Panduan Lengkap Lulus Peperiksaan MEdSI Bakal Cikgu

Panduan Lengkap Lulus Peperiksaan MEdSI

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Dikesempatan ini cik tom ingin ucapkan TAHNIAH diucapkan kepada semua calon yang mendapat tawaran menduduki peperiksaan bertulis MEDSI pada 5-7 Januari 2013. Tahniah anda adalah antara yang terpilih diantara ribuan calon yang memohon!

Cik tom pernah juga share artikel Panduan Peperiksaan Akauntan Gred W41Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 dan Panduan  Penolong Penguasa Imigreseen.

Kementerian Pengajian Tinggi telah mewujudkan Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI) pada 29 Ogos 2006 melalui Mesyuarat Penyelarasan Kementerian Pengajian Tinggi bagi memenuhi permintaan kerjaya di dalam sektor pendidikan selain melalui program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP).

Malahan Peperiksaan Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI) telah diperkenalkan bagi memastikan kualiti guru yang dilahirkan melalui DPLI dan ISMP menepati Standard Guru Malaysia yang telah ditetapkan.

BAHAGIAN SOALAN DALAM PEPERIKSAAN MEDSI

Soalan dalam ujian ini adalah berbentuk psikometrik. Jumlah soalan ialah sebanyak 300 soalan yang perlu dijawab dalam masa 1 jam. Peperiksaan MEdSI mengandungi 300 item yang terbahagi kepada empat instrumen iaitu :

  • Personaliti (110 item)
  • Minat Kerjaya (60 item)
  • Nilai Integriti (60 item)
  • Kecerdasan Emosi (60 item)

Apakah sebabnya kebanyakan calon-calon guru mengalami keGAGALan dalam temuduga ini?

Baru-baru ini Cikgu Ikhwan ada membuat kajian berkaitan dengan masalah ini. Dalam kajian yang dijalankan, terdapat 15 kajian kes kegagalan calon KPLI, DPLI dan ISMP sepanjang temuduga pendidikan dijalankan.

Ebook Panduan Lulus Peperiksaan MEdSI Untuk DPLI dan ISMP.

Panduan Lulus Peperiksaan MEDSI

Pakej Rujukan Peperiksaan MEDSI ini lengkap kerana mengandungi format lengkap peperiksaan, contoh soalan bertulis serta jawapan dan juga tips-tips lulus dengan jayanya dalam peperiksaan Medsi. Faktor utama keGAGALan calon adalah kerana tidak tahu format soalan.

Jangan lepaskan peluang untuk beli panduan lengkap contoh soalan peperiksaan Medsi ini supaya tidak menyesal kerana jualan E-book ini TERHAD dan akan ditutup pada bila-bila masa. Serta buatlah persediaan untuk menghadapi peperiksaan lebih awal supaya semuanya dapat berjalan dengan lancar.

Rasanya tidak perlu panjang lebar cik tom huraikan. Lebih baik anda semua dapatkan maklumat lanjut mengenai panduan ini terus di website Cikgu Ikhwan >> Panduan Lengkap Lulus Peperiksaan MEdSI.

atau >>http://goo.gl/28ZyH<<

Cik tom doakan kejayaan anda semua. Usaha tangga kejayaan.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

30 thoughts on “Panduan Lengkap Lulus Peperiksaan MEdSI Bakal Cikgu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!