Tutorial Sticky Post Bagi Entry Melekat First Page

Tutorial cara nak buat sticky post ini request dari mamaena. Kebanyakan blogger dah tahu cara nak buat sticky post bagi entry melekat pada first entry selama mana yang kita suka. Tapi kemungkinan besar bagi blogger baru, ramai yang tak mengetahui bagaimana nak membuatnya. Sticky post ni bagus especially bagi yang nak buat contest, giveaways, notis makluman dan sebagainya. Jom kita tengok tutorial bergambar ni.

STEP 1

Taip entry seperti biasa dan kemudian publish post entry tue seperti biasa juga.

STEP 2

Selepas publish, sila klik untuk “edit post” pada entry yang diinginkan untuk sticky post.

STEP 3

Pada “edit post”, sila klik “post options”. Kemudian ubah tarikh dan masa selama mana korang nak entry tue sticky post (melekat pada first entry) dan klik “publish posts”. Taraa siap dan boleh view blog tengok menjadi tak.

***hati-hati dengan setting tarikh iaitu hari/bulan/tahun @ dd/mm/yy dan juga [email protected]


Gambar dibawah ialah step bagi edit profile guna older editor.


sticky post 1 sticky post 2


Gambar dibawah ialah step bagi edit profile guna new/update editor.



p/s: pada yang dah tahu just ignore it πŸ™‚

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

55 thoughts on “Tutorial Sticky Post Bagi Entry Melekat First Page

  • January 16, 2011 at 4:29 am
    Permalink

    ha3!!! cam tu ke…yas buat pakai add gadjet yg pic tu jerr…pas tu link ke post kita tu…boleh ke?

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:40 am
    Permalink

    ni yg sy cari cik Tom..
    thanks atas tutorialnya..
    hehehe..

    Reply
  • January 16, 2011 at 5:28 am
    Permalink

    owh mcm tu rupanyer…
    ngee

    Reply
  • January 16, 2011 at 5:38 am
    Permalink

    Baru2 nie, Fatin Liyana ade tanya dekat facebook pages die, so baru2 nie jerlaa sy tau pasal sticky post nie…hehehe padahal dh lama guna blogspot nie (^^,)

    Reply
  • January 16, 2011 at 5:46 am
    Permalink

    tengkiu tutorialnya cik tom..hehe
    cik tom mmg besttt..ngee

    Reply
  • January 16, 2011 at 5:55 am
    Permalink

    Hohoho..
    Ade yg tak tau buat ek?
    Ngee.. πŸ™‚
    Bgslah, ko bukak tutorial pasal ni..

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:09 am
    Permalink

    Cik tom,nak tanya macam mana nak buat quote yang cik tom tulis tu.yang ayat last dalam entry."Cik tom buat disable clik….".Lagi satu,fan page tu still tak dapat lagi.hik hik hik

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:25 am
    Permalink

    maksud selama mana date n time yag dikehendaki tu cne..

    kita kena letak 'hingga' ke?
    cth : 1/11/11 hingga 2/30/11
    dan utk masa 10:00 AM hingga 12:00 PM gtu ke??..hoho..nak tau..

    satu lagi cne nak buat templete kosong tanpa corak kat blakang ni??
    sy nk templete orange kosong..tp yg ada corak..buatla tutorial..hehe
    mksih tom

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:33 am
    Permalink

    info yang sesangat berguna!! thanks cik tom yang comelll πŸ˜‰

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:33 am
    Permalink

    Qasehraihan..
    letak tarikh last je..

    eh!!akak tolong jawab pulak!!hahaha..

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:46 am
    Permalink

    sticky post tuh utk apa cik tom..
    *saya budak baru belajar* +_+

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:48 am
    Permalink

    terima kasih cik tom… πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 7:05 am
    Permalink

    penah gak tengok sticky post bagi entry melekat nih…kadang2 konpius,ingatkan tuh latest entry…hihi

    bagi yang berminat memang leh buat sangat lar.

    Reply
  • January 16, 2011 at 7:16 am
    Permalink

    salam cik tom…. nok tnye sket nie…
    guane gok kalu nok uboh gambor hok besor macang kat blog photographer tu? klu upload biase, gambor ye kecik ngat….

    pastu gmbor tu clear macang upload gune care biase… taw dok?

    kongsi skit ea… hehehee

    pahang dok nie? heheheee

    Reply
  • January 16, 2011 at 7:19 am
    Permalink

    Cik Tom memang da boom….

    Reply
  • January 16, 2011 at 7:34 am
    Permalink

    @yastro: gadget link macam mana tue ye??cik tom xtahu pulak step tue..maybe boleh je kalau dah menjadi kan ^_^

    Reply
  • January 16, 2011 at 7:36 am
    Permalink

    @d_tieah: aah ramai blogger yang pernah tanya sebelum ni selain mamaena…so the best way ajar secara manual baik ajar dlm entry terus…senang lain kali bagi link je kalau ada yang tanya lg kan πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:22 am
    Permalink

    @pinqib: autopublish??huhu…insyaAllah next entry ye yunk..cik tom masukkan dlm list tutor request…

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:26 am
    Permalink

    @qasehraihan: tak perlu letak hingga akak…akak just letak tarikh last, 2/30/11…

    mengenai background template just warna kosong..insyaAllah cik tom mskkan dlm list tutor request..

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:28 am
    Permalink

    @diana: tenkiu akak..hehehe ^_^

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:30 am
    Permalink

    @ash: sticky post ni nak letak entry tue seberapa lama kita nak pada first entry pd blog…cnth nak buat entry contest/segmen/maklum apa2…

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:33 am
    Permalink

    @azwan:faham…kalau nak besarkan image tahu la…kalau nak clearkan image tak berapa pasti la pulak,…huhu…dah mskkn dlm list tutor request jgk….

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:35 am
    Permalink

    tq ciktom..
    akak dulu bab post options ni failed gak
    pastu try buat autopublish..menjadi baru fhm…

    cuma akak masih guna old version..xamik lgi yg baru..hehe

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:37 am
    Permalink

    nampak mcm senang bg yg da tau tapi bg newblogger mmg terpinga2 dulu nak cari..info terbaek..:)

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:38 am
    Permalink

    bagus tutorial cik tom nie…berguna di kemudian hari…:)

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:50 am
    Permalink

    @haiqal: tak dapat la nak komen disqus blog awak..dah byk kali cuba..hurm..mengenai fb fanpage..code blog awak skang ialah;

    <iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FJiwagua%2F121882094545183&amp;width=292&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;stream=true&amp;header=true&amp;height=62&quot; scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:292px; height:200px;" allowtransparency="true"></iframe>

    cub awak tukar dgn copy coding ni menjd x?

    <iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FJiwagua%2F121882094545183&amp;width=292&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;stream=true&amp;header=true&amp;height=200&quot; scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:292px; height:200px;" allowtransparency="true"></iframe>

    ***cik tom adjust ke 2-2 coding bg height…cuba dl ye…

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:54 am
    Permalink

    kepada semua selamat mencuba dan pd yg bg support thanks ye πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 8:55 am
    Permalink

    thank you cik tom, baru taw cara nak buat sticky post:)

    Reply
  • January 16, 2011 at 10:20 am
    Permalink

    mekasih cik tom, tgh mencari tup tup cik tom dah buat tutorial ni..:)

    Reply
  • January 16, 2011 at 11:03 am
    Permalink

    baru tau.. hehe πŸ™‚

    Reply
  • January 16, 2011 at 12:08 pm
    Permalink

    Tom..best gak entry ni bagi yang lum tau kan..good job dear…hehhe

    Reply
  • January 16, 2011 at 3:12 pm
    Permalink

    sticky post.. selama ni curious gk nk tau camne nk wat.. tp, skrg dh tau.. thanx cik tom~~ ^_^

    Reply
  • January 16, 2011 at 4:18 pm
    Permalink

    Tq info mnrik ni,walupn dah pena bca.
    amalan mengingatkan antra satu dan lain tu kan mulia..bgus3 cik tom,tabik spring sama luuuu^^

    Reply
  • January 16, 2011 at 6:31 pm
    Permalink

    Cik tom.BERJAYA!.Thanks to Cik tom kerana bersusah payah ajar buat.hehehe.Thanks alot!

    Reply
  • January 17, 2011 at 7:40 am
    Permalink

    Bagus lah Cik Tom ni! Kongsi apa sahaja even benda simple mimple. Cayalah Cik Tom πŸ˜€

    Reply
  • January 17, 2011 at 1:16 pm
    Permalink

    ciktom… cane ciktom buat keputusan nama domain?

    Reply
  • January 17, 2011 at 5:06 pm
    Permalink

    @haiqal: alhamdulillah dah berjaya..pening pikir dah ni..hehehe ^_^

    Reply
  • January 17, 2011 at 5:07 pm
    Permalink

    kepada yang lain thanks ye…selamat mencuba πŸ™‚

    Reply
    • April 6, 2011 at 1:25 am
      Permalink

      ok…sori ye tgh setup lg wordpress ni..nanti kalau dah mahir cik tom letak balik pages tutorial tue…buat masa sekarang belum sempat lg…

      Reply
  • May 31, 2011 at 9:14 am
    Permalink

    salam, akak….boleh x wat tutorial nak letak dividers dalam post…..

    yang ader skunk, aida x jumpa dyer pnyer code .post {

    yang ader /*posts
    Jom baca entri terkini aida …will u wif meMy Profile

    Reply
  • September 17, 2011 at 3:59 pm
    Permalink

    kite nak tukar template, tapi bile da siap upload, keluar la template yg baru tapi kedudukan page semua bercelaru n template yg baru da siap letak pages die sndiri pulak huhu… jadi de dua ruangan page bile publish…soalannye camne nak buang n matchkan template lame dgn baru..nak setting tu katne…huhu tolongg ye sis
    Jom baca entri terkini Ainoura …Syria Soft Cotton ORIGINALMy Profile

    Reply
    • October 3, 2011 at 1:58 am
      Permalink

      sori lambat reply yunk..ciktom dah buka blog ainoura..tapi alhamdulillah tengok semua dah setel…

      Reply
  • January 31, 2012 at 5:46 pm
    Permalink

    hi admin , sya nk tanya nie ..huhu .. sedih lah , sya slu buat tp lain jd nya .. hmm.. cmnie , sya ada buat entry .. dan sya dh publish .. sya harap kan , dlm 1 entry tu , hanya 1 page , tp yg jadi . dalam 1 page kt chrome tu , setiap entry yg sya post ada dlm 1 page .. err.. cmna nk explain eh???

    maksud sya , misalnya , klu entry sya ada 5 tajuk , dlm 1 page website tu , dia akn terus bersambung sehingga tajuk yg terakhir.. dia x bg pun cadangan post yg berkaitan .. huhu .. sya dh try buat tp x m’jd.. huhu.. klu bleh , nk minx tlg admin ajar tutorial dia k..

    Reply
  • February 12, 2016 at 8:30 pm
    Permalink

    Sangat bermanfaat tutorialnya. Terimakasih sudah mau berbagi πŸ™‚

    Reply
  • June 18, 2016 at 5:09 am
    Permalink

    sangat bagus dan bermanfaat,smoga sukses dan tuhan memberkati anda

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE