Tutorial Open New Tab | link buka window baru

Salam..Cik tom buat tutorial open new tab iaitu link buka window atau tab baru yang ditanyakan oleh fatin hanani. Tutorial ini boleh digunakan pada blogger platform blogspot dan juga wordpress. Open new tab ni apabila pelawat berkunjung ke blog dan klik mana2 link dalam blog akan direct terbuka ke tab yang baru. Tak perlu susah payah right click dan ada sesetengah blog yang disable right click. Cik tom akan ajar 2 cara iaitu pertama cara ni akan buat automatik kesemua link dalam blog akan direct ke new tab apabila klik. Cara kedua masukkan code secara manual dalam setiap link yang di buat dalam entry. Cara kedua ni bagi pengguna wordpress just tick pada “Open link in a new window/tab” ketika proses nak hyperlink, tak perlu secara manual masuk code.

CARA PERTAMA

STEP 1

Sila backup template sebelum mula untuk mengedit sebarang code.

DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES>klik DOWNLOAD FULL TEMPLATE

STEP 2

Tekan keyboard “CTRL+F” atau “F3” dan search code;

<head>

STEP 3

Copy dan paste code dibawah dan masukkan selepas (dibawah) code di step 2;

<base target=’_blank’/>

STEP 4

Preview dan save jika tiada sebarang error pada coding.

*********************************

CARA KEDUA

STEP 1

Pada new post blogspot, bold kan ayat/ perkataan yang nak di link dan klik “Link” button yang ada pada menu.

STEP 2

Selepas siap di link perkataan tersebut, sila klik “edit html” dan copy serta paste code di bawah ke dalam code hyperlink tersebut.

target=”_blank”

Contoh sebelum tambah code;

<a href=”http://www.ciktom.com”>Cik tom</a>

Contoh selepas tambah code;

<a href=”http://www.ciktom.com” target=”_blank”>Cik tom</a>

Harap korang faham tutorial ni dan selamat mencuba. ^_^

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

16 thoughts on “Tutorial Open New Tab | link buka window baru

  • June 26, 2011 at 11:10 am
    Permalink

    emmmm…
    kalau wordpress cm ne cik tom..

    Reply
    • August 15, 2011 at 6:17 pm
      Permalink

      kalau wordpress dah ada kan bila nak klik link tue kamarul tick pada box “open a new tab”…automatik akan open pada new tab bila klik pada link tue…

      Reply
    • August 15, 2011 at 6:08 pm
      Permalink

      mula2 abbey kena buat hyperlink seperti biasa pada post entry adik…lepas dah buat tue baru klik “edit html” pada post entry yang adik taip tue..dan masukkan code yang target=blank pada link yang adik dah buat sebelum ini..faham x?

      Reply
  • August 10, 2011 at 4:10 pm
    Permalink

    nape saye wat step 1 to error ye?

    Reply
  • September 26, 2011 at 6:05 pm
    Permalink

    3ma kasih kak. amat2 berguna, step 1 tu error, tp step 2 adalah alternatifnye. praktikal dan mudah.

    Reply
    • October 2, 2011 at 8:27 pm
      Permalink

      sama2…sebab tue buat 2 cara senang boleh jadi pilihan yang mudah…erm blog xleh komen ek..nice blog 😉

      Reply
  • November 17, 2011 at 3:01 am
    Permalink

    sangat berguna 🙂
    thanks

    Reply
  • February 24, 2012 at 12:36 pm
    Permalink

    yeah..dah jadi.tq!

    Reply
  • March 1, 2012 at 11:20 am
    Permalink

    x jadi lah ciktom..error..herm..saya nak wat page tue bukak mcm kat lisasecret punya blog huhu camne ek?

    Reply
    • April 21, 2012 at 6:47 pm
      Permalink

      aik error?rasanya menjadi je..yg mcm lisasecret tue try tny lisa ek..sbb cik tom stop bt tutorial bt ms skang..sori..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE