2020 Web Design and UI Trends you don’t want to miss

2020 Web Design and UI Trends | Seiring dengan kemajuan sains dan teknologi, perniagaan secara online semakin menjadi pilihan ramai usahawan yang ingin menceburi bidang perniagaan. Hanya dengan smartphone dan sambungan internet, sesiapa sahaja mampu untuk melakukan urusan jual beli secara atas talian (online). Ciktom sendiri pun ada buat bisnes online secara part time dengan menjual barangan bayi dan kanak-kanak sejak 3 tahun lepas.

Malahan bagi ciktom sendiri perniagaan online ini amatlah mudah jika kena pada ilmu dan gayanya. Ciktom juga tidak perlu mengeluarkan extra cost untuk menyewa ruang kedai bagi menyimpan stock perniagaan. Ciktom menjalankan semua urusniaga ini hanya dari rumah sahaja.

Web E-Commerce Menjadi Pilihan Pelanggan Online

Untuk terus kekal momentum dan pergi lebih jauh dalam perniagaan secara online, kita perlu sentiasa update dengan teknologi terkini. Antaranya ialah dengan memasarkan perniagaan online menggunakan medium yang sesuai mengikut kehendak pelanggan.

Jika dulu mungkin dengan hanya mempromosi perniagaan online menggunakan platform seperti Facebook dan Instagram sudah mencukupi. Namun kini pelanggan lebih menyukai membeli atas talian terus melalui website e-commerce kerana urusannya lebih cepat dan mudah. Tanpa perlu melalui proses copywritting  dengan seller yang mengambil masa yang lama dan cerewet.

2020 Web Design and UI Trends you don't want to miss

Web Design and UI Trends

Oleh sebab itu, website e-commerce semakin berkembang dan menjadi pilihan usahawan online atau syarikat sebagai salah satu platform pemasaran bahan jualan mereka. Antara contoh website e-commerce ialah seperti Shopee, Lazada, Zalora dan lain-lain yang mempromosikan barang jualan dan urusan pembelian langsung dari website. Website e-commerce atau e-dagang ini mempunyai pelbagai ciri-ciri reka bentuk (web design) yang unik untuk memastikan ianya cantik, mudah diakses dan mesra pengguna. Trend ini penting untuk reka bentuk web dan UI (User Interface) untuk memenuhi keperluan yang sentiasa berubah pada dunia moden.

Sebagai usahawan online yang ingin berjaya perlu menitik beratkan trend terkini bagi web design dan UI. Sebelum ciktom kongsikan trend web design dan UI bagi tahun 2020. Sebaiknya anda tahu dulu apa maksud User Interface (UI)?

Apa itu User Interface (UI)?

User Interface atau lebih dikenali dengan shortform UI ialah reka bentuk yang digunakan dalam website, perisian (software) atau peranti komputer. UI ini leboh fokus kepada rupa dan style sebuah website. Untuk website e-commerce, UI ini bertujuan supaya website itu mudah digunakan dan menyenangkan pengguna.

2020 Web Design and UI Trends

Okay, sudah faham apa maksud UI maka ciktom nak kongsikan apa trend reka bentuk web dan UI bagi tahun ini.

2020 Web Design and UI trends you don’t want to miss

1. Reka Bentuk Tema Gelap (Dark Mode)

Sekarang memang banyak aplikasi, media sosial yang menggunakan “dark mode” antaranya seperti Facebook, Whatsapp dan Gmail, yang telah menawarkannya dark mode secara meluas.

Dark mode dikatakan mampu menjimatkan penggunaan bateri gadget pengguna, tampilan visual yang lebih menarik serta sedap mata memandang. Jadi pengguna lebih selesa untuk fokus mengakses web e-commerce dan gambar serta tulisan dapat dilihat dengan lebih jelas.

2020 Web Design dark mode

2. Minimalism

Reka bentuk website tema minimalist boleh dikatakan trend yang evergreen disukai ramai pengguna sejak dari dahulu lagi. Reka bentuk yang ringkas menjadikan website itu mudah untuk di navigasi oleh pengguna.

Ia juga membuatkan pengguna lebih selesa untuk aktif scroll pada website dan secara tidak langsung akan cenderung untuk menarik pengguna berulang lagi ke website.

web design minimalism

3. Ilustrasi Artistik

Ilustrasi Artistik ialah lukisan atau lakaran dalam bentuk visual yang diterapkan ke dalam reka bentuk website dan UI. Ianya satu trend yang makin popular dalam trend reka bentuk website. Web design ini lebih kelihatan cantik, kreatif serta unik. Ianya dilihat seperti sebuah cerita dengan animasi yang kreatif.

UI illustration artistik

4. Breaking Rules in Typography

Jika selama ini banyak reka bentuk website mengikut peraturan dalam typography seperti text perlu mengikut jarak (spacing), jarak garisan, jenis font, saiz font dan sebagainya. Trend bagi tahun 2020 lebih terbuka dan kreatif dan dari sini dapat dilihat pereka bentuk website lebih kreatif dan inovatif dalam karya mereka.

Yelah dunia moden ni memang lebih bebas untuk kembangkan idea reka bentuk tanpa limited kepada peraturan. Ini juga akan bagi unsur lebih unik berbanding reka bentuk website yang terikat kepada syarat typography.

5. Liquid Animation

Liquid animation ini ialah reka bentuk web dan IU yang dimasukkan unsur animasi cecair yang bergerak seperti pergerakan air. Elemen ini memang menarik minat pengguna untuk memberi tumpuan pada website kerana pergerakan yang  pantas atau melayang ketika di klik.

Interface jenis ini menarik untuk dipelbagaikan animasi dan di sesuaikan dengan content di dalam website.

web design liquid animation

6. Gabungan Realisme dan Ilustrasi

Ini juga antara wed design and UI yang menjadi trend tahun ini iaitu gabungan gambar sebenar dengan ilustrasi. Apabila dipandang gabungan ini memberi satu nafas baru kepada web design serta unik. Ianya kelihatan cantik dan mempunyai nilai kualiti seni kreatif yang versatile.

Boleh dikatakan reka bentuk yang unik seperti ini mampu membuatkan website itu viral dan menjadi tumpuan pengguna untuk melihatnya berulangkali.

web gambar real dengan ilustration

7. Pengalaman Pengguna Audio

Kebiasaan laman web yang menggunakan audio lebih menjurus kepada website berunsurkan game. Namun kini ianya kini lebih digunakan lebih meluas untuk website lain termasuk e-commerce. Penggunaan terbaik untuk audio UX adalah untuk reka bentuk web yang mempunyai laras bahasa.

Jadi kepada usahawan online perlu take note juga trend audi0 yang memberikan kesan muzik yang mengasyikkan kepada pengguna. Mood yang baik membuatkan pengunjung kekal lama di website anda.

wed design audio

8. Reka Bentuk 3D

Reka bentuk 3D atau 3 dimensi mula popular sejak dari tahun lepas. Unsur 3D menggabungkan benda yang mempunyai panjang, lebar dan tinggi. Imej yang dihasilkan dari 3D lebih real kerana dibentuk dengan sangat terperinci menyamai objek sebenar atau hampir menyamai objek.

2020 Web Design and UI Trends using 3D

9. Trend Perubahan Warna (Gradient)

Ini juga menjadi salah satu trend UI dan reka bentuk web terkini, dengan gabungan warna terang multi-color gradient sehinggalah kepada warna yang soft dan texture. Ia turut direka dengan konsep mengabungkan warna pelbagai kontras, berbanding hanya fokus kepada 1 warna sahaja. Design ini menunjukkan keberanian anda bermain dengan gabungan warna lembut dan terang.

10. Lapisan bertindih (Overlapping Layer)

Lapisan demi lapisan, dan lebih banyak lapisan. Lapisan dan elemen yang bertindih tidak cukup menghasilkan kesan 3D, tetapi menambahkan unsur unik dan dimensi pada website.

Trend web design dan UI ini dibuat dengan menindih kotak dan latar belakang, gambar atau video, teks atau elemen dan ikon antara muka pengguna. Bahagian paling sukar adalah memastikan bahawa lapisan yang bertindih bersesuaian dengan reka bentuk website.

web design 2020 overlapping layer

Many modern design elements work with each other, so you can mix and match trends and styles to create something that’s trendy and sophisticated.

As long as design trends contribute to usability and not take away from it, feel free to play and combine trends to make the most beautiful design of website and UI.

How to Have Latest Web Design and UI Trends in Malaysia

So, after all this sharing once again question quite a lot been asking by others are “how to have a latest web design and UI trends in Malaysia?”. As we all knows the truth it is not so many people know where to find professional website design Malaysia. One of the great website designer are Go Get Space.  It’s provide the best website design strategy for your business. You can know more about web design price Malaysia through Go Get Space. And please stop all the typical thinking such as the website price Malaysia are expensive.

website design malaysia

It’s all can be discuss through free consultation with website designer by sharing your ideas and requirement. Then, they will build the website design concept just for you. What’s more worthy is Go Get Space can help business owner not only for consultation but also on strategy, execution, launching and evaluation of your website. The most important part are evaluation to make sure your website design keep on maintenance and continuous update.

Please keep in mind, your website is one of the most powerful marketing tools you can have at your possession. So, choose it wisely by using the right and great website designer.

Strategi Untuk Berjaya Bisnes Online

Mungkin ramai peniaga online yang masih tidak berapa faham proses untuk membina website e-commerce sendiri. Tapi tidak mengapa, anda tidak perlu risau kerana setiap hari adalah learning process untuk kita berjaya. Yang penting jangan berputus asa mencari ilmu untuk penambahbaikan ilmu perniagaan online.

Selain ilmu, kita juga perlu berani praktis try and error untuk setiap ilmu yang dipelajari. Kemudian buat evaluation adakah ilmu itu berjaya dan sesuai dengan diri kita. Jika bermasalah di mana silapnya dan bagaimana cara untuk perbaiki agar lebih baik.

Macam ciktom dulu juga zero knowledge sebelum tahu selok belok mengenai domain, hosting, woocommerce, coding html, ilmu SEO. Tapi kerana minat ciktom usahakan cari ilmu secara percuma dan berbayar. Alhamdulillah ciktom boleh katakan tak percaya dengan pencapaian ciktom sekarang dalam dunia blog berbanding pada hari pertama mula membuat blog.

Renungkanlah bak kata peribahasa “Kalau tidak dipecahkan ruyungmanakan dapat sagunya.”

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

16 thoughts on “2020 Web Design and UI Trends you don’t want to miss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!