Tutorial Design Template Blog Sendiri Dengan Cara Mudah [LINK]

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia……

Sebelum ni ramai yang request cik tom buat tutorial untuk design template blog sendiri. Sorry ye. Cik tom belum mahir lagi untuk ajar tutorial ni sebabnya layout yang cik tom buat ni just hasil try and error je. Tapi cik tom berusaha jugak untuk cari tutorial dari blog lain yang mudah untuk difahami supaya korang yang interested nak belajar boleh cuba sendiri. So, cik tom dah jumpa 2 blog yang bagi cik tom paling mudah difahami untuk belajar design layout blog.

1) Tutorial Cara Mudah Buat Template oleh silampuneon

2) Tutorial Buat Layout Sendiri oleh Belog Cap Ayam



Selamat mencuba ye. Cik tom harap korang berjaya mendesign blog sendiri menggunakan link tutorial di atas. Nasihat cik tom sebelum mencuba, buat 1 lagi blog untuk testing design blog. Lepas menjadi barulah korang download dan kemudian upload template ke main blog korang.

p/s: sharing is caring ๐Ÿ™‚

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

48 thoughts on “Tutorial Design Template Blog Sendiri Dengan Cara Mudah [LINK]

  • January 14, 2011 at 12:21 pm
    Permalink

    trima kasih ats tutorial ni..
    really appreciated it

    Reply
  • January 14, 2011 at 12:44 pm
    Permalink

    thank you cik tom.
    nak pi terjah blog cap ayam sat ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 14, 2011 at 12:46 pm
    Permalink

    nice tutorial dear!

    Reply
  • January 14, 2011 at 1:27 pm
    Permalink

    tengs cik tom!

    Reply
  • January 14, 2011 at 1:31 pm
    Permalink

    Wulaweh!! nice la cik tom.lama2 blog ni jadi tuorial blog utama.Memang best! hehe.Keep it up wahai saing.hehe.;p

    Reply
  • January 14, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    ehehe..gud cik Tom!!

    Reply
  • January 14, 2011 at 2:14 pm
    Permalink

    Cik Tom, camna nk follow cik tom blk eh…

    hehe..sowi..bdk baru bljr.. =)

    Reply
  • January 14, 2011 at 2:16 pm
    Permalink

    Cik Tom! Shag nak request satu tutorial boleh? lambat pun tak kesah. hehe. Nak tahu macam mana nak buat bila cursor p kat link, link tu jadi besar! Macam Cik Tom punya ๐Ÿ˜‰

    Kasi link pun okay! ๐Ÿ˜€

    Bagus Cik Tom share macam mana nak buat belog sendiri ni. Boleh Shag belajar. Teehee. Thanks Cik Tom!

    Entri terbaru Shag : Fibroid Kandungan. Bahaya atau tidak?

    Reply
  • January 14, 2011 at 3:10 pm
    Permalink

    Rajin Cik Tom kumpul link-link untuk Newbie buat blog ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 14, 2011 at 3:30 pm
    Permalink

    sy pon tgh cuba2 try n error gak.. haha..

    Reply
  • January 14, 2011 at 3:33 pm
    Permalink

    hehe boleh gi jenguk ni..=]

    Reply
  • January 14, 2011 at 4:41 pm
    Permalink

    bagus sgt entry ni…lepas ni ramai yg dh pandai wat blog sendiri kan…

    meriahkan dunia blogging..gud luck semua… ๐Ÿ˜‰

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:05 pm
    Permalink

    rajin nye cik t0m buat tut0rial..nice dear! tenkiu..=)

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:22 pm
    Permalink

    ciktom ni memang rajin la,tmbah syg ketat2 ni..heheee
    nanti try nak buat la,tapi nak tdo lagi..sok nak kena kja…
    oh tidaaaaaakkk!!!

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:27 pm
    Permalink

    tima kasih cik tom…DeQdEq mmg tengah tercari2 tutorial mcm nih…sayang cik tom

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:41 pm
    Permalink

    cik tom mmg sangat baik.. hehe.. nak cuba gak buat nanti. kena tunggu betul2 free baru leh try n error ni. huhu..

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:47 pm
    Permalink

    Bestnya Tom..sesuai sangat ngan orang yang suka2 tukar template cam Ellen..hehe

    Reply
  • January 14, 2011 at 5:58 pm
    Permalink

    salam..

    sangat berguna entri ni…:))

    Reply
  • January 14, 2011 at 6:28 pm
    Permalink

    waa..tutorial terbaru ea cik tom!!!!pas ni ley la mish ubah2 lagi. ahaks!!

    Reply
  • January 14, 2011 at 6:30 pm
    Permalink

    huuuhuhu… suke template simple mimple… like!!!

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:24 pm
    Permalink

    tapi tutorial tom lagi mudah faham

    Reply
  • January 14, 2011 at 7:56 pm
    Permalink

    huhu..dh tgk dh tp tak faham lak….xper la..hehe.saje terjah cik tom..

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:06 pm
    Permalink

    baguslah cik tom ni.. Banyaknya tutoorial tuk newbie2 mcm jai ni..

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:24 pm
    Permalink

    aku selalu fikirkan untuk boleh create template sendiri ikut taste aku…dan tutor nih mungkin sedikit sebanyak leh bantu.(but not now)

    mekasih ciktom…

    Reply
  • January 14, 2011 at 9:30 pm
    Permalink

    wahhh..ni dah msuk hebat tahap moksya ni cik tom.mL mmg xreti la nk wat template sndri.yang dah ade pun terkapai2.hihihi…

    Reply
  • January 14, 2011 at 10:26 pm
    Permalink

    Akak suka baca tutorial,tapi belum sempat nak buat lagi…nanti …tunggu

    Reply
  • January 14, 2011 at 11:14 pm
    Permalink

    memang nk design sendiri pun…tpi pc nie lembab sgt…huhuu

    Reply
  • January 15, 2011 at 1:46 am
    Permalink

    huuuuuuuuu best ni kalau jadi buat..

    Reply
  • January 15, 2011 at 1:48 am
    Permalink

    nak terjah sat link2 itu..
    nak try dulu..hehe

    Reply
  • January 15, 2011 at 2:20 am
    Permalink

    tQ dear ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 15, 2011 at 2:48 am
    Permalink

    mekasih cik tom..sgt berguna ni…

    Reply
  • January 15, 2011 at 3:42 am
    Permalink

    Thanks a lot dear cik tom! cuti nie saya nak cuba wat template sendiri lah..

    Reply
  • January 15, 2011 at 4:09 am
    Permalink

    terbaiklah ciktom bagi link macam ni. boleh mereka ni belajar2. nice sharing ciktom. rindu ciktom so much. huhu

    Reply
  • January 15, 2011 at 6:21 am
    Permalink

    rajinnya ciktom wat tuto ๐Ÿ™‚

    Reply
  • January 15, 2011 at 6:49 am
    Permalink

    nak cuba la ..
    betul la cik tom..
    kalau template2 ni kena test dulu kat blog testing kita nun..
    tak boleh buat gitu2 je..
    kan..
    tambah2 untuk blogger kurang pandai macam akak ni.. hehehh

    Reply
  • January 15, 2011 at 11:29 am
    Permalink

    mamat dah try buat tdi…
    tpi rasanya kene btul2 buat baru boleh..
    buat masa skrg ni..
    belum sedia lagi kowt..he3

    Reply
  • March 10, 2011 at 2:17 am
    Permalink

    Cik Tom..

    Mekasih di atas semua n3 tutorial yang terbaaaeeeekkkk !!!

    Reply
  • November 11, 2011 at 11:32 am
    Permalink

    kak..tak boleh pon..saya tak phm tang download template..lps 2 kene wat ape?pening2..

    Reply
    • November 27, 2011 at 1:22 pm
      Permalink

      mana step yang pening ye dik?explain detail sbb ciktom xtau dr mana pucuk pangkal yg xtau tue..

      Reply
      • January 5, 2012 at 9:48 am
        Permalink

        sy bukak photobucket…so sy dah pilih pun..pastu sy xtau nk buat apa lps 2..?

        Reply
        • January 13, 2012 at 12:32 pm
          Permalink

          cuba bg link yang adik pilih tue…erm adik buka photobucket nk pilih apa ye?bgth detail sikit biar ciktom faham..

  • January 15, 2012 at 2:39 am
    Permalink

    ok cik tom,panduan yang berguna untuk dipraktikkan.tq.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE