Tutorial Membuat Blog Cara Mudah (Blogspot)

Salam sayang kepada kawan blogger dan pengunjung blog cik tom.. Cik tom nak share tutorial cara nak buat blog percuma blogspot. Sebelum ni ada kawan-kawan cik tom dah request ajar cara buat blog. Rasanya lagi senang diorang refer je tutorial bergambar kat sini. Bila tak faham baru tanya. Nak ajar sorang2 letih jugak tue. hee… Buat sesiapa yang teringin nak buat akaun blogger dan ingin menjadi penulis blog part time or full time. Membuat blog cukup mudah sebenarnya. Yang penting kemahuan mesti ada. Dimana kemahuan disitu la ada jalannya. First, untuk mencipta blog korang mestilah mempunyai akaun dengan Gmail. Jika belum ada daftar dulu akaun di “www.gmail.com“. Sesudah mendaftar barulah korang boleh follow up step tutorial cara nak buat blog percuma version blogspot.

STEP 1

Buka web browser dan masuk ke website “www.blogger.com“. Klik pada “GET STARTED” yang dalam box kaler orange tue.

Step 1 buat blog

STEP 2

Akan keluar “CREATE A GOOGLE ACCOUNT”. Isi semua maklumat dalam form yang disediakan seperti dalam gambar di bawah untuk create google account. Dah siap isi, boleh klik “CONTINUE”.

Step 2 buat blog

STEP 3

Seterusnya akan keluar paparan berikut iaitu “NAME YOUR BLOG”. Kat sini korang akan isi nama dan URL blog.

Step 3 buat blog

*Blog title:

Untuk namakan blog korang. Nama blog ini akan muncul pada dashboard, profile blog dan juga pada lama blog. Seeloknya bagi nama yang melambangkan identiti korang atau apa yang berkaitan dengan pengisian blog korang.

*Blog Url Adress:

Untuk alamat blog korang. Contohnya (http://ciktom.blogspot.com). Kemudian check pada availability untuk menyemak samaada nama blog yang korang pilih tue dah ada orang guna atau belum. Seeloknya url dan nama blog selari atau saling berkaitan.

*Word Verification:

Masuk huruf yang dipaparkan untuk verify (sahkan).
Selepas siap, boleh klik “CONTINUE”.

STEP 4

Langkah seterusnya adalah korang kena pilih template yang nak digunakan dalam laman blog. Terdapat pelbagai jenis template yang cantik dan simple. Korang klik mana template yang korang rasa menarik mengikut citarasa. Lepas tue, sila klik “CONTINUE”.

Step 4 buat blog

STEP 5

Yippie! akan keluar “Your Blog Has Created!” means yang korang dah berjaya buat blog sendiri. Kemudian, klik “START BLOGGING” untuk korang pergi cuba taip first entry/post dalam blog.

Step 5 buat blog

STEP 6

Korang boleh mula menaip apa yang ingin korang kongsikan dalam blog. Tulis tajuk pada “TITLE”. Taip entry pada “COMPOSE”. Selepas siap menaip, klik pada “PUBLISH POST” selepas selesai menaip.

Step 6 buat blog
*old version editor*

**untuk setting/ lihat apa-apa pada blog, korang boleh refer pada dashboard. Klik “DASHBOARD” pada menu kecil bahagian atas sebelah kanan.

Selamat datang ke dunia blogging dan sama2 meriahkan lagi dunia blog. InsyaAllah…

p/s: Untuk lihat gambar yang lebih jelas, sila right click->new tab pada gambar yang berkenaan.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

52 thoughts on “Tutorial Membuat Blog Cara Mudah (Blogspot)

    • October 3, 2011 at 1:37 am
      Permalink

      ciktom belajar dengan adik..skang semua dihujung cari..cari je kat google kalau nak belajar apa2..hee

      Reply
  • September 21, 2011 at 3:16 pm
    Permalink

    mudah je kan cik tom bila dah tahu. Sy dulu masa first2 mende ni je nak amek 2 jam kot ( zaman2 Maksud URL pon xtau ). Berguna ni nnt percaya la. nice share. nnt sy cuba pautkan entri2 ciktom berguna ni di entri sy 🙂
    Jom baca entri terkini shah blogger …Thanks Contest SeoMy Profile

    Reply
    • October 3, 2011 at 1:37 am
      Permalink

      thanks shah..ciktom dulu masa 1st buat blog belajar dari adik cik tom..heee…lepas tue baru bertatih belajar sikit demi sedikit..sbb rajin berbw habis blog ciktom jelajah belajar pasal dunia blog..tp tue kisah dulu masa excited berblog..skang dah suram skit..hee

      Reply
    • October 3, 2011 at 1:31 am
      Permalink

      ye memang senang..semudah 1, 2, 3..heee

      Reply
      • January 4, 2012 at 4:14 pm
        Permalink

        cik tom camner nk wat page yg kita sndiri reka.yakni hasil kerja sendiri la…lain dari yg lain…

        Reply
        • January 13, 2012 at 12:43 pm
          Permalink

          boleh design sendiri template/ theme blog..ada dalam list tutorial ciktom “tutorial design template blog sendiri [link]”…

    • October 3, 2011 at 12:58 am
      Permalink

      maksud mas printscreen kan?sori ciktom xsihat dan br on9..tp rsnya mas dah berjaya cari dan buat dari senarai tutorial cik tom..tahniah!

      Reply
    • October 3, 2011 at 12:33 am
      Permalink

      xde lagi setakat ni..juan la try buat..heee

      Reply
  • September 22, 2011 at 1:56 pm
    Permalink

    bila dah lama2 nanti bolehlah buat sampai 10 blog dah .. heheh 🙂
    Jom baca entri terkini tia @ Ini kisah Tia …Tutorial Buat Related PostsMy Profile

    Reply
    • October 2, 2011 at 11:25 pm
      Permalink

      ur wlcm..memang buat utk kawan-kawan yang berminat nak blaja buat blog 😉

      Reply
    • October 2, 2011 at 11:24 pm
      Permalink

      ala xyah la kalau..blog mus dah hebat dan mantap pun 😉

      Reply
    • October 2, 2011 at 11:01 pm
      Permalink

      harapan cik tom pun camtulah..tutorial ni dapat membantu sesiapa yang berminat buat blog selain kawan-kawan cik tom 🙂

      Reply
  • September 25, 2011 at 9:23 pm
    Permalink

    It is interesting tutorial of putting up a blog using blogger platform. I guess this is a blogging platform, which is suitable, because it is easy to insert some advertisements. I agree that creating a blogger account is very simple and it is easy to use. Thanks for the detailed instruction of creating a blog.
    Jom baca entri terkini Stephan Hilson …Forfaits mobilesMy Profile

    Reply
  • October 5, 2011 at 12:43 am
    Permalink

    Akk blaja wat blog ikot tutorial cik tom jer..hehe..thankx dearrr…;p

    Reply
    • October 6, 2011 at 2:01 pm
      Permalink

      sama2 akak…tapi tadi cik tom try buka blog akak takde..tukar nama ke??

      Reply
  • October 5, 2011 at 6:30 pm
    Permalink

    Nak belajar nih..tolong tunjukkan…memang blurrrr habis ttg blog…

    Reply
    • October 6, 2011 at 1:29 pm
      Permalink

      cuba follow up tutorial bergambar ni untuk buat blog…kalau xfaham boleh tanya dgn cik tom..insyaAllah cik tom akan cuba membantu..

      Reply
  • December 1, 2011 at 10:35 pm
    Permalink

    seng and easy cik tom…tq tlong pak tam wat blog

    Reply
    • December 4, 2011 at 12:40 pm
      Permalink

      sama2..selamat datang ke dunia blogging..

      Reply
  • January 11, 2012 at 12:24 pm
    Permalink

    salam.cik tom bole bantu saye tak??

    Reply
    • January 14, 2012 at 4:42 pm
      Permalink

      salam..bantu apa ye?insyaAllah cik tom cuba..

      Reply
      • February 14, 2012 at 3:23 pm
        Permalink

        slm..cik tom tlg ajar sy cara nk apply gmbo kt blog tu leh?cthnye,sy amik gmbo dr mane2 website,pastu sy nk apply kt blog sy…tlg ek..tq

        Reply
        • February 19, 2012 at 5:44 am
          Permalink

          salam..apply gambar??means nak masukkan gambar dalam entry blog ke??
          kalau amik gambar dr website lain boleh guna 2 cara.
          cara pertama; save as gambar dari website ke dalam komputer dan upload kembali ke dalam blog dengan klik button upload image.
          cara kedua; right klik cursor pada gambar dan klik “copy url image”. kemudian klik button utk upload image dan masukkan url image yg dah dicopy ke dlm kotak yg disediakan…

          faham x?

  • February 10, 2012 at 11:10 pm
    Permalink

    assalam,,thanks yew bg tnjuk ajar…. 🙂

    Reply
  • February 29, 2012 at 4:59 pm
    Permalink

    thank u vr much..nanti akak nk try

    Reply
  • January 25, 2013 at 11:42 pm
    Permalink

    as salam..terimakasih cik tom bagi tutorial yang berguna ni…sy masih merangkak2 berblog..dah lama ada blog tapi tak aktif,,,,terimakasih sekali lagi…sy dah cuba buat banner kelip2 macam cik tom ajar tu..alhamdulilah menjadi….. teruja sangat 🙂

    Reply
  • Pingback:Jom buat duit mudah dengan Mobicow - Ciktom

  • June 7, 2016 at 7:50 pm
    Permalink

    alhamdulillah, tutorial membuat blogspot dari ciktom.com sungguh bermanfaat untuk orang awam seperti saya. Thank you ciktom.com saya dari Indonesia. UMROH MURAH 12 JUTA
    Jom baca entri terkini rofi …Umroh Murah 12 Hari TerjaminMy Profile

    Reply
  • March 24, 2017 at 4:30 pm
    Permalink

    Saya baru nak belajar buat blog huhu..saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan

    Reply
  • March 19, 2018 at 10:13 am
    Permalink

    tq cik tom ….. rasanya dah boleh create satu blog ni….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE