Post navigation

Tutorial Tukar Jenis Font Cantik Dalam Entry

Posted on by

Tutorial kali ini request dari cik kamoo untuk buat tutorial macam mana nak tukar font lawa dalam entri. Sorry lama tersimpan request dari cik kamoo. Tapi kerana dah berjanji tetap cik tom cuba tunaikan walaupun lambat. Sorry ye.

STEP 1

Klik pada DASHBOARD>DESIGN>TEMPLATE DESIGNER

STEP 2

Step ni berpandukan gambar dibawah.


1) Klik “Advanced“.
2) Lihat pada column di sebelah “Advanced”, cari dan klik “Text color
3) Akan keluar “Text font” dan sila pilih jenis tulisan yang disukai.
4) Segala preview hasil jenis tulisan (font) yang dipilih akan di preview di bawah.
5) Apabila berpuas hati dengan hasil edit, klik “Apply To Blog“.
6) Klik “View blog” untuk lihat hasilnya.

Untuk besarkan gambar, tekan “ctrl” dan klik pada gambar.

*****Selain jenis tulisan, kita juga boleh ubah warna tulisan yang menarik bersesuaian dengan template.

Di bawah ialah scroll menunjukkan senarai warna dan tulisan yang dapat ditukar atau gantikan di dalam blog;

Page Background Color: Mengganti warna background template yang diluar

Main Background Color: Mengganti warna background template yang didalam

Text Color: Mengganti warna teks postingan/ artikel

Blog Title Color : Mengganti warna judul blog

Blog Description Color : Mengganti warna diskripsi blog

Post Title Color: Mengganti warna tajuk posting

Date Header Color: Mengganti warna teks tarikh

Border Color: Mengganti warna garis tepi template

Sidebar Title Color: Mengganti warna tajuk pada sidebar misalnya teks Blog Archive, Blogroll, Labels, dan lain-lain

Link Color: Mengganti warna teks yang mempunyai link

Visited Link Color: Mengganti warna teks link ketika pengunjung mengarahkan kursor pada link tersebut

Sidebar Link Color: Mengganti warna teks yang mempunyai link pada sidebar

Sidebar Visited Link Color: Mengganti warna teks link ketika pengunjung
mengarahkan kursor pada link yang terletak pada sidebar

Text Font: Menukar jenis huruf/ teks pada posting

Sidebar Title Font: Mengganti bentuk huruf tajuk pada sidebar

Blog Title Font: Mengganti bentuk huruf pada blog

Blog Description Font: Mengganti bentuk huruf diskripsi blog

Post Footer Font: Mengganti bentuk huruf footer pada posting. Misalnya: Posted by

********************************************************
klik sini
klik sini

This entry was posted in tutorial by ciktom. Bookmark the permalink.

About ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber.

34 thoughts on “Tutorial Tukar Jenis Font Cantik Dalam Entry

  1. Echah oooo Echah..
    Sila baca ini..
    Cik Tom tolong buat tutorial ni haa..
    Ko pernah tanya aku pasal ni kan?
    Aku just cakap kat template designer jek..
    Hehehehe..

    Entry Terbaru 1 : Krisdayanti Follow Twitter Aku???
    Entry Terbaru 2 : Kentut Punya Pasal Orang Tersayang Dilupakan

  2. betul jugak kan…ok juga kalau tukar2 font,serasa macam ikut mood lak font kita.

    orang kata tukar selera…hihi

  3. xjadi pn cik tom..tkn apply..kuat template applied..xjadi pape pon..sob3

  4. Pasni jangan sampai ada yang keluarkan tulisan yang eplik2 dah le, berpinar mata nak baca..he3.. lama Tak jenguk cik tom..

  5. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK KERANA MASIH INGAT DAN MENUNAIKAN PERMINTAAN SAYA!! SAYA AKAN CUBA TUKAR FONT GUNA TUTORIAL NIE….

    NAK SHARE TUTORIAL INI KAT BLOG BOLEH TAK?? NANTI SAYA NAK BUAT REQUEST TUTORIAL LAGI TAU….

    THANKS CIK TOM!!!

  6. @mizzkechique: ye ke??maybe sebab jenis template yang awak gunakan tak sesuai…sebab tak semua jenis template boleh guna cara ni…

  7. @ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ: erk dah tekan tapi tak menjadi??pelik ni..cuba pilih tulisan lain yang mudah dibaca oleh komputer…sebab ada sesetengah depend pada jenis laptop/computer jugak…kalau pilih jenis tulisan yang pelik (computer kita tak boleh detect jenis tulisan tue)…so automatik tulisan tue akan berubah pada jenis tulisan yang boleh ditrace/baca oleh komputer contohnya times new roman, arial etc…

  8. kepada semua..thanks komen entry cik tom ni..dan selamat mencuba ye..tapi ingat berpada-padalah bila pilih jenis dan warna tulisan (font) tue ye..supaya kawan blogger tak susah nak baca…

    good luck!

  9. cik tom, saya nak minta izin tuk copy paste kod cik tom utk buat sidebar ngan main post cam cik tom. dah modify baru nak minta izin…
    tapi main post x jadi lah…tolongla cik tom nak wat cam na ni?? cam na nak buat bagi sidebar ngan main post tu dok rapat cam cik tom punya?

  10. TERBAIK!!!! thanks cik tom..hehe..dpt jgk Bidadari Solehah bljr care nk tukar font ni…sayang cik tom^_^

  11. @syakira; boleh je nak copy paste kod tue…main post xmenjadi??utk main post syakira boleh tambah code yg diajar pada code ni dlm theme syakira;

    .post-header {
    margin: 0 0 1.5em;
    line-height: 1.6;
    font-size: 90%;
    }

    utk rapatkan jarak sidebar dgn post..cuba syakira adjust semua no 1 dalam code "padding" di bawah kepada 0;

    .post {
    background: #660000;
    margin:.5em 0 1.5em;
    padding:1px 1px 1px;
    border:5px solid #FFFFFF;
    border-bottom:5px solid #FFFFFF;
    border-width:5px 5px 5px;
    margin: 0 0 25px 0;
    }

    jadi rapat x?slmt mencuba…

  12. Salam CikTom,

    Suka sgt bl jumpa entry pasal nk tukar jenid font nii..
    tapi saya buat xmenjadi.. huhuhu..
    even masuk kat advance tu “text font” pn xkuar.. blh klik kat advance jer..
    knp agaknya..

    * klu sy nk mskkn font yg di Download free.. blh ker?

    TQ
    MamaKaykay recently posted..- Hair Clippies -My Profile

    • bila klik advance.tue pas pilih text yang akan nak tue kena klik “apply to theme” baru menjadi..
      kalau tak menjadi juga cuba cara ni pulak….pergi kat “edit html” cuba search code;
      body {

      pastu bawah code “body {” cuba cari code ni “font-family:”
      font-family: jenisfont1, jenisfont2, jenisfont3;

      nanti kat dalam code tue akan ada dah senarai jenis font yang blog awk guna…nanti awk tukar jenis font tue kpd yg disukai…tp nak guna ni awak kena tau nama untuk jenis tulisan yang nak guna..dari 3 jenis tulisan tue plk awak kena kekalkan satu jenis tulisan yang dah biasa guna (cnth: Arial) sbbnya xsemua laptop ada support jenis tulisan yg pelik2…so kalau apa2 terjadi aakan refer pada jenis tulisan yang ada antar 3 senarai tue…

  13. hai . saya nak tukar jenis font enrty saya . daa buat daa mcm kat ats tu . tp tak jdi laa . :(