Tutorial Cara Letak/Pasang Iklan Nuffnang Dalam Post Entry (UPDATED)

Kali ni cik tom nak share cara pasang atau letakkan iklan Nuffnang dalam post entry. Sebelum ni akak sarah, mish dan sis yaty ada bertanyakan bagaimana cara nak pasang iklan Nuffnang jenis Large Rectangle (336 x 280px).

Step 1

DASHBOARD>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES

Step 2

Tekan keyboard, CTRL+F secara serentak. Copy dan paste code dibawah ke dalam pada kotak Find.

<data:post.body/>



Step 3

Copy kod Iklan Nuffnang jenis Large Rectangle (336 x 280) korang yang diruangan “ADD ADS” didalam website nuffnang. Contoh tengok gambar bawah.


Step 4

Selepas copy code iklan Nuffnang di step 3, paste kan code iklan Nuffnang di bawah code “<data:post.body/>“. Tujuan code “<center>‘ supaya iklan terletak ditengah dan nampak lebih kemas.

Contoh;

<data:post.body/>
<center>CODE IKLAN NUFFNANG</center>


Step 5

Klik Preview dan Save jika tiada sebarang error pada coding serta berpuashati.

*****************************

UPDATED BASED ON SOALAN (17/12/2010)

Soalan cik kamoo dan cik nanie: Bila dah klik preview akan keluar error pada kotak iklan nuffnang. Salah ke??

Jawapan: Memang kalau preview akan keluar error pada pic iklan tue sebabnya masa preview tak boleh baca pada iklan nuffnang..tapi seperti yg cik tom ckp dalam entry ni..save jika tiada error mean error dalam coding edit html..so klik je save..dont worry ye..lihat hasilnya dengan klik “VIEW BLOG”. good luck!

Credit: Maribinablog

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

92 thoughts on “Tutorial Cara Letak/Pasang Iklan Nuffnang Dalam Post Entry (UPDATED)

  • October 17, 2010 at 5:00 am
    Permalink

    bagus cik tom… 🙂

    watermark dh email…

    Reply
  • October 17, 2010 at 5:33 am
    Permalink

    Pewit.. Nuffnang opkoz terharu.. hehe.. kadang2 ada yg xfahm letak mcm mna.. hehe..

    Reply
  • October 17, 2010 at 6:55 am
    Permalink

    ooooo..macma tu kaedahnya….cuba nak buat,dulu ada tanya blogger femes..buat derkkk jer…malas nak tanya lagi,nasib Cik Tom baik hati dan budiman…tq sayang…

    Reply
  • October 17, 2010 at 7:08 am
    Permalink

    ooo.. ade watermark ae pasni. jeles! ;D

    nuff, lama dah tak check.hhu

    Reply
  • October 17, 2010 at 7:27 am
    Permalink

    baik nye hati cik tom..

    Reply
  • October 17, 2010 at 7:49 am
    Permalink

    tengs 4 sharing cik tom..nti bleh try..;)

    Reply
  • October 17, 2010 at 8:45 am
    Permalink

    Wow..great information
    TQ..

    Reply
  • October 17, 2010 at 9:00 am
    Permalink

    mmg ade yang tak tau buat ni…
    rajin cik tom..
    bagus2…

    Reply
  • October 17, 2010 at 9:16 am
    Permalink

    anda di tag!!

    Reply
  • October 17, 2010 at 1:00 pm
    Permalink

    bagus cik tom.. yatie pom x reti buat. org yg buatkan. haha

    Reply
  • October 17, 2010 at 2:57 pm
    Permalink

    hehehe baru terniat nak buat toturial nih…

    gud2 ciktom…kadang2 newbie x tau nak letak mcm mane…

    hee…

    Reply
  • October 17, 2010 at 6:56 pm
    Permalink

    sikit2 lama2 jadi bukit..hehe

    Reply
  • October 18, 2010 at 2:29 am
    Permalink

    thanx cik tom…at last berjaya gak letak…hehe….

    Reply
  • October 18, 2010 at 2:49 am
    Permalink

    wah.. ko suke buat tutorial ya.. aku xsuke..hahaha

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:24 am
    Permalink

    @syamila: ye ke akak??dah check takde pun..huk3…

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:24 am
    Permalink

    @nana: huhu..dah kawan pun rajin bertanya..

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:25 am
    Permalink

    @aretikz: tue la harap2 nuffnang terharu dan bg be baru..dah lama tak dapat be ni..waaaa…

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:25 am
    Permalink

    cik tom..

    akak baru dpt berkomen tau..smlm line kong…

    tq bg tutorial nih sb akak mmg prob dgn large rec nih…tapi akak ni jenis penakut bagai..takut abis lari blog..hehehe..

    nati akak pupuk keberanian utk buat/apply yg cik tom bgi nih..sb akak terharu..cik tom mention nama akak kat atas nun….tq cik tom..

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:26 am
    Permalink

    @cikgu nurin: ur wlcm..normal la tue akak..dulu pun ciktom selalu gak kena camtu..hihi.

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:27 am
    Permalink

    wahhh, cik tom cuba bg tutorial camne nak kasi duit dia bergerak pulak. statik je jumlah dia. haha. borink gak

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:28 am
    Permalink

    @macy: ala jangan jeles..hihi…

    dah lama tak check nuff mesti dah berlambak ni.nak macy belanje 😉

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:29 am
    Permalink

    @diana: sama2 share..supaya semua kawan blogger dapat income dari nuffnang..huhu

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:31 am
    Permalink

    @fyza: ur wlcm…slmt mencuba 😉

    @fieza: ur wlcm..cuba la kalau belum buat ^_^

    @eda: yup..dah 3 orang tanya soalan sama..so lagi better rasanya ciktom cuba buat tutorial bergambar ni..

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:32 am
    Permalink

    @miss chekleen: ok nati cik tom pi tgk…

    @yatie: takpe la yatie ade orang nak buatkan..tapi blogger cam cik tom kena belajar sendiri buat semua tue…huhu

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:34 am
    Permalink

    @belalang: better belalang buat kalau belalang rasa nak share ilmu tue kat kawan2..lagi berkat..

    @life kami: betul2..sikit2 lama2 jadi bukit..tak sabar nak cashout nuff..huhu

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:35 am
    Permalink

    @aanie: tahniah!!

    @gayah: suke??takde la suka tapi cuba tolong kawan2 dengan buat tutorial ni sebab kadang2 aku bagi link blog tutorial diorang still tak reti nak buat..

    Reply
  • October 18, 2010 at 3:38 am
    Permalink

    @sarah:ur wlcm..mention la sbb akak ada tanya macam mana nak buat..

    kalau akak takut..apa2 hal pun mesti backup dulu coding sebelum cuba ye..good luck!!

    @poyaty:haha..tue bukan tutorial la yunk..tapi tips…ciktom ade jugak blogwalking dan terjumpa tips2..insyaAllah..nati cik tom sharekan ^_^

    Reply
  • October 26, 2010 at 4:53 pm
    Permalink

    tq darlink 😀 suda berjaya.

    Reply
  • October 28, 2010 at 1:26 pm
    Permalink

    @chek cun: tahniah yunk!!

    Reply
  • November 4, 2010 at 4:44 pm
    Permalink

    coding lain sket la cik tom.. huhu

    Reply
  • November 6, 2010 at 3:43 pm
    Permalink

    ohh, memang nak cari tutorial ni pun.. nasib baik jumpa kat blog ciktom.. hehe, i try eh? thanks ciktom.. love u lahh! 😉

    Reply
  • November 6, 2010 at 3:50 pm
    Permalink

    dah buat! hehe, 😉 tapi, nape nampak cam pelik je.. hurm..

    Reply
  • November 6, 2010 at 4:11 pm
    Permalink

    @Siti: selamat mencuba..cik tom dah pergi tengok..memang kedudukan agak pelik tapi takpelah asalkan iklan tue nampak ke siti nak wat cam mana?

    Reply
  • November 6, 2010 at 4:13 pm
    Permalink

    @beLalanG: lain cam mana? so tak dapat buat la ek?sori ye..

    Reply
  • November 11, 2010 at 7:16 am
    Permalink

    saye xdapat buat la…cmne ni..ssh btol la…nak plak saye br blajo wat blog…sedey…

    Reply
  • November 16, 2010 at 8:30 pm
    Permalink

    @qaseh johanna: thanks sudi sggh blog cik tom..sori agak bz..br smpt bls komen..psl tutorial iklan nuff ni step mana ye awk tak dpt follow up??

    Reply
  • November 20, 2010 at 7:44 am
    Permalink

    cik tom thnks..hehe fatin dah blh wat hehe
    jez nk ltk center ja dia x mau hehe biaq la tepi pun..asai leh letak kan hehe 😛

    Reply
  • December 2, 2010 at 9:15 am
    Permalink

    cik tom..lau blog cam blog yg x berape msyhur cam blog aku ni camne ek..ehehe

    Reply
  • December 10, 2010 at 5:52 pm
    Permalink

    wwaa…..
    tetap xreti wat..
    aww..awww..awww..

    🙁

    Reply
  • December 14, 2010 at 4:20 am
    Permalink

    SALAM CIK TOM….SAYA DAH BUAT PUN MCM CIK TOM CKP….COPY PASTE…COPY PASTE….BILA PREVIEW KAN KELUAR AYAT NIE….

    Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly.

    RASANYA SAYA DAH FOLLOW SEMUA STEP YG DI BAGI….ERMMM CAMNE NIE….

    Reply
  • December 16, 2010 at 11:09 am
    Permalink

    SALAM CIK TOM…. NANIE PUN DH TRY WAT N IKUT STEP SUMEE STILL XDPT LAAA.. SME JE MCM CIK KAMOO KAT ATS NIEEE… kuar ayat2 error

    Reply
  • December 16, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    SALAM CIK TOM…. NANIE PUN DH TRY WAT N IKUT STEP SUMEE STILL XDPT LAAA.. SME JE MCM CIK KAMOO KAT ATS NIEEE… kuar ayat2 error

    Reply
  • December 18, 2010 at 3:35 am
    Permalink

    cik tom..nak mtk tlg!!
    nape akak punye iklan kuar kotak je??iklan nye xde…biasa ada..ada prob mana2 ke ek?

    Reply
  • December 19, 2010 at 4:22 pm
    Permalink

    nanie dh bjyee watttt..thanxx cikk tom

    Reply
  • December 29, 2010 at 8:00 am
    Permalink

    TAHNIAH KEPADA CIK TOM YANG TELAH BERJAYA MENCERIAKAN HATI SEMUA BLOGGERS..SEBENARNYA SAYA NI BLOGGER BARU YG TAK TAHU APA2 PASAL BLOG BERKAT PERTOLONGAN CIK TOM SAYA DAH TAU BANYAK BENDA DAH PASAL BLOG…THANK U SO MUCH CIK TOM

    Reply
  • January 18, 2011 at 10:02 am
    Permalink

    Terima kasih Cik Tom. Saya dah berjaya masukkan iklan tu dlm blog saya. Kalau free, jemput la visit blog saya.

    Reply
  • January 25, 2011 at 5:24 pm
    Permalink

    bile saya preview memang jadi tapi masalahnyer ads tu ada kat header bukan kan awal2 post yg mcm ciktom punyer tuh.. adeiii tolong..

    Reply
  • January 30, 2011 at 1:39 am
    Permalink

    @zero: psl iklan nuffnang tue…mmg awk letak code tue bwh code ni ek;

    <data:post.body/>

    pelik la plk xmenjd…sori ye..nanti cik tom cuba cr penyelesaian lain kalau ada..or maybe awk boleh try google tutorial lain dulu..

    Reply
  • February 18, 2011 at 7:23 pm
    Permalink

    thanks cik tom. mudah difahami. 🙂

    Reply
  • March 12, 2011 at 8:05 am
    Permalink

    thanz cik tom..seo cik tom pun bgos…mamat seach ad dekat page pertama..

    Reply
  • March 17, 2011 at 5:30 pm
    Permalink

    Salam Cik Tom… SeBeLum BUaT SEprti DiAtaS tu.. Harus Ke KiTa DElEteD DULu NUff Yang SEdIa Ada,, PasTu AmBik SeMULa KOdiNG tu Kat Nuff PasTu Baru LeTak Seperti EnTry DIaTas Atau Terus BUat Je WalauPun kiTa Dah Memiliki iklAn Nuff

    Reply
  • April 4, 2011 at 9:25 pm
    Permalink

    @SYAF;kalau syaf dah pasang iklan jenis LR sebelum ni….delete dulu code yang lama…pastu baru amik balik code kat web nuff n follow step dalam n3 ni…

    sori lmbt reply..

    Reply
    • April 13, 2011 at 9:08 am
      Permalink

      salam…saya baru lagi dalam nuffnang nie..nak tanya perlu tak kita daftar blog gn google …sy dh buka blog gn nuffnang tp tak tahu kat mana nk letak banner3 tu semua…

      Reply
      • April 13, 2011 at 7:43 pm
        Permalink

        salam..sori cik tom tak berapa faham soalan ros…macam mana buka blog guna nuffnang?sebab first step untuk buat blog ialah sign up blog dengan blogger iaitu kat http://www.blogger.com dengan menggunakan gmail ros…dah daftar barulah ros daftar pula url blog ros pada nuffnag…selepas daftar blog n nuffnang barulah ros boleh follow up step dalam tutorial utk letak ke 3-3 banner jenis banner nuffnang…faham x?kalau tak faham boleh tanya…

        Reply
  • May 4, 2011 at 10:25 pm
    Permalink

    terima kasih bagi entri ni! 🙂 jemput ke blog saya ye. 🙂

    Reply
    • May 13, 2011 at 5:27 pm
      Permalink

      sama2…dah jenguk blog tue tapi kuar error ..url blog takde dalam senarai..kenapa?

      Reply
    • May 13, 2011 at 4:35 pm
      Permalink

      sori cik tom baru berkesempatan jenguk..tapi cik tom pergi tadi takde pun iklan nuffnang..semuanya iklan dari adverlets?

      Reply
    • May 11, 2011 at 8:54 pm
      Permalink

      sama2 yunk…semoga dapat be dan income yang masyuk dari nuffnang ^_^

      Reply
  • June 22, 2011 at 8:46 am
    Permalink

    sy ingin bertanya pasal step 1 tu saya tdk faham la.. pasal dashboard semua tu sy tak faham

    Reply
  • June 22, 2011 at 8:50 am
    Permalink

    sy ingin bertanya pasal step 1 tu saya tdk faham la.. pasal dashboard semua tu sy tak faham

    Reply
  • June 22, 2011 at 9:24 am
    Permalink

    help me,,sy tak pandai ni na wat blog,nak tgk pemplate pn takde

    Reply
  • July 5, 2011 at 7:26 pm
    Permalink

    Nape bleh kuar error yee??

    Reply
  • Pingback:Buffered Earning Nuffnang Yang Makin Liat | Ciktom

  • August 27, 2011 at 3:00 pm
    Permalink

    cik tom boleh x nt email sy sbb sy dh bt cm cik tom ajar tp utk entry yg kite update…so bila kite nk update lg kuar kt entry baru..entry lme3 xede kuar iklan..sy nk setiap kli update iklan tu ada je kt bwh update kite..tp bila sy scroll bwh update yg lepas2 xde..cmne eh cik tom
    Jom baca entri terkini indah …benci himpunan haramMy Profile

    Reply
    • September 17, 2011 at 2:50 pm
      Permalink

      indah..memang kalau try tutorial ni iklan tue hanya keluar kat first entry je..kalau nak keluar kat semua entry lain tutorialnya…tapi tadi cik tom try buka xde dah blog awk..dah remove?

      Reply
  • January 31, 2012 at 10:17 am
    Permalink

    kenapa saya punya link keluar ginie yer : Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (http://blognurkhai.blogspot.co

    Reply
    • January 31, 2012 at 11:40 am
      Permalink

      cik tom dah cek ur blog..em xde pun iklan dlm post entry?

      Reply
    • February 2, 2012 at 9:32 am
      Permalink

      saya dah tukar ke side banner since tak nampak…rupanya sign out then masuk balik baru nampak link nuffnang tu…

      tq 🙂

      Reply
  • October 5, 2016 at 5:29 am
    Permalink

    makasi banyak ya atas infonya….. benar2 sangat membantu saya…. salam untuk penulis blog ini…

    Reply
  • April 10, 2018 at 12:20 pm
    Permalink

    Cik tom, dah lama dah nak try nuffnang nie. tapi xde keberanian. Insha Allah, nak try la kali.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE