Cetusan Rasa Tanda Semangat Waja Kak Nur [Blog Review]

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.. Kak Nur ialah pemilik kepada blog Cetusan Rasa. Kak nur mula berblog semenjak Jun 2008 dan masih  aktif sehingga kini. Berasal dari Johor Bharu, Johor. Seorang pendidik yang sangat komitmen dengan kerjayanya sehingga mencapai Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) dan Anugerah Inovasi Terbaik JPNJ 2010 hasil membangunkan blog rasmi sekolah dan blog peribadi untuk subjek Sains SPM dan Math SPM. Syabas ye akak walaupun terlambat. Semoga Allah mengurniakan kekuatan bagi Kak Nur untuk meneruskan perjuangan mendidik pelajar menjadi manusia yang berguna. InsyaAllah.

Blog Kak Nur:: BismiLLah ar-Rahman ar-Rahim ::.:: In the name of ALLAH, the Most Merciful and the Most Kind::.This website is about to share the knowledge, articles, pictures, video and some of good information to gain our knowledge.

Susun atur blog kak nur yang kemas dan penggunaan warna blog yang menarik iaitu berlatarkan bunga sakura pink. Yang paling menarik dan kreatif ialah header blog kak nur bersama taglinenya. Memang menarik perhatian cik tom bila masuk ke blog kak nur. Entry kak nur juga tidak membosankan kerana sentiasa diselangselikan antara entry informasi dan juga personal.

Serba sedikit cadangan cik tom;

1. Letak list page dibawah header untuk nampak lagi cantik dan menarik.

2. Masukkan scroll untuk bloglist. Hanya masukkan bloglist yang rajin update/ kak nur suka dalam blog utama akak.

3. Bloglist lain maybe boleh masukkan dalam satu blog lain khas untuk senarai bloglist.

4. Post terkini tue lagi bagus letak di sidebar. Kalau still nak letakkan header minimizekan kepada 5 entry.

5. Minimunkan penggunaan widget disidebar sebab makin banyak guna widget menpengaruhi kelajuan loading dan saiz blog.

Blog subjek sains dan matematik yang kak nur bangunkan dan boleh dijadikan rujuk oleh pelajar ialah Blog Soalan Matematik dan All About Science.

Jom berkenalan dengan kak nur lebih dekat, klik Blog Kak Nur.

p/s: sori kepada semua peserta yang join segmen review cik tom sebelum ni. ciktom tetap akan bayar hutang kepada lagi 14 orang blogger. Sori sekali lagi.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

34 thoughts on “Cetusan Rasa Tanda Semangat Waja Kak Nur [Blog Review]

  • October 10, 2011 at 1:56 pm
    Permalink

    owh ni sambungan yang dulu ker? he he..bagus bab review2 nih..boleh kita upgrade apa kekurangan belog jugak kan…
    Jom baca entri terkini ayu jamal …Rebate still onMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 11:46 am
      Permalink

      ye la akak…sambungan dari awal tahun..hehee…betul boleh amik review utk upgrade kekurangan blog..

      Reply
  • October 10, 2011 at 2:54 pm
    Permalink

    ok akk terjah 🙂

    Reply
    • October 12, 2011 at 11:29 am
      Permalink

      thanks akak..selamat tambah kenalan baru..

      Reply
    • October 12, 2011 at 11:18 am
      Permalink

      hehe…tak tahu sebab dah ada 10 blog waiting list..so xdapat nak janji pada blog lain 🙂

      Reply
    • October 12, 2011 at 10:44 am
      Permalink

      erk..ramainya nak suruh review..ala blog juan dah mantap..rasa segan nak review..lagipun dah ada waiting list 10 blog skang ni..hee

      Reply
    • October 12, 2011 at 10:36 am
      Permalink

      xdelah pandai pun..biasa2 je..sama dengan blogger lain review blog..hee

      Reply
  • October 11, 2011 at 8:01 am
    Permalink

    Salam. Terima kasih banyak Cik Tom atas review di atas. Terharu sangat Kak Nur atas kesudian Cik Tom meluangkan masa membuat review dan memberi cadangan2 yang berguna untuk penambahbaikan blog “Cetusan Rasa”. Insya-Allah andai ada masa terluang, Kak Nur akan cuba perbaiki dan lihat satu per satu cadangan Cik Tom tu. Teguran dan komen daripada Cik Tom amat akak hargai. Dan sememangnya Kak Nur ada juga terima komen dari rakan tentang ‘bloglist’ tu, cuma masa tak mengizinkan.. Mungkin cuti sekolah yang panjang dapatlah akak lakukan ‘make-over’ untuk blog CR.. Tq my dear sis.. Sayang Cik Tom.. 🙂
    Jom baca entri terkini Nur …Mesyuarat Guru dan Jamuan Penutup Sambutan Hari RayaMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 10:31 am
      Permalink

      sama2 akak..sori ye akak..ciktom minta maaf banyak sebab entry ni ciktom janji nak buat bulan 1…tapi dah nak akhir tahun baru buat…semoga akak terus sukses dalam dunia blogging n juga perguruan..ciktom pun sayang akak 🙂

      Reply
        • October 21, 2011 at 9:30 pm
          Permalink

          aah banyak review sbb nak bayar hutang segmen aritu..dah janji kena buat..

  • October 11, 2011 at 12:01 pm
    Permalink

    cik tom….nak tanyalah..bila ada domain sendiri ini. Follower tak hilang kah…maksud sya…..kena add balik kah dorang…atau macam mana?? lagi satu kalau ada domain sendiri….trafik kita akan jatuh ke…buat pertama kali?? agaknya kalau trafik satu blog tu dah capai 1000 sehari…kalau dia nak beli domain…..jatuh tak??? blog tu..sya punya blog hehhe..harap cik tom le menjawabnya…….

    http://cayob.blogspot.com/
    Jom baca entri terkini cayob …Kisah Benar, Pengalaman Semasa Di culikMy Profile

    Reply
    • October 21, 2011 at 8:18 pm
      Permalink

      sori br berkesempatan nak reply sbb byk komen yg xsempat utk balas…tahniah dah berdomain!!
      follower xhilang..kl dah berdomain…..follower xhilang dan xperlu add balik..so jgn bimbang..
      boleh baca entry pasal domain n hosting di sidebar blog cik tom under title “domain dan hosting” untuk maklumat lanjut..
      trafik maybe ada efek utk first week..alexa rank pun akan jatuh..tapi semuanya akan bertambah baik dari minggu ke 2 dan seterusnya…
      so awak xperlu bimbang..kl jatuh pun ms mula2 je..nanti lama2 trafik akan lg bagus compare sebelum berdomain…

      Reply
    • October 12, 2011 at 10:16 am
      Permalink

      hehe.insyaAllah kalau berkesempatan..skang pun ada lagi 10 blog dlm waiting list…so xdpt nak janji apa2 lagi…tapi khairul boleh je amik nasihat mana yg berkaitan sepanjang ciktom review blog lain..

      Reply
    • October 21, 2011 at 8:50 pm
      Permalink

      memang lama dan banyak experience kak nur ni dalam dunia blogging..heee..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE