Tutorial Cara Tukar Favicon Blogspot

Salam sayang kepada semua. Hari ini cik tom nak share tutorial cara tukar favicon blog blogspot (blogger.com) yang direquest oleh adik misa. Kepada yang tertanya apa itu favicon? Favicon sebenarnya adalah singkatan kepada “Favourite Icon” iaitu icon atau logo. Favicon terletak di tepi title tab pada browser. Favicon ini juga mewakili identiti blog kerana apabila kita buka sesebuah blog akan terpapar favicon pada tab browser.

Contoh favicon blog cik tom ialah buah tomato mewakili cik tom gadis tomato. Jika mendaftar blog di blogger.com, tersedia ialah abjad B kombinasi warna orange putih  (logo blogger) manakala favicon bagi wordpress.com ialah huruf W berwarna biru putih (logo wordpress). Untuk buat blog lebih menarik sebaiknya kita menukar favicon dan secara tidak langsung menarik lebih ramai pengunjung ke blog samaada unique visitor mahupun view visitor.

favicon blogspot

Cara untuk menukar favicon ini amatlah mudah. Ada 2 cara/ teknik untuk tukar favicon bagi blogspot iaitu cara pertama; tukar favicon dengan edit code html di edit html manakala cara kedua ialah tukar favicon tanpa edit code di page element. Tutorial ini hanya bagi pengguna blogspot sahaja ye.

Cara 1 : Tukar favicon blog dengan edit code di edit html

STEP 1

Sila backup template sebelum mula untuk mengedit sebarang code.

DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES>klik DOWNLOAD FULL TEMPLATE

STEP 2

Klik keyboard “ctrl+f” atau F3 untuk cari code;

</head>

STEP 3

Copy dan paste coding ini sebelum/ diatas coding di step 2;

<link href=’URL FAVICON’ rel=’icon’ type=’image/x-icon’/>
<link href=’URL FAVICON’ rel=’shortcut icon’/>

**Tukar URL FAVICON tu kepada url image favicon yang telah korang edit dan upload ke Photobucket atau korang boleh cari icon yang comel di Glitter-graphics.
**guna image yang bersaiz kecil dan jangan terlalu besar seperti 16×16, 25×25 atau yang bersesuaian.

STEP 4

Preview dan save jika tiada sebarang error pada coding.

**********************************

Cara 2: Tukar favicon blog tanpa edit code di page element

STEP 1

DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENTS> klik “edit” pada tepi widget favicon seperti dalam gambar dibawah;

Edit favicon

STEP 2

Apabila klik edit html akan kuar pop out seperti di gambar di bawah. Klik “Choose File” dan browse favicon dari laptop/notebook/computer yang dah korang ada simpan. Selepas siap masukkan gambar, sila klik “Save”

edit favicon blogspot

STEP 3

Kemudian klik “Preview” untuk lihat hasilnya. Berpuas hati boleh klik “Save” pada Page Elements.

Selamat mencuba “Tutorial Cara Tukar Favicon Blogspot“.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

28 thoughts on “Tutorial Cara Tukar Favicon Blogspot

  • September 16, 2011 at 4:13 pm
    Permalink

    sudahhhh tuka . 🙂

    Reply
  • September 16, 2011 at 4:53 pm
    Permalink

    tengs ciktom,
    akak pun pernah cuba tukar tapi tak menjadik.
    mungkin boleh cuba tutorial ciktom ni ..=)
    Jom baca entri terkini mrs redzuan …menegur kesilapan anakMy Profile

    Reply
    • September 17, 2011 at 1:12 pm
      Permalink

      ur wlcm…akak boleh cuba tutorial ni pulak..ada 2 cara nak tukar..kalau cara 1 akak tak menjadi..boleh cuba cara ke 2..good luck!

      Reply
  • September 16, 2011 at 5:03 pm
    Permalink

    slm petang dan salam Hari Malaysia!owh mmg nak buat dr dulu tapi ada yg kata,nanti blog lambat loading kesan dr guna favicon.tak taulah betul ke tak,nanti nak gak try 🙂

    tq 4 this tutorial ye Cik Tom comel!!

    Reply
    • September 17, 2011 at 1:06 pm
      Permalink

      ye ke lambat load?tapi kita just guna logo yang kecil size gambar bukan yang besar…or maybe aleasara boleh cuba dulu masukkan dan compare load before n after masukkan..kalau rasa lambat after masukkan boleh remove balik favicon tue..hee…ur welcome dear 😉

      Reply
  • September 16, 2011 at 8:20 pm
    Permalink

    ooo baru paham maksud favicon ni dulu pelik gak apa la menatang nih hehehe
    Jom baca entri terkini Jiejah …Inilah Muka Saya…My Profile

    Reply
    • September 17, 2011 at 12:49 pm
      Permalink

      xpe2…yang penting skang dah tahu apa itu favicon kan…hee

      Reply
    • September 17, 2011 at 12:48 pm
      Permalink

      sama2…perkongsian pada yang rajin nak mencuba..hee

      Reply
    • September 20, 2011 at 10:51 am
      Permalink

      kan ke ada link kat gambar tue “download image”…klik “download image” pastu right klik pada gambar n save as dalam laptop…nanti browse je dalam laptop gambar tue..or second choice try guna tutorial cara no 1 je..

      Reply
      • September 21, 2011 at 10:25 am
        Permalink

        ooo mas truz save as kat pic depan tuh je.yg box kecik tuh egnore.he2.ok2 dapat.thanks cik tom
        Jom baca entri terkini maya_mustwany …TIP TOP KAWAN YMMy Profile

        Reply
        • October 3, 2011 at 1:12 am
          Permalink

          ur welcome dear 🙂

  • September 20, 2011 at 2:52 pm
    Permalink

    bleh ltk pic ape2 je ke..

    Reply
  • September 21, 2011 at 8:45 am
    Permalink

    hehehe..favicon pon sy da tukar Cik Tom…hehe..xsia2 sy jd follower Cik Tom..;p
    Jom baca entri terkini Nur Lavender …~Riangnye Raye~My Profile

    Reply
    • October 3, 2011 at 1:11 am
      Permalink

      tahniah…thanks sudi jadi follower cik tom 😉

      Reply
  • October 11, 2011 at 9:28 pm
    Permalink

    salam . sye share tutorial nie , keyh . sye credit name cik tom 🙂

    Reply
  • November 27, 2011 at 5:47 pm
    Permalink

    Tak boleh lah. Dah try dua-dua tapi tak boleh juga. Nak buat camne erk?

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:00 pm
      Permalink

      erk 2-2 cara xmenjadi?pelik tue…cuba try follow balik.maybe ada silap pilih image..

      Reply
      • February 1, 2012 at 1:21 pm
        Permalink

        saye pon buat tak jadi…da folloow da sebijik2..sedihnye..

        Reply
        • February 21, 2012 at 8:15 pm
          Permalink

          tak menjadi?peliknya..dah try cara kedua?tue lagi senang..apa url blog??xletak pun..

    • December 26, 2011 at 6:43 pm
      Permalink

      sama2..thanka umie..semoga umie pun beroleh manfaat dari blog cik tom..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE