Tutorial Pasang Butang Tweet, Google Plus One, Share dan Like Facebook (Blogspot)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…. Hasil dari request 3 orang blogger perkara yang sama, cik tom nak berkongsi Tutorial Pasang Butang Tweet, Plus One, Share dan Like Facebook bagi pengguna platform blogspot. Hasil butang Tweet, Plus One, Share dan Like Facebook ini bentuk compact dan sebaris dibawah title entry. Yang bertanya cik tom tue ada bagitahu sebelum ini tutorial yang dia cuba keempat-empat button share ini tutorial berasingan so bila buat button tue jadi tidak sebaris dan tidak kemas. Cik tom harap entry tutorial ini dapat membantu blogger untuk memasangnya.dalam satu barisan dan nampak lebih kemas.

Button share

STEP 1

Old version blogspot: DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES>klik DOWNLOAD FULL TEMPLATE untuk backup file.

New version blogspot: DASHBOARD>TEMPLATE>klik BACKUP/RESTORE>klik DOWNLOAD FULL TEMPLATE untuk backup file.

STEP 2

Klik pada” Edit HTML”> tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES> tekan “ctrl+f” pada keyboard laptop/ komputer untuk cari code

<div class='post-header-line-1'/>

dan copy code dibawah ini selepas code tersebut :

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<table border='0'><tr>
<td><iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/></td>
<td> <a class='twitter-share-button' data-count='horizontal' data-related='' data-via='ciktom' expr:data-text='data:post.title' expr:data-url='data:post.url' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/></td>
<td><g:plusone expr:href='data:post.url' size='medium'/></td><td><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/></td>
</tr></table> </b:if>

***Jika tiada code <div class=’post-header-line-1’/> , boleh try cari code  <data:post.body/> dan letak code tadi diatasnya.

***Jika anda menggunakan read more dan hendak button ini terpapar dihadapan read more dan juga pada ruang posting, sila delete kod yang berwarna biru diatas.

***Gantikan perkataan ciktom kepada username twitter anda.

STEP 3

Jika korang pernah pasang buttom google plus one sebelum ini boleh skip step 3 ini. Tapi sekiranya belum pernah pasang button google plus one, sila cari code </head> dan copy code ini sebelum code </head> :

<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js"></script>

STEP 4

Klik Preview dan Save jika tiada sebarang error pada coding.

Entry Tutorial Pasang Butang Tweet, Plus One, Share dan Like Facebook ini ciktom rujuk dari teknikbuatblog tapi telah diubahsuai sedikit dari code asal tutorial dari button send facebook kepada shared facebook. Selamat mencuba ^_^

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

29 thoughts on “Tutorial Pasang Butang Tweet, Google Plus One, Share dan Like Facebook (Blogspot)

  • April 23, 2012 at 3:52 am
    Permalink

    nape tak menjadi T_T

    Reply
    • April 23, 2012 at 7:53 pm
      Permalink

      ada error sikit pada tanda buka n tutup kata..dah baiki..cuba try copy balik..jadi x?

      Reply
      • April 23, 2012 at 9:41 pm
        Permalink

        agak dah…haha
        takpe2..nnti2 zai buat =)

        Reply
        • April 23, 2012 at 9:55 pm
          Permalink

          ok2..mestilah dah agak sbb syatoza kan pro bab edit mengedit ni..hee

  • April 23, 2012 at 8:27 am
    Permalink

    Ada masa nti leh jengah lg kesini….skg mmg tak bape nk sempat daaa

    Reply
  • April 23, 2012 at 9:30 am
    Permalink

    lama tak dengar khabaq cik tom, …sihat kut no….

    terima ksih utk tutorial di aatas

    Reply
  • April 23, 2012 at 12:13 pm
    Permalink

    Butang sosial penting untuk dikongsi didalam rangkaian tertutama butang Google+ boleh memberi kesan SEO dan ranking.

    Reply
    • April 23, 2012 at 8:02 pm
      Permalink

      owh google plus ni beri kesan pada seo dan ranking ek..baru tau..huhu

      Reply
  • April 23, 2012 at 4:48 pm
    Permalink

    Nak juga kalau boleh buat
    Harap ada masa untuk cuba

    Reply
    • April 23, 2012 at 8:03 pm
      Permalink

      try aplikasi pada wordpress pun boleh..kalau xjumpa code yg sama, try cari code yang seiras..gdluck!

      Reply
  • April 23, 2012 at 9:32 pm
    Permalink

    info menarik pado yang berminat….:)

    Reply
    • April 23, 2012 at 9:34 pm
      Permalink

      yup..mana yang berminat utk guna button share blh guna tutorial ni.

      Reply
  • April 23, 2012 at 9:49 pm
    Permalink

    wahh macam menarik je nih..

    Reply
    • April 23, 2012 at 10:36 pm
      Permalink

      boleh cuba..lagi mudah pelawat atau kawan2 nak share dengan klik je icon/ button tweet, google plus, share dan like facebook

      Reply
  • April 23, 2012 at 10:45 pm
    Permalink

    dah lama tak kemas2 kan blog akak tu..jadi malas la sekarang ni.nanti lepas pantang baru nak edit tambah buang apa yang kurang dan terlebih..sekarang ni betul2 malas..:p

    Reply
    • April 25, 2012 at 12:02 am
      Permalink

      biasa la tengah pregnant maybe takde mood sangat nak edit2 blog..baik prepare untuk baby lahir nanti..nanti dah bersalin dan pantang akak boleh edit2 blog..hee

      Reply
  • April 23, 2012 at 11:19 pm
    Permalink

    Memandangkan cik tom penguna WordPress,buat tutorial tentang WordPress,dari mula kita hendak daftar WordPress.org
    sehinga ia menjadi blog,sebab saya kurang mahir tentang WordPress.

    Sy ada mengunakan WordPress.com je

    Reply
    • April 25, 2012 at 12:19 am
      Permalink

      owh ada blog wordpress ye?insyaAllah kalau berkesempatan cik tom cuba share dalam entry2 akan datang ye..

      Reply
  • April 25, 2012 at 12:20 pm
    Permalink

    salam..
    ada juga blogspot hee…tapi blog tu pemalu sikit hik..hik…

    Reply
  • April 25, 2012 at 12:21 pm
    Permalink

    sesekali kita buat untk blog bagus juga,org dpt sumber bacaan tu secara percuma tak langsung dpt pahala.

    Reply
    • April 27, 2012 at 11:36 pm
      Permalink

      ye betul tue..kalau ada button share ni lagi mudah share info yang menarik sesama kawan di google plus, facebook or twitter.

      Reply
  • May 7, 2012 at 1:45 pm
    Permalink

    nak try la blogging dengan platform blogspot ni… tgk kuat juga serp… semua daripada blogspot

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE