Tutorial Penjelasan Code Top Commentator Widget

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…

Dah lama kak ati tanyakan pasal top commentar dan maafkan cik tom sebelum ni just bagi link untuk code top commentar. Tutorial ini untuk membantu kak ati or sesiapa lagi yang tak faham mengenai coding top commentar. Sebelum ni blogwalking ramai jugak mengalami masalah yang sama.

Ini hanyalah contoh separuh dari coding top commentar di blog cik tom dulu. Sekarang dah buang. Untuk coding penuh sila copy kat SINI.

<script src=”http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?

YourBlogUrl=http://tomatogurlslife.blogspot.com

&ExcludedNick1=Tomato Gurl’s Life

&ExcludedNick2=

&ShowHowMany=20

&_callback=getYpipe

&_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a

&_render=json”

type=”text/javascript”></script>

<!– Top commentators widget End –>


Di dalam coding top pengomen ni yang kena ubah;

YourBlogUrl=URL BLOG KORANG

&ExcludedNick1=NAMA 1 COMMENTAR YANG KORANG TAK NAK MASUKKAN DALAM LIST TOP COMMENTAR

&ExcludedNick2= NAMA 2 COMMENTAR YANG KORANG TAK NAK MASUKKAN DALAM LIST TOP COMMENTAR (*kalau ada 1 je nama, ruangan ni just tinggal kosong je)

**Untuk anonymous tak perlu letak dalam list ni sebab sudah secara automatik tidak dikira.

&ShowHowMany=UNTUK SHOW BERAPA RAMAI TOP PENGOMEN 5,10,20?

Faham tak akak or kawan-kawan blogger lain? Kalau tak faham jangan segan bertanya. InsyaAllah cuba jawab mana yang mampu. Jika ada persoalan, selepas 1/12/2010 barulah cik tom dapat jawab kalau masih dipanjangkan usia. Kepada yang dah faham tue senyum sahaja ye 😉

p/s: entry autopublish..insyaAllah see u on 2/12/2010 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

32 thoughts on “Tutorial Penjelasan Code Top Commentator Widget

  • November 28, 2010 at 4:14 am
    Permalink

    kompleks gak yer..
    niwey..
    tengs for sharing..
    66

    Reply
  • November 28, 2010 at 4:58 am
    Permalink

    tengah pikir2 nak masuk kan top commentator wiget ni atau tak..
    rasa2 cik tom???

    Reply
  • November 28, 2010 at 1:15 pm
    Permalink

    oo thanks sharing cik tom..

    Latest Entri :
    Tagline Blog? Perlu Ke?

    Reply
  • November 28, 2010 at 5:16 am
    Permalink

    cik tom..
    exchange link nak?
    nak taruk dekat belog list.. tape kan? haha

    Reply
  • November 28, 2010 at 5:42 am
    Permalink

    huhu..thnx cik tom..cpt balik!miss u~hehe

    Reply
  • November 28, 2010 at 6:16 am
    Permalink

    heee,,nk senyum aje oleh.sis..huuhu

    Reply
  • November 28, 2010 at 7:52 am
    Permalink

    akak teringin nak buat top comentator tu..nk kene ikut step betul2 nih…ni kira kita paste kat html ke cik tom??

    Reply
  • November 28, 2010 at 8:46 am
    Permalink

    tips yang best ;D

    Reply
  • November 28, 2010 at 11:36 am
    Permalink

    faham cikgu…
    cik tom pg kl bercuti ka???

    Reply
  • November 28, 2010 at 1:01 pm
    Permalink

    thank 4 that info..:)

    Reply
  • November 28, 2010 at 1:23 pm
    Permalink

    ble na jd m top cmmentor? ;p

    Reply
  • November 28, 2010 at 11:45 pm
    Permalink

    dni pun baru letak kat blog sebab ramai cakap ianya adalah salah satu motivasi untuk orang masuk dalam list tu;)

    Reply
  • November 29, 2010 at 9:16 am
    Permalink

    salam cik tom.

    Terima kasihlah cik tom sayang
    tak sangka begitu rajin nak buat
    tutorial khas cam ni.

    Kenapa cik tom dah buang top
    comment tu?

    Reply
  • February 2, 2011 at 3:32 pm
    Permalink

    kenapa tak jadi cik tom ? huwhuw ~

    Reply
  • February 17, 2011 at 3:24 pm
    Permalink

    sayang cik tom..huhu..thanz

    Reply
  • March 7, 2011 at 2:06 am
    Permalink

    assalamualaikum cik tom…
    erm entry cik tom memang cantik..
    spec suka…erm agpon spec baru jaa buat blog nee…
    nak tnya cik tom cmna nak wat background agar lebih cantik dan menarik??
    dan lain2 laa..
    senang2 lawati laa blog sy ye cik tom…
    sayang cik tom….
    assalamualikum..

    Reply
  • March 7, 2011 at 2:12 am
    Permalink

    assalamualikum cik tom…
    spec suka entry cik tom yg sgt menarik 2..
    memang tepatlaaa:P
    cik tom,spec bru lg lam blog ne..
    erm camna spec nak buatkan background spec lebh tertarik antaranya masalah :
    1 nak susun jenis2 maklumat,misal movie,artikel,games,info semasa dan DLL
    2 nak wat entry cam cik tom,menarik ramai pengunjung dll..

    harap cik tom dapat memberi jawapan ye..sggah2lah kat blog spec…

    Reply
  • March 10, 2011 at 10:23 am
    Permalink

    @black spec chus:

    erm nak jwb mana 1 soalan spec ye..byk tue…hurmm…

    1-background yg menarik..spec kena pandai mix kan warna utk bg background menarik..pendapat cik tom ok je kalau nak guna background warna hijau…tp header blog ni macam x match dgn warna blog…so kena decide warna apa yang nak/sesuai di mix..

    2-nak bahagikan jenis entry..boleh buat label bg setiap entry..cam entry ni label "moviez" kan..atau maybe boleh buat cam cik tom…buat tab menu utk kumpulkan semua entry dalam satu pages cnth tutorial..

    http://www.ciktom.com/2010/08/tutorial-tab-menu.html

    3-kena rajin buat entry dan belajar dr blog ke blog…tgk apa kelebihan pd blog tue yg ada…cara apa yang digunakan..pastu spec cuba cari satu identiti blog yang mampu utk attract blogger lain ke blog.

    http://www.ciktom.com/2011/03/apa-niche-dan-berapa-usia-blog-cik-tom.html

    http://www.ciktom.com/2010/12/nickname-main-peranan-penting-dalam.html

    utk belajar lanjut mengenai tips berblog, boleh bc dr senarai tab menu "tips blog" ye..

    Reply
  • April 18, 2011 at 1:17 pm
    Permalink

    salam kak tom,
    baru puas hati saya. Dah puas godek nak buat top komentar
    baru jadi ikut tutorial kak tom.
    terima kasih yer. Kalau nak buat yang ikut bulan cam ner yer
    baru berlumba orang komen

    shamizums.blogspot.com

    Reply
  • April 18, 2011 at 1:22 pm
    Permalink

    tanya satu lagi.
    saya ada 3 nama. 2 nama dah keluar.tinggal satu nama lagi ada dalam top komentar. macam mana nak buang yer.

    saya buat macam ni. Saya tambah
    &ExcludedNick3=nama ketiga tapi still keluar jugak. Macam mana yer
    nak bunag

    Reply
    • April 22, 2011 at 9:55 pm
      Permalink

      cik tom dah refer balik link tutorial ni..bloggersentral mention yang hanya sehingga 2 commentar je boleh exclude maybe sebab tue tak menjadi bila awak cuba tambah &ExcludedNick3….bagi yang link tag cloud awak boleh tambah berapa ramai untuk excluded..maybe awak boleh cuba top commentar jenis tag cloud..cuba refer link tutorial disini; http://www.bloggersentral.com/2010/02/top-commentators-cloud-widget.html

      Reply
  • April 18, 2011 at 1:24 pm
    Permalink

    silap url tadi

    salam kak tom,
    baru puas hati saya. Dah puas godek nak buat top komentar
    baru jadi ikut tutorial kak tom.
    terima kasih yer. Kalau nak buat yang ikut bulan cam ner yer
    baru berlumba orang komen

    shafizums.blogspot.com
    Jom baca entri terkini shamizu …Analisa Keputusan Pilihan Raya Sarawak ke 10My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE