Tutorial Masukkan Gambar Bawah Blog (footer)

Salam….Cik tom nak share tutorial masukkan gambar bawah blog (footer) yang pernah di tanyakan oleh taufiq tiramisu dan pakcikejoy tentang bagaimana cara cik tom masukkan gambar pada footer bawah blog. Contoh gambar pada footer ialah macam kat gambar bawah tue yang ada ayat “tomat0 girl’s life.. redesign by ciktom [dot]com“. Sorry baru sekarang cik tom buat tutorial ni. Kalau korang dah tahu caranya takpelah harap dapat beri manfaat kepada blogger lain sebab sekarang setiap hari ramai blogger baru yang muncul macam cendawan tumbuh selepas hujan. Tutorial ini hanya bagi pengguna blogspot sahaja ye.

gambar pada footer

STEP 1

Sila backup template sebelum mula untuk mengedit sebarang code.

DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES>klik DOWNLOAD FULL TEMPLATE

STEP 2

Klik keyboard “ctrl+f” atau F3 untuk cari code;

#footer {

STEP 3

Copy dan paste coding dibawah selepas (dibawah) coding di step 2;

background: url(http://i1207.photobucket.com/albums/bb468/tomatogurl86/footerciktom.png) no-repeat bottom right;height: auto;

***pada perkataan yang dibold boleh tukar kepada url gambar yang korang edit.

***sebaiknya adjust saiz gambar mengikut kelebaran blog supaya nampak cantik. Contoh saiz gambar footer cik tom ialah 950×250.

***boleh ubah posisi gambar sama ada bottom/right/left/center.

STEP 4

Preview dan save jika tiada sebarang error pada coding. Selamat mencuba.

 

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

15 thoughts on “Tutorial Masukkan Gambar Bawah Blog (footer)

  • June 19, 2011 at 12:26 am
    Permalink

    salam

    lama cik tom tak buat tuto

    Reply
  • June 19, 2011 at 12:35 am
    Permalink

    hoho..rajinnya cik tom kita ni buat totorial..

    Reply
  • June 23, 2011 at 3:17 pm
    Permalink

    salam…
    cik tom,camner nak pasang banner kita guna gmabar kita yang ah di edit di photobucket…
    saya xpandai nak masukkan lah…tlg boleh….

    Reply
    • October 3, 2011 at 8:32 am
      Permalink

      sama2..rasanya cam cik tom ada bagitahu kat blog taufiq aritu..tapi kalau xde sori ye..lupa kot..hee

      Reply
  • January 7, 2012 at 3:16 am
    Permalink

    mcm mane kalau tak jumpe kod yg kat step 2?

    Reply
    • April 21, 2012 at 2:40 pm
      Permalink

      cari code yang seiras2 code tue..xsemua blog sama code.

      Reply
  • January 27, 2012 at 2:16 pm
    Permalink

    kalau untuk wat header dlm post pulak??
    macam mne??

    Reply
    • January 28, 2012 at 5:18 pm
      Permalink

      header dalam post or header dalam blog ye??xpernah pulak dengar header dalam post..dalm blog cik tom taulah..or ur means by post title in post?

      Reply
  • March 3, 2012 at 8:10 pm
    Permalink

    Salam,saya ni beginner..nak tanya la tutor ni semua diajar tok blog lame ke?… saya cube try diblog saya tak boleh boleh la he2 confius ni…sila beri tunjuk ajar

    Reply
    • April 21, 2012 at 7:40 pm
      Permalink

      salam..tutorial ni sesuai utk design template..kalau classic template xsesuai sgt..1lg kalau xjumpa code yang sama cuba cari code yang iras2 dengan code yg diberi dlm tutorial ni.

      Reply
  • March 8, 2012 at 2:12 am
    Permalink

    1.mcm mana nak follow cik tom?
    2. sy tak jumpa #footer { di HTML editor saya..
    3. ajarkan saya nak naikkan blog trafik

    Reply
    • May 4, 2012 at 1:10 pm
      Permalink

      1. box follow ciktom ada kat bawah sekali.
      2. kalau xjumpa code tue try cari footer je..pastu cari code mcm yg ciktom nak tue…try n error masukkan..p/s: jgn lupa back up dulu..
      3. nak naik trafik blog kena rajin update blog, ping entry, blogwalking utk 6 bulan pertama..lepas trafik dah ok just maintain kan je.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE