Tutorial Ringkas Setting Asas WordPress

Salam.. Sebenarnya dah lama tab menu Tutorial WordPress wujud dalam blog cik tom tapi apa yang ada sebelu ini hanyalah ayat “Still in progress”.  Ramai blogger yang baru bertukar hosting especially under affiliate netKL  cik tom bertanyakan bagaimanakah cara setting asas bagi wordpress. Cik tom teragak-agak nak buat entry wordpress sebabnya cik tom sendiri masih merangkak-rangkak belajar mengenai wordpress. Tapi harapnya perkongsian ilmu yang sedikit ini dapat memberi manfaat kepada blogger baru berjinak dalam dunia hosting wordpress. Antara 8 setting asas wordpress secara ringkas ialah;

1.   Dashboard > Setting > General > edit pada Site Title , Tagline, email , time zone (timezone cik tom guna utc+8), date format > Save Changes.

2.  Dashboard > Setting > Writting > tick convert emoticons> tick WordPress should correct invalidly nested XHTML automatically > Copy paste link yang diberi dibawah ke dalam kotak Update Service > Save Changes selepas selesai. Update service ini berfungsi untuk ping post blog secara automatik setiap kali update entry terkini di blog.

http://rpc.twingly.com
http://api.feedster.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.moreover.com/ping
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsn w.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://bulkfeeds.net/rpc
http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
http://ping.blo.gs/
http://ping.feedburner.com
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://www.feedsubmitter.com
http://blo.gs/ping.php
http://www.pingerati.net
http://www.pingmyblog.com
http://geourl.org/ping
http://ipings.com
http://www.weblogalot.com/ping
http://feedburner.google.com/fb/a/ping
http://blogsearch.google.com/ping

3.  Dashboard > Setting > Reading > tick Summary/ fulltext > Save Changes

**pilih berapa jumlah post entry pada mainpage. (cik tom set 5 entry pada mainpage)
*pilih samaada summary/ fulltext juga bagi feed. (cik tom gunakan summary bagi feed.)

4.   Dashboard > Setting > Discussion > untuk ni korang boleh tick depend pada apa yang korang nak. Macam cik tom tick semua pada Default article settings. Yang lain depend pada keadaan sebab cik tom kadang2 ubah moderate komen. dah pilih mana setting yang korang nak > Save Changes.

5.   Dashboard > Setting > Media > korangkan setkan berapa saiz gambar yang nak digunakan pada thumbnail, medium and large size > Save Changes.

6. Dashboard > Setting > Privacy > tick “I would like my site to be visible to everyone…….> Save Changes.

7. Dashboard > Setting > Permalinks > tick Custom Structure > copy dan paste /%postname%/  > Save Changes .

**yang ini korang boleh pilih macam2 jenis setting bagi link entry yang appear pada entry blog. tapi ramai blogger sarankan guna permalinks ini untuk mesra SEO tapi kekurangan pada yang berpindah dari blogspot ke wordpress akan keluar Error 404 dari link entry yang lama. cara untuk atasi ialah pengguna plugin “Dean’s Permalinks Migration”.

8. Dashboard > Users > Your Profile > edit Nicknameemail, website, about yourself > Update Profile

**kat sini juga korang boleh tukar password blog yang baru.

Segala setting blog cik tom ini diajar oleh seorang rakan blogger yang baik hati ketika mula2 cik tom bertukar hosting pada 5/4/2011. Terima kasih kerana bersusah payah melayan kerenah pelajar yang banyak bertanya macam cik tom. huhu… Tak dapat nak bagitahu identiti sebab blogger ni cakap segan. Child theme blog yang cik tom guna sekarang pun blogger ni tolong buatkan kemudian baru cik tom setupkan perkara lain. Terima kasih banyak2!!

InsyaAllah kalau diberikan kesempatan cik tom akan cuba share mengenai plugin-plugin yang cik tom gunakan dalam wordpress serta fungsinya.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

32 thoughts on “Tutorial Ringkas Setting Asas WordPress

  • December 5, 2011 at 5:02 pm
    Permalink

    Terima kasih. Entri yang sangat berharga untuk saya budak baru belajar.. Suka, dapat ilmu baru =)

    Reply
    • December 26, 2011 at 6:09 pm
      Permalink

      sama2 yunk..thanks sudi singgah blog cik tom..

      Reply
  • December 5, 2011 at 8:16 pm
    Permalink

    aisehh, kan dah ramai yang tahu..hehe

    Reply
    • December 26, 2011 at 6:04 pm
      Permalink

      tue yang dah tau…tapi setiap hari ramai blogger baru bertukar ke wordpress..so tutorial ni harap dapat jadi panduan buat diorang..huhu

      Reply
  • December 5, 2011 at 9:18 pm
    Permalink

    Salam;
    Terima kasih, ilmu begini memang sangat membatu sya yang baru belajar berblog ni, ha ha! TQ.

    Reply
    • December 26, 2011 at 6:01 pm
      Permalink

      salam..ye2 je baru belajar berblog..tengok dah pakar tue..huhu

      Reply
  • December 6, 2011 at 12:18 am
    Permalink

    tq for the tutorial!

    Reply
  • December 6, 2011 at 8:31 am
    Permalink

    wah bestnye wordpress..dulu pernah guna..skarang still dengan blogspot je…

    BUAT DUIT DENGAN PERNIAGAAN ONLINE – BUKAN SENANG NAK SENANG!!!”

    Reply
    • December 26, 2011 at 5:44 pm
      Permalink

      owh dah pernah guna wordpress rupanya..tp kena stop ek?

      Reply
  • December 6, 2011 at 3:12 pm
    Permalink

    nice sharing dear..memang x kedekut ilmu..Alhamdulillah

    Reply
  • December 6, 2011 at 11:38 pm
    Permalink

    benda alah apa dlm kotak berwarna kuning diatas, baru pertama kali tgk benda alah tu

    Reply
    • December 26, 2011 at 12:15 am
      Permalink

      kotak kuning?dalam tue ada url untuk automatik ping entry bila kita update blog..

      Reply
  • December 7, 2011 at 1:15 am
    Permalink

    info yang bagus ni cik tom. Tapi stay dengan blogspot jer leni.
    cantik blog ni. Makin mantap. hehehe….

    Reply
    • December 26, 2011 at 5:23 pm
      Permalink

      thanks..takpe kalau rasa terbuka hati nak ke wordpress tue amat dialu-alukan…heee…
      blog biasa je..sehabis simple nak bagi ringan load..huhu

      Reply
  • December 8, 2011 at 10:05 am
    Permalink

    Waduh² tak sampai hati nak peningkan kepala dengan benda macam ni.. Lebih selesa ringkas.. hehe

    Terima kasih kongsinya ya Cik Tom. 😉

    Reply
  • December 16, 2011 at 9:38 pm
    Permalink

    Jangankan cik tom, diri ini pun masih merangkak biarpun berkurun sudah guna wp.. haha..

    Reply
    • December 26, 2011 at 12:02 am
      Permalink

      hahaha…xpe kita sama2 belajar ye..

      Reply
  • December 25, 2011 at 4:01 pm
    Permalink

    Hebat Ciktom 🙂
    Rupanya banyak lagi setting yang sy tak tahu.
    Thanks sbb berkongsi cara.

    Reply
    • December 25, 2011 at 11:38 pm
      Permalink

      tak hebat pun..hanya kongsi apa info yang cik tom tahu..alhamdulillah baguslah..sama2 🙂

      Reply
  • December 27, 2011 at 12:37 pm
    Permalink

    Simple dan mungkin boleh dijadikan panduan bagi pengguna baru.

    Reply
    • December 27, 2011 at 3:51 pm
      Permalink

      yup simple utk pengguna bru..kalau bagi complicated terus kan pening pulak..heee

      Reply
  • February 1, 2016 at 2:10 pm
    Permalink

    Salam cikTom… Nk tnya… Cmne nak tmbah MENU supaya boleh tmbah lg ruangan utk letak benda lain… Supaya ade byk boleh masuk kt sebelah HOME button… Tq cikTom

    Reply
    • February 17, 2016 at 8:44 pm
      Permalink

      sorry lambat reply…ciktom pakai wordpress hosting..tak sure sama tak dashboard dengan wordpress.com…
      Caranya..
      1- Login dan buka dashboard wordpress
      2- Cari menu “Pages” dan klik “Add New” untuk tambah menu lain sebaris dengan HOME button..
      3- Isi je box tu nak namakan menu apa
      4- Klik “Publish”
      5- Siap!

      Selamat mencuba 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE