Tutorial: Top visitor and Recent Visitor

Salam…sengal je tajuk entri tu kan…tutorial konon..blog pun kosong je hampeh…haha…lantak la korang nak kata ape pun…dulu pernah buat top visitor kat blog ni tapi dah buang sebab rasa serabut banyak widget…dah la blog buruk…hehe…sebenarnya cik tom buat tutorial ni pasal apayangpanas yang tanya camne nak buat top visitor….cik tom try jugak cari kat blog lain tutorial pasal ni tapi tak jumpa pulak…

So kat sini, cik tom nak share sedikit ilmu pasal “top visitor” dan “recent visitor” yang cik tom tahu…widget “top 10 visitor/member” ni akan kira berapa kali blogger datang melawat blog kita…tapi rasanya top visitor ni tak berkesan kat blogger yang tak sign in dengan “top 10 member” tue…yang “recent visitor” pulak pelawat yang paling latest datang melawat blog…apayangpanas boleh pilih mana 1 pilihan dihati kalau berminat ye…hehe..

STEP UNTUK TOP VISITOR/MEMBER

Pilihan 1

Boleh click SINI>Configure Gadget>Save

atau

Pilihan 2
Langkah 1
Layout>Page Elements>Add a Gadget>Add by your own


Langkah 2
masukkan url dalam kotak di bawah dan click SAVE..


http://xmlgadgets.com/ig/top10.xml


STEP UNTUK RECENT VISITOR

Langkah 1


Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Search “Recent Visitor”


Langkah 3
Click “Recent Visitor” tue…

Langkah 4
Korang ubah la apa yang korang suka for title/height/dll??kemudian click SAVE…


taraaa siap…harap apayangpanas berpuas hati…kalau ada nak tahu apa2 pasal blog or tutorial blog…boleh la singgah kat blog otai2 nih…

krole
maribinablog

p/s:kalau ada yang tersalah sila perbetulkan…saya budak baru belajar 🙂

Credit: myself 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

23 thoughts on “Tutorial: Top visitor and Recent Visitor

  • August 19, 2010 at 2:00 am
    Permalink

    wow buat tutorial…bagus juga…nana memang tak tahu pasal ni…

    Reply
  • August 19, 2010 at 2:26 am
    Permalink

    wahhh…boleh blajar kat sini…thankss:)

    Reply
  • August 19, 2010 at 2:36 am
    Permalink

    nana: hehe..baru 1st time buat…sori kalau ade tersilap 🙂

    Reply
  • August 19, 2010 at 2:37 am
    Permalink

    as: cik tom share pe yang cik tom tahu..terima kasih datang jenguk..

    Reply
  • August 19, 2010 at 8:26 am
    Permalink

    hehe. cik tom, best. best. tak pernah tawu pun pasal ni. thnx cik tom.

    Reply
  • August 19, 2010 at 9:07 am
    Permalink

    nisa: sama2..baguslah ada yang dapat manfaat dari info ni 🙂

    Reply
  • August 19, 2010 at 12:18 pm
    Permalink

    thanks cik tom sebab sudi share ilmu.. nnti ade pape yg taktahu, sy tnya lagi ye? hehe

    Reply
  • August 19, 2010 at 12:59 pm
    Permalink

    sama2…harap awk puas hati…boleh je kalau nak tanya lagi…tapi kalau cik tom tau la..huhu..

    Reply
  • August 20, 2010 at 3:43 am
    Permalink

    wah sis buat tutorial…caya la..hehe

    Reply
  • August 20, 2010 at 8:18 am
    Permalink

    miss yaty: 1st time nih…bg sokongan ye..huhu..

    Reply
  • September 29, 2010 at 6:40 am
    Permalink

    ciktom.. boleh ajar tak macam mana ciktom buat ruangan yg kene klik kalau nak buka kat bawah shoutbox tu? plz ajarkan. boleh eh? ^__^ terima kasih..

    Reply
  • September 30, 2010 at 11:35 am
    Permalink

    @siti: boleh2..nati cik tom bagi link..hehe

    Reply
  • September 30, 2010 at 3:07 pm
    Permalink

    okay..dah dapat link.. terima kasih ye.. 🙂

    Reply
  • October 1, 2010 at 6:29 am
    Permalink

    @siti: selamat mencuba ye..ade apa2 tak tahu boleh tanya..

    Reply
  • December 27, 2010 at 10:52 am
    Permalink

    o yeahh…da tawu…tq..=) btw ada lagi nk tanya…pasal add friend kat blogger nih…cam na nk view smula fren yang add tu ea..bila dah accept request dorang?…tunjuk ajar ya,,,=) tq

    Reply
  • January 1, 2011 at 4:13 am
    Permalink

    @Pandapolarbear aka Mingmengenai soalan ming..kita boleh tgk senarai kawan yg kita dah follow di dashboard blogger. utk lihat balik org yg dah follow blog kita..kita boleh klik pada gmbr diorg didalam frame follower..untuk lihat list follower yg lama/kebelakang lg just klik more…hrp jwpn ni menjawab persoalan ming..

    Reply
    • February 17, 2016 at 8:00 pm
      Permalink

      yup…cuma tak tahulah masih relevan lagi tak tutorial ni..sebab ni tutorial tahun 2010 masa ciktom guna blogspot…skang ciktom dah bertukar kepada wordpress…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE