Tutorial Letak Code Shoutmix Dalam Blog

Salam.. Tutorial ni sambungan daripada sebelum ini; Tutorial Daftar Shoutmix dalam Blog. Tutorial ni pernah ditanyakan oleh blogger deena tapi alhamdulillah dia dah berjaya buat tanpa pertolongan dari cik tom oleh sebab owner blog ni suka lambat balas komen. huhu…So, macam mana nak letakkan code shoutmix dalam blog?? Tutorial ni khas buat blogger yang baru nak berjinak2 dengan dunia blog.

STEP 1

Selepas dah daftar shoutmix. Pada “SETTING” kat websiteย shoutmix.com, sila klik “customize size”.

tutorisl masukkan code shoutmix 2

STEP 2

Pastu, akan keluar pada browser “Place shoutbox on webpage”. Kat sini korang boleh adjust size width and height mengikut citarasa masing-masing nak besar mana shoutbox. Dah adjust, sila copy code dalam box “Generated codes”

tutorial masukkan shoutmix

STEP 3

Klik pada DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENTS>ADD A GADGET>HTML/Javascript>ย Copy code di dalam step 2 ke dalam โ€œContent” dan klik SAVE. View blog dan lihat hasilnya. Selamat mencuba.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

20 thoughts on “Tutorial Letak Code Shoutmix Dalam Blog

    • October 21, 2011 at 8:40 pm
      Permalink

      thanks mas…memang perkongsian entry ni untuk blogger baru yang nak belajar asas dalam dunia blogging ๐Ÿ™‚

      Reply
    • October 21, 2011 at 8:38 pm
      Permalink

      insyaAllah lepas ni nak cuba share tutorial wordpress..tapi ciktom rasa jai lagi hebat dari ciktom bab2 wp ni…ciktom just boleh share entry yang simple2 je…huhu

      Reply
  • October 13, 2011 at 12:54 am
    Permalink

    Errr.. Cik tom, nak tya sikit boleh.. Cemna cik tom ringankan blog wordpress cik tom ni.. Laju giler.. Lagi satu, cemna nak setiing plugin W3 Total Cache. Jai buat lagi berat adalah..hu3
    Jom baca entri terkini Jai …Video Klip Falling In Love Siti Nurhaliza FullMy Profile

    Reply
    • October 21, 2011 at 10:08 pm
      Permalink

      erm nak ringan load wp?ciktom pun xpasti maybe sbb cik tom xbanyak guna plugin..gambar n iklan pun xbanyak yg ciktom masukkan…sbb tue load lahu kot…pasal plugin w3 total cache?ciktom pun dah lupa..nanti ciktom tgk balik…kalau ada info ciktom akan update dalan entry akan datang..insyaAlllah..

      Reply
    • October 21, 2011 at 8:37 pm
      Permalink

      memang comel tapi kalau jarang on9 x suggest mana guna..kat wordpress boleh je..cuma masukkan code tue dalam widget di sidebar..

      Reply
  • October 13, 2011 at 9:16 am
    Permalink

    erm..lma sudah xletak shoutmix….dlu nina letak jgak …
    Jom baca entri terkini Niena …Kesamaran …My Profile

    Reply
  • October 14, 2011 at 12:35 am
    Permalink

    Askum,
    Saya nie baru je berjinak2 dgn dunia blog nie…banyak benda yang saya tak tahu…so blog cik tom nie la jadi panduan saya…thanks cik tom krn sudi berkongsi ilmu dgn menyediakan tutorial yang amat berguna utk sy.

    Reply
    • October 21, 2011 at 9:41 pm
      Permalink

      wlsm…thanks sudi singgah blog cik tom…ciktom pun masih belajar lagi pasal blogging..setiap hari ada je ilmu baru dan yang tue la ciktom boleh kongsikan based on experience…happy blogging ๐Ÿ™‚

      Reply
  • October 14, 2011 at 12:37 am
    Permalink

    saya juga ada beli domain + hosting di netkl spt yg disarankan oleh cik tom…mmg berbaloi dan service jg ok.

    Reply
    • October 21, 2011 at 9:42 pm
      Permalink

      yup memang berbaloi dan servis dari netKL juga bagus dan pantas..ada apa2 masalah boleh je email/ chat dgn diorang if online…insyaAllah diorang bagi feedback yg pantas..

      Reply
    • October 21, 2011 at 9:00 pm
      Permalink

      yup akak..tutorial ni memang khas utk yang tak tahu asas bebrlog…dulu cik tom pun tak tahu apa2..belajar dari zero..adik yang ajarkan semuanya macam mana buat blog, post entry n masukkan code di sidebar..hehehe

      Reply
  • October 14, 2011 at 11:38 am
    Permalink

    haha sian dia tggu ciktom. Tapi takpe, benda2 ni evergreen org perlukan. Tiap bulan mesti akan ada blog baru di cipta ๐Ÿ™‚ . Teringat payahnya saya belajar beberapa tahun lepas cik tom tau ๐Ÿ˜€ . Bayangkan lah Maksud URL pun saya tak tau. Nak juga sebut link haha ๐Ÿ˜€
    Jom baca entri terkini shah blogger …Meta Tag Untuk BlogspotMy Profile

    Reply
    • October 21, 2011 at 8:58 pm
      Permalink

      hehe..takpe dia dah jumpa alternatifnya..tapi cik tom tetap share jugak incase ada blogger baru yang akan bertanyakan soalan sama in future…so kalau apa2 dah ada tutorial tue dalam list tutorial cik tom ๐Ÿ™‚

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE