Post navigation

Tutorial Masukkan Image Bergerak Dalam Shoutmix

Posted on by
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…

Kali ni cik tom nak share tutorial untuk masukkan icon bergerak (file jenis .gif) dalam shoutmix atas permintaan budakkechik (kembar blog cik tom). Kalau tanya cik tom memang cik tom tak pernah buat tapi pernah belajar dan hampir2 nak buat. Cik tom tak jadi buat sebab rasa malas pulak. Pada yang nak belajar jom follow up tutorial bawah ni ye;

STEP 1

Login akaun shoutmix kat SINI. Kepada yang belum ada sila sign up dulu ye.

*maaf untuk penggunaan cbox cik tom tak pernah belajar. So tak dapat nak tolong.

STEP 2

Klik pada SETTINGS>DISPLAY>SMILEYS

STEP 3

Carilah gambar animation dengan google “Animation gif” atau boleh cari di website glitter graphics dengan klik kat SINI. Dah jumpa sila amik url gambar tue pada ruangan yang diberi. Contoh seperti gambar di bawah;

Contoh url image yang lengkap: http://dl10.glitter-graphics.net/pub/369/369220a3hjk9pcg9.gif

Kalau takde bagi url image tue, right mouse click pada gambar tue>klik “copy image url”.

STEP 4

Image url yang dah di copy tue, sila paste pada “Smiley Image URL”.

“Code” dan “optional” ialah perkataan yang akan digantikan dengan gambar korang pilih. Contohnya bila tinggal jejak “singgah” dan “skodeng” akan keluar icon/gambar yang korang pilih.

Klik “Add”. Masuklah semaksimun 10 smileys icon bagi yang percuma/basic. Puas hati sila klik “Save settings”

Overall process kat sini ialah SMILEY IMAGE URL>CODE>OPTIONAL>ADD>SAVE SETTINGS.

Selamat mencuba dan semoga berjaya ;)

p/s: entry autopublish..insyaAllah see u on 2/12/2010 :)

********************************************************
klik sini

This entry was posted in tutorial by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

29 thoughts on “Tutorial Masukkan Image Bergerak Dalam Shoutmix

  1. wah bestnya..tapi tak nampak pun benda ni kat Shout mix Tom…tapi tak per..masing2 punya cara kan nak letak atau tak..hehe

  2. akak tak rasa nak buat la sebab mungkin lambat nak keluar kotak jerit nanti..orag boring lak nak tinggal jejak..ya ka lambat??hehhe

  3. rara baru buat nie…tp cbox la..dlu tatau ape beza cbox ngn shoutmix..duwe2 rara redah…hehe

  4. Anda membuat beberapa poin bagus di sana. Saya melakukan pencarian pada subyek dan ditemukan terutama orang akan persetujuan dengan blog Anda.

  5. salam , cik tom , frst time sye tgk blog cik tom ni , dlm aty said " waaaaaaaaahhhhh ~ , awesome !!! "
    it's a great work cik tom , keep it up k , i have a few question here , cmne nak tukar gmbo yg kat tab uw , klu blog cik tom an gmbo tomato of course , kebiasaannye gne gmbo hruf B an as simbol for BLOG , tp sye nak tukar gmbo katun ke smthng ke , next , klu cik tom ke blog sye , cik tom akn nmpk gmbo kertas gulung kat ats skali , sye nak tnye , cmne nak besakn gmbo uw , dn center kat tgh2 blog , ok , thats all , thank u cik tom , :)

  6. @Ellen: seperti yg tom nyatakan di dlm n3..tom nyaris nak buat ms mula2 nak buat blog tue tp xjadi..so segala perkara ni tom dah tahu..so tom sekadar share ilmu yg pernah tom belajar..

  7. @huda hassanslmt tahun br..

    mengenai soalan huda..

    1) nak tukar tab guna gmbr tomato..tue ada codingnya..cik tom akan buat akan dtg sbb dah ade yg request..tunggu next tutorial ye..

    2)yang icon nak ganti pada simbol blog B…cik tom xpasti lg sbb xpernah buat..maybe boleh cr tutorial kat blog lain dl..kl berkesempatan br cik tom akan buat ye…

    3)mengenai gmbr header tue plk..huda kena la upload gmbr yg sama size dgn kebesaran header huda..cnth blog cik tom size header 950x200px. so cik tom akn buat header sama saiz dan uploadnya…bila dah masuk akan secara automatik jd center kalau dah sm size..

    kl still xpaham boleh bertanya lg..sori lmbt bls ye..agak busy…

  8. @kepada semua: selamat mencuba ye..ada permasalahan sila bgth pada ruangan komen ini..terima kasih…

  9. Ini merupakan sumber yang berguna indah yang anda menyediakan dan Anda memberikan gratis tidak ada biaya. Saya suka melihat situs web yang memahami nilai dari sumber yang berguna memberikan kualitas secara gratis. Ini? S yang lama apa yang terjadi di sekitar datang sekitar program..

  10. tutorial paling malas nk buat,tp hari ni ngadapkan jgk..hehe!dpt ler 2-3 image…thankz cik tom!

  11. hey. bace blog cik tom nie.. rase best sudah.. tertarik.. even first time bukak… haha gud lah u. boleh jauh.. haha ! folloe u…. :)