog tutorial. Tapi ini sekadar perkongsian ilmu bersama kawan-kawan ;)

UPDATE 20/11/2010

SOALAN 1: kenapa kat tengah masih ade kotak ehh… tak tanda show stream masih ade kotak lagi??

SOALAN 2: saya dh buat tutor ni,tp kenapa xjadi mcm cik tom punya?dia tinggi..saya dh hide stream n view dia mcm cik tom nyer..tp bila copy code letak kat widget,jadi gitu..xcun la byk space..

JAWAPANNYA:

Pergi pada coding fan page. sila ejas di coding ye..dengan tukarkan coding..

“stream=true”

kepada

“stream=false”

SOALAN 3: Dah menjadi fan page tapi besar atau panjang size kotak fan page tue pada blog. Macam mana nak kecilkan?

JAWAPANNYA;

Korang tukar coding”height:587px’ kpd size “height:200px” kalau korang nak size betul2 cam cik tom buat..tapi kalau korang nak adjust size lain pun boleh. Ikut keselesaan masing2.

p/s: Jenuh nak tunggu upload satu gambar berjam2. Sila la like fan page blog cik tom ye. Autopost. Tuan blog dah tidur. Zzzz~

********************************************************
klik sini


This entry was posted in tutorial by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

74 thoughts on “Tutorial Cara Buat Fan Page Blog di Facebook (UPDATED)

  1. hihi..Ml da wat da..ML like fb cik tom.=D…cik tom,cik tom nak tau tak,kalo kat rusia,tomato ni dipanggil pamidor.hehe=)

  2. cik tom..

    akak baru semalam create fan page ni..senang nk kongsi apa2 kat situ..sape2 pun blh upload gambar or link kt uols rasa menarik & tertarik selagi tidak melanggar agama…

    meh la cik tom join sekali..akak pun dh jon community cik tom… ;-)

  3. Weehuu.. Fan Page.. Nak buat ato xdak.. nak buat ato xdak.. hmm.. tora2 mera saja nehi ho.. pyar chupke na jane ho.. eh? hehe..

  4. entry ni bnyk mmbantu saya ciktom…
    ciktom akan lihat satu fan page pada blog saya nanti..
    tp fan page tu lain sikit..
    bukan fan page blog

    hehe…tq ciktom.

  5. Memang sangat rajin Cik Tom ni.. mana tak nyer, dia boleh buat panjang2 macam ni tunggu nak upload segala bagai.. sangat gigih. hoho… nak buat jugak..

  6. Dah like dah cik Tom..
    Mlslah nak buat fan page ni..
    Rs cm x popular..
    Ngee.. :)
    [Stetment tak boleh blah]

  7. wah..bagusnyer tutorial ni, mcm tahu2 emiey tgh blur nk wt bnda ni..
    emiey dh wat, tp de prob kt show stream..emiey xnk la show sume xtvt sb mkn ruang, tp emiey tick k xtick..same je, camne ek cik tOm?huhu, hrp cik tOm phm sklan emiey
    ~_^

  8. Aik..
    Td aku rs cm aku dah bc bbrpa jam yg lps entry ni..
    Kuar lg ke?
    Aiyooo..
    Dan aku jd 1st komentar td..
    Erm..

  9. @miszlullaby: tenkiu dear..hihi..wah pamidor..i loike it ;)

    @AHMAD SYUKRY MOHAMED: tahniah dah berjaya..hehe..

    @ Aretikz: ala buat fan page nak promote blog dalam facebook..hihi..erk pe maksudnya tue??xpaham..

    @amni: jom buat..meriahkan blog dalam fb..

    @sarah: cuba dulu akak..mudah je ni..cik tom dah tunjuk 1-1 stepnya ;)

  10. @mrs jamal: rajin selagi ada pertanyaan dan berkemampun akak ;)

    @Ahmad Shafiq Bin Othaman: ur welcome dear ;)

    @alinac lover: ni kira amal jariah jugak ker??hehe..

    @d_tieah: buat fan page ni x semestinya untuk glamer/rasa diri glamer..macam cik tom langsung tak glamer…tp cik tom buat sbgai promotion blog cik tom di fb ;)

    @Mr PenyuBiru: hahahha..yelah tue ;P

  11. @♥– emieysandra –♥: cik tom paham soalan emiey…if xmenjadi kalau tick buang stream tue..emiey boleh edit kat coding yang emiey copy tue dengan tukarkan coding;

    "stream=true"

    kepada

    "stream=false"

    cuba ye..tak dpt sila bgth..

  12. @nana: ur wlcm..step ni boleh di apply mana2 jenis fan page lg..xsemestinya blog..huhu

    @tieah: haha…entry ni di update waktu publish la yunk..bg sesapa yg br on9 alert..huhu

    @sop: tenkiu..sop dah lama buat..siap ada tweet lagi..hihi

  13. @linglung: watpe kedekut ilmu..bila berkongsi ilmu yang ada lagi bertambah berkat..hik3 ;D

    @sumandak: ur welcome ;)

  14. @Fantastic Ajane: Jom buat..hehe..nati cik tom like ;)

    @AngahSayang2314: memang senang…cuba la..tenkiu..nati cik tom singgah blog angah ye..

  15. wah..
    ramai jugak yang dah ade benda alah ni ye..
    akak je tak buat2 lagi..
    dah cybe tapi tak jadi..
    satgi akak cube lagi..terima kasih cik tom..

  16. @diana: yup ramai dah ada..macam 1 promotion blog kat fb..jom la buat akak..cuba ye..kalau tak jadi bgth part mana yang melekat tue..huhu

  17. kekeke..lepas ni cik tom leyh la tukar nama cik pamidor.=D…oh ye..kalo tomato paste…kitorg panggil tomatnaya pasta..hihi.

  18. pergh..tomato…baru je buat 20 oktober je da 103 orang likes termasuk aku…hehhehe..cayalah…aku da 4 bulan buat cuma 160+ je yg likes..hehehe….

  19. @Miza Yusof: selamat mencuba ;)

    @miszlullaby: cik pamidor~best nama tue..tenkiu yunk!

    @Poyaty:ala ni bukan fungsi sebagai fans blog la..tp nak promote blog kat fb la yunk!

    @haszuraidah ishak: buat la boleh promote blog!

    @nas: ala biasa2 je kot like sebagai bg sokongan..hebat pe ur blog dah 160++..

    @sweetsl: akak buat je dulu..jadi x jadi kemudian cerita..huhu

    @LiFe KaMi: fuuh..maknanya betul la ek..alhamdulillah ;)

  20. thanx cik tom. da bookmark just in case kalau hana nak buat fanpage untuk blog. btw, nak tanya ni, kalau ada orang like blog kita, and kalau kita klik fb diorang..kita boley view tak diorang punya profile? semua lah gambar ke wall ke..? ke private?

    reply kat blog hana eeyy cik tom. :)

  21. @anna boleyn: ur wlcm dear..dah reply at ur latest entry…jawab juga kat sini..erm semua private tak boleh tengok sebab diorang hanya like. bukannya jadi kawan kat fb ;)

    @dni: owh xde fb tp ada twitter kan..hehe..

  22. tima kasih cik tom… dah buat dah… tapi kenapa kat tgh masih ade kotak ehh… tak tanda show stream masih ade kotak lagi…

  23. @wanzi: kalau xmenjadi walapun tak tick stream..sila ejas di coding ye..dengan tukarkan coding..

    "stream=true"

    kepada

    "stream=false"

    cuba ye..tak dpt sila bgth..

  24. salam cik tom..saya dh buat tutor ni,tp kenapa xjadi mcm cik tom punya?dia tinggi..saya dh hide stream n view dia mcm cik tom nyer..tp bila copy code letak kat widget,jadi gitu..xcun la byk space..

  25. @Dumpisz World's: akak..sila cuba cara yang cik tom ajar ni ye..pergi padaa coding fb fan page yg akak dah save di sidebar tue….

    sila ejas di coding ye..dengan tukarkan coding..

    "stream=true"

    kepada

    "stream=false"

    cuba ye..tak dpt/tiada perubahan sila bgth..

  26. salam cik tom! dah boleh..tp dia panjang cket..xpelah..da ok la tu..thanks byk2 ya cik tom cute!

  27. @Dumpisz World's: akak tukar coding"height:587px' kpd size "height:200px" kalau akak nak size betul2 cam cik tom buat..tp kalo nak ejas2 lain size pun boleh..

  28. salam cik tom…hehehe..akak dah buat dah…jadi dah pun..tq ye..
    tapi akak nk tanya lg 1..kat bawah bla kita buat carian mcm cik tom dia naik :
    Tomato Gurl's Life
    community

    tapi yg akak dia naik mcm ni:
    Kelab blogger my blog my story
    orang:

    mcmana akak nk bg jd mcm cik tom?
    akak nk kat bawah tu dia naik community…

    akak minta tlg ye…nanti dah bleh tlg bgtau akak ye..akak mengharap sgt2 cik tom bleh tlg ye…

  29. @Tomato Gurl's Life : ciktom akak dah share ke fb fanpage tomato gurl's life dah…tngk ye…klu tak dpt bgtau ye…bleh akak send skali lg..

  30. @haiqal: cik tom dah terjah blog awak..tgk coding blog mmg betul..cdgn cik tom awak adjust pada coding height…cuba buat coding height tue jadi "200px"…macam mana??dapat x..

  31. @haiqal: cik tom dah terjah blog awak..tgk coding blog mmg betul..cdgn cik tom awak adjust pada coding height…cuba buat coding height tue jadi "200px"…macam mana??dapat x..

  32. mekaseh cik tom tom..name kamu spt name kucing jiran sy..tp name die takde "cik"