Tutorial: Tab Menu

Salam nie kali kedua cik tom buat tutorial sempena pertanyaan ellen dan yasha macam mana nak buat tab menu (macam gambar atas nie). Cik tom pun belajar dari missXYZ.hehe. So, lebih afdal kita share mana ilmu yang ada ye.



Kalau korang gunakan layout design blogger yang biasa boleh guna step di bawah ni untuk buat tab menu. Tapi kalau guna layout macam cik tom ada kelainan sikit. Tapi takpe korang try dulu step ni ye. Kalau ada yang tak dapat buat or nak tahu insyaAllah next entri cik tom buat ye. Huhu..

Step 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget(amik yang bahagian bawah header ye)

ni cik tom try buat guna blog adik cik tom ~yaty~

Step 2

Klik Pages

Step 3

Kuar Configure Pages List>Save

Step 4

Klik Posting>Edit Pages>New Page

Step 5

Edit la..dan masukkan apa yang korang suka untuk

1)“page title”(contoh:ABOUT/LINK/CONTEST)…

2) masukkan la ayat/image or apa2 url yang berkenan…

3) Dah Okay…klik Publish page. .


Ok siap…Nak edit klik je “Edit Pages” dan tambah tajuk baru klik “New Pages”. Harap2 korang faham dengan tutorial nie ye. Ada nak baiki dan tambah dipersilakan ye. Maaf la kurang pandai nak ajar orang. Huhu…


Credit: missXYZ

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

72 thoughts on “Tutorial: Tab Menu

  • August 23, 2010 at 1:09 pm
    Permalink

    Thank you very much cik tom,nanti yaty cuba,now sedang buat entry baru..hehe ^__^

    Reply
  • August 23, 2010 at 1:18 pm
    Permalink

    @yaty: ok2..try la ye…wah rajin la yaty asyik buat new entri je..

    Reply
  • August 23, 2010 at 1:48 pm
    Permalink

    rajin buat tutorial..bagus2..

    Reply
  • August 23, 2010 at 1:58 pm
    Permalink

    bagus tutorial ni. nnti nk try

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:01 pm
    Permalink

    cik tom,yaty da berjaya buat,tadi testing sementara tunggu upload gmbr,alhamdulillah berjaya ..sangat happy,terima kasih beribu2 lemon kat cik Tom..hehe ^__^

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:20 pm
    Permalink

    @nana: kawan2 tanya kena share ilmu yang ada walaupun sedikit..hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:21 pm
    Permalink

    @papadam: try la buat ye..mesti lagi cun blog papadam lepas ni..

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:22 pm
    Permalink

    @yaty: good2…cik tom dah tengok wah lagi cantik dari cik tom…suka3 tengok blog kawan2 semua cantik2 🙂

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:26 pm
    Permalink

    @haida: ok dear..thanks tau..nati cik tom add ye..muuah 1..hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 4:27 pm
    Permalink

    cik tom, thnx ea. nak try buat. hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 5:29 pm
    Permalink

    tora datang lagi…hahaha…

    Reply
  • August 23, 2010 at 5:59 pm
    Permalink

    woah, cik tom rajin buat tuto la.. hee.. best2. layout cik tom da lar lawa. jeles i taw. hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 11:18 pm
    Permalink

    mcm nie pn leh jgk..tp cara notami wat len sket..notami slalu pakai linklist kalo x silap..sbb notami wat link utk ke label..
    tp notami pn xtau pe bezanye~ hehe

    Reply
  • August 24, 2010 at 2:47 am
    Permalink

    wah berguna neh. tQ cik Tom 😀

    Reply
  • August 24, 2010 at 3:26 am
    Permalink

    hye swety..tengs 4 sharing..ingt nk wat gak..tp bkn skang sbb line slow gila..tensen..hukhuk..;(

    Reply
  • August 24, 2010 at 5:04 am
    Permalink

    @nisa: try la buat ye…lagi cun blog nisa nati..hehe

    Reply
  • August 24, 2010 at 5:05 am
    Permalink

    @anon: haha..sape la buat lawak ni?? ^_^

    Reply
  • August 24, 2010 at 5:08 am
    Permalink

    @pinky: cik tom wat tutot untuk kawan2 yang tanya yunk..hehe…blog u pun cun…jeles cik tom tgk…huhu..

    Reply
  • August 24, 2010 at 5:13 am
    Permalink

    @notami: linklist??erm edit kat coding tu ker??pening kalau yang tue..huhu

    Reply
  • August 24, 2010 at 5:15 am
    Permalink

    @yaty: try la dear..ur wlcm 🙂

    Reply
  • August 24, 2010 at 5:20 am
    Permalink

    @fyza:ur welkam..ok xpe nati line ok boleh try..huhu..

    Reply
  • August 24, 2010 at 6:21 am
    Permalink

    hai ciktom…ellen nak ucap banyak2 tima kasi…ellen dah buat..hehehe..ok la kan…

    Reply
  • August 24, 2010 at 6:53 am
    Permalink

    @ellen: dah buat ker??nati cik tom tengok..hehe..

    Reply
  • August 24, 2010 at 9:20 am
    Permalink

    wah!!! menarik….

    tutorial pun senang nak paham…… nak wat gak la, tapi tatau nak isi ngan apa pages lain tu…. =)

    Reply
  • August 24, 2010 at 10:05 am
    Permalink

    @sofia: macam2 boleh buat yunk contohnya pages about me/renungan /award/tutorial/exchange link/khas gambar dayang ker…cikpia kan minat dayang..hehe

    Reply
  • August 24, 2010 at 10:24 am
    Permalink

    thanks cik tom!! mmg sgt berguna dan menjadi! hahaha 😛

    Reply
  • August 24, 2010 at 1:46 pm
    Permalink

    @n4dh!3r4: congrats dear…cik tom dah terjah blog tadi..rupa2nya ellen yg bgth psl tutorial ni ek..hehe

    Reply
  • September 3, 2010 at 1:43 pm
    Permalink

    Huhu…berjaya

    Reply
  • September 3, 2010 at 3:56 pm
    Permalink

    @akram: tahniah..dah tgk ok =)

    Reply
  • November 19, 2010 at 5:49 am
    Permalink

    thanx sgt
    selama nih dh cube buat tapi xtau cane nk taruh byk2
    tenkiuuu awak 🙂

    Reply
  • November 21, 2010 at 11:12 am
    Permalink

    thanks cik tom..mmg dah lame nk wt bende ney
    graciass

    Reply
  • November 26, 2010 at 2:36 pm
    Permalink

    thanx ciktom..mmg tgh cari tutorial psl ni pun..godek2 blog ni,skali ciktom ada buat..best la ciktom ni…thx ye…suka sgt…

    Reply
  • December 10, 2010 at 6:47 pm
    Permalink

    wahh..
    semua i nak try..
    jadi cam serabut pulak page..
    awww..awww…
    hehhhe
    🙂

    Reply
  • December 29, 2010 at 8:00 pm
    Permalink

    nak tengah kan mcm mane ehh ? 😀 and macam mane nak buat border laa , background image laa . 🙁 tlg qila ciktom 🙁

    Reply
  • December 30, 2010 at 1:34 am
    Permalink

    tqvm cik tom
    kak nor nak try buat
    murni hati awk cik tom

    Reply
  • January 4, 2011 at 2:46 pm
    Permalink

    alaaa , dah cuba tapi x bolehla cik tom 🙁

    Reply
  • January 6, 2011 at 12:16 pm
    Permalink

    thank you cik tom. dah lama cari tutorial ni. akhirnya cik tom buat juga.
    miza nak try 🙂

    Reply
  • January 7, 2011 at 5:40 am
    Permalink

    @Akeylala xD: tengah kan??kurang pasti la yunk…yg ln insyaAllah nanti cik tom share…

    Reply
  • January 7, 2011 at 5:42 am
    Permalink

    @bliss diana: betul ker xjadi??cik tom buka blog diana ada satu tab menu/pages yg "home"…cuba tgk betul2 ye…

    Reply
  • January 7, 2011 at 7:26 am
    Permalink

    cik tom, boleh tak ajar miza macam mana nak buat tab menu ada background kaler dengan sempadan macam tab menu cik tom punya kat atas ni.

    Reply
  • January 8, 2011 at 11:27 am
    Permalink

    hey
    nk tnye nie..nk link bwah page tu cm ner ek..cntoh..
    page:tutorial
    pas 2 bawah2 die da
    tutorial meringan kn blog
    tutorial latak note kat kaki paost
    daan len2.
    kak reti x wt cm 2.hope leh tlg sye..

    Reply
  • January 11, 2011 at 11:05 am
    Permalink

    @Miza Yusof: insyaAllah nanti cik tom share dalam entry akan datang…

    Reply
  • February 2, 2011 at 6:24 pm
    Permalink

    em cik tom sorokkan widget alexa tue, x de effect rank alexa ke? cik tom leh x ajar saya cara nk sorokkan widget tue? [email protected]

    Reply
  • February 3, 2011 at 5:44 pm
    Permalink

    @CIK TOM thanks yew cik tom.. cik tom sporting sgt.. saya suka.. hehe

    Reply
  • March 22, 2011 at 9:01 am
    Permalink

    Salam Cik Tom..
    jejari nak tanya..
    can ner nak buat entri baru untuk page yg kita create kan tu ye….
    jejari dah try tapi x boleh la… yang sama je keluar….

    Reply
  • March 29, 2011 at 4:18 am
    Permalink

    salam… cik tom jejari nak tanya.. macam mana kalau kita nak tambah post baru dalam setiap tab yang kita buat tu….. sbb jejari boleh post 1 entri je untuk setiap tab menu yang jejari buat… macam mana nak tambah entri baru untuk setiap tab ye… tahnks ye cik tom….

    Reply
  • April 4, 2011 at 8:50 pm
    Permalink

    @JeJaRiChUmeLcRaFt; erm memang utk tab menu ni 1 pages akan 1 masuk 1 entry je ….melainkan buat cam cik tom..masukkan list entry secara drop down menu atau listkan entry berserta link…

    kalau nak semua n3 yg bawah label tue dalam 1 pages..buat link cam dalam tutorial tab menu navigation cik tom… tp link pages tue ganti dengan link utk label..faham x?

    Reply
  • June 17, 2011 at 4:29 pm
    Permalink

    copy ec kat blog……mtk permission….

    Reply
  • October 9, 2011 at 1:32 pm
    Permalink

    NAK CUBE LA LEPAS NIE..

    Reply
  • October 31, 2011 at 4:49 pm
    Permalink

    mcm mane kalau nak buat banyak2 post dalam satu tab ek??

    Reply
    • December 5, 2011 at 9:37 am
      Permalink

      nabilah boleh guna link “label” pada tab tue..contoh label apa yang digunakan…so akan keluar byk2 post dalam satu tab menu..sori ye ciktom br bkesempatan nk bls komen..byk komen tertunggak xbls lg

      Reply
  • November 13, 2011 at 6:16 pm
    Permalink

    TQ cik tom amat berguna TUTO nih,,saya bdk baru belajar,..nak centre x tau,..besau sgt,..ha,..ha
    Jom baca entri terkini azue …Rumah untuk dijualMy Profile

    Reply
    • December 27, 2011 at 3:16 pm
      Permalink

      sama2..nak centerkan boleh tapi pening sikit kalau tutor tab menu dari pages..boleh try lagi 2 tutorial untuk tab menu dalam list “tutorial blogspot” cik tom..

      Reply
  • December 3, 2011 at 5:50 pm
    Permalink

    akak knapa blog saya takde add as gadjet bawah header

    Reply
  • December 3, 2011 at 5:53 pm
    Permalink

    kenapa saye punyer x de add as gadjet tu?/

    Reply
    • December 4, 2011 at 11:18 pm
      Permalink

      ada jugak kes yang takde..kalau takde kena edit code utk masukkan add as a gadget bwh header..

      Reply
  • January 8, 2012 at 10:27 am
    Permalink

    macamana nk centre kn tab menu ni? =)

    Reply
    • January 15, 2012 at 2:57 pm
      Permalink

      em complicated nak centerkan..kena cari code utk tab menu…pastu kalau dah jumpa tambah code ni <center>code tab menu</center>

      Reply
  • January 30, 2012 at 12:03 pm
    Permalink

    cmne nk bt tab menu yang boleh kuar byk2 tuh.. cntoh cam ciktom bt yg resepi >> bile letak cursor kt situ, kuar plak resepi kek, resepi kuih…. erm, cmne nk bt cmtuh?

    Reply
  • February 14, 2012 at 1:34 pm
    Permalink

    cik tom.. macam mana nak buat page tapi dalam dia ada byk entry (tp bukan drop down tu).. means.. tajuk page tu WEDDING, semua entry berkenaan wedding nak masukkan dalam page tu.. macam mana yer..?

    Reply
    • February 19, 2012 at 5:46 am
      Permalink

      1. boleh masukkan manual link by link.
      2. masukkan link “category” wedding kalau nak display semua entry sekaligus bila klik pages.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE