Tutorial Cara Pasang Iklan Leaderboard dan Skyscraper Ads Unit

Kali ini cik tom nak share tutorial untuk cara pasang iklan nuffnang jenis leaderboard (LB) dan juga Skyscraper (SS). Iklan jenis Leaderboard di bawah header telah direquest oleh kak ati. Iklan skyscraper di sidebar baik cik tom buat sekaligus incase ada yang nak tanya boleh rujuk terus. Manakala iklan jenis Large Rectangle di bawah post entry dah pernah cik tom buat sebelum ini. Memang dah banyak blog yang buat tutorial yang sama tapi rasanya tak salah cik tom tambah satu lagi. Huhu…

Cara pasang Iklan Jenis Leaderboard (LB) ads unit.

STEP 1

First step buka website nuffnang dan klik menu “add ads”.

iklan nuffnang

STEP 2

Pilih iklan jenis LeaderBoard (728×90) dan copy code yang diberi.

STEP 3

1)Kemudian berbalik pada blog, untuk ke “edit html “dengan pergi pada Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget template.

2) Download full template sebagai backup.

3)Tekan keyboard “ctrl+f” atau “f3” untuk cari code <body>

4)Paste code di dalam step 2, selepas/dibawah code <body>

5) Klik preview dan save jika tiada sebarang error pada coding.

***sekiranya semasa preview keluar pada iklan kotak kosong tulis error. Jangan bimbang ye. Itu bukan error pada coding. Just klik je save. Nanti bila view blog akan keluar iklan tue.

********************************

Cara pasang iklan jenis Large Rectangle(LR) ads unit di bawah post boleh klik Tutorial Cara Letak/Pasang Iklan Nuffnang Dalam Post Entry.

********************************

Cara Pasang iklan jenis Skyscraper (SS) ads unit di sidebar.

STEP 1

First step buka website nuffnang dan klik menu “add ads”.

STEP 2

Pilih iklan jenis Skyscraper (160×300) dan copy code yang diberi.

iklan nuffnang

STEP 3

1)Kemudian berbalik pada blog, pergi kepada Dashboard>Design>Page Element>Add a Gadget>HTML/Javascript.

2) Pastekan code didalam Step 2 kedalam HTML/Javascript.

****seeloknya pasang iklan SS di kedudukan paling atas sidebar atau sebelum shoutbox.

p/s: next tutorial request untuk tukarkan title sidebar kepada gambar/icon. tapi bila publish tue tunggu ye. banyak entry tunggu turn. huhu…

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

17 thoughts on “Tutorial Cara Pasang Iklan Leaderboard dan Skyscraper Ads Unit

  • December 31, 2010 at 3:34 am
    Permalink

    yeah, mari menampal iklan, ngeh3

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:02 am
    Permalink

    rajinnya cik tom buat tutorial

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:33 am
    Permalink

    cara letak iklan statik tau x?hehe

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:38 am
    Permalink

    TQ cik tom..

    tapi…

    Reply
  • December 31, 2010 at 4:45 am
    Permalink

    @chaoi: iklan statik??pe tue??xtau la..

    @kak ati: ur welcome..tapi apa??tak menjadi ker??

    Reply
  • December 31, 2010 at 5:28 am
    Permalink

    Akak tak nuff..he he he….Tom,nk tanya jugak ler…pesal,ada sesetengah entri dalam blogslist akak,tak appear entri terbaru ..contohnya macm ni, akk tgk dlm bloglost akk tu, entri Cik Tom masih yang sama jeee dua tiga hari, sekali bila akk bukk blog Cik Tom, rupanya dah ada tiga empat entri terbaru…tapi dia tak appear kat bloglist akk…nape yer?
    Ke..nak kena guna domain gak..???kah kah kahh…lawak la…buat ketawa dek orang jer,blog hancus cam akkk ada domain,Tom tak pe le…femes….he he he…

    Reply
  • December 31, 2010 at 7:20 am
    Permalink

    cik tom..kalau kat blog iqbal iklan tu duk atas header la..huhu

    Reply
  • December 31, 2010 at 7:34 am
    Permalink

    askum cik tom..haniey nk tnya ni camne nk copy gambar cam analitik nuffnang,gambar shoutbox,gambar follower yela yg macam org duk wat 2..haniey xretila..tolong sgt2 ajar..haniey selalu belajar kt blog cik tom,tipa2 ari komen cik tom sb nk tau pasal ni tp lupa lak nk tnya..

    Reply
  • December 31, 2010 at 10:18 pm
    Permalink

    @Cikgu Nurin:tak berapa pasti akak..tp cuba akak remove link lama cik tom dlm senarai blog akak…pastu masukkan balik…tgk camane ok x?

    Reply
  • December 31, 2010 at 10:19 pm
    Permalink

    @iqbalhakimi: ye ke??kalau camtu cuba yang ni plk..sm step dlm edit html;

    Ctrl+f dan cari code <div id='content-wrapper'>

    Copy code nuffnang sebelum code <div id='content-wrapper'>

    Reply
  • December 31, 2010 at 10:19 pm
    Permalink

    @haniey: tue guna print screen..hani cuba cr tutorial tue dlam senarai tutorial cik tom ye…tutorial print screen taw!

    Reply
  • January 3, 2011 at 6:29 am
    Permalink

    This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!

    Reply
  • February 22, 2011 at 1:53 am
    Permalink

    thanx alot cik tom! dah lama dah try nak pasang unit large rectangle tuh tapi tak dapat2 gak walaupun ikut step yang nuff bagi. Unit yg len ok jer except large rectangle tp skang ni masalah tu dah selesai thanx to cik tom sebab buat tutorial nih. orait!
    😀

    Reply
  • July 26, 2011 at 2:42 am
    Permalink

    ciiktom,.. ada cara letak iklan leaderborad dekat wordpress.org tak?

    Reply
    • August 16, 2011 at 7:15 pm
      Permalink

      ada cik tom belajar masa mula2 tukar wordpress…tapi buat masa sekarang cik tom stop sementara waktu buat tutorial blog..hee…try google…rasanya ada..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE