Unique visitor dan View Visitor | Apa Bezanya??

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia………….

Kali ni cik tom nak jawab soalan mish mengenai apa itu unique visitor atau pelawat/pengunjung unik?? Apakah bezanya di antara unique visitor dan view visitor?? Kedua-duanya jenis visitor ini memang berbeza tapi boleh menjadi orang yang sama. Secara ringkasnya;

Unique visitor (UV): Pelawat yang menggunakan alamat IP address tertentu men”loading” blog korang dalam tempoh sejam.


View Visitor(VV): Based on berapa kali blog korang di view (lihat). Setiap klik/ refresh/loading di dalam blog korang akan dikira sebagai view visitor.

Ini contoh gambar unique visitor dan view visitor cik tom. Tengok perbezaan ketara antara uv dan vv kan??


Contoh sekarang mish datang baca blog cik tom, ini dikira 1 uv dan 1 vv. Tapi apabila mish klik/ refresh blog cik tom untuk baca entry lain, ini akan dikira sebagai 2 vv dan masih 1 uv. Kerana uv dikira based on IP address manakala vv dikira based on berapa kali blog ni di klik/refresh/loading. Mish akan dikira uv yang baru sekiranya mish buka blog cik tom selepas/lebih dari 1 jam kerana pada waktu ini cookies pada browser telah di clear/buang.

Penerangan lagi mengenai unique visitor;

Unique Visitors (pelawat unik) ialah kunjungan pertama dari seseorang individu yang datang dari IP address unik dalam jangka waktu yang telah ditentukan. Contohnya unique visitor per jam, dalam satu jam itu katakanlah korang mengunjungi blog korang sebanyak 4 kali. Ia tetap dikira sebgai 1 unique visitors. Robot hanya mengira kunjungan pertama saja dalam sejam tue. Kunjungan ke 2 ke 3 dan ke 4 diabaikan kerana ia tidak mengira berapa kali pun korang berkunjung ke blog tue/meloading/refresh.

Harap mish faham penerangan yang cik tom ni. Kalau ada sesiapa nak tambah lagi boleh la. Pada yang maybe akan tertanya di mana boleh tengok unique visitor dan view visitor ni ialah di website nuffnang. Dengan klik di icon image menu β€œAnalytics”.

Credit: Apa Itu Unique Visitors (Pengunjung Unik)?

p/s: Segala pertanyaan mengenai tutorial sebelum ni. Akan cik tom jawab bila free nanti ye.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

35 thoughts on “Unique visitor dan View Visitor | Apa Bezanya??

  • December 27, 2010 at 4:16 am
    Permalink

    wah1 thank you cik tom. dah faham sikit apa uv dan vv tu πŸ™‚

    Reply
  • December 27, 2010 at 4:28 am
    Permalink

    Weehuu ~ memang patut diterangkan untuk memudahkan kefahaman orang.. kalau unordinary visitor apa ya? haha.. pandai2 ni cipta istilah.. hehe..

    Reply
  • December 27, 2010 at 4:29 am
    Permalink

    wah..bgus penerangan ni cik tom!

    Reply
  • December 27, 2010 at 5:27 am
    Permalink

    thanks for sharing this great info.

    Reply
  • December 27, 2010 at 5:32 am
    Permalink

    bagus penerangan ni…kalau kita dptkan byk pageview lg senang nk duduk kt depan google..^_^

    Reply
  • December 27, 2010 at 5:49 am
    Permalink

    wah cik tom baru sudah berwajah baru….. baru kesampatan terjah ke sini…apa pun nice nak kata merah x? nak kata oren x gak? mungkin campur kot… hehehe

    thanks for info tue yer

    Reply
  • December 27, 2010 at 6:42 am
    Permalink

    oh..
    akak baru tahu..
    selama ni tengok je la..
    heheh

    Reply
  • December 27, 2010 at 7:38 am
    Permalink

    ouhh . thx for de info πŸ™‚

    Reply
  • December 27, 2010 at 7:39 am
    Permalink

    terima kasih Cik Tom. sekarang dah faham(bab ni la). yang lain kena banyak belajar lagi.

    Reply
  • December 27, 2010 at 7:43 am
    Permalink

    thenks for the info ciktom

    Reply
  • December 27, 2010 at 7:46 am
    Permalink

    Thanks for the info πŸ™‚

    Reply
  • December 27, 2010 at 8:12 am
    Permalink

    hehe. tq cik tom. bru phm lorh. πŸ™‚

    Reply
  • December 27, 2010 at 9:55 am
    Permalink

    owh..baru ezzat tau itu..thanks cik tom comellll~ ngeee~

    Reply
  • December 27, 2010 at 11:02 am
    Permalink

    waah..banyak tu cik tom nyer uv,jeles2..hehe =D

    Reply
  • December 27, 2010 at 11:11 am
    Permalink

    Ohhh~ Baru paham! Thanks, Cik Tom sebab explain kan πŸ˜‰

    Reply
  • December 28, 2010 at 12:16 pm
    Permalink

    baru haniey tau..selalu buka analiktik pelik gak,apa uv n vv ni..hehe..hehe thanks ye cik tom.. πŸ™‚
    cantik blog cik tom..

    Reply
  • December 28, 2010 at 12:16 pm
    Permalink

    baru haniey tau..selalu buka analiktik pelik gak,apa uv n vv ni..hehe..hehe thanks ye cik tom.. πŸ™‚
    cantik blog cik tom..

    Reply
  • December 28, 2010 at 1:01 pm
    Permalink

    owh..baru paham…hehehe..ok2..thanx tau ciktom!!sori lambat reply..tenet ciput ni, susah nak load bnyk-bnyk..

    thanx tau ciktom. ngatkan da lupe. hehhe

    Reply
  • March 11, 2011 at 7:47 am
    Permalink

    thx for sharing cik tom blogger baru cam saya ni tatau apa2 pun masih banyak yg nak belajar tapi saya sbenarnya suka mencari maklumat dan simpan sebab tu la saya berjinak2 dgn dunia blog ni

    Reply
    • April 27, 2011 at 4:59 pm
      Permalink

      status puan?hehe….insyaAllah..
      megah..cik tom dah pergi blog awak tp bila nak komen n3 awak keluar word verification..bila nak taip tapi xkeluar kotak untuk taip tue..cuba awak test sendiri ok x komen?

      Reply
  • Pingback:10 Pengunjung Blog Yang Menjana Trafik - Ciktom

  • June 21, 2011 at 5:43 pm
    Permalink

    oh baru tahu apa tu unik visitor.. hihi tq utk info yg bagus ni.. hihi

    Reply
  • Pingback:Beriklan Di Blog Cik Tom | Ciktom

  • Pingback:Tutorial Cara Tukar Favicon Blogspot | Ciktom

  • January 10, 2012 at 7:58 am
    Permalink

    macam mana nak tengok unique visitor tu,kt man?

    Reply
    • January 10, 2012 at 11:54 pm
      Permalink

      boleh tengok kat “analytics” di website nuffnang..

      Reply
  • January 21, 2013 at 12:41 pm
    Permalink

    thanks ciktom sebab bagi info yang berguna macam nih…… =) kalau rajin jengok2 lah ke blog saya pulak ye…tapi blog saya xseberapa macam blog ciktom…. =)
    Jom baca entri terkini mass …new look ~~ tadaaaaaMy Profile

    Reply
  • January 21, 2013 at 10:38 pm
    Permalink

    nampaknya saya ni dah banyak ketinggalan bas. org lain sibuk dah berblog ni, saya baru nak start tapi nak start tang mana? any help?Bila baca blog Cik Tom ni baru tergerak nak ada blog.

    Reply
  • January 21, 2013 at 10:44 pm
    Permalink

    Baru nak start blogging tapi tak tau nak start tang mana.Any help?Sejak baca blog cik tom ni baru tergerak nak start blog sendiri.Banyak idea cik tom ni.sebab banyak makan tomato kot!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE