Tutorial WordPress

Tutorial still in progress! Cik tom mula menggunakan platform hosting wordpress pada 5 April 2011. Cik tom masih diperingkat belajar mengenai hosting. So, marilah sama2 kita berkongsi ilmu yang ada. InsyaAllah….

TUTORIAL ASAS

1. Tutorial Daftar Blog Pada Enjin Carian (Ping Blog Di Google, Yahoo dan Bing)
2. Tutorial Open New Tab | link buka window baru
3. Tutorial Cara Daftar Blog Di Alexa.com
4. Cara Selesai Masalah Post/Entry Tak Update Di Bloglist

TUTORIAL WORDPRESS

1. Tutorial Ringkas Setting Asas WordPress
2. Tutorial 3 Cara Untuk Elak Hotlinking Image dan Jimatkan Bandwith
3. Tutorial Cara Install Plugin dalam WordPress (no. 4)
4. Tutorial Penggunaan W3 Total Cache Plugin [link mobilitywords]
5. Tutorial Memindahkan IntenseDebate Komen Dari Blogspot Ke WordPress [link mobilitywords]
6. Cara Mendapatkan Senarai Top Commentator Selepas Reset

 

TIPS WORDPRESS

1. Apa Itu Plugin WordPress? Senarai Plugin WordPress Terbaik
2. Tips Kurangkan Penggunaan CPU Usage/ CPU Resources

TIPS DAN TUTORIAL MENGENAI DOMAIN DAN HOSTING

  1. Domain Di NETKL Terbaik Berdasarkan Pengalaman Blogger
  2. Kelebihan Domain Berbayar Berbanding Domain Percuma
  3. Tips Pemilihan Nama Domain Yang Terbaik dan Simple
  4. Apa itu Domain, Hosting dan Perbezaannya

JOM BELI DOMAIN DAN HOSTING DENGAN KLIK BANNER NETKL dibawah…

Peluang Buat Duit Guna FB, TWITTER, FORUM, BLOG, DLL
1. Buat duit dengan churpchurp
2. Buat duit dengan says
3. Buat duit dengan hztour
ps: manusia yang rugi ialah manusia yang malas mencuba.

Sharing is caring

25 thoughts on “Tutorial WordPress

  • August 6, 2011 at 1:28 pm
    Permalink

    hye..i love ur tuto!

    • August 15, 2011 at 6:15 pm
      Permalink

      thanks dear..harap tutot disediakan dapat membantu 😉

  • August 29, 2011 at 9:11 am
    Permalink

    Salam cik tom.
    Bagaimana nak buat follower blog kat blog yang berdomain n berhostingkan wordpress?

    ~Baru ubah ke hosting wordpress gunakan pakej rm70~
    Jom baca entri terkini Ismi Azraf …60,977 trafik blog pada Julai 2011My Profile

    • September 17, 2011 at 2:51 pm
      Permalink

      salam..wah bertukar ke hosting ye..nama domain pun lain ye..tahniah!!kalau wordpress cik tom guna google connect..senang…jom meriahkan dunia blogging..

    • October 7, 2011 at 2:15 pm
      Permalink

      entah la..rasa masih belum layak nak buat tutorial wordpress pulaak…heee…tapi insyaAllah bila dah bersedia nanti cik tom akan share kat sini..thanks tanya 🙂

  • October 24, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    cik tom…bagi la tutorial untuk wordpress…banyak saya tak paham dan tak tau cmner nak explore wordpress nie… tolong la ajarkan apa yang patut…macamn nak wat follower dalam website

    • November 26, 2011 at 4:59 pm
      Permalink

      sori ye yunk..ciktom busy..utk follower wp boleh guna google friend connect..

      1) Buka website google connect;

      http://www.google.com/friendconnect/

      2) Sign in macam biasa kalau belum sign in google

      3) Add a new site

      4) Klik “gadget”

      5) Klik “members”

      6) Choose “gadget size” , “colors” dan bila siap klik “generate code”.

      7) Copy+paste code ke dalam sidebar blog.

      tp dgr2 cite widget follower nk mansuh bulan 3 tahun depan..so advice guna google plus plk skang..wallahualam..

  • November 17, 2011 at 9:53 pm
    Permalink

    cik tom, kalau saya beli hosting yang rm60 kat netKL tu, dia dah include wordpress sekali ker? boleh x saya nak pindahkan BS saya pegi new domain?
    Jom baca entri terkini siti …Bagaimana Mengatakan Tidak?My Profile

  • January 29, 2012 at 2:28 am
    Permalink

    terima kasih toturial kat sini
    banyak membantu 🙂

    nak mintak tolong dgn ciktom nih
    saya baru belajar guna themes sama dgn ciktom ni
    puas dah cuba nak lebarkan sidebar tu x jadi2
    camner yek

    minta kod sidebar ciktom punya boleh

    kalau boleh terima kasih diucapkan

    ciktom boleh email kod kat saya
    [email protected]

    • January 29, 2012 at 3:23 am
      Permalink

      sama2…baru sikit ciktom share entry tutorial wordpress ni..huhu..
      ok ciktom dah email code sidebar cik tom..

      • January 29, 2012 at 3:24 am
        Permalink

        terima kasih ciktom 🙂

        • January 29, 2012 at 3:46 am
          Permalink

          pantasnya..dah dapat buat ke???heee..

  • January 29, 2012 at 4:18 am
    Permalink

    hehehe dah menanya ni mulalah nok nanya sokmo

    guane ke nok men-centerkan tajuk widget kat sidebar tu pulak

    al maklumlah org tua baru nok belajor 🙂

    • January 29, 2012 at 4:51 am
      Permalink

      boleh je tanya mana2 yang cik tom taulah..ok dah sent ke email.

  • January 29, 2012 at 10:40 am
    Permalink

    Al Hamdulillah semua tunjuk ajar ciktom menjadi 🙂
    terima kasih sekali lagi…

    • January 29, 2012 at 8:01 pm
      Permalink

      sama2..baguslah dah menjadi..

  • June 18, 2012 at 2:37 pm
    Permalink

    terima kasih bebanyak cik Tom… saya meluangkan masa beberapa jam untuk membaca entri2 asas wordpress ini..teruskan menulis tutorial yang berguna untuk newbie WP macam saya! 🙂

    • June 20, 2012 at 9:07 pm
      Permalink

      sama2.. insyaAllah cik tom share bila ada masa terluang dan idea untuk tutorial wordpress..

  • July 1, 2012 at 10:30 am
    Permalink

    Menarik tutor ni … berguna utk saya .. tq

    • July 3, 2012 at 8:37 pm
      Permalink

      tutor basic dan list tutor dari blog lain ciktom share kat sini jugak

  • August 15, 2012 at 6:03 am
    Permalink

    jengah2 tutor wp……mcm teringin nk berhosting sendiri.hehehehe

  • Pingback:Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes

Comments are closed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE