Tutorial Masukkan Image Bergerak Dalam Shoutmix

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…

Kali ni cik tom nak share tutorial untuk masukkan icon bergerak (file jenis .gif) dalam shoutmix atas permintaan budakkechik (kembar blog cik tom). Kalau tanya cik tom memang cik tom tak pernah buat tapi pernah belajar dan hampir2 nak buat. Cik tom tak jadi buat sebab rasa malas pulak. Pada yang nak belajar jom follow up tutorial bawah ni ye;

STEP 1

Login akaun shoutmix kat SINI. Kepada yang belum ada sila sign up dulu ye.

*maaf untuk penggunaan cbox cik tom tak pernah belajar. So tak dapat nak tolong.

STEP 2

Klik pada SETTINGS>DISPLAY>SMILEYS

STEP 3

Carilah gambar animation dengan google “Animation gif” atau boleh cari di website glitter graphics dengan klik kat SINI. Dah jumpa sila amik url gambar tue pada ruangan yang diberi. Contoh seperti gambar di bawah;

Contoh url image yang lengkap: http://dl10.glitter-graphics.net/pub/369/369220a3hjk9pcg9.gif

Kalau takde bagi url image tue, right mouse click pada gambar tue>klik “copy image url”.

STEP 4

Image url yang dah di copy tue, sila paste pada “Smiley Image URL”.

“Code” dan “optional” ialah perkataan yang akan digantikan dengan gambar korang pilih. Contohnya bila tinggal jejak “singgah” dan “skodeng” akan keluar icon/gambar yang korang pilih.

Klik “Add”. Masuklah semaksimun 10 smileys icon bagi yang percuma/basic. Puas hati sila klik “Save settings”

Overall process kat sini ialah SMILEY IMAGE URL>CODE>OPTIONAL>ADD>SAVE SETTINGS.

Selamat mencuba dan semoga berjaya 😉

p/s: entry autopublish..insyaAllah see u on 2/12/2010 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

29 thoughts on “Tutorial Masukkan Image Bergerak Dalam Shoutmix

  • November 29, 2010 at 4:09 am
    Permalink

    wah..cik tom bt tutorial la..

    Reply
  • November 29, 2010 at 5:28 am
    Permalink

    tips yang bagus..nak try la pasni…
    thanx cik tom

    Reply
  • November 29, 2010 at 5:46 am
    Permalink

    wah bestnya..tapi tak nampak pun benda ni kat Shout mix Tom…tapi tak per..masing2 punya cara kan nak letak atau tak..hehe

    Reply
  • November 29, 2010 at 6:08 am
    Permalink

    cik tom!rase mcm nak buat je..tp line lak wt hal..nnti kt kolej leh wtla.hgheeh

    Reply
  • November 29, 2010 at 7:22 am
    Permalink

    akak tak rasa nak buat la sebab mungkin lambat nak keluar kotak jerit nanti..orag boring lak nak tinggal jejak..ya ka lambat??hehhe

    Reply
  • November 29, 2010 at 7:54 am
    Permalink

    thanks cik tom kongsi kan info2 hehehe

    Reply
  • November 29, 2010 at 8:19 am
    Permalink

    wah3~ rajin ciktom wat tutorial.. btw, thanx yep share ilmu.. ^_^

    Reply
  • November 29, 2010 at 8:26 am
    Permalink

    dni ingat nak buang shoutmix shoutbox balik sebab dni tak tengok pun shoubox. huhu

    Reply
  • November 29, 2010 at 9:10 am
    Permalink

    salam cik tom.

    bergumbira di KL

    buat masa ni tak minat nak buat
    cam tu lagi.

    Reply
  • November 29, 2010 at 10:52 am
    Permalink

    Bagus kali tritnya…terima kasih

    Reply
  • November 29, 2010 at 10:52 am
    Permalink

    Nak coba di tempat saye

    Reply
  • November 29, 2010 at 3:01 pm
    Permalink

    rara baru buat nie…tp cbox la..dlu tatau ape beza cbox ngn shoutmix..duwe2 rara redah…hehe

    Reply
  • November 29, 2010 at 5:04 pm
    Permalink

    ooo camtu yer caranye..tq cik tom..ingatkan nak wat ni kene dftr premium..huhu

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:09 am
    Permalink

    tenggs 4 ur inf0 er…suka 😉

    Reply
  • November 30, 2010 at 4:10 am
    Permalink

    tengs for the very informative tuto

    Reply
  • December 3, 2010 at 6:04 pm
    Permalink

    Anda membuat beberapa poin bagus di sana. Saya melakukan pencarian pada subyek dan ditemukan terutama orang akan persetujuan dengan blog Anda.

    Reply
  • December 9, 2010 at 3:58 pm
    Permalink

    Ini masalah saya benar-benar dipecahkan, terima kasih!

    Reply
  • December 16, 2010 at 11:23 pm
    Permalink

    Terima kasih atas posting ini, cukup membantu dan mengatakan banyak

    Reply
  • December 27, 2010 at 3:42 am
    Permalink

    salam , cik tom , frst time sye tgk blog cik tom ni , dlm aty said " waaaaaaaaahhhhh ~ , awesome !!! "
    it's a great work cik tom , keep it up k , i have a few question here , cmne nak tukar gmbo yg kat tab uw , klu blog cik tom an gmbo tomato of course , kebiasaannye gne gmbo hruf B an as simbol for BLOG , tp sye nak tukar gmbo katun ke smthng ke , next , klu cik tom ke blog sye , cik tom akn nmpk gmbo kertas gulung kat ats skali , sye nak tnye , cmne nak besakn gmbo uw , dn center kat tgh2 blog , ok , thats all , thank u cik tom , 🙂

    Reply
  • December 29, 2010 at 6:55 am
    Permalink

    waaaa tapi da lupa pw huhu

    Reply
  • January 1, 2011 at 3:58 am
    Permalink

    @pN.rOs: cik tom dah buat tutorial utk lupa shoutmix..boleh tgk di link tutorial

    Reply
  • January 1, 2011 at 4:01 am
    Permalink

    @Ellen: seperti yg tom nyatakan di dlm n3..tom nyaris nak buat ms mula2 nak buat blog tue tp xjadi..so segala perkara ni tom dah tahu..so tom sekadar share ilmu yg pernah tom belajar..

    Reply
  • January 1, 2011 at 4:03 am
    Permalink

    @huda hassanslmt tahun br..

    mengenai soalan huda..

    1) nak tukar tab guna gmbr tomato..tue ada codingnya..cik tom akan buat akan dtg sbb dah ade yg request..tunggu next tutorial ye..

    2)yang icon nak ganti pada simbol blog B…cik tom xpasti lg sbb xpernah buat..maybe boleh cr tutorial kat blog lain dl..kl berkesempatan br cik tom akan buat ye…

    3)mengenai gmbr header tue plk..huda kena la upload gmbr yg sama size dgn kebesaran header huda..cnth blog cik tom size header 950x200px. so cik tom akn buat header sama saiz dan uploadnya…bila dah masuk akan secara automatik jd center kalau dah sm size..

    kl still xpaham boleh bertanya lg..sori lmbt bls ye..agak busy…

    Reply
  • January 1, 2011 at 4:05 am
    Permalink

    @kepada semua: selamat mencuba ye..ada permasalahan sila bgth pada ruangan komen ini..terima kasih…

    Reply
  • January 23, 2011 at 9:33 am
    Permalink

    Ini merupakan sumber yang berguna indah yang anda menyediakan dan Anda memberikan gratis tidak ada biaya. Saya suka melihat situs web yang memahami nilai dari sumber yang berguna memberikan kualitas secara gratis. Ini? S yang lama apa yang terjadi di sekitar datang sekitar program..

    Reply
  • February 6, 2011 at 9:14 am
    Permalink

    tutorial paling malas nk buat,tp hari ni ngadapkan jgk..hehe!dpt ler 2-3 image…thankz cik tom!

    Reply
  • June 24, 2011 at 10:28 pm
    Permalink

    hey. bace blog cik tom nie.. rase best sudah.. tertarik.. even first time bukak… haha gud lah u. boleh jauh.. haha ! folloe u…. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE