Tutorial Tukar Gambar Gravatar di WordPress

Assalamualaikum dan salam sayang… Rasa gatal je jari cik tom malam ni nak bertukar gravatar iaitu gambar profile ketika┬átinggal jejak komen di blog wordpress, intensedebate mahupun pada profile blog wordpress cik tom. Kalau komen pada blogspot atau disquss tak menjadi tutorial ni ye.

Tutorial Tukar Gambar Gravatar di WordPress

  1. Sila ke website ==>Gravatar
  2. Kemudian log in akaun korang kalau dah mendaftar la. Kalau belum register kejap je.
    • Kalau lupa password boleh request dengan masukkan email masa daftar gravatar @ email yang korang guna untuk tinggal komen di blog.
  3. Nak tukar gambar klik pada “Add New Image”
  4. Upload new image dengan klik pada button “Choose File” dan klik “Next”
  5. Kalau gambar besar korang crop/potong la ikut besar yang ditetapkan dalam “dot line” tue.
  6. Lepas tu pilih la rating yang sesuai untuk gambar korang. Kalau sesuai untuk tontonan semua lapisan masyarakat pilih je “Rated G”
  7. Siap!

Try refresh dan tengok pada komen2 korang di blog cik tom ni. Tengok keluar tak gambarnya. Syaratnya email korang register gravatar tu mesti sama dengan email korang drop komen di blog wordpress.

Tutorial Tukar Gambar Gravatar di WordPress
Sebelum dan selepas tukar gravatar

Kalau baru nak mendaftar akaun gravatar pun boleh. Follow je step lebih kurang sama je dengan tukar gambar gravatar wordpress yang baru. Barulah korang dapat komen di blog ciktom.com ni ada gambar takdelah kosong je kan. hehe..

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

9 thoughts on “Tutorial Tukar Gambar Gravatar di WordPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE