Tips Disiplin Diet Turunkan Berat Badan Versi Cik Tom

Salam sejahtera buat semua..  Agak lama jugak blog cik tom tak update entry berunsurkan tips. Yelah asyik-asyik entry masakan je time bulan puasa hari tu. Bulan syawal pulak jarang update. hehe.. Ok, kali ni cik tom nak sharekan tips disiplin untuk diet yang cik tom amalkan berdasarkan pertanyaan saudari mas kat entry; Tips Turunkan Berat Badan Dengan Cepat dan Sihat Versi Cik Tom.

Berat badan saya naik selepas bersalin, dah cuba untuk diet tapi tak berhasil. Nak tanya macam nak bagi kita berdisplin dalam menjayakan diet nie??Tambahan saya nie susah nak turunkan berat badan tolonglah bagi petua -mas

DisiplinApa itu disiplin?? Disiplin merupakan perasaan taat dan patuh terhadap nilai-nilai yang dipercaya termasuk melakukan pekerjaan tertentu yang dirasakan menjadi tanggungjawab. Pendisiplinan adalah usaha-usaha untuk menanamkan nilai ataupun pemaksaan agar subjek memiliki kemampuan untuk mentaati sebuah peraturan.-wikipedia: Disiplin

Macam mana nak disiplin untuk diet? Sebenarnya masalah untuk disiplin ni bukan dihadapi oleh mas je. Boleh dikatakan majoriti alami masalah yang sama termasuklah cik tom. Cuma macam mana setiap orang tue cuba untuk handle masalah disiplin ni. Kalau cik tom punya version untuk disiplin ketika diet turunkan berat badan ialah;

1.  First, cik tom akan listkan besar-besar dalam satu kertas lepas tue tampal kat cermin dan pintu almari. Tulis tulisan besar-besar dan letak banyak tanda seru sikit. hehe.. Setiap kali buka pintu almari dan cermin akan sentiasa remind kan korang yang korang sedang berdiet dan wajib ikut diet tue. Contoh ringkas list tue macam senarai kat bawah ni.

ATTENTION!!!!

1. IKUT ATURAN DIET TIME BREAKFAST, LUNCH AND DINNER!
2. BANYAKKAN MINUM AIR MASAK!
3. JANGAN MAKAN WAKTU MALAM (TIDUR AWAL!)
4. PAKAI LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA LEPAS MANDI!

p/s: Diet..Diet..Jangan patah semangat..chaiyox3!!!

2.  Pastikan korang bagitahu orang disekeliling (yang rapat especially famili dan kawan baik) yang korang tengah diet dan suruh diorang remind dan bagi sokongan/ semangat untuk diet turunkan berat badan.

3.  Jangan setiap hari asyik pergi timbang berat badan. Berat badan takkan turunnya dalam masa sehari je kecuali la pergi buat liposuction. huhu.. Kenapa tak boleh check berat badan setiap hari?? Sebabnya ini boleh mempengaruhi disiplin korang untuk berdiet. Yelah baru diet seminggu tapi tiap2 hari timbang berat badan pastu mula la terus rasa down bila tak nampak perubahan di awal diet. Kalau nak cek pun better seminggu or 2 minggu sekali.

4.  Satu lagi tips disiplin diet yang cik tom selalu buat ialah cik tom akan berazam kalau dapat sesuatu, cik tom akan hadiahkan diri cik tom sebagai ganjaran. Contohnya cik tom berazam untuk diet dan kalau berjaya capai target diet tue cik tom akan hadiahkan diri cik tom dengan hadiah contohnya handphone. Dengan cara ini bagus jugak untuk buat diri kita lebih berdisiplin untuk berdiet sebab ada 2 target; kurus dan hadiah. huhu…

5.  Tapi yang paling penting sekali diri kita sendiri yang mesti kuatkan azam untuk berdiet. Kalau azam dah tetap dan cekal. Segala rintangan pun akan mampu kita tempuhi.

Nak kuruskan badan ni yang penting kena konsisten dan berdisiplin. Kalau hanya semangat setengah jalan saja memang tak menjadilah. Bak kata pepatah Melayu, “Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan nak dapat sagunya“. Maksudnya perlulah berusaha bersungguh-sungguh kalau kita nak mendapatkan sesuatu hasil yang diidamkan. Good luck pada yang nak kuruskan badan atau apa-apa sahaja yang memerlukan komitmen dan disiplin.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

54 thoughts on “Tips Disiplin Diet Turunkan Berat Badan Versi Cik Tom

  • October 3, 2011 at 2:54 pm
    Permalink

    *PAKAI LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA LEPAS MANDI*copycat
    Berkesan ke pakai losyen tu??
    Dulu pernah gak la pakai… [Pkai banyak2.. ayooo panas sangat2.. tp mlangnya mcm xde tglkan sbrang kesan je.. Still sama je.. Mungkin diet pmkanan kot puncanya.. Huhuhu~~

    Rumate saya tengah gila tmbahkan berat badan…
    Hahahhaa [Gila meroyan rumate saya tu]
    Jom baca entri terkini peyansanstaro …Konvokesyen UUM Kali Ke-24 / UUM’s Convocation Ceremony 2011My Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 4:35 pm
      Permalink

      berkesan la…kalau tak takkan cik tom share dalam entry tips ni..ciktom sendiri testimonialnya…cma tak tunjuk pic je..heee

      Reply
  • October 3, 2011 at 3:38 pm
    Permalink

    hehehe boleh try ni. almaklum lah saya pun dalam ketegori gemok jugak skrg ni heheheh

    Reply
    • October 6, 2011 at 4:38 pm
      Permalink

      cuba jangan xcuba…tp ye ke gemuk?huhu

      Reply
  • October 3, 2011 at 5:22 pm
    Permalink

    nak pakai losyen mustajab tu gak blh ke ciktom??hehee

    *displin diri tu penting,tanpa itu maka semua yang kita lakukan cuma sia2..
    Jom baca entri terkini achie …Jika Kau CantikMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 5:05 pm
      Permalink

      boleh je..achie pakai la..tp kena tahan panas la sikit masa mula2 pakai..heee

      Reply
  • October 3, 2011 at 6:06 pm
    Permalink

    salam.
    akak tak blh pki minyak halia tu..berbau la pulak.sian hubby bau berangin je kan?tp mmg kena disiplin la..klu tak ke laut lah diet tu..huhu

    Reply
    • October 6, 2011 at 5:32 pm
      Permalink

      salam akak…owh xpe akak..akak dah kurus and cun melecun..heee

      Reply
    • October 6, 2011 at 5:36 pm
      Permalink

      xpe buat slow2…jgn patah semangat ye dik..

      Reply
  • October 3, 2011 at 7:56 pm
    Permalink

    kembali bersemangat untuk menurunkan 7kg..
    hehehehhe
    Jom baca entri terkini diana …UNFOLLOWMy Profile

    Reply
  • October 3, 2011 at 8:21 pm
    Permalink

    ala, biar la ko yang berdiet, pastu kalau capai target ko takya bagi hadiah kat diri ko, bagi kat aku je boleh? hahahaa
    Jom baca entri terkini padin …Biarkan Ia BerlaluMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 5:35 pm
      Permalink

      xboleh..pehal pulak…ko la bagi hadiah kat aku kalau berjaya capai target..best jugak bunyinye tue..hee

      Reply
  • October 3, 2011 at 8:30 pm
    Permalink

    suka yang no 3 tu….diet sminggu nk timbang dah..he he
    Jom baca entri terkini ayu jamal …Sembang PagiMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 7:25 pm
      Permalink

      kebanyakan camtu la..based on experience…hehe

      Reply
    • October 6, 2011 at 8:00 pm
      Permalink

      ye ke??xpasti plk pasal minum air kosong akan jadi perut buncit…rsnya xtepat sgt…

      Reply
    • October 6, 2011 at 8:19 pm
      Permalink

      berdisiplin bila semangat berkobar2 nak kuruskan badan dulu..hehee..skang dah slow diet2 ni..

      Reply
    • October 6, 2011 at 10:57 pm
      Permalink

      betul tue tapi kalau azam kita lg kuat dr selera/nafsu makan..insyaAllah boleh..hii

      Reply
  • October 3, 2011 at 11:32 pm
    Permalink

    salam cik tom, lama x singgah sini kannnn, rindu dgn cik tom

    yaty nak jemput ciktom dtg wedding yaty nnt. feel free utk emelkan alamat cik tom ye, nak pos kad. thanxxxxx

    Reply
    • October 7, 2011 at 2:47 pm
      Permalink

      salam yaty..miss u too bride to be…
      bila kahwin ek..insyaAllah kalau free cik tom pergiii…

      Reply
  • October 3, 2011 at 11:45 pm
    Permalink

    heheh .. ada tips nak naikkan berat badan tak kak? asyik nak turunkan berat badan jek .. Tia ni dah tak boleh turun dah . kalau turun jugak , takut tak boleh beza mana satu manusia mana satu tengkorak . heee ~

    Reply
    • October 6, 2011 at 11:15 pm
      Permalink

      ramai yang dah request tips tambahkan berat badan..ciktom xpernah pulak buat..tengok la ciktom try survey dr kawan2..heee

      Reply
    • October 6, 2011 at 11:14 pm
      Permalink

      cik tom dah stop diet skang…sbb rs dah ok brt bdnn…tp xtau la akan datang..hee

      Reply
  • October 4, 2011 at 11:06 am
    Permalink

    Untung jadi lelaki sebab tak perlu risau berat naik mendadak selepas dapat baby baru.. ;D

    Nak request tips boleh? Tips menambah selera dan berat badan..
    Jom baca entri terkini YOU …MengelupasMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 11:30 pm
      Permalink

      hehe..tp untung perempuan bila lahirkan anak terhapus segala dosa…huhu..
      eh ramainya request tips tambah berat badan..insyaAllah dipertimbangkan..huhu

      Reply
    • October 6, 2011 at 11:55 pm
      Permalink

      semua perkara kena ada disiplin sebenarnya bukan diet je…hee

      Reply
  • October 4, 2011 at 1:01 pm
    Permalink

    saya sekarang tgh nak mendisiplinkan diri supaya mengambil mkn di waktu pg atau breakfast, sebab selalu tak ambil..org kata tak baik utk badan kalau tak makan pagi..

    Reply
    • October 6, 2011 at 11:31 pm
      Permalink

      ye betul mmg penting amik breakfast ni..bagus utk naikkan kadar metabolism dan juga bagi tenaga utk kita buat kerja..

      Reply
    • October 6, 2011 at 11:46 pm
      Permalink

      iye…disiplin+rajin(usaha)+doa=kejayaan..hee…

      Reply
    • October 6, 2011 at 11:47 pm
      Permalink

      haha…betul jugak…tapi jarang yang kerja waktu malam exp. yang memang kerja jenis shift..hee

      Reply
  • October 4, 2011 at 10:38 pm
    Permalink

    Jap sebelum komen nak cakap suka theme ni plus color purple 🙂

    Tips ni baik. Sbb kena ada disiplin yg kuat. Klu tak mmg ssh sbb ada kwn yg pergi LWM, dia cakap dia still kena tahan makan tuk kurus
    Jom baca entri terkini nizamghazi …Saya Tiada Idea in 70 SecondsMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 2:22 pm
      Permalink

      thanks..tp xsecantik blog nizam pnye theme… 🙂
      tips ni berdasarkan pengalaman..dah ada yang tanyakan tue rajin taip entry..hee…owh LWM pon kena tahan makan ek…ingatkan ada produk or mesin yg bakar lemak…tp kalau mampu n berduit boleh la pergi cuba LWM…

      Reply
    • October 7, 2011 at 3:36 pm
      Permalink

      eleh alasan je..kalau makanan bukan kat penang je..kat negeri lain pun ada kat mana-mana..huhu

      Reply
    • October 7, 2011 at 3:38 pm
      Permalink

      nanti akak kuar shopping dengan anak2 boleh la beli akak…blog akak bandwith overlimit ke??xdapat buka blog akak…

      Reply
  • October 19, 2011 at 2:09 pm
    Permalink

    Jeles tgk orang kurus.Tp bila nk berdiet kejap je smgtnya.pastu kemlsn kembali menjelma 🙁
    Jom baca entri terkini Cikngah …Chocolate CakeMy Profile

    Reply
    • October 20, 2011 at 12:40 pm
      Permalink

      ala jangan jeles2…cik ngah pun boleh buat..yg penting kuatkan azam dan disiplin untuk diet..chaiyox3x!!

      Reply
  • March 14, 2012 at 12:37 pm
    Permalink

    sy nie nk kte gm0k x la sngt tpy bert bdn cpt naek ..
    sy nk kuruskn ckit tpy mcm mne cre ny ek ??

    Reply
    • April 22, 2012 at 12:48 am
      Permalink

      try follow up tips kuruskan badan ciktom..atau cuba manage pemakanan..exercise 3x seminggu..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE