Tutorial Pasang Senarai Hajat (Wishlist)

Salam…Cik tom nak share tutorial pasang senarai hajat (wishlist) pada kawan-kawan blogger. Cik tom rasa makin ramai blogger yang teringin nak pasang wishlist di sidebar blog masing-masing. Setiap orang pasti mempunyai hajat atau impian yang ingin dicapai suatu hari nanti. Sesetengah impian itu mungkin berupa bentuk barangan mahupun satu perasaan atau cita-cita. Langkah pasang wishlist ini sebenarnya bagus juga bagi menaikkan lagi azam dan usaha bersungguh-sunggu untuk capai apa yang kita hajatkan. Jom layan tutorial ringkas ni.

STEP 1

Pada pengguna blogspot;

Klik Dashboard>Design>Page Elements>Add A Gadget>HTML/JavaScript>copy dan masukkan code dalam step 2 ke dalam “Content”>Save

Pada pengguna wordpress;

Klik Dashboard>Appearance>Widgets>tarik “Text” ke sidebar>copy code dalam step 2 ke dalam text>Save

STEP 2

Sila copy code di bawah ke dalam step 1 mengikut jenis platform korang iaitu blogspot atau wordpress. Beza code pertama dan kedua ialah berdasarkan hasil pada gambar pada bawah code. Gambar 1 ialah semua wishlist tue dalam satu baris je manakala gambar 2, wishlist tue tersusun dalam baris yang baru bagi setiap wishlist yang berlainan.

<form name=”myform”>
<input name=”mybox” value=”belajar” checked=”checked” type=”checkbox”>Belajar
<input name=”mybox” value=”kerja” checked=”checked” type=”checkbox”>Kerja
<input name=”mybox” value=”kereta” checked=”checked” type=”checkbox”>Kereta
<input name=”mybox” value=”kahwin” disabled=”disabled” type=”checkbox”>Kahwin
</form>

<form name=”myform”>
<input name=”mybox” value=”belajar” checked=”checked” type=”checkbox” />Belajar<br/>
<input name=”mybox” value=”kerja” checked=”checked” type=”checkbox” />Kerja<br/>
<input name=”mybox” value=”kereta” checked=”checked” type=”checkbox” />Kereta<br/>
<input name=”mybox” value=”kahwin” disabled=”disabled” type=”checkbox” />Kahwin<br/>
</form>

my wishlist

*Korang boleh tukarkan perkataan yang berwarna merah seperti belajar, kerja dan seterusnya  kepada hajat korang sendiri ye.Sila pastikan perkataan yang sama digunakan untuk setiap kotak wishlist dengan “value”.

**Bagi disabled dan checked korang boleh edit iaitu pilih disabled jika hajat masih belum tercapai lagi dan tanda checked jika hajat tersebut sudah tercapai.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

6 thoughts on “Tutorial Pasang Senarai Hajat (Wishlist)

  • June 20, 2011 at 1:24 pm
    Permalink

    oo..macam gitu…
    banyak kat blog adik2 akak nampak pasang benda ni..
    mudah je rupanya nak buat..

    Reply
  • June 20, 2011 at 1:29 pm
    Permalink

    Nanti boleh la try pasang senarai hajat ni. tapi sekarang ni banyak sangat hajat.

    Reply
  • June 20, 2011 at 11:11 pm
    Permalink

    baru tahu …. terima kasih cik tom sudi kongsi tutor ni… lepas nak try buat…

    Reply
  • June 21, 2011 at 6:18 pm
    Permalink

    ni mesti ada banyak jahat nih..

    Reply
  • February 11, 2012 at 1:55 am
    Permalink

    huhu..xdpt buat pown.die kuar pelik2..dkt bahagian checkbox tu kuar name wish tu gak.cmne ehh?

    Reply
    • February 19, 2012 at 6:42 am
      Permalink

      tepi checkbox tue akan keluar name wish tue…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE