Tutorial Daftar Shoutmix dalam Blog

Blog cik tom dulu pernah letak shoutmix tapi dah dibuang sebabnya cik tom jarang online so segala jejak dishoutmix memang cik tom tak dapat balas balik kunjungan. Tapi sebenarnya fungsi shoutmix ini amat penting bagi blogger untuk promote dan berinteraksi sesama blogger terutamanya blogger yang baru. Tutorial ni khas buat blogger yang baru nak berjinak2 dengan dunia blog. Antara tutorial lain berkaitan dengan shoutmix;

1. Tutorial Mengelakkan Blogwalking Palsu
2. Lupa ID dan password shoutmix.
3. Tutorial Masukkan Image Bergerak dalam Shoutmix
4. Tutorial Memasang Background pada Shoutmix [LINK NADYA]

STEP 1

First, korang pergi ke website shoutmix.com dan klik box “Create Shoutbox” seperti dalam gambar dibawah.

Create Shoutbox

STEP 2

Sila isi segala maklumat diri yang diinginkan dalam ruang yang disediakan seperti kat bawah. Jangan lupa untuk tick box “I have real and agree to Term of Service”. Dah siap isi klik “Continue”.

Daftar Maklumat

STEP 3

Selepas klik “Continue” akan keluar ke Settings shoutmix. So, korang klik pulak “Style & Colors”.

Edit Shoutbox

STEP 4

“Style & Colors” ni untuk korang edit2 warna, tulisan dan style shoutbox korang ikut citarasa masing-masing. Setiap kali lepas korang edit/ tukar apa2 pada setting, boleh klik “Preview” untuk lihat hasilnya pada “Shoutbox Example” yang kat bawah. Kalau dah berpuas hati boleh klik “Save Settings”.

*Template= untuk korang ubah jenis dan saiz tulisan (font) dan juga bentuk shoutbox (style).
*Text, general, input= untuk korang ubahsuai segala warna tulisan, border dan background.

Edit color and background

STEP 5

Sambungan tutorial daftar shoutmix ialah seterusnya tutorial untuk masukkan code shoutmix dalam blog dengan klik entry; Tutorial Letak Code Shoutmix Dalam Blog.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

15 thoughts on “Tutorial Daftar Shoutmix dalam Blog

    • October 21, 2011 at 9:43 pm
      Permalink

      tue pun salah satu sebab cik tom buang shoutmix selain drpd busy..heee…tutorial ni sekadar perkongsian ilmu yg xseberapa ni dengan blogger baru..

      Reply
    • October 21, 2011 at 8:36 pm
      Permalink

      memang shoutmix…aah ciktom pun suka baca bila ada yang komen di shoutmix je esp. bukan blogger..

      Reply
    • October 21, 2011 at 8:37 pm
      Permalink

      xpe akak..dah bagus tue catat dlm buku…bagus jgk tue kalau akak bagi cadangan kat shoutmix suruh log in lalui akaun fb plk…hee

      Reply
    • October 21, 2011 at 8:34 pm
      Permalink

      xpe..ciktom pun terpaksa buang..tapi memang shoutmix ni bagus untuk jadi medium berinteraksi sesama blogger esp. blogger yang baru nak berjinak2 dlm dunia blogging..macam ciktom dr shoutmix la cik tom dapat kenalan baru sehingga kekal sampai skang..cuma skang masa terhad sbb tue terpaksa buang..

      Reply
    • October 21, 2011 at 9:29 pm
      Permalink

      owh akak dah buang ek..tue la ramai blogger yang buang sbb busy..bila dah xbusy diorang masukkan balik shoutmix..tapi xpe yg paling bagus komen..tue lg permanent n owner blog pun alert 🙂

      Reply
    • October 21, 2011 at 9:31 pm
      Permalink

      ciktom pun balas kunjungan based on comment…sbb kadang shoutmix ni kl cepat/ramai yg singgah akan berubah ke next page…pastu limit page bg free shoutmix hanya 10/25 pages..so kl jrg on9 segala jejak yg lama2 akan automatik hilang..so lg better tgl jejak di komen..

      Reply
  • Pingback:Tutorial Letak Code Shoutmix Dalam Blog - Ciktom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE